background preloader

Npf

Facebook Twitter

Om empati, kompisskap och mod. Youtube. Hem - Riksförbundet Attention. Aspeflo.se – Material. Under denna flik kommer jag, tillsammans med kollegor, att lägga ut material kring följande: Detta material ska ses som förslag och inspiration kring dessa ämnen.

Aspeflo.se – Material

En del kan kanske användas direkt, annat kan kanske inspirera er till att producera material på egen hand. Jag kommer att lägga ut en del material här som jag redan spridit via andra forum, men även lägga in nytt. Kring materialet vi lägger ut kommer vi oftast att beskriva varför och hur man kan använda materialet. Om ni hittar något användbart får ni gärna använda det i er undervisning med eleverna, men vi är glada om ni inte använder det då ni själva föreläser eller undervisar andra. Vill ni få tillfälle att ta del av ytterligare material samt genomgångar kring hur man kan använda materialet så kan jag, eller jag tillsammans med någon av mina kollegor, komma till er och hålla en föreläsning – och i samband med den visa och informera kring materialet. Den första kollegan jag vill presentera är Annika Grenhage. Hem - Symbolbruket. Bildstöd: såhär mår jag just nu. Utrymmeskartlaggning_-_tilojen_esteettomyyskaroittus_ruotsiksi. - Materialbanken. Skolkompassen-navigeringshjalp.

Hedevåg Pedagogik – Kenth Hedevåg. Ta hjälp av ”De sju frågorna” med bildstöd för ökad studiero. Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om hur man kan använda bildstöd för att stötta kring struktur och rutiner.

Ta hjälp av ”De sju frågorna” med bildstöd för ökad studiero

Idag blir det ett lite kortare inlägg om ”De sju frågorna” vilka är bra att ha i åtanke när man t.ex. planerar för en aktivitet och ger instruktioner. Som jag skrivit tidigare är det ofta skönt för de flesta att veta de grundläggande ramarna för en aktivitet men för en del personer är det extra viktigt att veta detta. Detta för att minska stressnivå och därmed frigöra energi till att fokusera på att arbeta med målet med aktiviteten istället för att sitta och oroa sig över och tänka på till exempel hur lång tid man har på sig eller vilket material man behöver och vad som kommer att hända efter aktiviteten är slut. I förlängningen är tanken med detta att skapa det lugn och studiero som krävs för att kunna fokusera på uppgiften (eftersom elever till exempel inte ska behöva och fråga samma frågor massa gånger eller tappa fokus för att de inte vet vad de ska göra).

5 appar som kan stöda personer med autism - Folkhälsan. Startsida - UR Föräldrar. Bo Hejlskov Elvén – Om lågaffektivt bemötande. Bildstöd Archives - UR Föräldrar. Material att ladda ner. Här hittar du nedladdningsbart material från Habiliteringens resurscenter.

Material att ladda ner

Länkarna till vänster leder dig till rätt material. Här finns kognitivt stöd i form av scheman med tillhörande bilder (bildark, dagsremsor och veckoscheman), bildstöd för struktur, ekonomi och tid. Här finns också kommunikativt stöd i form av kommunikationskartor (för barnböcker och för aktiviteter) och tecken för barnböcker. Våra sammanställningar med tips (appar och annat) finns också att ladda ner. ​ När det är öppet hus i vår visningsmiljö har du möjlighet att få våra sammanställningar utskrivna och också köpa mycket av vårt material inplastat.​

Vill du göra eget material finns www.pictoselector.eu eller www.bildstod.se som är gratistjänster för bildtillverkning. Senast uppdaterad: 2020-02-20 Informationsansvarig: Carina Fritzson och Marie Källström Synpunkter på innehållet? Kommunikationsstöd. Den här webbplatsen använder kakor (cookies).

Kommunikationsstöd

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Hjälplänkar Hitta på webbplatsen Huvudnavigering Du är här: Region Örebro län / Vård & hälsa / Att hitta rätt - när du behöver vård / Habilitering och hjälpmedel / Hitta rätt inom Habilitering och hjälpmedel / Centrum för hjälpmedel / Vi erbjuder / Funkaforum / Material och inspiration / Kommunikationsstöd Undernavigering. Kognitivt stöd. Här kommer ett till bildstöd för att visa och kommunicera känslor.

Kognitivt stöd

Det kan till exempel sättas upp på dörren till ens rum för att ge besökare en förvarning om hur läget är för tillfället, eller användas för en runda vid frukosten där familjen får visa hur de mår. Det är bra att anpassa bildstödet utifrån vem som ska använda det. Vilka känslor är relevanta? Vilka bilder passar bäst? Ska det vara text med eller inte? Vi har tidigare delat en känslotermometer och tipsat om bildstöd för metoder att lugna ner sig. WHO har gjort ett bra bildstöd för att tvätta händerna på rätt sätt. På samma tema: Här finns ett blogginlägg på lättläst svenska om Corona. Den här pratkartan om Corona kommer från Bildstöd i föreningsliv och finns att ladda ner från deras hemsida. Funktionskompassen - Bildstöd. Bildstöd.