background preloader

IKT

Facebook Twitter

Kom igång med programmering – Kodboken. En resurs i projektet Makerskola. Väsby lärlabb. Nya vägar till lärande med Minecraft. Elever byggde hus för olika ordklasser i Minecraft Minecraft är ett datorspel utan något direkt slutmål, där spelarna kan bygga virtuella hus och samhällen.

Nya vägar till lärande med Minecraft

Spelaren rör sig fritt i ett landskap och samlar in ved och annat material som man sedan kan bygga saker med. Man kan spela ensam men de flesta spelar tillsammans med andra via internet. Minecraft har idag över 40 miljoner registrerade användare världen över. Eftersom Minecraft är ett spel med öppna möjligheter och som dessutom bygger på samarbete har många lärare sett en potential för spelet som ett verktyg i skolarbetet.

Det har även skapats en speciell webbtjänst, MinecraftEDU, för att stödja lärares arbete med Minecraft i skolan. Minecraft i undervisningen på elevernas initiativ Idag används Minecraft som ett pedagogiskt verktyg på hundratals skolor världen över. Att använda Minecraft i undervisningen var dock inte Jonas Lindahls egen idé utan initiativet kom helt och hållet från eleverna. Datorspel som läromedel. MinecraftPåSchemat. Iktbanken. CC Search. Minecraft – ett projekt som glöder… Jag har blivit uppmuntrad att delge lite kring vårt Minecraftprojekt på förskolan så jag tänkte ge en kortare beskrivning om det vi tror oss se i vårt projekt.

Minecraft – ett projekt som glöder…

Att få vara delaktig i ett sådant här projekt är en ära och det glöder om barnen, vi ser att alla på något sätt är delaktiga och de är otroligt engagerade – projektet flödar hela dagen… Uppstart Vi upptäcker en dag intensiva diskussioner vid vår legostation och det visar sig att de arbetar med Minecraft. Vi blir nyfikna på vad Minecraft är och börjar lyssna efter om Minecraft återkommer på fler ställen i miljön och i gruppen – vilket vi observerar att det gör.

Så på vår gemensamma reflektionstid diskuterar vi detta, återkopplar till vad vi observerat och undersöker om det här är något som vi kan fördjupa oss i. Återkast Vi gör ett återkast till barnen genom att ge legot en mer framträdande plats i vår miljö och vi synliggör även vårt material plus-plus som ett alternativ till legot. Gemensam reflektion.

Programmering

Espresso. Varsågod, smakprov ur Discovery Education Espresso Här till höger finns smakprov av innehållet i Espresso.

Espresso

I Espresso finns material i samtliga ämnen och naturligtvis är allt anpassat till Lgr11. Jag vill boka en demonstration av Espresso på min skola. Var hittar man enklast bilder? vilka får man använda fritt? hur sparar man dem? När du och dina elever skapar egna bilder eller tar egna fotografier är ni själva upphovspersoner och bestämmer själva över hur ni vill använda era bildverk.

Var hittar man enklast bilder? vilka får man använda fritt? hur sparar man dem?

Men vad gäller när ni vill använda andras bilder i skolarbeten och på internet? Vilka bilder går bra att använda? Det enklaste för nybörjare är att använda bilder som ägaren(fotografen) medgett att de får användas utan ägarens medgivande. Här är några exempel på bildbanker som får användas fritt: Även om det inte står som krav på webbsidan kan det vara bra att ange källan och där skriva vilken webbsida man hämtat bilden så både du och dina elever kan se var bilden är lånad. Pixabay.com Bilderna är fria att användaPexels.com Bilderna är fria att användaMorguefile.com Bilderna är fria att använda men det står att när det är möjligt ska man ange fotografens namn som kredit för att man lånar bilden.wpclipart.com Sidan är på engelska så din sökning av bildkategorier behöver därför också vara på engelska.

STL

Recension av Xnote - Gå på skattjakt efter virtuella meddelanden. Användningsområden I Xnote skapar du eller dina elever virtuella meddelanden som ni kan gömma precis var som helst i hela världen.

Recension av Xnote - Gå på skattjakt efter virtuella meddelanden

Ett enkelt och roligt sätt att skicka ett meddelande, en bild eller en tipspromenad till någon du vill komma i kontakt med. Du kan också skapa skattjakter, tipsrundor eller rundturer med hjälp av länkade meddelanden. I dessa länkade turer kan du enkelt lägga in text, bild, video och externa länkar till t ex klassens blogg, en speciell webbsida eller varför inte ett formulär. Dessa funktioner gör appen mycket mer användbar än om du bara hade kunnat skicka enstaka bilder/meddelanden. Jag skulle vilja påstå att Xnote är en enklare form av geocaching som passar bra i både förskolan och skolan och där du enkelt och snabbt skapar dessa virtuella upplevelser med några få knapptryckningar.

Appen skapar möjligheter för eleverna att arbeta med kartor och andra hjälpmedel för positionering och rumsuppfattning, allt enligt Lgr 11. Funktioner Tänk utanför appen Tips!

Appar

Djurtema. QR-koder. Lägg ut egna skatter « LekMiT. På vår förskola har vi länge pratat om att prova geocaching tillsammans med barnen.

Lägg ut egna skatter « LekMiT

Eftersom vår förskola ligger på ett ställe där det inte finns några färdiga geocacher utlagda, så har vi varit tvungna att lägga ut egna. Problemet för oss har varit att hitta ett program där vi kan skriva in koordinater och som också har kompass samt avståndsberäkning till skatten. Dessutom är vi pedagoger själva nybörjare på geocaching och har bara hittat några själva.

På förskolan har vi två iPads med 3G, men utan simkort och vi har länge trott att man behöver ha ett abonnemang för att leta och gömma cacher, men så var det alltså inte. När vi gömt skatter åt barnen har vi använt en iPhoneapp som heter Geocaching Buddy (75 kr). När programmet startar så trycker man på +tecknet och kommer då till den här sidan. (Eller tryck på den kompassymbolen för att hitta cacher i närheten av där du befinner dig. Välj raden ”Cache location”. Nu kan man se avståndet till den gömda skatten och även riktningen.