background preloader

Educatie over duurzaam materialenbeheer en circulaire economie

Facebook Twitter

Welkom bij Circular Classroom. Koelkast in orde - Ga jij voor nul procent voedselverspilling? Voedselverlies the muffin man. Studio Globo. Op school, op de werkvloer, thuis en in de vrije tijd - GoodPlanet Belgium. Het is even heel hard zoeken.

Op school, op de werkvloer, thuis en in de vrije tijd - GoodPlanet Belgium

Voor iedereen. Wij besloten om duurzame bezigheden te blijven delen. Maak gretig gebruik van de tips om jezelf, je naasten of je kroost te entertainen. Educatief materiaal. Succesvol sorteren in uw school. Uw afvalintercommunale en Fost Plus helpen u, met de steun van het Vlaams Gewest, om leerlingen en leerkrachten bewust te maken van de uitdagingen op het vlak van milieu.

Succesvol sorteren in uw school

Wij bieden u onder meer gratis vuilnisbakken en communicatiemateriaal aan, maar ook educatieve workshops en een interactieve module om al spelend te leren sorteren. En omdat we goede sorteergewoontes even belangrijk vinden als leren lezen en schrijven, bieden we al deze mogelijkheden gratis aan. In samenwerking met de afvalintercommunales, het Vlaams Gewest en de enthousiaste animatoren van GoodPlanet bieden we uw school gratis educatieve workshops voor kinderen uit de kleuterklas en de lagere school. De workshops maken kinderen bewust van de zwerfvuilproblematiek, afvalpreventie en afvalbeheer. 1e kleuterklas - 2e leerjaar: Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Viesvuilland is een educatieve animatie op maat van de allerkleinsten, in een sprookjesachtige context. >> Praktische informatie. “Grondstoffenjacht” gaat langs op middelbare scholen - Waarom recyclage? Afval sorteren is schatten recupereren. Een boeiend en participatief spel dat kadert binnen een ludieke en educatieve aanpak.

“Grondstoffenjacht” gaat langs op middelbare scholen - Waarom recyclage? Afval sorteren is schatten recupereren

Om scholieren uit het secundair onderwijs te informeren over de recyclage van toestellen en lampen, en hen bewust te maken van het belang ervan, hebben we in samenwerking met de organisatie Goodplanet “Grondstoffenjacht” bedacht. Een gespecialiseerde animator van Goodplanet komt helemaal gratis langs op school en geeft een ludieke workshop waarvan de duur overeenkomt met twee lesuren. Om deze persoon uit te nodigen, volstaat het dat een leerkracht zich online inschrijft.

Deze aanpak wordt in goede banen geleid door een organisatie die zich een deskundige mag noemen op het vlak van duurzame ontwikkeling. Reservatietool Vlaco. Design Your City - STEM-project voor stad en school. Circulaire economie in 10 lastige stappen - MO* Bij menig blog over duurzaamheid vind je titels terug zoals Een duurzame capsule garderobe voor je kind?

Circulaire economie in 10 lastige stappen - MO*

Dat doe je in 5 simpele stappen, of DIY: 8 simpele stappen om een vod in een prinsessenjurk te veranderen. Een duurzame levensstijl is simpel en goedkoop, zeggen bekende “girl gurus” zoals Lauren Singer en Marie Kondo, en het is hip. Lees verder onder dit item. 's lesson pack about sustainable fashion / MoMu Antwerp. The Circular Classroom: een gratis toolkit voor het activeren van de circulaire economie door ervaringsleren.

Welkom bij Circular Classroom. Groepsspel EcoCEO - circulaire economie en grondstoffen. Home - Wereld van Oz. Resourcity. Secundair Onderwijs. Eigen initiatieven - IVAREM. Good Food @ School. Aanbod Secundair Onderwijs. Studio Globo. Werk door vorming voor de kunststofsector. Junior Argonauts - Ondernemerskampen voor jongeren. PSF JUNIOR - Plastic Soup Foundation. Wil jij met je klas aan de slag met dit wereldwijde probleem?

PSF JUNIOR - Plastic Soup Foundation

Dat kan! Het Plastic Soup Lespakket is onderdeel van De Wereld van OZ. Plastic Soup Foundation heeft een programma ontwikkeld voor groep 4 t/m 8 waarbij je samen met je leerlingen alles over plasticsoep komt te weten en actief aan de slag gaat om plastic verbruik te verminderen. Het programma, dat mogelijk wordt gemaakt door discounter Aldi, bestaat uit spannend en avontuurlijk lesmateriaal over de plasticsoep. Scholenprogramma. Voedselverspilling in de voedingsketen.

Clemens Driessen - Wageningen University Sarah Rohaert en Els Du Bois - Universiteit Antwerpen (voor het co-creatie deel) Clemens Driessen is een filosoof en cultureel geograaf verbonden aan de Wageningen Universiteit (Nederland).

Voedselverspilling in de voedingsketen

In zijn onderzoek experimenteert hij samen met boeren en ontwerpers met vormen waarin nieuwe landbouwtechnologie nieuwe relaties tussen dier en mens (boer en consument) voortbrengt, en nieuwe voedsellandschappen genereert. Er staan allerhande technologische veranderingen op til die de manier waarop dieren een rol spelen in onze voedselproductie radicaal zouden kunnen veranderen. In zijn inleiding zal Clemens er een aantal bespreken: Grootschalige varkensflats waarmee een 'industriele ecologie' zou kunnen worden gerealiseerd en varkens niet op een boerderij worden grootgebracht maar in een efficiente installatie in bijvoorbeeld de Antwerpse haven. Een mobiele melkrobot waarmee koeien zich zelfstandig kunnen melken, bijvoorbeeld in de vrije natuur.

Stop voedselverspillling op school: 10 tips. Elke Vlaming gooit jaarlijks 314 tot 372 kilogram perfect eetbaar voedsel weg.

Stop voedselverspillling op school: 10 tips

Niet alleen thuis of op restaurant, ook op school. Via enkele eenvoudige ingrepen kan je voedselverspilling tegengaan. Organiseer samen met mensen uit de buurt een kookles voor je leerlingen. Ik deel. Aanbod voor scholen. Wil je graag dat jouw school aan de slag gaat met duurzame voeding?

Aanbod voor scholen

Dat kan. Hier vind je tips voor acties om je school duurzamer te maken, maar ook interessant lesmateriaal om mee aan de slag te gaan in de klas. Maak je school duurzaam Goed eten op school Wil jij als ouder de school van jouw kind overhalen om gezonde, lokale, duurzame maaltijden te serveren? Vredeseilanden zet begeleidingstrajecten op om de catering van grootkeukens te verduurzamen.

Schoolmoestuin Via de schoolmoestuin laat Velt kinderen kennismaken met het wonderlijk proces van zaadje tot plant. Bewust omgaan met voeding. OVAM SIS Toolkit. Het ontwerpen van een product of dienst is een proces van waardecreatie.

OVAM SIS Toolkit

Ecolizer ontwerptool voor producten. De Ecolizer is een ecodesign ontwerptool en richt zich tot alle ontwerpers en bedrijven die de milieu-impact van hun producten willen kennen en aanpakken.

Ecolizer ontwerptool voor producten

Met de Ecolizer berekent u snel en eenvoudig de milieu-impact van uw product. U kunt zowel de totale milieu-impact als de impact per fase in de levenscyclus van een product berekenen. Ecodesign in het hoger onderwijs- EHO-kit. Het werkpakket Ecodesign in het Hoger Onderwijs of EHO-kit biedt een concrete leidraad aan docenten, professoren, opleidingscoördinatoren en opleidingsraden om ecodesign te integreren in de opleidingen van het hoger onderwijs. In een bedrijf zijn verschillende afdelingen betrokken bij het beslissingsproces om een product op de markt te brengen. Zo zijn niet alleen productontwerpers maar ook architecten, economen, procesingenieurs, bedrijfsmanagers, … verantwoordelijk.

De OVAM wil dan ook ecodesign verankeren in alle relevante opleidingen. Docenten, professoren, opleidingscoördinatoren kunnen een gratis exemplaar van de EHO-kit bestellen. Wat kan ik doen op school - Thema Voeding. Mooimakers.be. Educatief interactief aanbod kleuter,lager en secundair. Consumeren, het kan ook anders. Eco-logischer bijvoorbeeld, of eerlijker. Maar mag het vooral ook wat minder zijn? Niet alleen om belangrijke grondstoffen te vrijwaren of de afvalberg te verkleinen. Ook onze drang naar steeds het nieuwste of goedkoopste heeft een prijs. Lespakket LABO verpakkingen, afval...Lagere school. Praktisch Doelgroep Kinderen van het lager onderwijs, 3e tot 6e leerjaar. Home - Second Life. Lespakket Duurzaam bosbeheer en het FSC label.

Wat kan de school doen? Elke school kan op een of andere manier mee helpen om de doelstellingen van het FSC label te realiseren. FSC kan aan bod komen in de klas of de school kan zelf gebruik maken van FSC gelabelde papier- en houtproducten. Lesideeën over grondstoffen, levenscyclus en mijnbouw. Wil je jouw leerlingen iets bijleren over de oorsprong en de levensloop van onze spullen? Wil je hen laten stilstaan bij de negatieve effecten van mijnbouw in het Zuiden en onze wegwerpcultuur?

Is stadsmijnbouw een alternatief? Hoe evolueren we van een lineaire naar een circulaire economie? Educatief materiaal | Film & reportage | Doe mee | Achtergrond 1. Lessenmap ‘Grondstoffen: vloek of zegen?’ 2. Website 'Er schuilt vernieling achter je scherm'Overzichtelijke website om leerlingen bewust te maken over het tin die in hun smartphones zit. 3. Second Life @ SchoolGeef oude spullen een tweede leven. 4. Achtergronddossiers, artikels en de visie van Broederlijk Delen op je op de thematische pagina Duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen.

Grondstoffenrevolutie by PIME Provincie Antwerpen on Prezi. Educatieve Lesmodule - Mycircularfuture. De voorwerpen van morgen - recyclage huishoudelijke verpakkingen. Vliesvuilland - animatie educatief pakket kleuters - afval en verpakkingen. Let's talk trash! BRO 20151110 100tipsAfval NL Leefmilieu Brussel.

KRAS Globelink Jeugddienst - jongeren in de ban van bezit!

MOS Milieueducatie op School

VLAJO Jong en duurzaam ondernemen. Start - EDGE KIT - duurzaam grondstoffenbeheer. Good Food @ School. Scholen & Jeugdbewegingen. Europese Week van de Afvalvermindering 2015 - Wees slim. Verminder afval ! Wat doet Recupel vzw? Glas recycleren. Lespakket papier.