background preloader

IKT

Facebook Twitter

En guide till Canva och Thinglink. Jag höll för ett tag sedan en workshop för just Canva och Thinglink och jag har fått förfrågan om jag kan dela det jag gjorde då för fler vill lära sig använda verktyget.

En guide till Canva och Thinglink

Kanske någon har nytta av att förkovra sig i detta under mellandagarna så jag delar det så kanske kreativiteten inför terminsstart sätter igång? Jag kör gratisversionerna och det räcker gott och väl. Digitala resor höjer motivationen i Sara Bruuns klassrum. Blueprint - enklare lektionsplaneringar för lärare.

Blueprint - enklare lektionsplaneringar för lärare. For Teachers. Connect and Learn Together ❘ PenPal Schools. Kom igång med programmering – Kodboken. Google Cast for Education Gets Your Students on the Same Page. Röstinmatning i Google Docs. Hjälp av Datorn. För dig som är dyslektiker finns anpassade böcker På Legimus kan du söka och låna anpassade böcker.

Hjälp av Datorn

Bakom webbplatsen står Myndigheten för tillgängliga medier. Du kan efter att du skaffat konto hos dem ladda ned böcker i ljudformat med text och utan text. Böckerna går naturligtvis också att läsa/lyssna på i Ipad via Legimus Appen. klicka på länken nedan www.legimus.se Hjälpmedel för pc & macdatorer Talsyntes är att jämföra med ett par glasögon för en dyslektiker. Med hjälp utav talsyntesen så behöver läsningen inte längre vara något problem för dig som har det svårt med läsning. TorTalks egen beskrivning utav sitt program TorTalk är en skärmläsare för pc.Den är mycket enkel att komma igång med och lätt att använda. Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg. 1. Hitta videon på Youtube – om den finns där När du ser videor på sajter är de ofta inbäddade från Youtube eller andra videosajter.

När unga lever i cyber-space. Text av Jesper Juul. Av Jesper Juul Är det ett problem att barn får ett intresse som uppslukar dem totalt?

När unga lever i cyber-space. Text av Jesper Juul

Först och främst måste vuxna visa intresse och engagemang för det barnen ägnar sig åt. FRÅGA: Jag skulle önska att ni tog upp temat om tonåringar och dataspelstid; spel på Internet. Vad ska föräldrarna göra när 17-åringen bara intresserar sig för att spela våldsamma (åtminstone i föräldrarnas ögon) spel på Internet och plötsligt struntar i skola, jobb och vänner? En bekymrad mor SVAR: Jag är säker på att du delar dina bekymmer med många föräldrar som upplever att deras söner blivit totalt enkelspåriga och ”försvinner” in i en okänd och delvis obegriplig värld. Låt oss börja med att konstatera att detta fenomen är så pass nytt att det ännu inte finns tillförlitlig forskning som kan vara vägledande avseende: Vilka spel? Det är inget nytt i detta att unga människor låter sig uppslukas av olika företeelser och aktiviteter i en utsträckning som isolerar dem från mer normala sociala kontakter.

Digitala verktyg – supertips. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).

Digitala verktyg – supertips

Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden. Då hinner alla testa tipset och kan delge varandra erfarenheter.

Vi kan kalla dem supertips: Utan inbördes ordning. Skapa ett konto på Youtube (eller använd befintligt Googlekonto) och spara favoritklipp i spellistor som senare kan delas. Klipp från Youtube kan startas vid önskat läge. NE lanserar digitala läromedel - NE Nationalencyklopedin AB. NE Nationalencyklopedin AB (NE) lanserar nu sin satsning på digitala läromedel.

NE lanserar digitala läromedel - NE Nationalencyklopedin AB

NE utvecklar och erbjuder sedan tidigare digitala kunskapstjänster för bland annat skolor. Lanseringen markerar en ny milstolpe i kunskapsföretaget NE:s historia. Digitala verktyg – supertips. DATORN i UTBILDNINGEN. PER KORNHALL E-post: me@perkornhall.se Forskning/skolreformer "Vi kanske skulle passa på att använda skolkrisen till att på ett kreativt och forskningsbaserat sätt skapa system där professionerna tillsammans med forskare får en reell möjlighet att påverka och utveckla sin verksamhet?

DATORN i UTBILDNINGEN

" Ett paradigmskifte behövs I sin bok ”Learning To Improve: How America’s Schools Can Get Better at Getting Better” målar författarna Bryk, Gomez, Grunow och LeMahieu upp en alternativ och forskningsbaserad bild av hur skolor kan utvecklas. Deras utgångspunkt är USA men boken är utan tvekan aktuell också i Sverige. De berättar om hur man inom skolans värld alltför ofta drabbas av "solutionitis" (lösningsfeber). Därefter blir man först förvånad när det man ville ske, inte händer. Som exempel på dåligt genomförda reformer nämner de den av makarna Gates stödda förändringen från stora till små skolor i USA. Hjärtan och hjärnor engagerade Vad är då Bryks och hans medförfattares lösning? 1. Med Skype lyfter vi taket på klassrummet. Skype in the classroom är en väldigt bra tjänst för att ta göra din undervisning global.

Med Skype lyfter vi taket på klassrummet

Du behöver skapa ett vanligt Skypekonto på skype.com och ett konto på Skype for education. Ditt Skypekonto använder du för att logga in på Skype for education. Det jag och mina elever började med är Mystery Skype. Det är en modern variant av det gamla hederliga spelet "20 frågor". På Skype for education-sidan anmäler du att du vill delta i Mystery Skype och kan också leta efter andra deltagare över hela världen. Om man känner sig osäker och aldrig provat kan man alltid börja med en skola i Sverige. How to Set Up and Run a Mystery Skype Session.