background preloader

Interaktiiviset taidekuvat

Facebook Twitter

Hugo Simberg: Kuoleman puutarha (1896) <div>KOE JA KUVAILE</div><div><br></div><div><br></div><div><b>Värit ja muodot</b></div><div><br></div><div>Mitä värejä/muotoja/hahmoja näet? Miten asiat on sommiteltu? </div><div><br></div><div><b>Liike ja tapahtumat</b></div><div><br></div><div>Minkälaisia asentoja tai liikettä kuvassa on? (näytä kehollasi)Mitä kuvassa tapahtuu? </div><div><br></div><div><b>Tuoksut, maut, tunnelmat</b></div><div><br></div><div>Mitä tuoksuja tai makuja kuvassa voisi olla? <div><b>LUE JA TULKITSE</b></div><div><br></div><div>Seuraaviin tehtäviin löydät vastaukset tutkimalla kuvaan lisättyjä aineistoja.

<div><span style="font-size:18px;">Materiaalia kuvanlukutaidon ja kulttuurisen lukutaidon edistämiseen opetuksessa</span></div><div><br></div>www.pearltrees.comLue kuvaa – monilukutaitoa kaikilla aisteillaTästä kansiosta löydät kaikki Lue kuvaa -materiaalit. <div>Symbolitutkija Liisa Väisänen kertoo kuvan symboliikasta.

<div>Symbolitutkija Liisa Väisänen kertoo kuvan symboliikasta. Pablo Picasso 1937 Guernica. <div>KOE JA KUVAILE</div><div><br></div><div><b>Värit ja muodot</b></div><div><br></div><div>Mitä värejä/muotoja/hahmoja näet? </div><div>Miten asiat on sommiteltu? </div><div><br></div><div><b>Liike ja tapahtumat</b></div><div><br></div><div>Minkälaisia asentoja tai liikettä kuvassa on? (näytä kehollasi)</div><div>Mitä kuvassa tapahtuu? </div><div><br></div><div><b>Tuoksut, maut, tunnelmat</b></div><div><br></div><div>Mitä tuoksuja tai makuja kuvassa voisi olla? </div><div>Mitä ääniä kuvassa kuuluu? </div><div>Minkälainen tunnelma kuvassa on? <div>TUOTA KUVAA</div><div><br></div><div>Tee oma kantaaottava teos.

<div><b>LUE JA TULKITSE</b></div><div><br></div><div>Seuraaviin tehtäviin löydät vastaukset tutkimalla kuvaan lisättyjä aineistoja. <div>Taidehistorioitsija ja symbolitutkija Liisa Väisänen kertoo kuvan symboliikasta</div> <div>KUBISMI</div><div><br></div><div>Teos kuuluu tyylisuuntana kubismiin. Alcazarin valtaistuinsali, Sevilla. Leonardo Da Vinci: Viimeinen ehtoollinen (1498) <div><br></div><div>Perustiedot länsimaisen taiteen aikakausista</div><div><br></div><div>Uskonnon ja taiteen suhde eri aikakausina</div><div><br></div>cdn.knightlab.comTimelineJS Embed <div><br></div><div><br></div><div><span style="font-size:16px;">Diasarja Da Vincin elämästä ja teoksista</span></div><div><br></div>docs.google.comLeonardo da Vinci Kopio Leonardo da Vincin teoksesta Viimeinen ehtoollinen 1498.

Joseph Desarnodi, 1789, Porvoon tuomiokirkko. Kuva: Marco Peretto. kertoo <div>Kopio Leonardo da Vincin teoksesta Viimeinen ehtoollinen 1498. Joseph Desarnodi, 1789, Porvoon tuomiokirkko. <div><span style="font-size:16px;">Uskonnonopetus.fi - Taitoja elämään ja iloa oppimiseen</span></div><div><br></div><div>Uskonnonopetus.fi tuottaa menetelmiä, koulutusta ja materiaalia, jotka tukevat OPS2016-mukaisia tulevaisuuden taitoja ja lasten ja nuorten kasvua elämään. <div>Jokaisessa ryhmässä on kolme opetuslasta. <div>Opetuslapsia on kaksitoista. <div>Jeesus on kuvassa yksin. Jani Leinonen 2015, Installaatio. <div>Tekijä: Jani Leinonen</div><div><br></div><div>Teos on useasta pienemmästä työstä koottu installaatio, joka oli esillä nykytaiteen museo Kiasman näyttelyssä Tottelemattomuuskoulu vuonna 2015. </div><div><br></div><div>Teoksen erilliset ovat McReincarnation, Mcsargophagus, When West Falls East Rises, McJesus ja Mcleninism.

Teoksen osat on tehty 2011 ja 2015 välisenä aikana. Kaikissa teoksen osiossa näemme käytettävän pikaruokaketju McDonaldsin värejä ja ihmishahmoissa heidän pellensä Ronaldin hahmoa</div> <div>Tämän kuvan selitystekstit on laatinut taiteen ja symboliikan asiantuntija fil tri. Liisa Väisänen</div> McJesuksen hahmossa on täysin tyypillinen katolinen krusifiksi, mutta Jeesus on maalattu McDonalds -ketjun räikeillä väreillä. Teos herättää pohtimaan sitä, miten uskonnollisten arvot ja rituaalit ovat korvautuneet maallisilla rituaaleilla. Globaalinen maailmakulttuuri hävittää kulttuurien omat erikoispiirteet. Albert Edelfelt: Kristus ja Mataleena (1890) <div>Mataleenan syntisyyttä kuvataan sillä, että hän on avoimin hiuksin. Hyveellisen nuoren neidon hiukset olivat Suomessakin vähintään sidotut, aviossa olevan naisen jopa huivilla peitetyt. </div> <div>Mataleenan päässä on ohut huivi. Aiemmissa luonnoksissa nauhan väri oli punainen, mutta värisommitelmallisista syistä Edelfelt vaihtoi värin mustaan.

Punainen nauha olisi ollut symboliarvoltaan merkittävämpi. </div><div><br></div><div>Magdalan Marian viitan väri on aina punainen. Punainen on perinteisesti prostituutioon ja kiellettyyn viittaava väri. <div>Mataleenan asento polvillaan ja kädet rukousasennossa sekä anovat ylöspäin suunnatut silmät viestivät että Mataleena on nöyrtynyt Jeesuksen edessä. <div>Jeesuksen katseen ja Magdaleenan katseen välille tulee voimakas jännite, joka toimii sommitelmaa sitovana tekijänä. <div>Jeesuksen käsi on lempeä, siitä voi lukea silityksen ilman, että se koskettaa hiuksia. <div>Mataleenan takana luonnossa on lähinnä kuivia varpuja.

Helene Schjerfbeck (1881) Pikkusiskoaan ruokkiva poika. Teoksessa on kaksi lasta Bretagnesta, Ranskasta. Isoveli syöttää velliä pikkusisarelleen. Teos oli omana aikanaan skandaali. Lehdissä kirjoitettiin muun muassa, että teoksessa on kaksi vähämielistä lasta, jotka syövät velliä maalaismökissä. Teos järkytti rikkomalla oman aikansa odotuksia siitä, mitä on hyvä taide. Teos on suurikokoinen. Tapana oli ollut, että suuret, historialliset aiheet tehdään isolle kankaalle ja arjen tapahtumat pienelle kankaalle. Vaikka suomalaiselle taidemaailmalle teos oli järkytys, se mukaili kuitenkin aikansa eurooppalaisia taidevirtauksia.

Tämä teos on rehellinen, suora ja mitään peittelemätön. Michelangelo 1508-1512 Aatamin luominen. <div>Tekijä: Michelangelo Buonarotti</div><div>Teos: Aatamin luominen, 1508-1512</div><div><br></div><div>Tämä kuva on Alberto Sciutton vuonna 1993 maalaamasta kopiosta. </div><div><br></div><div>Alkuperäinen teos on Vatikaanissa sijaitsevan <a href=" kattofreskon osa. Teokseen kuuluu yhteensä yhdeksän osaa, ja ne pohjautuvat Raamatun Genesiksen eli Vanhan testamentin Ensimmäisen Mooseksen kirjan kohtiin. </div> <div>Michelangelo piti itseään kuvanveistäjänä, mutta paavi määräsi hänet maalaamaan Sixtuksen kappelin kattoa. </div><div><br></div><div>Lue lisää Michelangelon elämästä ja teoksista</div><div><br></div>docs.google.comAlberto Sciutto 1993.Kopio Michelangelon teoksesta Aadamin luominen 1508-1512. yksityiskokoelma.

Kuva: Marco Peretto. <div>Jumala Luojana on teoksessa kuvattu demiurgina. <div>Raamatun kertomuksen mukaan Jumala loi Adamin maan tomusta (1. Kaikki Uskonnonopetus.fi Thinglink -kuvat.

Kuva-arkistoja opetuskäyttöön

Avoimia kulttuuriaineistoja. Kuvankäyttösitoumuspohja kouluille.