background preloader

Etnicitet och kulturmöten

Facebook Twitter

Podcast-serie för skolan om flyktingar. ”Varje gång tror jag att det är slut” är en podcast-serie om att fly sitt land.

Podcast-serie för skolan om flyktingar

Serien har producerats för gymnasieskolan och består av tre avsnitt med tillhörande diskussionsfrågor, prezi-presentation och övningar. Inte sedan andra världskriget har så många människor flytt sitt land som idag. En av de största anledningarna är kriget i Syrien. 23-årige Jihad är en av alla dem som tvingats fly sitt hem. I denna podcast-serie berättar han om sin flykt - från Syrien, över Medelhavet till Sverige. Podden består av tre avsnitt, mellan 20-30 minuter långa, med tillhörande utbildningsmaterial. Diskussionsfrågorprezi-presentation med karta där man kan följa Jihads resvägövningsuppgifter I lärarhandledningen finns också förslag på fördjupningsuppgifter och filmtips.

DO

APARTHEID 46 YEARS IN 90 SECONDS - BBC NEWS. Jim Crow and Apartheid (segregation systems in Racist America and the Afrikaner South Africa) Folkmord. Rosengårdskravallerna 2008 23 mars kl 18:03 - P3 Dokumentär. Under några dagar i december 2008 utbryter kravaller i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Rosengårdskravallerna 2008 23 mars kl 18:03 - P3 Dokumentär

Upp emot hundra ungdomar kastar hemmagjorda bomber och stenar mot kravallutrustad polis. Det beskrivs som det värsta våldet polisen dittills mötts av. Upploppen startar i samband med att en muslimsk förening förlorar hyreskontraktet till en lokal och ett tiotal ungdomar som hängt där bestämmer sig för att protestera. Trots att det inte bara är unga från Rosengård som samlas för att kasta sten och delta i protesterna sprids nu bilden av en religiös konflikt i Malmö över hela världen. I Muhammedkarikatyrernas kölvatten står nu Sverige inför en internationell kris. Knappt har upploppen lagt sig förrän kravallerna är på rubrikerna igen i och med rättegångarna. I P3 dokumentär möter du bland andra ”Adam”, en av de unga som har varit mycket i lokalen och beslöt sig för att ockupera den.

Du hör polischeferna som såg sin personal träffas av stenar och bomber och stod handfallna inför våldet.

Kultur

Migration. Svenskarna - det köande folket. Banken, Systembolaget, Försäkringskassan, matbutiken – ständigt detta köande.

Svenskarna - det köande folket

Och alltid är det någon som tränger sig före. – I andra länder gäller först till kvarn. Åke Daun är professor i etnologi och författare till boken ”Svensk mentalitet”. Han menar att det finns ett antal personlighetsdrag som karaktäriserar svenskar, till exempel ordningssinne och konflikträdsla. Två egenskaper som ger sig till känna i just köer. Varför är vi det köande folket? Att tränga sig före är inte okej? Köar svenskar mer än andra? – Jag bodde i Italien under en tid för att jämföra svenskar med italienare. Hur hanterade du det?

Lisa Bergman. "Brons i supande" Vad innebär svenskt medborgarskap - Migrationsverket. Medborgarskap brukar i juridisk mening definieras som det formella förhållandet mellan en individ och en stat när det gäller rättigheter och skyldigheter.

Vad innebär svenskt medborgarskap - Migrationsverket

Fördelar med svenskt medborgarskap Svenskt medborgarskap kan innebära fördelar som: Bara svenska medborgare har en absolut rätt att bo och arbeta här i landet och bara svenska medborgare har rösträtt till riksdagsvalen.Bara svenska medborgare kan bli invalda i riksdagen.Bara svenska medborgare kan bli poliser eller yrkesmilitärer. Det finns även andra yrkesgrupper som bara får tillsättas med svenska medborgare.Som svensk medborgare blir det enklare om du vill arbeta i andra EU-länder. Utöver detta har utländska medborgare som har permanent uppehållstillstånd och är folkbokförda i Sverige i princip, samma rättigheter och skyldigheter som svenska medborgare. Dubbelt eller flerfaldigt medborgarskap Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. Du hittar mer information om dubbelt medborgarskap på regeringens webbplats.

Etnicitet

Bilder och dokument - Lärarmaterial om rasbiologi. Nationella minoriteter - Nordiska museet. Etnicitet, identitet och kultur är begrepp som används när man talar om olika folkgrupper.

Nationella minoriteter - Nordiska museet

Det är ord som beskriver hur de hålls samman och hur de skiljer sig från andra. Även språk och religion kan skapa och avgränsa grupper och minoriteter. Etnicitet, identitet och kultur kan definieras på många olika sätt, vilket också har skett i olika tider och olika sammanhang. Etnicitet används idag för att beskriva tillhörighet till en grupp som definierar sig som skild från andra vad gäller ursprung och kultur. Ursprung kan syfta på släktskap, historia eller geografisk härkomst. Kultur kan stå för en livsstil med särskilda symboler, seder och bruk, vissa normer, ideal och värderingar men också världsbilder och verklighetsuppfattningar. Etnisk identitet betyder att en person menar sig tillhöra en folkgrupp och i större eller mindre utsträckning sympatiserar med dess kulturella normer och uttryck.

Hur och om en person uttrycker sin etniska identitet kan variera. Bryt-tredje-upplagan. Jävla vitskallar! - P1 Dokumentär. Runt den svenska korvmojen i Fuengirola i södra Spanien hänger svenska invandrarungdomar.

Jävla vitskallar! - P1 Dokumentär

Alldeles intill ligger El Colegio Sueco, den Svenska Skolan. Där går 250 elever varav många får underkända betyg i både spanska och svenska. Nästan ingen kan tillräcklig spanska för att komma in på spansk högskola. Varje år lämnar tusentals människor Sverige för ett nytt liv som invandrare i Spanien. 2002 när Jävla vitskallar spelades in sökte sig många till just Fuengirola där det finns svenska kvarter med svenska kyrkor, svenska restauranger, svenska livsmedelsaffärer, svensk sjukvård, svenska tandläkarmottagningar och en stödgrupp för svenska alkoholister.

Ofta hamnar de ungdomar som har svensk bakgrund i bråk med helspanska ungdomar, trots att de själva är födda i Spanien eller har bott där större delen av sina liv. – När jag bodde i Sverige var jag jätteirriterad på invandrare som inte lärde sig svenska. En dokumentär om invandring och segregation av Daniel Velasco. Återresan 2010!