background preloader

Alex Dogboy - Monica Zak

Facebook Twitter

Linas lärarrum - Alex Dogboy. Vi är flera pedagoger som tycker om att använda oss av Monica Zaks bok Alex Dogboy i vår undervisning.

Linas lärarrum - Alex Dogboy

Det är en utmärkt bok att låta eleverna läsa i åk 6. Jag har använt mig av boken i fyra klassen och alla med utgången att eleverna har utvecklat både sitt skrivande och resonerande med fantastiskt resultat. Den lyckade utgången som eleverna har visat upp beror på att jag har fokuserat på några få stora frågor som går in på djupet på boken och kräver att eleverna analyserar och gör textkopplingar som både sträcker sig inom och utanför boken.

Eleverna har alltid fått reda på veckans uppgift samma dag som de börjar läsa på det nya kapitlet. På det här sättet får de möjlighet till att reflektera under tiden de läser hemma.På lektionstid har vi sedan diskuterat, skrivit och utvecklat våra svar.Eleverna skriver läslogg hemma och är förberedda inför klassrumsarbetet. Så här har arbetet sett ut från början till slut. Boken presenteras och vi föutspår gemensamt. 1. 2. Monica Zak och källkritik. Frågor till Alex Dogboy - Skolbanken unikum. Uppgifterna till Alex Dogboy, du arbetar själv i den takt du vill men följer lässchemat.

Frågor till Alex Dogboy - Skolbanken unikum

Du skriver i Pages och mailar din lärare när du är färdig. Var noga med att ange vilka sidor det gäller och vilken uppgift. Skriv med fullständiga meningar och tänk på hur du formulerar dig. Glöm inte punkt, kommatecken, stor och liten bokstav. Sidorna 3-66Frågeställning/arbetsuppgiftSidan 9: ”Du får inte följa med” – skriv ner dina tankar runt citatet. Sida 13-16: Hur har Alex det hos sin moster? Sidan 18: Smutsigt vatten beskrivs. Sida 21: Alex är mycket hungrig. Sida 32: ”Vill ni följa med” säger mannen med vita jämna tänder. Sida 43: Vad betyder ordet abstinens - slå upp i en ordbok och förklara med egna ord. Sida 63: Gillar du hamburgare? Egna reflektioner: Förutom ovanstående frågor ska du också välja ett eget citat (ange sida) och skriva ner dina tankar runt det. Frågor till Alex Dogboy - Landskrona. Den sanna historien om Alex Dogboy. Den första fråga jag får från unga läsare är alltid, är det sant?

Den sanna historien om Alex Dogboy

Den här boken bygger på långa samtal jag haft med en pojke som levde med sina hundar på gatorna i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Jag mötte honom på ett märkligt sätt. Under hösten 2001 var jag i Honduras som reporter för tidningen Globen. Vårt uppdrag var att bl. a. intervjua gatubarn som bodde på ett speciellt barnhem. Vi hade stor tur. När vi gick ut från föreställningen sade ett av gatubarnen till mig: – Den där pjäsen handlade ju om Nahin Samuel. – Vem är det? – Det vet du väl. Då kom jag ihåg att jag sett ett gatubarn som låg och sov på en trottoar med två hundar sovande tätt intill sig.

Jag började leta efter pojken med hundarna. De andra pojkarna i gänget var trasiga och mycket smutsiga, men pojken som hade två hundar med sig såg ovanligt ren ut. . – Vem har tvättat din skjorta? – Den har fru Leti gjort, sade han och pekade på ett stånd lite längre bort på gatan. – Att min mamma kommer och hämtar mig. Resan tillbaka. Monica Zak. Monica Zaks gatubarn erövrar världen - Kristianstadsbladet. Barnens rättigheter är på väg att bli en fråga värd att diskutera.

Monica Zaks gatubarn erövrar världen - Kristianstadsbladet

Väskorna står inte packade än. Det är två veckor kvar till bokmässan i Guatemala, där Monica Zak är hedersgäst under en särskild Alex Dogboy-dag. Temat är barns rättigheter, och föreläsare från bland annat Amnesty är inbjudna. Men Monica Zak är en minst sagt rutinerad resenär – hennes resor över hela världen innebär varken minutiös planering eller förbokade hotell. I stället förbereder hon texter och vad hon ska säga, i den lilla men hemtrevliga skrivarlyan med utsikt över Katarina kyrkas grönska på Söder i Stockholm. – Inte alla gillar att resa med mig. Av responsen på hennes böcker att döma hade bibliotekschefen i Honduras en poäng, när han vid den första Alex Dogboy-dagen i mars sade: "Böcker förändrar läsaren och läsare av böcker förändrar samhället. Det här med barnens rättigheter är annars ingen het fråga i Centralamerikas fattiga länder. Monica Zak tror att det stämmer, men hoppas på bättring med en ny regering.