background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Pedagogiskt paket kring källkritik. Källkritik intar en central plats när det gäller att kunna förhålla sig till sin omvärld. Extra viktiga är förmågorna att kritiskt kunna granska budskap, avsändare och kontext under ett valår. Här ger vi tips på pedagogiskt material som hjälper dig som lärare att stärka dina elevers källkritiska förmågor och kunskap om förutsättningarna för vår demokrati. MIK-rummets faktatext Källkritik. Kompletterat med reflektionsfrågor, lektionstips och fördjupningsmaterial. UR:s temasajt Källkritik – genomskåda mediebruset. Aktuella exempel på källkritiska missar och tips på hur man själv kan vara källkritisk. UR:s temasajt Påverka och påverkas i en demokrati. Spel om källkritik - Spel om källkritik. Hon gör källkritiken roligare. Isabella Johansson med lärarkollegor. Foto: Ellinor Larsson Isabella Johansson är sedan hösten 2011 skolbibliotekarie inom Mönsterås kommun och jobbar på fem olika skolor.

I och med att det är andra bibliotekarier och lärare som sköter lästräning, boksamtal, utlåning och inköp, så har Isabella Johansson kunnat fokusera helt på att undervisa om informationssökning och källkritik. – Det är ganska unikt att man anställer en skolbibliotekarie med huvudsaklig uppgift att undervisa elever i informationsökning och källkritik. Det finns till och med inskrivet i kommunens skolbiblioteksplan att jag ska göra detta. Samarbetet med lärarna är avgörande Isabella Johansson började på en helt ny tjänst i kommunen, så det fanns därför ingen som kunde säga exakt hur hon skulle jobba. – Jag fick pröva mig fram, berättar Isabella Johansson.

Isabella Johansson undervisar återkommande i årskurserna 2, 4, 6, 8 och 9, men det händer att hon även kommer in i undervisningen vid andra tillfällen. Lektionsresurser för källkritisk granskning. Den virala nyhetsspridningen innebär en ökad risk för att felaktig eller förvanskad information snabbt sprids i samhället.

Detta är problem som vi alla måste hantera och det växer därför fram tjänster som hjälper oss att ta tag i detta. En del material är särskilt riktat till skolan och avsett att användas i undervisningen. Det finns flera webbplatser på nätet som avslöjar vandringssägner, myter, felaktigheter och rykten som presenteras och sprids som nyheter. Amerikanska Snopes, som snart har funnits på nätet i tjugo år, fäster blicken på vad som sprids i den engelskspråkiga världen. Detsamma gör Washington Posts avdelning What was fake on the Internet this week, som publiceras varje fredag.

Viralgranskaren är en mediekritisk satsning från Metro som drog igång tidigt i våras. Webbstjärnans grundkurs i källkritiskt tänkande är en utmärkt startpunkt för både elever och lärare. På Utbildningsradions webbplats finns en hel del material om källkritik, bland annat programserien Är det sant? Att källhänvisa - en introduktion. De fem källkritiska frågorna (eller @UR_Pedagogerna hjärta Eskelhems skola) | @UR_Pedagogerna.

På Eskelhems skola på Gotland har eleverna i Marie Anderssons klass tittat på Är det sant? , en tv-serie där syftet är att: eleverna ska förstå hur media fungerar.uppmana till källkritiskt tänkande.ge eleverna en förståelse för sin egen roll som publicister på bloggar och i sociala medier. Efter att ha sett det första avsnittet förfalskade eleverna lokaltidningens notiser och sedan fick klasskamraterna granska dessa källkritiskt. Arbetet har också resulterat i affischer där eleverna går igenom de fem viktiga källkritiksfrågorna. Tidigare i veckan kom ett brev (i form av ett rör) till UR, och i det brevet låg elevernas affischer. Så fantastiskt fint att se hur ni jobbar!

Och vilka fantastiska affischer! För att se elevernas affischer (och när en superglad Björn öppnar rörposten) klickar du på miniatyrerna nedan. En grundkurs i källkritiskt tänkande | Webbstjärnans kursportal. Aktuella exempel för källkritisk diskussion. Det förändrade medielandskapet, de ekonomiska drivkrafternas växande betydelse och det virala nyhetsflödet i sociala medier ställer högre krav än någonsin på källkritik och kritiskt tänkande. Här har inte minst skolan en viktig roll att spela. I det här andra inlägget i serien kommer jag att ge aktuella exempel på missförstådda skämt, felaktiga eller förvanskade uppgifter, politisk propagande och vandringssägner i nyhetsflödet.

De fungerar utmärkt som underlag för källkritiska och mediekritiska diskussioner och samtal i undervisningen. I mitt förrra inlägg nämnde jag att minskad trovärdighet för medierna på sikt kan vara en fara för demokratin, vilket har börjat uppmärksammas av både forskare och medier. Redaktionen granskar nyhetsvirus för att ta reda på om de verkligen stämmer och presenterar sedan vad de kommer fram till. Viralgranskaren nöjer sig inte med att konstatera att informationen är felaktig, utan tar också på sig en viktig pedagogisk uppgift. Källkritiska övningar för elever och andra | Webbstjärnans kursportal. Är det sant?: Källkritik. Är det sant?: Att fuska med bilder. Är det sant?: Reklam. Är det sant?: Nyheter. Är det sant?: Tjejer och killar i media. Webbtips och övningar i källkritik. Vill du ha idéer och inspiration till källkritiska diskussioner i skolan?

På den här sidan har Kolla källan samlat övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Lärartips för källkritiskt arbete Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet. Lärartips för källkritiskt arbete Checklista för källkritik Hjälp elever att vara källkritiska.

Beställ checklistan för källkritik Beställ affischen om källkritik Checklista för sociala medier Hjälp dina elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Beställ checklistan för sociala medier Beställ affischen om sociala medier Källkritik med reflexionsfrågor och lektionstips Statens medieråd har skapat Lär om medier (f d MIK-rummet) som är en interaktiv utbildning för lärare, elever och bibliotekarier. Källkritik - en utmaning Kurs i källkritik Är det sant? Är det sant? Lathund i källkällkritik på internet. Internet - en guldgruva eller soptipp? Det finns gott om information att hämta från internet men allt är inte guld som glimmar. En del webbplatser är rena guldgruvor medan andra ger oseriös information eller rent av falska fakta.

Det finns webbplatser som samlar och granskar länkar för att du lätt ska hitta pålitlig information, men när du söker själv på internet, granskar du också själv informationen. Lita inte på allt du hör och ser på webben! Var kritisk! Välj ut guldkornen från nätet genom att ställa följande frågor till de webbplatser du hittar: Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Finns det någon kontaktinformation?

Kan du få information från andra ställen? Har du letat på andra ställen? Vem som helst kan lägga ut information på internet! Texten är hämtad ur Kolla källans broschyr Källkritik på internet - en lathund. Källkritik på Internet - lathund från Kolla Källan. Att googla – är det så enkelt? Mina 7or har fått varsin dator. Är det bra så? Sätt igång och jobba? Nej, vi måste faktiskt lära dem använda den också. Vad ska de lära sig? Tillsammans med min VFU-student har jag plockat fram lite grundläggande instruktioner kring informationssökning på nätet och källkritik.

Efter en genomgång och några exempel fick eleverna parvis leta information om olika saker på nätet. Den första frågans syfte var att få eleverna att leta rätt på ett annat lands toppdomän. Här var syftet att hitta lgom många sökord, inte skriva in en hel fråga på google. Fråga tre var en typisk språklärarfråga.

Fråga fyra är en liten flört med de elever som intresserar sig för internetflugor, för Church of the Flying Spaghetti Monster är onekligen ett populärt internetfenomen. Den sista frågan är svår på flera sätt. Då jag själv bara medverkade på en av de två lektioner då eleverna fick arbeta med detta vet jag inte riktigt hur det gick med de sista frågorna. Här finns övningen att ladda ner. Hon gör källkritiken roligare. Avancerad lektion i källkritik? Vi fick en förfrågan från Radio Gotland om de kunde komma ut och göra ett reportage om hur vi arbetar med källkritik i skolan.

Detta efter att Radio Gotland fått nys om just detta i Twitterflödet då eleverna och UR-pedagogerna hade en diskussion med varandra och visst fick Radio Gotland komma på besök. Under inspelning av reportaget granskade vi en artikel om norrsken som Radio Gotland publicerade igår. Det blev många och intressanta diskussioner (som vanligt) om hur man ställer sig källkritiskt till en källa. Vi granskade bl a: bilden i artikeln – Var den manipulerad/redigerad?

Var den verkligen tagen i onsdags natt? Och så fortsatte diskussionerna. Som jag skrivit tidigare – det här är livsviktiga saker vi undervisar om. Slutligen tyckte reportern att det var en hyfsat avancerad lektion i källkritik. Källa på det!? Första hjälpen för källkritik på Internet. Källkritik på internet. Kolla källan. Utredning om den personliga integriteten | Nätkulturer. Regeringen har utfärdat ett kommittédirektiv kallat Ett modernt och starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten. Det är ett utredningsuppdrag för att möta de krav som samtida teknik för med sig. Man skriver att samtida teknik har “medfört att hot och andra former av kränkningar av den personliga integriteten tagit nya former.” Man har också identifierat att “strafflagstiftningen på området till viss del ålderdomlig”.

Direktivet innebär att utredaren ska “göra en bred översyn av det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet, särskilt när det gäller hot och andra kränkningar”. Bred översyn är verkligen ledordet här. Utredaren är tydlig med att frågan är för stor och komplex för att bara handla om juridik. Jag har fått i uppdrag att samla in tankar från forskare från alla tänkbara discipliner.

Det här är alltså en inbjudan till dig som är forskare. Specifika frågeställningar om kränkningar på internet och annan elektronisk kommunikation. Ungas integritet på nätet. Internet och källkritik. Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag.

Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägandenkan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande Webbsidor UR Är det sant?

Fler tips. Källkritik | MIK-rummet. Den stora utmaningen idag är inte att hitta information, utan hitta information som är korrekt. Det är här källkritiken kommer in. Att vara källkritisk är ett förhållningssätt, att tänka kritiskt och att våga fråga ”av vem och varför?”. Det är att förstå att alla texter och bilder alltid har en avsändare och ett syfte – även om det inte redovisas öppet. Innan internet spreds större delen av den information vi mötte via etablerade medier med en tydlig avsändare och en ansvarig utgivare. Av vem och varför? Idag är det många som försöker påverka medierna för att nå ut med sitt budskap. Vi måste fundera på vem det egentligen är som står bakom informationen – även om den kommer från någon som verkar trovärdig.

Förstahandskällor De flesta seriösa nyhetsförmedlare redovisar sina källor, alltså varifrån de fått sina uppgifter. Flera oberoende källor behövs för att bekräfta en nyhet Men även en förstahandskälla kan som sagt ljuga. Källkritik på nätet Det som finns på nätet kan hela tiden förändras. Källkritik. Varje övning innebär att du ska ta ställning till ett antal alternativ. Ett eller fler alternativ är rätt.

Övning 1 En dag vintern 1985 kunde de svenska tidningsläsarna ta del av följande dramatiska skildring: En främmande man hade rusat in i en villa någonstans på den svenska landsbygden, skjutit ner man och hustru med pistol och därefter rusat från platsen. I tidningarna publicerades långa artiklar om den brutalt krossade familjeidyllen och spekulationer om vem den bestialiske mördaren kunde vara. En journalist med bakgrund som bland annat kriminalreporter hade en annan förklaring. Efter en vecka dök det upp en notis i en del tidningar om att mordet nu varuppklarat.

Vilka källkritiska påståenden stämmer in på berättelsen? A. B. C. A. Övning 2 1989 var ett dramatiskt år i Europas historia. I Rumänien startade förändringen med demonstrationer i staden Timisoara men utvecklades till ett blodigt inbördeskrig. I januari 1990 kom uppgifter om att bilderna var arrangerade. A. B. C. Övning 3 A. B. Ett källkritiskt detektivarbete är att lära sig granska avsändarens webbadress.

Källkritiska övningar för elever och andra | Webbstjärnans kursportal.