background preloader

Bloggar

Facebook Twitter

Ulrikas UndervisningsTankar - Blog. Elevens lärande i centrum. En blogg med allmändidaktisk inriktning. Ett träningsläger för en nyfiken pedagog. Att lära tillsammans. Skolan, datorn, eleverna och jag. PedagogiskaBloggar. Förstelärarblogg. Tankar och tips om IKT i engelskundervisningen. Framtidskompassen. Tyvärr finns inte det digitala materialet till "Whats's up" längre tillgängligt i fri form.

Framtidskompassen

Spotlight - digitalt material till 6:ornas läromedel Allmänt:BBC:s "Bytesize" - massor av övningar, förklaringar, animeringar och spelCrosswordlab - skapa korsord som går att lösa onlineABCya.com - blandade övningar på engelska, bra i flera olika ämnenDigipuzzle - Blandade språkövningar på engelska. Även matematik på engelska.ESL Games - om man är beredd att "klicka runt" lite så kan man hitta riktigt bra och roliga övningar.Gogo News - annorlunda och intressanta nyheter på engelskaMrNussbaum - blandning av övningar och spel.

Ganska avancerat, främst för äldre elever.ord.se - översättningstjänst från Norstedts. Ger många bra alternativ, även hur ord kan användas i fraser.Scratchgarden - Pedagogiska videos och ramsor. Träna glosor:Quizlet (skapa konto är gratis. Kartkunskap - prov. Att få syn på det man har. På Twin Space, laddade jag upp ett antal filer och filmer som elever och lärare på min arbetsplats arbetat med.

Att få syn på det man har

Twin Space är vår (Majåkerskolans och ytterligare 8 skolor i olika länder) gemensamma plats på nätet för ett projekt som vi hoppas ro iland och köra igång med till hösten. Dessa fina filmer och filer visar vår skola och närmiljö; vår stad och omgivning, samt lite om vad eleverna på vår skola anser vara Sverige. Vad jag fick syn på: Vad fantastiskt bra vi har det! Vad vår vardag kan te sig exotisk! Att backa några steg och få syn på det man har, ur ett annat perspektiv, kan vara lärorikt och nyttigt!

Lärarbloggar med fokus på svenska och svenska som andraspråk. Minskat gap mellan starka och svaga med genrepedagogik. När Karin Pettersson såg vilken positiv effekt genrepedagogiken hade på sina elever så ville hon sprida undervisningsmetoden till kollegerna.

Minskat gap mellan starka och svaga med genrepedagogik

Idag är hon förstelärare och driver det språkutvecklande arbetet på Kvarnbackaskolan i Kista. - Om jag ska räkna ut arean på den här rektangeln, hur ska jag göra då? Frågar Karin Pettersson sina tredjeklassare. - Du ska mäta med linjalen, svarar en pojke. - Vill du komma och hjälpa mig? Pojken går fram till smartboarden och visar. Karin berättar att det är som att poletten trillar ner hos eleverna när de jobbar ihop och de får stöttning av henne. Den här inlärningsprocessen där elevernas kunskap växer fram genom frågorna som läraren ställer är karakteristisk för genrepedagogiken som är ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt som syftar till att ge elever en förståelse för texters struktur och ett metaspråk för att diskutera språkets uppbyggnad.

Från uträkning till instruktion - Vi kan ha samma bild som vi hade i förra instruktionen. Spraketifokus.blogg.se - Ett genrepedagogiskt arbetssätt. Intryck, avtryck – av lärare #lärararavtryck. Formativa arbetssätt för engelskundervisningen. Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna.

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen

Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet.

Kanske det hjälper dig att hitta rätt app eller sida direkt utan att behöva testa först. Nedan har jag kategoriserat mina länktips efter rubrikerna muntligt (gäller både tala och samtala), skriftligt, lyssna, och läsa, men även grammatik och ordinlärning då det är centralt i språkinlärningen, samt övrigt: Muntligt Här finns ett inlägg om att göra egna podcasts.

Skriftligt Lyssna Läsa. Uggleblogg - skriva. Ulla-Karin frågade häromdagen vilka resurser jag skulle visa om det var pedagoger i förskolan som var målgruppen.

Uggleblogg - skriva

Jag vände lite på frågan och började fundera över vad jag knappt hade kunnat klara mig utan om jag jobbat i förskolan idag. Och oj vad mycket det är! Först och främst hade jag fortfarande tyckt det var lika viktigt att arbeta skapande i många olika material, så givetvis hade Skapligt Enkelt varit en favorit och inspirationskälla. Och när det gäller inspiration hade förstås Annas Länkburkar varit en ständig favoritlänk. Men om vi nu funderar just över datorn så är några program jag definitivt inte klarat mig utan PhotoFiltre, Audacity, PhotoStory, MovieMaker och PowerPoint. Jag hade också velat måla musik med barnen med Karl Malberts musikpussel.

När det gäller Webb2.0-tjänster, onlinetillämpningar och gratistjänster hade jag till exempel gillat: Uppdragforstelarare.se - En blogg där du får följa mitt uppdrag som förstelärare i Enköpings kommun.