background preloader

Svenska åk 7-9

Facebook Twitter

Miep Gies gömde Anne Frank – nu är hon död. Miep Gies blev 100 år I två års tid hjälpte hon till att gömma Anne Frank och hennes familj undan nazisterna.

Miep Gies gömde Anne Frank – nu är hon död

När flickan greps sparade hon hennes nu världskända dagbok. Nu har Miep Gies, kvinnan som vägrade kalla sig för en hjälte, avlidit. Anne Franks livsöde har skakat en hel värld. Men utan Miep Gies hjälp hade aldrig Anne Franks dagbok, om en judisk familjs flykt undan nazismen, sett dagens ljus. Kartongmannen. Text: Han hade grön kostym.pdf. Aktiv läsförståelseundervisning för att träna tänkandet och ge strategier.

I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan synliggöra för eleverna vad som är läsförståelse.

Aktiv läsförståelseundervisning för att träna tänkandet och ge strategier

Jag tänkte i detta inlägg utveckla det med att visa hur jag gör för att utveckla elevernas läsförmåga. Vi vet att förmågan att förstå en text grundar sig i antalet strategier man har med sig. Med strategierna menar man att eleven använder ett visst antal verktyg för att tolka och förstå en text. Några strategier är t ex att ha ett engagemang och vilja att läsa och tänka kring sin läsning. Utveckla svaren - en stödstruktur. Lpp elev sprc3a5khistoria c3a5k 9. Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma. "Det här är Selma.

Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Hon är 90 år gammal och har i hela sitt liv arbetat och tagit hand om människor inom sjukvården. " Så börjar ett inlägg som fått över 29 000 delningar på Facebook. Men bilden föreställer instagramstjärnan "Grandma Betty". Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? Hur är man källkritisk?

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang?

Hur kan du få elever att träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan eleven visa att de kan använda de källor som de valt ut? Förstå kunskapskraven: Att resonera om källans trovärdighet och relevans - UR Skola. LPP.svenska.Ak9.v.15 19.littertaturhistoria.VT. Upload%5CLpp%20Svenska%20%C3%A5r%208%20litteratur. Svenska för dig, åk 7-9 Grundläromedel Svenska Grundskola år 6-9 Grundskola Liber. Läs mer Utmärkande drag:- Många olika typer av övningar i flera olika nivåer, gör det lätt att variera undervisningen och att individanpassa.

Svenska för dig, åk 7-9 Grundläromedel Svenska Grundskola år 6-9 Grundskola Liber

Det skapar ett inkluderande klassrum! E471046902. E471175704. E471182801. Svensk språkhistoria. De germanska språkens språkträd.

Svensk språkhistoria

Vilka språk är släkt med svenskan? Det lär finnas ungefär 2 800 språk i världen. Kort svensk språkhistoria. Det har hänt mycket i svenskan under historiens lopp.

Kort svensk språkhistoria

Det kan man se om man jämför en runinskrift med en nutida text. Perioder Samtidigt med vikingatidens början (omkring 800) kan man urskilja svenska som eget språk. Mer kring språkstöttning med skrivmallar och exempeltexter. I förra inlägget skrev jag om språkstöttning och stödmallar och jag tänkte i detta inlägg kort berätta om hur jag använder mig av exempeltexter och stödstrukturer vid skrivandet lite mer ingående.

Mer kring språkstöttning med skrivmallar och exempeltexter

Men först lite om vad som fick mig att landa i metoden att arbeta språkutvecklande. Nyanserade resonemang och komplexa samband i samhällskunskap. Att utveckla ett resonemang i svenska. Kommentarmaterial till kunskapskraven i svenska och svenska som andraspråk. Lektionsbanken bokprojekt skicka vidare. Levande Litteratur: Folkhemmets författare. Julia Mjörnstedt Karlsten: Vem får lov att vara tacksam? Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Det är jag som är Pippi.

Det är jag som är Pippi. Jag kände det.

Jag kände det. Jag visste det. Direkt. Faran med bara en enda berättelse. Språkutvecklande övning: Springdiktamen. Efter mitt förra blogginlägg blev jag påmind om springdiktamen som vi självklart gjorde nu i veckan och det är också en favoritövning hos mina elever oavsett ålder.

Språkutvecklande övning: Springdiktamen

Övningen kan du göra i alla skolans ämnen. Simplemind_ios. TalasomTEDlarhand. GÖR ERT EGNA #TALASOMTED. Årstaskolan. Tala som TED – idéer värda att spridas! Ni har säkert hört talas om TED-talks! Organisationen som genom att låta inspirerande talare hålla korta föreläsningar (på max 18 minuter) arbetar för att sprida nya och tänkvärda idéer.

TED är en förkortning av Technology, Entertainment and Design och när organisationen startade var det främst fokus på just dessa områden. Idag kan man dock lyssna på inspirerande tal som berör i princip vilket ämne som helst. Under fem veckor i januari och februari arbetade mina elever med ett projekt där vi skrev och framförde egna TED-talks (ni kan lyssna på några av våra tal via länken i slutet av detta inlägg). Med stor inspiration från Årstaskolans elever och lärare rullade vi igång detta projekt och resultatet blev verkligen över förväntan. Våra svenska dialekter - SweDia 2000. Så kommer man på en bra berättelse. SvD Författarskolan del 1 När det gäller skrivande finns det få regler, och de flesta författare gör olika.

Vill man skriva måste man prova sig fram tills man hittar ett sätt som funkar för en själv. Det gäller även hur man hittar idéer. En del blir inspirerade av att se på film eller lyssna på musik. Andra av att prata med sin kompis, eller när de står i duschen efter fotbollsträningen. Välj inriktning. Deckare - Svenskarummet. Ny deckare av Karin Wahlberg: Glasklart. Deckare « Noveller.eu. Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat. Kulor i hjärtat av Cilla Neumann är en mycket tacksam bok att jobba med i svenska. Dels för att den är elevnära, den är lagom lång att läsa på en lektion då den innehåller många noveller, och att den är lätt att knyta ihop med skrivuppgifter där man kan träna på olika kunskapskrap från det centrala innehållet. Jag fick tips på boken av min kompis Nina som också är svensklärare (och biträdande rektor), och de har arbetat med detta projekt på deras skola.

Ni känner väl till Malin Larssons blogg Vi ses i skolan och även flippat klassrum? De jobbar på samma skola nämligen och där finns elevexempel att härma om man lyssnar på hennes länkade Youtube-klipp när det kommer till skrivuppgifterna. Kulor i hjärtat. Dömd i Instagram-målet ber om ursäkt - Göteborg. NÄTMOBBING. Årskurs 7-9. Kolla källan. Svenska. Holes-fragor.pdf. Ensamrummet - Svenskanoveller Wiki. Gläfs. Anti-Bullying week Cyber Bullying video. Att göra den enskilda läsningen gemensam. Alternativ läslogg. Bokpratsspel ny version. Gruppträning – boksamtal. Aidan Chambers boksamtal. 2. Modell för bokanalys. 2009-12-15 13:36 Joakim Wendell Tillbaka till föregående avsnitt. Kolla, jämför och lyssna till Nordiska språk!

Se Dronning Margrethes nytårstale. Klokken 18.00 holder Dronning Margrethe sin 42. nytårstale. Testa din danska - dr.dk/Undervisning/Norden/se/Leg med sprog. Testa din norska - dr.dk/Undervisning/Norden/se/Leg med sprog. Isländskt översättarmaraton i mål efter åtta år. Efter åtta års arbete som involverat femtiotalet översättare fick kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i går fem kilo islänningasagor i svensk översättning i sitt knä. Finska.

Lokala dialekter håller på att försvinna. Mallar och instruktioner. Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination. Vanligaste texttyperna. Detta med "de" och "dem". Och "de". Unika noveller av Magnus Nordin - Bonnier Carlsen Förlag. Ett halvt ark papper. H.C. Andersen: En sagoberättare. Grammatikbolaget: Ordklasskalas. NIS.