background preloader

Katitzi

Facebook Twitter

Grammatik i praktiken Sv I - Google Slides. Google Slides - create and edit presentations online, for free. Mörkade att hon var en Taikon. Katarina Taikons böcker om Katitzi är unika – de enda i världen som berättar om en romsk flickas liv på 1940- och 50-talet.

Mörkade att hon var en Taikon

Nu ges de ut igen, bland annat tack vare författarens dotter ­Angelica Ström. Att vara barn till en romsk människorättskämpe var tufft, berättar hon. Djävla zigenare! ”Din smutsiga Taikon!” Glåporden och slagen haglade mot Angelica Ström när hon gick i småskolan i Bollmora. Det var tidigt 1960-tal och ingen självklarhet att romska barn gick i skolan eller att romska familjer hade anständiga bostäder. . – Allt det där gjorde att de andra barnen förstod att jag var rom. Vi träffar Angelica Ström, som i dag är 61 år och mellanstadielärare, hemma i lägenheten på ­Hägerstensåsen. . – Det var då jag fick kontakt med Lawen Mohtadi, och då lossnade något i mig. På köksbordet ligger resultatet: Lawen Mohtadis kritikerrosade bok ”Den dag jag blir fri – en bok om Katarina Taikon”, från 2012. Det är Angelica Ström mycket glad över. Men trots allt elände inger Katitziböckerna hopp. Katitzi Intro. Sverige 3.0. TEDxAlmedalen. Sverige 3.0 vill att alla ska prata med varandra - Klartext.

Det finns speciella samtal som kallas Sverige 3.0.

Sverige 3.0 vill att alla ska prata med varandra - Klartext

De samtalen är till för att människor ska få prata med varandra om hur vi ska kunna leva tillsammans utan rasism. Vår reporter var med under ett sådant här samtal i Kiruna i norra Sverige. Klicka här för att läsa mer! Här berättar en tjej som var med om vad hon gjorde:– Jag pratade. Jag diskuterade med gruppmedlemmar helt öppet om personliga drömmar och erfarenheter om Sverige.

Sverige 3.0 är alltså samtal mellan olika människor. Pratar om rasismMen de som är med hinner ändå med att prata om massor av olika saker. Ashkan Safaee är en av dem som leder de här samtalen.– Vi tror att samtal, när man får sätta sig och verkligen prata med människor under en längre period så händer någonting. Ashkan Safaee säger alltså att Sverige 3.0 är ett sätt att få människor att prata med varandra istället för mot varandra. Sverige har förändratsSamtalen heter alltså Sverige 3.0. På väg tillbaka till Katitzi. Katarina Taikons moderna klassiker om Katitzi ges ut på nytt, i en tid när romer syns men inte hörs.

På väg tillbaka till Katitzi

Andreas Palmaer återvänder till sin barndoms älsklingsböcker, och undrar varför de fortfarande är så unika. ”KATITZI! KATITZIII … Var är hon någonstans?” , redan på den första raden kastar Katarina Taikon läsaren rätt in i handlingen. En barnhemsföreståndare letar efter åttaåriga Katitzi som är på rymmen, hon ska hämtas av den pappa som lämnat bort henne flera år tidigare. Hon känner inte igen sina syskon, hon tycker att de har konstiga kläder och fattar inte varför alla kallar henne zigenare. Det är de två första delarna i Katarina Taikons serie om Katitzi som ges ut med nya illustrationer av Joanna Hellgren, och ytterligare fem volymer är på väg. Katarina Taikon blev känd på 50- och 60-talet i en tid när antiziganismen var självklar.

För var är dagens Katarina Taikon och Katitzi? Gårdagens nyfikna exotiserande har ersatts med en uppgiven likgiltighet. Katitzi: del 1 av 15 6 juli kl 17:45 - Barnradion. Rasimen mot romer lever kvar. |Den här intervjun hade inte blivit av för några år sen.

Rasimen mot romer lever kvar

Efter våldet och trakasserierna i barndomen dröjde det innan Angelica Ström ville berätta offentligt om sitt romska arv. I dag pratar hon om sin mamma, Katarina Taikon, igen. – Jag har aldrig skämts för mitt romska arv. Däremot har jag inte velat utsätta mig igen för att bli utsatt på det sätt jag blev som barn, säger Angelica Ström. Hennes mamma, Katarina Taikon, var författaren och förkämpen för romernas rättigheter. Nyligen kom den första biografin om Katarina Taikon ut, ”Den dag jag blir fri”, skriven av frilansjournalisten Lawen Mohtadi (se länk) I boken om Katarina Taikon visar Lawen Mohtadi tydligt hur utsatta och exkluderade romer har blivit i Sverige genom åren. Angelica Ström känner stolthet över sin mammas kamp och livsverk och hur hon lyckades sätta romernas situation i Sverige på kartan. Numera står Angelica Ström upp för sitt romska ursprung - P4 Gotland.