background preloader

Cikkek

Facebook Twitter

Most gondoljunk a gyerekekre ... ja, bocs, mégse. Vezércikk - 2020. március 17.

Most gondoljunk a gyerekekre ... ja, bocs, mégse

Itt van először ugye a 'digitális minimum' fontos kérdése, azaz mi az, amit minden tanárnak KELL csinálnia. Véleményem szerint ebben a helyzetben a digitális minimum az alábbiakat kell, hogy tartalmazza: Egységes kommunikációs csatorna (amikor messenger üzenetben, e-mailben, hírlevélben kapsz 15 tanár kollégától üzeneteket, egy idő után elveszíted a fonalat.

Válasszunk egy kommunikációs felületet, és ott történjen az információ megosztás. Minél inkább egy zárt rendszer ez (és minél kevésbé a facebook), annál jobb.Egy, közösen használt digitális tanulásszervezési környezet kiválasztása. Hogyan tanítsunk hatékonyan a digitális iskolákban? Vezércikk - 2020. március 15.

Hogyan tanítsunk hatékonyan a digitális iskolákban?

Tipikus jellemzők arra, hogy szerintünk nem jó irányban halad a gondolkodás: Külföld - Így csinálják Európában: tananyag a tévében és virtuális órák. Hétfőn Magyarországon is bezárják az általános és középiskolákat is az egyetemek után, amit az EU 27 országából eddig 20 tett meg országosan, további négy pedig részlegesen.

Külföld - Így csinálják Európában: tananyag a tévében és virtuális órák

Ez utóbbiak: Franciaország, Hollandia, Németország és Spanyolország. A spanyolok azonban hétfőtől lényegében a teljes lezárás felé mozdulnak el, 10 millió diák marad otthon – írta az El País angol nyelvű kiadása. A közép- és általános iskolai oktatást egyelőre korlátozás nélkül fenntartó országok Finnország, Svédország és Ciprus. De az egész, kontinensen is csupán csak további hat ország van, ahol még nem zártak be az iskolák: Törökország, Oroszország, Belarusz, Szerbia, Montenegro és Izland. Magyarország szomszédai közül tehát csak Szerbia nem vezetett be korlátozást, a többiben minden általános és középiskola bezárt vagy bezár a jövő hét folyamán.

Ausztriában szerdától zárnak be a 14 év alattiakat, hétfőtől pedig a 14 évnél idősebbeket tanító iskolák. Home office+házitanár. Tanítás korona idején - digitális pedagógiai útmutató. Vezércikk - 2020. március 14. 1.

Tanítás korona idején - digitális pedagógiai útmutató

TERVEZÉS Tudomásul kell vennünk, hogy a pedagógusok finoman fogalmazva nem homogén csoport digitális kompetenciák tekintetében, és valószínűleg sokan vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy ilyen esetben milyen eszközökhöz lenne érdemes nyúlni. Többek között ezért is lenne fontos, hogy az első lépést NE az egyes tanárok lépjék meg, hanem iskolai közösségek. Nyelv és Tudomány- Főoldal - Az ly fogságában. Az ly fogságában El tudja képzelni, hogy megszereti azt, aki vagy ami rengeteg keserűséget okoz önnek?

Nyelv és Tudomány- Főoldal - Az ly fogságában

A pszichológiai ismeri a jelenséget. Sőt, többet mondunk: nagy valószínűséggel a magyarok többségével együtt ön is áldozata ennek a különös helyzetnek. Ezen a magyar oldalon megmérheti, átveri-e a netszolgáltatója – 4-ből 1 alkalommal igen. Oppinet - Editan oppikirjojen verkkokauppa. A finn iskolában nem klónhadsereget tanítunk, hanem gyerekeket. Ahhoz, hogy egy gyerek tanuljon, nagyon fontos, hogy akarjon tanulni.

A finn iskolában nem klónhadsereget tanítunk, hanem gyerekeket

Ehhez külső vagy belső motivációra van szükség. A külső motiváció a jutalmazás vagy a büntetés, de ez csak korlátozottan hoz eredményt. A belső motiváció lenne az igazi, ami a gyereket belülről hajtja. Belegondoltak már abba, hogy igazából minden gyerek szeretne tanulni? Valósággal szomjazza a tudást. Az EU Code Week 2017 során indul a „Coding at Schools” témájú új Kiemelt eTwinning Csoport!

Korszerű pedagógiai módszerek és IKT eszközök alkalmazása az eTwinning program keretében. Az eTwinning projektek megvalósításának egyik fontos feltétele, hogy a pedagógus be tudja-e illeszteni saját tanmenetébe a projektmunkát úgy, hogy ne térjen el a tantervi céloktól, illetve az, hogy mindehhez bírja-e az iskolavezetés szakmai támogatását vagy legalább hozzájárulását.

Korszerű pedagógiai módszerek és IKT eszközök alkalmazása az eTwinning program keretében

Ezt a folyamatot leginkább egy olyan képzéssel lehet támogatni, amely illeszkedik a magyarországi pedagógus-továbbképzési rendszerbe. A 30 órás akkreditált képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az eTwinning nemzetközi projektet és annak pedagógiai, módszertani és technológiai alkalmazási lehetőségeit az oktatási intézményekben. A képzés specialitása, hogy az eTwinning projekt megismertetésén túl - ahhoz korszerű - az oktatás egyéb területeire is adaptálható pedagógiai-módszertani és IKT módszertani ismereteket is biztosítanak a résztvevők számára, mintegy eszközt adva a kezükbe, projektjeik sikeres megvalósításához. A digitális kompetencia fejlesztése - eTwinning webináriumok 2017. Az online szemináriumok valós idejű kommunikációra lehetőséget adó előadások, melyek során a résztvevőknek különböző témákkal kapcsolatos tanulásra, beszélgetésre és eszmecserére nyílik lehetőségük.

A digitális kompetencia fejlesztése - eTwinning webináriumok 2017

A szakértők által vezetett webináriumok alatt feldolgozott témák az eTwinning programhoz és tevékenységekhez, valamint a digitális kompetencia fejlesztéséhez kapcsolódnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a webináriumokhoz külső linken, előzetes regisztráció után fognak tudni csatlakozni. A webinárium után, aki regisztrált és részt vett rajta, részvételt tanúsító oklevelet kap, digitális formában. Október 26. 17:00. Offline - Digitalizálta a Google a divat elmúlt 3000 évét.

A techóriás bárkit meggyőz a divat fontosságáról.

Offline - Digitalizálta a Google a divat elmúlt 3000 évét

Bővítette archívumát a világ legátfogóbb és legszélesebb körben elérhető gyűjteményével rendelkező Google Art Project, melynek dolgozói a graffitik és egyéb falfestmények után ezúttal a divatvilágra álltak rá és dokumentálták annak 3000 éves történetét. Bár eddig is tudtuk, de ezzel a húzással a divat hivatalosan is művészeti ággá vált. A “We Wear Culture” néven futó projektben a Google több mint 180 olyan múzeummal, iskolával és egyéb divattal kapcsolatos szervezettel működött együtt világszerte, mint például a Metropolitan Museum of Art's Costume Institute, a Victoria & Albert Museum vagy a Kyoto Costume Institute.

“Ez a munka a Google Art & Culture platform része, melynek célja, hogy digitalizálja a világ kulturális kincseit” – mondja a Google, mely szerint mintegy 30 ezer divattal kapcsolatos anyag van feltöltve az archívumba. Elkészült a divatrajongók nagylexikonja.Fotó: Google Arts and Culture “A divat alapvetően a jelenről szól. Acrobat DC tippek tanároknak és diákoknak. Hamarosan véget ér a nyár és újra elérkezik a házi feladatok, dolgozatok, kutatások, csoportprojektek, és laboratóriumi munkák időszaka.

Acrobat DC tippek tanároknak és diákoknak

Mivel a tanulás osztálytermen belül és kívül is lehetséges, nézzük meg a következő 6 tippet*, amelyek út közben nagy segítséget nyújtanak a diákoknak és a tanároknak is. 1. Visszajelzések készítése és használata. Diákok: Használjuk a több ezer magyarázó eszközt a tananyagok tanulása során, amelyek Acrobatban és Acrobat Readerben állnak rendelkezésünkre. Digitális kompetencia: a tanárok és diákok számára nélkülözhetetlen 21. századi készség.

A digitális kompetencia nélkülözhetetlen a tanuláshoz, a munkavégzéshez és az aktív társadalmi szerepvállaláshoz. Az iskolai oktatásban érintett felek számára éppolyan fontos megérteni ezt a kompetenciát, mint tudni azt, hogy hogyan fejleszthető. Az alábbi cikkből mindezt megtudhatja. Mi a digitális kompetencia? A digitális kompetencia a nyolc kulcskompetencia egyike, amely a digitális technológiák teljes körének az információszerzés, a kommunikáció és az alapvető problémamegoldás céljából való magabiztos és kritikus használatát foglalja magában. Ez sokunk számára egyszerűnek hangozhat, azonban a digitális menetrend 2015. évi eredménytáblája szerint Európa lakosságának a 40%-a nem rendelkezik megfelelő szintű digitális kompetenciával, és ezen belül 22% az internetet sem használja.

A sikeres tanulás tanulható! Európai iskolai eszköztár. Kérdőív Videók Kérjük, az elérhető EU-s nyelvek közül válassza ki az Önnek megfelelő nyelvű feliratot a YouTube „Beállítások” menüjében (a videó-ablak jobb alsó sarkában). Szeretné hatékonyabb módszerekkel támogatni diákjait? Az interkulturális készségek fejlesztése az iskolai csereprogramok keretében. Image: mastapiece/shutterstock.com Az alábbi útmutató politikai háttérinformációkkal és gyakorlati ötletekkel szolgál a pedagógusok számára ahhoz, hogy az iskolai csereprogramok keretében végrehajtott strukturált feladatokon keresztül hogyan támogathatják és segíthetik elő az interkulturális tanulást. Az interkulturális tanulás nem automatikusan valósul meg, és nem kerül sorra minden olyan helyzetben, ahol különböző kulturális háttérrel rendelkező emberek kapcsolatba kerülnek egymással.

Ahogyan más oktatási helyzetekben, a tanulási folyamat szükséges alapfeltételei ez esetben is az útmutatás és a támogatás. Amennyiben szeretnénk interkulturális tanulást megvalósítani a diákcserék keretében, követnünk kell a következő tanácsot: „Minél szakszerűbben szervezettek, minél jobban nyomon követettek és minél inkább felügyeltek a diákok interkulturális találkozói, annál valószínűbb, hogy fenntartható […] eredményekkel járnak.” KCN Assessment ofCompetences Nov2014. Kult: Ki érti ezt? Most akkor mégis jók a magyar gyerekek matekból?

Évek óta ismert, hogy a PISA (Programme for International Assessment) nevű nemzetközi tanulói mérésben a magyar 15 éves diákok mind matematikából, mind szövegértésből, mind természettudományos tárgyakból a nemzetközi átlag alatt teljesítenek, és az eredmények fokozatosan romlanak. Nem is beszélve a digitális írástudásról és arról, hogy mennyire nem képes a magyar iskolarendszer a szociális hátrányokat csökkenteni. Kedden egy másik nemzetközi felmérés adatait ismertették, ezek mintha egészen más képet festenének a magyar iskolák munkájáról. Az úgynevezett TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) 2015-ös adatai azt mutatják, hogy kifejezetten jók a magyar diákok mind matekból, mind természettudományos tárgyakból. Classroom. Kutatásalapú tanulás a Go-Lab projekttel. 12 Ways To Use Padlet In Your Classroom Tomorrow! Let me introduce you to one of my new go-to tech tools: Padlet.

It’s free, it’s easy-to-use, and it’s awesome. IKT blog: Make a Match - Törtek gyakorlása játékosan. IKT blog: SKAND-O-MATA - Keresztrejtvény-generátor magyar nyelven. IKT blog: Socrative - A játékos kvízkészítő. 5-Minute Game May Improve Kids’ Math Skills. Sorry, moms and dads everywhere: video games (of a certain variety) might improve your child's math skills, at least for a short period of time. According to researchers at Johns Hopkins University, kids who spent five minutes playing a computer game scored significantly higher on math tests afterward. They published their results in the Journal of Experimental Child Psychology. Human beings may be the only animals lucky enough to take math tests, but many other species have an innate grasp of numbers. In scientific studies, salamanders, chickens, fish, and even venus flytraps have demonstrated an ability to count. And even before human babies can talk, they understand quantities. IKT blog: GeoMatech - Élményszerűen a természettudományokról.

Már több mint két éve, hogy a BKF Kommunikációs Alapítvány, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Geogebra Nonprofit Kft. létrehozott egy új oktatásfejlesztési projektet, a GeoMatech nevű oldalt, azonban csak most jutottam el oda, hogy igazán részletesen megtekintsem ezt. A website-on a matematika és a természettudományok oktatásának játékossá, élményszerűvé tétele a fő célkitűzés, amelyhez ingyenes hozzáférés biztosított bárki számára.

Nézzen szét rajta: egyetlen interaktív térképen 4500 év minden csatája. Fegyelmezési-nevelési problémák az iskolában: a gyerekek kezében a megoldás? Csillagok az égből - Skype az osztályteremben. Web 2.0. eszközök - linkgyűjtemény szakértőtől. Hegedűs Gabriella - Mit tehetünk tanítványaink sikerességéért a tanulásban. KÉPZÉSEK. Lombkoronasétányt alakítottak ki a Mecsekben. Ingyenes Taneszközök Tanároknak - Oktatási Segédanyagok. Inspiráló megoldások - IKT MasterMinds Kutatótábor -továbbképzés, konferencia.