background preloader

Teoripass

Facebook Twitter

Hampa - Slöjd & Byggnadsvård. Ull - Slöjd & Byggnadsvård. Svt. Hennes och Mauritz, H&M, har i flera år uppmanat kunder att samla in använda kläder för att de ska kunna återanvändas och återvinnas.

svt

En prisbelönt reklamfilm upplyser konsumenter att den enda regeln när det gäller mode är att kläderna ska återvinnas. ”Det enda vi inte kommer att göra är att slösa med dem”, uppger företaget i en annan film. Så mycket uppges H&M bränna Men enligt det danska programmet Operation X är det precis vad man har gjort – och det med nya kläder.

Sedan 2013 uppges H&M i genomsnitt ha skickat tolv ton varor per år rakt in i förbränningskammaren på värmekraftverket i Roskilde. . – Om allt det skulle vara jeans, så motsvarar det 30.000 par, säger programledaren Morten Spiegelhauer i programmet. Så svarar företaget Journalister från TV2 har även själva varit på plats vid värmekraftverket och sett några av de kläder som skickats till förbränning. . – Vi säljer faktiskt de kläder som produceras. Vikingatida mönster var kufisk skrift - Uppsala universitet. Det som tidigare ansetts vara typiskt vikingatida mönster i silver på vävda band av siden i vikingatida gravar, har visat sig vara geometriska kufiska tecken.

Vikingatida mönster var kufisk skrift - Uppsala universitet

I bandens mönster åkallas både Allah och Ali. Det visar ny forskning vid Uppsala universitet. Smart klädd i 100 procent svenskt papper. I Värmland och Dalsland växer tät skog av gran och tall.

Smart klädd i 100 procent svenskt papper

Denna svenska skogsråvara har processats och förädlats till papper i Nordic Papers och Ahlstrom-Munksjös pappersbruk. Det oblekta och närodlade pappret har därefter skeppats vidare till det textila klustret i Sjuhäradsbygden, där det spunnits till tråd hos Svenskt Konstsilke, för att sedan förvandlas till tyg i stickmaskiner på Textilhögskolan i Borås. På Sjuhäradsbygdens Färgeri har tyget fått en mörkblå kulör, för att slutligen formas till en följsam klänning på Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

Det låter nästan som en saga, men det är en beskrivning av en del av resultatet från projektet ”Etablera närodlad textil i Sverige – ENTIS” inom BioInnovation, där ett antal parter inom svensk skogs-, pappers- och textilindustri samverkar för att skapa textilproduktion av råvara från massaindustrin. Papper – en hållbar och närodlad råvara Mer om projektet Samarbetspartners inom arbetspaketet ”Design for recycling” The Uncomfortable - a collection of deliberately inconvenient objects. From A to Zaha: 26 Women Who Changed Architecture.

INFO. Detta är ett projekt mellan slöjd och hem- och konsumentkunskap.

INFO

Er uppgift blir att i grupp om tre planera, tillaga och tillverka en tre rätters meny med tydligt tema (Grekiskt, vegetariskt…) Hela arbetet skall vara klart v 20, senast onsdagen den 17 maj. I hemkunskapen skall ni: - planera och leta fram era recept. - ta reda på fakta om maträtterna. - göra ett kostnadsförslag utifrån en budget - 100:-/meny (en förrätt, en efterrätt. - göra en inköpslista. - tillaga maträtterna. - presentera maträtterna på ett bra sätt och fotografera dem.

Bomull – 1 800 000 000 000 000 liter stulet vatten.. Bomull är nog människans värsta vän när det gäller miljöhänsyn.

Bomull – 1 800 000 000 000 000 liter stulet vatten..

Om man bortser från de fossila bränslenas klimatpåverkan så är nog bomull det värsta som vi har vad det gäller miljöpåverkan. Oavsett som det är ekologisk bomull så är det en oerhört resurskrävande gröda. Visst är ekologisk bomull bättre på det sättet att det inte används några bekämpningsmedel, men vattenförbrukningen är lika omfattande, och de arealer som tas i anspråk för bomullsodling stjäl utrymme från den viktigare matproduktionen. Bomull har jag skrivit om några gånger tidigare i bloggen, men det krävs ibland att man påminner sig själv och andra om vad det egentligen har för konsekvenser att stödja den industrin. Länkar till mitt förra inlägg i ämnet samt att jag ”lånar lite information” av mig själv. China Blue FULL MOVIE SWESUB.

How it's made

Dior and I. The Innovator. Sewn_circuits.pdf. WTF is a wearable? WTF is a wearable? Så vårdar du dina textilier! Vår expert Helena Löwenstierna, som varje månad svarar på frågor under vinjetten Vårda & Laga, tipsar om hur du vårdar dina textilier på bästa sätt.

Så vårdar du dina textilier!

Öppna de mörka skåpen och låt vävnader, dukar och linne få komma fram i friska luften! När det gäller textilier har jag ett grundtips att ge: Använd, använd, använd! Öppna de mörka skåpen och låt vävnader, dukar och linne få komma ut i friska luften! Luktar de instängt kan det hjälpa att hänga ut till vädring över dagen. Var observant på gulnade missfärgningar i kanterna, vilket ofta kan ses på vit textil som legat oanvänd länge. Om du hänger upp något randigt till tork, tänk på att ränderna ska hänga lodrätt mot marken. Fiskar äter hellre plast än plankton. – Det mest chockartade var att se att de hellre åt plastpartiklar än zooplankton.

Fiskar äter hellre plast än plankton

Vi kunde se hur koncentrationen av mikroplastpartiklar stockades i magen på fiskarna, säger Oona Lönnstedt, forskare vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet, som står bakom studien tillsammans med professor Per Eklöf. Studien, som under fredagen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Science, visar hur negativt mikroplastpartiklar påverkar fiskarnas utvecklingsstadier. Abborrlarver som fick i sig platspartiklar (av polystyren) hade inte bara sämre tillväxt utan fick också ett förändrat beteende. The ultimate color combinations cheat sheet.

Finding a correct color combination is one of the most important steps in designing a stylish and holistic look.

The ultimate color combinations cheat sheet

This is why we’re offering you this cheat sheet, so you’ll always hit the bullseye when choosing clothes and interior decor.