background preloader

Mitä on monilukutaito? MKKT2017-verkkokoulutus

Facebook Twitter

Koko Suomi viittoo! Nbnfioulu 201611163065. Totuus vai vaihtoehtoinen fakta? Erilaisia lukemisen ja tekstin tuottamisen taitoja, niin sanottua monilukutaitoa, tarvitaan tänä päivänä ehkä enemmän kuin koskaan.

Totuus vai vaihtoehtoinen fakta?

Monilukutaito on kulttuurisesti monenlaisten viestien tulkintaa ja tuottamista. Siihen kuuluu myös tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen. Monilukutaitoa tarvitaan inhimillisen toiminnan ymmärtämiseen ja kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymiseen. Monilukutaidon opetus on ennen kaikkea uusien kirjoitustaitojen opetusta. 7. lokakuuta 2014 | Outi Kallionpää Täysipainoinen osallistuminen tulevaisuuden yhteiskuntaan vaatii paljon laajempia kirjoitustaitoja kuin koulun kirjoittamisen opetus tällä hetkellä tarjoaa.

Monilukutaidon opetus on ennen kaikkea uusien kirjoitustaitojen opetusta

Uusiin opetussuunnitelmiin tuleva monilukutaito voi tarjota väylän näiden uusien kirjoitustaitojen opiskeluun, mikäli aktiiviseen osallistumiseen ja luovaan sisällöntuotantoon ohjaavat uudet kirjoitustaidot nostetaan tasaveroisesti uusien lukutaitojen rinnalle. Uudistuksella on kuitenkin jo kiire, sillä oppilaat elävät vapaa-ajalla pitkälti jo uusien kirjoitustaitovaatimusten keskellä. Kun puhutaan kirjoittamisen opetuksesta, törmätään väistämättä englanninkieliseen literacy-termiin, joka tarkoittaa sekä lukutaitoa että kirjoitustaitoa. Literacy käännetään suomeksi yleensä joko tekstitaidoiksi tai pelkästään lukutaidoksi, jolloin se saattaa sivuuttaa kokonaan käsitteen toisen puolen, eli kirjoittamisen. Pelikasvatuskooste.

Tässä esikoulusta lukioon sähköistä sisältöä mm. pelejä ja opetuksen tueksi monilukutaitoon sisältyvään tiedonhankintaan Kopiraittilan koulu – riittalyra

Mika monilukutaito 2015. Lukutaidon jälkeen? Koottuina aika kivasti tänne. Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto: Kamerakynän pedagogiikka. Videokamera oppimisen välineenä Populaarikulttuuri ja elokuvakasvatuksen perinne tuntevat elokuvan tarinankerronnan taiteena.

Tässä paketissa on selkeää näkemystä. Tarjoaa apua etenkin niille, joille videokuvan käyttö on vielä vierasta. – eijapaso

Vähemmälle huomiolle on jäänyt elokuvateorian vaikutusvaltainen suuntaus, jossa elokuva ymmärretään ajattelun ja sen representoimisen välineenä, kamerakynänä.

Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto: Kamerakynän pedagogiikka

Sinun tietosi eivät ole sinun – Näin mainostajat keräävät ja hyödyntävät dataasi, kun muutat, ostat kilon pekonia tai haaveilet lomareissusta. Kävelet kohti kauppakeskus Selloa Espoossa.

Tämä on varmasti monilta sosiaalisessa mediassa olevilta verkkokaupan ja -palveluiden käyttäjiltä jäänyt sisäistymättä tajuntaan. – riittalyra

Selaat kännykästäsi Iltalehteä.

Sinun tietosi eivät ole sinun – Näin mainostajat keräävät ja hyödyntävät dataasi, kun muutat, ostat kilon pekonia tai haaveilet lomareissusta

Uutisen lomaan ilmestyy tarjous Sellon liikkeestä. Jos saat kuravaatemainoksen, sinut on luokiteltu perheelliseksi naiseksi. Kirjoja lukenut teini osaa jopa 70 000 sanaa – Nuori, joka ei lue, 15 000 sanaa. Suomalaiset ovat aina rehvastelleet lukutaidollaan, ja hyvästä syystä.

Kirjoja lukenut teini osaa jopa 70 000 sanaa – Nuori, joka ei lue, 15 000 sanaa

Taitojen suhteen komeilemme edelleen kansainvälisessä kärkikastissa, mutta lukemisen ilo ja kiinnostus lukemiseen ovat katoavaa kansanperinnettä. Neljäsluokkalaisista tytöistä enää runsas kolmannes ja pojista vain 15 prosenttia pitää lukemisesta paljon. Suomalaisten kymmenvuotiaiden lukemismotivaatio on kansainvälisessä vertailussa toiseksi kehnoin.

Synkemmäksi käy, kun ikää tulee. Monilukutaito.

Melko laaja paketti, jossa tietoa monilukutaidosta ja harjoituksia. Silti katselisin kuvia ja lukisin loruja lapselle mieluummin painetusta kirjasta kuin tietokoneen näytöltä. Äikän opettajaa harmittaa, että loruissa on monenlaisia kielioppivirheitä... – eijapaso

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana. Kirjautuneena saat kaiken irti Ylen palveluista.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana

Loimme sinulle valmiiksi nimimerkin, jolla sinut tunnetaan Ylen palveluissa. Voit ottaa sen käyttöön sellaisenaan tai keksiä uuden. Miksi pyydämme täydentämään profiilia? Nimimerkillä näyt muille käyttäjille esimerkiksi keskustelupalstoilla. Lähetämme salasanan vaihtolinkin sinulle sähköpostitse Saat pian sähköpostin osoitteeseen Seuraa sähköpostin linkkiä vaihtaaksesi salasanasi.

Minäkö mediakasvattaja? » Mediakasvatus. 17.10.2017Melissa Castrén Järjestäjä: Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Mediakasvatusseura Sijainti: Ratapihantie 9, Helsinki Aloituspäivä: 21.11.2017 Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Mediakasvatusseura järjestävät yhdessä mediakasvatusaiheisten seminaarien sarjan, joka alkaa marraskuussa 2017 ja jatkuu huhtikuulle 2018!

Minäkö mediakasvattaja? » Mediakasvatus

Seminaarit on suunnattu koulun parissa toimiville ammattilaisille; opetus-, kirjasto- ja nuorisotoimen edustajille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Mediakasvatuksen tarve on lisääntynyt lasten ja nuorten kasvavan mediakäytön myötä. Bubbl.us - brainstorm and mind map online. Populismibingo.fi. Kielikello - kielenhuollon tiedotuslehti.

Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.

Kielikello - kielenhuollon tiedotuslehti

Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille. Kielikello 3/2003 Riitta Eronen Ensi silmäykseltä niinkin yksinkertaiselta vaikuttava kysymys kuin se, kirjoitetaanko jokin sana isolla vai pienellä alkukirjaimella, on kielenkäyttäjien jokapäiväinen pohdinnan aihe. Pin lisääjältä Terttumy taulussa Ammatillinen erityisopetus: Oppimateriaalia. Isänpäivä,Äitienpäivä ja Askarteluja lapsille. Kirjoittaminen,Koulu ja Runot.

Hieno. Löytö. Pinterestiin kyllä välillä eksyy, kun löytää niin paljon kaikkea kivaa. – kaijlain

Etusivu - Lukuinto.

Hyvä paketti! Ainakin tämä kannattaa lukea ja hyödyntää: – eijapaso
Tässäpä olikin laaja paketti monilukutaidosta. Sisällysluettelon silmäilin läpi tiedostosta ja vaikutti kyllä todella mielenkiintoiselta esimerkkeineen! – katriko

Mediakasvatus ja monilukutaito – käsitteiden pohdintaa. Moni opettaja saattaa säikähtää tulossa olevaa uuttaa oppimisen käsitettä monilukutaito.

Mediakasvatus ja monilukutaito – käsitteiden pohdintaa

Mutta mitä se oikein onkaan? Lue kuvaa - visuaalisen kulttuurin monilukutaitoa katsomusopetukseen. Kirjoitussarjassa pureudutaan kuvien ja monilukutaidon kiehtovaan maailmaan.

Olen käyttänyt Thinglinkkiä englannin kielen opetuksessa,toimii erinomaisesti – tatjanla

Monilukutaito on yksi uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteista.

Lue kuvaa - visuaalisen kulttuurin monilukutaitoa katsomusopetukseen

Sillä tarkoitetaan erilaisten tekstien (sanat, numerot, kuvat, äänet, liikkeet ja näiden yhdistelmät) tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja sekä kykyä hahmottaa eri tiedonalojen tapoja lähestyä ja tutkia maailmaa. Klikkaa sisään interaktiiviseen Thinglink -kuvaan! [Albert Edelfelt, Kristus ja Mataleena, 1890, Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen]

Monilukutaito ja vuorovaikutus.

Nää on kivoja kuva-arvoitusten pohjia. On kokeiltu "Aikainen lintu madon nappaa". Kiva. – kaijlain

Monilukutaito. Esiopetuksen opetussuunnitelmien perusteissa monilukutaito on osa laaja-alaista osaamista.

Nämä sivut valitsin siksi, että täällä oli paljon kivaa materiaalia omaan työhön. Se toisaalta myös vahvisti sitä, että paljon olen työssäni jo tehnyt näitä asioita koko työurani aikana, nyt ne ovat saaneet vaan termin monilukutaito �� – katriko

Esiopetuksen opetussuunnitelmassa monilukutaito on mainittuna omana osaamisalueena ja erotettu tieto-ja viestintäteknologisesta osaamisesta toisin kuin varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Esiopetuksen opetussuunnitelmassa monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten viestien tulkinnan ja tuottamisen taitoja. Monilukutaito linkittyy ajattelun ja viestinnän taitoihin.

Keskeistä on kyky hankkia, muokata, tuottaa, esittää, arvioida ja arvottaa tietoa erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Tähän liittyy myös kyky käyttää tietoja ja taitoja tarkoituksenmukaisella tavalla. Multiliteracies.

Selkeä esitys mahdollisuuksista käsitellä tiettyä aihetta. Vaatii tosin aikaa. – eijapaso
Tämä oli jotenkin minulle itselle herättelevä video monilukutaidon eri puolista ja siitä, miten yhtäkin aihetta voidaan niin monipuolisesti käsitellä. Valitsin tämän sen takia, että oli niin kattavasti esitelty monilukutaitoa. – katriko

#monilukutaito hashtag. Monilukutaito opetuksessa. Monilukutaito - Accueil. 3D-mallintaminen ja tulostaminen 2015.

Meillä koulussa on käytössä. Käsityötunneilla sai valita materiaalin ja tekniikan vapaasti. Tehtävänä oli suunnitella jotain oman työpisteen piristykseksi. Tytöt valitsivat pehmeitä materiaaleja, pojat puuta. Yksi tyttö suunnitteli 3D-penaalin. – heididi

E-Literate Tech Coach. What is the best way to encourage teachers to extend themselves from task enhancement to task transformation using the SAMR model? This is a question I ask myself every day in my role as EdTech Coach. I think the best way to encourage teachers to extend towards Redefining tasks with technology is to help them understand that certain literacy skills can only be taught through technology. Recently I delivered a Digital Literacy PD session which addressed using the SAMR model to better deliver Digital Literacy skills in the classroom. Liikunnan monilukutaito. Suomi100 Koulumaailma ja monilukutaito.

Aivan sama tuli mieleen kuin ed. kommenteissa; joka tuutista tulee koulutusta, artikkelia, mitä milloinkin. Välillä jo tuntuu, että se perustyö on ihan sivuseikka tämän kaiken uuden keskellä. Mutta onneksi ikä ja kokemus on jo karttunut sen verran, että ymmärtää omat rajansa. – hannelelm
Totta tuo, mitä sanoit, Heididi. Oman jaksamisen rajoissahan sitä on mentävä. Itse olen yrittänyt ajatella niin, että pieni matka kerrallaan otan digiaskelia. Ja joskus tulee astuttua myös harhaan! – riikkap1

Synkeän louhoksen seikkailu.

K.Vuorinen on kyllä asian ytimessä. Itse myös pidän positiivisen pedagogiikan perusajatuksesta. – samuliranta
Tunnetaitojen johdonmukainen opettelu, myös yläkoulun puolella, olisi tosi tärkeää tässä kovassa nykymaailmassa. Uskoisin, että kiusaamisiinkin voisi tällä vaikuttaa vähentävästi. – hannelelm

Monilukutaito. Monilukutaito on kattotermi, joka niputtaa yhteen useita eri lukutaidon muotoja ja määritelmiä. Monilukutaito merkitsee taitoa hankkia, yhdistää, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, ympäristöissä ja tilanteissa sekä erilaisten välineiden avulla. Siihen sisältyy laaja-alainen käsitys tekstistä, jossa teksti voi olla sanallisten, kuvallisten, auditiivisten, numeeristen ja kinesteettisten symbolijärjestelmien sekä näiden yhdistelmien avulla ilmaistua tietoa. Oppija tarvitsee monilukutaitoa osatakseen tulkita muuttuvaa maailmaa ympärillään ja hahmottaakseen sen kulttuurista monimuotoisuutta. [1][2] Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä ja se linkittyy vahvasti tieto- ja viestintäteknologian taitoihin.[3] Tieto- ja viestintätekniikan käyttötaito tarjoaa oppimiselle uudenlaisen ympäristön, jossa toimitaan tekstien ja kielen avulla.

Termin taustoja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Mistä ilmaisia kuvia löytää – 7 parasta kuvapankkia. Oletko luonut uudet verkkosivut, mutta ne näyttävät tylsiltä?

Tämä oli hyödyllinen linkki. Osaa noista olenkin käyttänyt mutta en kaikkia. – saanapiltonen

Kirjoitatko paljon, mutta artikkeleihin ei millään tunnu löytyvän sopivia kuvia?


  1. leenahauta Oct 29 2017
    Monilukutaitoa myös avattu näissä: