background preloader

Interaktiiviset taidekuvat

Facebook Twitter

Hugo Simberg: Kuoleman puutarha (1896) <div>KOE JA KUVAILE</div><div><br></div><div><br></div><div><b>Värit ja muodot</b></div><div><br></div><div>Mitä värejä/muotoja/hahmoja näet?

Hugo Simberg: Kuoleman puutarha (1896)

Miten asiat on sommiteltu? Pablo Picasso 1937 Guernica. <div>KOE JA KUVAILE</div><div><br></div><div><b>Värit ja muodot</b></div><div><br></div><div>Mitä värejä/muotoja/hahmoja näet?

Pablo Picasso 1937 Guernica

</div><div>Miten asiat on sommiteltu? </div><div><br></div><div><b>Liike ja tapahtumat</b></div><div><br></div><div>Minkälaisia asentoja tai liikettä kuvassa on? (näytä kehollasi)</div><div>Mitä kuvassa tapahtuu? </div><div><br></div><div><b>Tuoksut, maut, tunnelmat</b></div><div><br></div><div>Mitä tuoksuja tai makuja kuvassa voisi olla? Alcazarin valtaistuinsali, Sevilla. Leonardo Da Vinci: Viimeinen ehtoollinen (1498) <div><br></div><div>Perustiedot länsimaisen taiteen aikakausista</div><div><br></div><div>Uskonnon ja taiteen suhde eri aikakausina</div><div><br></div>cdn.knightlab.comTimelineJS Embed <div><br></div><div><br></div><div><span style="font-size:16px;">Diasarja Da Vincin elämästä ja teoksista</span></div><div><br></div>docs.google.comLeonardo da Vinci Kopio Leonardo da Vincin teoksesta Viimeinen ehtoollinen 1498.

Leonardo Da Vinci: Viimeinen ehtoollinen (1498)

Joseph Desarnodi, 1789, Porvoon tuomiokirkko. Kuva: Marco Peretto. kertoo <div>Kopio Leonardo da Vincin teoksesta Viimeinen ehtoollinen 1498. Joseph Desarnodi, 1789, Porvoon tuomiokirkko. Jani Leinonen 2015, Installaatio. <div>Tekijä: Jani Leinonen</div><div><br></div><div>Teos on useasta pienemmästä työstä koottu installaatio, joka oli esillä nykytaiteen museo Kiasman näyttelyssä Tottelemattomuuskoulu vuonna 2015.

Jani Leinonen 2015, Installaatio

</div><div><br></div><div>Teoksen erilliset ovat McReincarnation, Mcsargophagus, When West Falls East Rises, McJesus ja Mcleninism. Teoksen osat on tehty 2011 ja 2015 välisenä aikana. Kaikissa teoksen osiossa näemme käytettävän pikaruokaketju McDonaldsin värejä ja ihmishahmoissa heidän pellensä Ronaldin hahmoa</div> <div>Tämän kuvan selitystekstit on laatinut taiteen ja symboliikan asiantuntija fil tri.

Liisa Väisänen</div> McJesuksen hahmossa on täysin tyypillinen katolinen krusifiksi, mutta Jeesus on maalattu McDonalds -ketjun räikeillä väreillä. Globaalinen maailmakulttuuri hävittää kulttuurien omat erikoispiirteet. McSargophaguksessa näemme tyypillisen egyptiläisen muumion hahmon, joka sekin on hukkunut hampurilaisketjun väreihin. Albert Edelfelt: Kristus ja Mataleena (1890) <div>Mataleenan syntisyyttä kuvataan sillä, että hän on avoimin hiuksin.

Albert Edelfelt: Kristus ja Mataleena (1890)

Hyveellisen nuoren neidon hiukset olivat Suomessakin vähintään sidotut, aviossa olevan naisen jopa huivilla peitetyt. </div> <div>Mataleenan päässä on ohut huivi. Aiemmissa luonnoksissa nauhan väri oli punainen, mutta värisommitelmallisista syistä Edelfelt vaihtoi värin mustaan. Punainen nauha olisi ollut symboliarvoltaan merkittävämpi. <div>Mataleenan asento polvillaan ja kädet rukousasennossa sekä anovat ylöspäin suunnatut silmät viestivät että Mataleena on nöyrtynyt Jeesuksen edessä. Helene Schjerfbeck (1881) Pikkusiskoaan ruokkiva poika. Teoksessa on kaksi lasta Bretagnesta, Ranskasta.

Helene Schjerfbeck (1881) Pikkusiskoaan ruokkiva poika

Isoveli syöttää velliä pikkusisarelleen. Teos oli omana aikanaan skandaali. Lehdissä kirjoitettiin muun muassa, että teoksessa on kaksi vähämielistä lasta, jotka syövät velliä maalaismökissä. Teos järkytti rikkomalla oman aikansa odotuksia siitä, mitä on hyvä taide. Teos on suurikokoinen. Vaikka suomalaiselle taidemaailmalle teos oli järkytys, se mukaili kuitenkin aikansa eurooppalaisia taidevirtauksia. Tämä teos on rehellinen, suora ja mitään peittelemätön. Michelangelo 1508-1512 Aatamin luominen. <div>Tekijä: Michelangelo Buonarotti</div><div>Teos: Aatamin luominen, 1508-1512</div><div><br></div><div>Tämä kuva on Alberto Sciutton vuonna 1993 maalaamasta kopiosta.

Michelangelo 1508-1512 Aatamin luominen

Kaikki interaktiiviset Lue kuvaa -aineistot.

Kuva-arkistoja opetuskäyttöön

Avoimia kulttuuriaineistoja. Kuvankäyttösitoumuspohja kouluille.