background preloader

Statens medieråd - Barn, unga och medier

Statens medieråd - Barn, unga och medier

https://statensmedierad.se/

Related:  VärdegrundvanessacarreracasserbergKällkritik och Creative commonsMIKkällkritik

Steg 1 · Tillåtande klassrumsklimat » Retorik i skolan Enligt Quintilianus ska barnet få beröm och uppmuntran. Det får eleverna i den här övningen, som går ut på att stärka deras självkänsla. Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen Arbetsmodell: En förutsättning för att lyckas väl med övningen ”Du är bra” är, att eleverna känner till många adjektiv som anger positiva egenskaper. Brainstorma tillsammans fram så många sådana… Vad är vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet? För att skolan ska kunna ge bästa förutsättningar för alla barn, elever och vuxna att nå sina mål och ha en fungerande utbildning ska skolans verksamhet vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Men vad innebär egentligen begreppen vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet? Vetenskaplig grund handlar om att utgå från resultat från vetenskapliga studier som forskare har bedrivit.

Så för du vidare arvet från Hans Rosling, Gapminder Fakta skapas genom mätning och dessa kan granskas och repeteras. Åsikter bara uppstår - som ogräs, skriver Ola Rosling. Ni minns kanske när min pappa, Hans Rosling, la upp sin sko på bordet i dansk tv och skällde ut medierna för att de alltid bara visar den fulaste delen av verkligheten. Sedan sa han: "Jag har rätt och du har fel!” Hans blev omtyckt över hela världen för sitt unika sätt att förklara och förenkla. Nyhetsvärderaren 2017 - ForskarFredag Hjälp forskare att ta reda på hur trovärdiga ungas nyhetsflöden är! Vilka nyheter rör sig i ungas digitala flöden? Och hur trovärdiga anser ungdomarna att nyheterna är? Fejkade nyheter Syfte Vilken betydelse har budskap, avsändare och syfte vid bedömningen av en källas tillförlitlighet? Eleverna ska veta hur de kan gå tillväga för att avgöra om en nyhet eller sann eller falsk. Vilka frågor kan eleverna ställa till nyheten för att bedöma trovärdigheten? Metod

Gruppstärkande övningar – Kooperativt Lärande Innan en grupp kan arbeta och lära tillsammans krävs att vi låter eleverna lära känna varandra och att vi ger tid till gruppstärkande övningar. Trots att det kan kännas som att detta tar tid från viktig kunskapsinlärning, får du och klassen igen det när det senare genom att gruppen kan arbeta mer effektivt tillsammans. En oerhört viktig uppgift vi som lärare har är således att skapa ett tillåtande klimat i klassrummet där varje elev får ta plats, vågar försöka och vågar misslyckas samt uppmuntrar sina klasskamrater att göra samma sak. Många strukturer som är bra för kunskapsdelning och fördjupning av förståelse kan också vara fantastiskt bra att använda just för att jobba ihop en grupp och skapa detta klassrumsklimat vi eftersträvar – vare sig det är en nyskapad grupp eller en grupp som inte riktigt fått till det.

Program - Teknikprogrammet (Gymnasieskolan) Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst teknik- och naturvetenskap men även inom andra områden. Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Den ska också belysa teknikens roll i samspelet mellan människa och natur med hänsyn till hållbar utveckling. Vidare ska utbildningen utveckla elevernas kunskaper om fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer.

Mikael Halápi, Skolverket, Helena Lindberg, MSB, och Ewa Thorslund, Statens medieråd: ”Svenska elever måste få bättre utbildning i källkritik” Aldrig tidigare har det varit så angeläget att eleverna får goda kunskaper i källkritik som nu. Skolan kan fungera som en motkraft i en tid då allt fler får information filtrerad genom sociala medier och möter en flod av propaganda och falska nyheter. Den svenska skolans demokratiuppdrag slås fast i både skollagen och läroplanerna. Elever ska ges möjligheter att utveckla de förmågor som behövs för att aktivt kunna verka i ett demokratiskt samhälle.

”Gör eleverna till nyhetsgranskare” Blåsenhus campus ligger precis vid utkanten av Linnés botaniska trädgård i Uppsala. Från den hypermoderna skapelsen i glas, stål och betong ser man ut mot de gamla 1700-talshusen. Byggnaden har fått pris för att den vitaliserat den historiska miljön på ett respektfullt sätt. Klassiska fotobluffar och bildmanipulation Moderskeppet Moderskeppet ger dig ny kunskap och hjälper till med problem i foto, design, webb och video. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.Mer om oss Så går det till – Trygg på nätet Nätpratsläxan består av tre delar; två lektioner och en läxa som barnet ger sin förälder eller annan vuxen. Lektionerna leds enkelt av läraren med hjälp av två korta och roliga presentationer. Det finns även utkast på infomejl till föräldrarna i klassen som kan skickas ut innan och efter Nätpratsläxan. Psst!

Related: