background preloader

Tuukkasaren

Facebook Twitter

Tuukka Saren

Tuukka

TALOUSUUTISIA K2016

Hölkkäri On Web - Suomalaisia kohti avattiin tuli Afganistanissa - ei henkilövahinkoja. Hölkkäri On Web - Afganistanissa ei kaatunut amerikkalaisia maaliskuussa. Afganistanista paennut Jassin Rezai: "Odotan aina joulukuun kuudetta päivää, että voin juhlia Suomen itsenäisyyttä" 30-vuotias Jassin Rezai ei ole ikinä juhlinut synnyinmaansa Afganistanin itsenäisyyttä. – Afganistan on täysin hajalla.

Afganistanista paennut Jassin Rezai: "Odotan aina joulukuun kuudetta päivää, että voin juhlia Suomen itsenäisyyttä"

Siellä ei ole rauhaa eikä turvaa. Miten siellä voisi juhlia itsenäisyyspäivää? Ei todellakaan, ikävä kyllä. Rezai pakeni Afganistanista perheensä kanssa Iraniin sen jälkeen, kun talibanit olivat surmanneet hänen isänsä. . – Ensimmäisenä päivänä, kun saavuin lentokentälle, tiesin heti, että tämä on maa, missä pystyn elämään turvallisesti ja rauhallisesti. Suomen itsenäisyys merkitseekin Rezaille juuri turvaa ja rauhaa. Hs. USA:n armeija valmis ottamaan naisia kaikkiin taistelutehtäviin Yhdysvaltain armeija aikoo tehdä historiallisen muutoksen.

hs

Se on valmis valitsemaan naisen mihin tahansa taistelutehtävään. Päätöksestä kertoi torstaina Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter, uutisoi esimerkiksi The New York Times -lehti. Ratkaisu kumoaa vuodelta 1994 olevan USA:n puolustusministeriön säännön, joka rajoittaa naisten osallistumista tykistön, panssarijoukkojen, jalkaväen ja muiden taistelujoukkojen tehtäviin. Käytännössä naissotilaita on kuitenkin ollut jo vuosien ajan mukana taistelutehtävissä esimerkiksi Afganistanissa ja Irakissa. Suomen puolustusvoimissa naiset, jotka suorittavat vapaaehtoisen asepalveluksen, saavat saman koulutuksen kuin miehetkin.

Ministeri Carterin mukaan naisten on mahdollista palvella missä tahansa Yhdysvaltain armeijan taistelutehtävässä ensi vuoden alusta lähtien. Turvapaikanhakijoiden rikosepäilyt otsikoissa – ulkomaalaisten rikosepäilyt silti rajussa laskussa. Lokakuun loppuun mennessä tapahtuneista rikoksista poliisi epäili muita kuin Suomen kansalaisia yhteensä 34 988 rikoksesta.

Turvapaikanhakijoiden rikosepäilyt otsikoissa – ulkomaalaisten rikosepäilyt silti rajussa laskussa

Vuotta aiemmin luku oli tammi–lokakuussa 37 597 epäilyä ja vuonna 2013 vieläkin enemmän: 39 842 epäilyä. Vuodesta 2014 määrä on pudonnut seitsemällä prosentilla ja kahdessa vuodessa laskua on jopa 12 prosenttia. – Turvapaikanhakijoiden tekemät vakavat rikokset ovat olleet viime aikoina paljon esillä, mutta niiden määrä kokonaisuudesta on vähäinen, suunnittelija Hannu Niemi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti Krimosta selittää. Vuosina 2013 ja 2014 marraskuun ja joulukuun kuukausittainen rikosepäilyjen määrä on ollut pienempi kuin keskimäärin muina kuukausina, joten nytkään loppuvuodelle ei ole odotettavissa tilastopiikkiä.

Tiedot perustuvat Poliisiammattikorkeakoululta saatuihin tilastoihin. Turvapaikanhakijoiden vaikutus näkyy vasta tulevaisuudessa. Hs. Voidaanko Isis tuhota pudottamalla pommeja Syyriaan?

hs

Ilmaiskujen arvostelijoiden mukaan Syyrian pommittaminen ei tuhoa jihadisteja, vaan aiheuttaa vain kärsimystä siviileille. Miten on, tavoitetaanko ilmaiskuilla toivottu tulos? ”On hyvin epätodennäköistä, että Isis tuhotaan nykyisillä panostuksilla. Isisin lyömiseen tarvittaisiin nyt saatavilla olevia paljon suuremmat rahalliset ja strategisen viestinnän resurssit”, tohtori Richard Hooker arvioi. Vaatimuksena työpaikka ja kunnon palkka – näin turvapaikanhakijoiden perheenyhdistäminen vaikeutuu. Mikäli ihmeitä ei tapahdu, ennätysmäärä ihmisiä tulee saamaan Suomesta ensi vuonna turvapaikan, tai oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella.

Vaatimuksena työpaikka ja kunnon palkka – näin turvapaikanhakijoiden perheenyhdistäminen vaikeutuu

Sen jälkeen näiden irakilaisten, somaleiden, afganistanilaisten ja syyrialaisten mielessä on perheenjäsenten järjestäminen Suomeen. Myönteistä turvapaikkapäätöstä kohti tehdään keskimäärin kolme perhesidehakemusta. Syksyllä saapuneiden turvapaikanhakijoiden turvapaikkaprosessit alkavat päättyä ensi kesän aikoihin, jonka jälkeen Maahanmuuttovirastoon odotetaan perhesidehakemusten sumaa. Perheenyhdistäminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Suomi on viime vuosina kiristänyt perheenyhdistämiskriteerejään ja ensi vuonna sääntöjä tiukennetaan entisestään. Esitys ehtojen tiukentamiseksi pyritään saamaan lausuntokierrokselle alkuvuodesta ja eduskunnan arvioitavaksi vielä keväällä. Naton pääsihteeri vahvisti: Afganistan-operaatiota jatketaan. Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvistaa, että kansainväliset joukot pysyvät Afganistanissa ensi vuonna.

Naton pääsihteeri vahvisti: Afganistan-operaatiota jatketaan

Stoltenberg kertoi asiasta Brysselissä Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä. Brysselissä päätettiin, että Resolute Support -operaatiota jatketaan Kabulissa ja muualla Afganistanissa noin 12 000 sotilaalla. Kansainvälisten joukkojen piti alun perin vetäytyä Afganistanista pääosin ensi vuonna. Suomi lähettänee lisäjoukkoja Maliin Ranskan avuksi. Selvitys: Vain 0,5 prosenttia terrori-iskuista tapahtuu länsimaissa. Hs. Väkivaltainen terrorijärjestö Isis kuohuttaa maailmaa.

hs

Isisin mustavalkoinen maailmankuva edustaa salafi-jihadismiksi kutsuttua fundamentalistista islamin suuntausta. Salafi-jihadistit ammentavat innoitusta islamin sotaisasta syntyhistoriasta, mutta heidän ideologiansa kytkeytyy tiiviisti maailmanpolitiikan mullistuksiin. Ristiretkeilijät. Sionistit. Luopiot. Jos Isis-järjestön maailmankuva pitäisi tiivistää muutamaan sanaan, nämä kolme kertoisivat kaiken olennaisen.

Afganistanissa 20 vuotta ollut lääkäri auttoi Pariisin iskun uhreja: ”Ei voi edes verrata – tämä oli painajaisyö” - Ulkomaat. Ortopedinen kirurgi Rémy kertoo ranskalaiselle Le Monde -lehdelle, että pariisilaisessa Lariboisièren sairaalassa hoidettiin terrori-iskun yönä erittäin vakavia vammoja.

Afganistanissa 20 vuotta ollut lääkäri auttoi Pariisin iskun uhreja: ”Ei voi edes verrata – tämä oli painajaisyö” - Ulkomaat

Nizard hoiti terrori-iskun uhreja perjantaina 13. marraskuuta. Hän kertoo, että sairaalan koko hoitoryhmä oli yöllä täystyöllistetty, sillä laitos sijaitsee alueella, jolla suurin osa hyökkäyksistä tapahtui. Afganistanin kaivosministeri houkuttelee suomalaisia – Rikkaudet odottavat noutajiaan. Afganistanista Suomeen tulleet pakolaiset ovat paenneet heikkoa elintasoa ja maansa talousvaikeuksia.

Afganistanin kaivosministeri houkuttelee suomalaisia – Rikkaudet odottavat noutajiaan

Näin arvioi Afganistanin kaivos- ja öljyministeri Daud S. Saba Suomen-vierailullaan. – Meillä ei ole poliittisia vankeja ja poliittinen sana on vapaa, mutta monet koulutetut lähtevät etsimään ulkomailta työtä ja myös koulutusta. Afganistanin pääkaupungissa kylttejä: Älkää lähtekö Eurooppaan. Selvitys: Terroriuhrien määrä kasvoi jyrkästi 2014 - Ulkomaat. Terrorismin uhrien määrä lisääntyi rajusti – ääri-islamistit tappoivat joka toisen - Terrorismi. Oopiumin viljely väheni Afganistanissa ensimmäistä kertaa vuosiin. (Kuva: Mark Stroud / cc 2.0)Oopiumin viljely on vähentynyt Afganistanissa tänä vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009, kertoo YK:n huumausaine- ja rikosvirasto UNODC.

Oopiumin viljely väheni Afganistanissa ensimmäistä kertaa vuosiin

Vielä viime vuonna maassa tehtiin ennätyssuuri sato. Tänä vuonna viljelyalue on ollut 18–19 prosenttia pienempi kuin viime vuonna, noin 183 000 hehtaaria. Tuotannon uskotaan putoavan viime vuoden tasosta 48 prosenttia 3 300 tonniin. Hyvästä kehityksestä huolimatta kokonaan oopiumista vapaiden maakuntien määrä putosi tänä vuonna, tilastoissa kerrotaan. Yleisintä viljely on Helmandissa, jossa koko maan tuotannost 47 prosenttia viljellään. Syynä tuotannon vähenemiseen pidetään muun muassa satojen pienentymistä hehtaaria kohti. Afganistan tuottaa noin 90 prosenttia maailman laittomista opiaateista. Riippumaton komissio saattaa tutkia Afganistanin sairaalaiskun. (Kuva: Stephen Downes / cc 2.0)Riippumaton tutkintakomissio saattaa tutkia Yhdysvaltain Afganistaniin tekemän sairaalaiskun. Kansainvälinen humanitaaristen kysymysten selvityskomissio (IHFCC) on ottanut yhteyttä Yhdysvaltain ja Afganistanin viranomaisiin ja tarjonnut näille osaamistaan, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) tänään.

Yhdysvallat iski lokakuun alussa MSF:n Afganistanin Kunduzissa ylläpitämään sairaalaan. Ilmaiskussa kuoli 22 ihmistä. Yhdysvallat on pahoitellut tekoa, luvannut korvauksia uhrien omaisille ja sanonut tutkivansa iskun. Sairaala on suljettu tapahtuman seurauksena. Afganistanilaisnainen kivitettiin kuoliaaksi ”aviorikoksesta” - Afganistan. Afganistanilaisnainen kivitettiin kuoliaaksi ”aviorikoksesta” Nuori afganistanilaisnainen on kivitetty kuoliaaksi epäiltynä aviorikoksesta, Afganistanin viranomaiset vahvistivat tiistaina.

Afganistanin viestimet ovat esittäneet noin 30 sekunnin videota, jossa turbaanipäiset miehet kivittävät kuopassa olevaa nuorta naista. Naisen nimeksi on ilmoitettu Rokhsahana ja iäksi 19–21 vuotta. Videolla hän toistaa muslimien uskontunnusta, mutta ääni muuttuu kivityksen jatkuessa koko ajan korkeammaksi. Myös kivien tömähdykset kuuluvat nauhalla. Tiistaina viranomaiset vahvistivat videon aitouden. ”Kyllä, viestimien esittämä nauhoitus liittyy Rokhsahanaan, joka on kivitetty kuoliaaksi”, Ghorin kuvernöörin Seema Joyendan tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle. Hänen mukaansa naisen kivitti ”talebaneista, paikallisista uskonnollisista johtajista ja aseistetuista sotapäälliköistä” koostuva ryhmä.

Lääkärit ilman rajoja: USA ampui pakenevia sairaalan työntekijöitä Kunduzissa - Afganistan. Lääkärit ilman rajoja: USA ampui pakenevia sairaalan työntekijöitä Kunduzissa Lääkärit ilman rajoja -järjestö ei usko, että Yhdysvallat hyökkäsi lääkärijärjestön sairaalaan Afganistanin Kunduzissa lokakuussa vahingossa, järjestön johtaja Christopher Stokes sanoi torstaina. Silminnäkijätietojen mukaan sairaalan päärakennuksesta pakenevia ihmisiä ammuttiin ilmeisesti lentokoneesta, Stokes sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Tähän asti saamiemme tietojen perusteella iskua on vaikea uskoa erehdykseksi”, Stokes kertoi esitellessään järjestön omaa raporttia Kunduzin sairaalaiskusta. Ainakin 30 ihmistä kuoli Yhdysvaltain suuressa ilmahyökkäyksessä lääkärijärjestön sairaalaan Pohjois-Afganistanin Kunduzissa lokakuun 3. päivänä.

Kuolleista 13 oli sairaalan henkilökuntaa ja kolme lapsia. Maahanmuuttovirasto päivittää Afganistanin turvallisuusarvion – turvapaikkapäätökset jäihin toistaiseksi - Maahanmuutto.