background preloader

Bildstöd

http://bildstod.se/

Related:  linbybSpecialpedagogikEnglishAutism och ADHDArbetsmaterial

Handledning för obehöriga lärare - höstterminen 18 Under höstterminen 2018 erbjuder jag handledning till obehöriga och/ eller nyutexaminerade lärare i engelska och tyska. Handledningen avser grundskolan. Läraren kanske är ensam på sin skola eller så har kollegorna inte möjlighet att handleda och hjälpa till. Att bedöma tex uppsatser utan att ha erfarenhet av det eller utbildning är en grannlaga uppgift. För elevernas skull krävs att den obehörige läraren får stöd och hjälp. Det går inte att gissa sig till vad som krävs för att en tex en text ska hålla A-kvalité.

Kognitionssimulatorn OBS! Kognitionssimulatorn fungerar tyvärr inte med de flesta moderna operativsystem. För närvarande arbetar Myndigheten för delaktighet på att hitta en lösning. Kognitionssimulatorn låter dig testa hur en klassrumssituation kan upplevas av en elev med kognitiv funktionsnedsättning som ADHD, Aspergers syndrom eller Dyslexi. Den visar, med relativt enkla datorsimuleringar, en klass som har lektion i svenska med diktamen och en övning i läsförståelse. Du kan påverka upplevelsen av det som händer i klassrummet genom att aktivera olika ”filter”.

INTRODUCTION - Themework Sist jag arbetade med LondonTourGuide gjorde jag enligt följande: Först tittade vi bl.a. på en film från sli.se Sedan gjorde vi en gemensam tankekarta med innehållet från filmen. utifrån den valde vi fem sevärdheter/platser som vi arbetade vidare med. Det var London Eye, Big Ben, Hyde Park, Madame Tussauds, Jack the Ripper och The Underground. Vi läste på om de olika platserna och formulerade egna texter med hjälp av 5-10 stödord. Kognitivt stöd Här kommer ett till bildstöd för att visa och kommunicera känslor. Det kan till exempel sättas upp på dörren till ens rum för att ge besökare en förvarning om hur läget är för tillfället, eller användas för en runda vid frukosten där familjen får visa hur de mår. Det är bra att anpassa bildstödet utifrån vem som ska använda det.

Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn LÄSK står för läs-och skrivsvårigheter. LÄSK-pärmen används i skolan av pedagoger och föräldrar med barn i grundskolan och ger tips för undervisning och läxläsning. Pärmen tar upp läsinlärning, alternativa verktyg, undervisning i engelska, betygsättning, arbetsminne med mera. Nu är innehållet innehållet uppdaterat (2018). Bakom LÄSK-pärmen står Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn – FDB, och Dyslexiförbundet. LÄSK-pärmen i olika format Guide för källkritik för lärare Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor. En person som var med när något hände är en förstahandskälla. Journalisten som i efterhand intervjuar personen och sedan återberättar händelsen är en andrahandskälla. Det betyder inte att en förstahandskälla alltid är opartisk eller ger en korrekt bild av verkligheten. Här är några tips på hur du kan använda källkritisk granskning. Mer material för undervisning i källkritik:

Hemmasittare kräver formativ bedömning (och en annan etikett) Det är 70-tal och jag har börjat i en ny skola. Jag går i fyran och skolan är stor, det är många elever ända upp till gymnasiet. Vi får en snäll fröken som man kan lita på. Mn bästa kompis är med men hon börjar leka med andra och rasterna blir svåra. Så blir fröken sjuk och vi får en vikarie. Han har skägg och är ironisk och skämtar ofta på ett sätt som jag inte förstår. 22 Appar för att öva engelska! – IKTsidan Jag får ofta frågan om appar för att öva engelska. Det har varit ganska magert utbud på dessa men nu när jag grävde lite mer har det faktiskt kommit flera bra appar att testa. Här kommer 22 appar i olika svårighetsgrader. Kommunikationsstöd Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Trulle: Testa språket med Trulle Trulle är ett basläromedel i svenska för F-1. Grundmaterialet för fsk är Trulle Lärarbok och Trulles arbetsbok. Grundmaterialet för åk 1 är Trulles ABC, Skriv med Trulle och Trulle Tips- och metodbok. Övrigt material är Trulletrallar, Trulleteater, Räkna med Trulle, Testa språket med Trulle, Trulledocka och Trulsadocka. Testa språket med Trulle är ett lättanvänt språktest för förskoleklass och åk 1. 12 böcker om jämställdhet att läsa i skolan Böcker fungerar bra som utgångspunkt för samtal och diskussioner om viktiga frågor. Här är våra tips på böcker som utgångspunkt för samtal om jämställdhet, normer och kön. 9-12 år

Related:  Specialpedagogiskt stöd