background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Inför NP

Nyordslista+2014. Dialekter för dig i skolan - Institutet för språk och folkminnen. Myndigheternas skrivregler - Institutet för språk och folkminnen. Svenskläraren tolkar begreppen genrer respektive texttyper. De olika begreppen genrer och texttyper förekommer flitigt i skolans värld, men vad är vad?

Svenskläraren tolkar begreppen genrer respektive texttyper

Och vad ska vi använda för att benämna de olika texter eleverna ska lära sig behärska enligt Lgr11? Jag kommer försöka reda ut och tolka begreppen och varför vi ser så olika på dem. Deckarskolan - P3 Kultur. Retorik - konsten att övertyga. Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar.

Retorik - konsten att övertyga

Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. I vår kommun har vi som mål att arbeta entreprenöriellt och detta tycker jag ligger väl i fas med det synsättet ,förutom hela arbetssättet formativ bedömning och att som lärare dela med sig av sina planeringar för att lyfta skolan. Talanalys. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut. Detta är en debattartikel.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut

Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. How to encourage students to read for pleasure: teachers share their top tips. The big challenge for teachers is not simply getting students to read – it's getting them to enjoy it too.

How to encourage students to read for pleasure: teachers share their top tips

It's one thing for students to trudge through set texts in a lesson, but will they open another book when they get home at the end of the day? The National Literacy Trust has noted that becoming a lifetime reader is based on developing a deep love of reading. "Research has repeatedly shown that motivation to read decreases with age, especially if pupils' attitudes towards reading become less positive," it said.

"If children do not enjoy reading when they are young, then they are unlikely to do so when they get older. " For younger readers in particular, their home environment is critically important. "Home is a massive influence," says Eleanor Webster, a primary school teacher in Nottinghamshire. But if a pupil doesn't see people reading at home, it may be harder to instil the idea of reading for pleasure. Mina högläsningar! Denna novell har alla mina elever lyssnat till. Studiemtrl Stjärnlösa nätter_lågupplöst. Film i skolan.

Källkritik

Språkutveckling med Duoab. Concept-Oriented Reading Instruction, University of Maryland. Reparationskurs Läsa Kop pärm - Gleerups. Reparationskurs är en serie kopieringspärmar i svenska med extra träning för elever som riskerar att inte nå eller inte har nått målen för årskurs 9.

Reparationskurs Läsa Kop pärm - Gleerups

Oändrat Oändlig : Lyssning : Jonas Hassen Khemiri. Språksociologi planering och material. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Försök till kärnfysik. Den handlar om talande hjärtan, livets ofrånkomliga val och Chevy Chase.

Försök till kärnfysik

Välkommen till världen! Ta ett djupt andetag, skrik ditt första skrik och öppna ögonen. Bra gjort. Tidningen Skriva – Tidningen för dig som skriver.

Litteraturhistoria

Diktning mm. Att läsa, skriva och kommunicera bättre. Nordiska språk. "Språk öppnar dörrar", brukar man säga.

Nordiska språk

Språkkunskaper kan ge möjligheter till utbildning, arbete och kulturella upplevelser. När det gäller de nordiska språken handlar det inte i första hand om att lära sig prata norska eller danska, utan att lära sig förstå och kommunicera med personer som talar och skriver på ett annat nordiskt språk. Nordiska språk är grannspråk Nordiska språk är benämningen på de nordgermanska språken danska, svenska, norska, isländska och färöiska. Språkförhållanden i Norden, Svenska 2. Mina elever hade just avslutat läsning av Kejsaren av Portugallien och en period av undersökning av stilmedel i lyrik med Frödingdikter som exempel när det var dags för detta avsnitt i kursen.

Språkförhållanden i Norden, Svenska 2

En naturlig ”övergång” från vårt litteraturorienterade avsnitt till nästa mer språkorienterade avsnitt blev läsning av förordet till Räggler och paschaser, vilket avslutade ”Frödinglektionerna”. Det gav mersmak! Lyssna, dialekter - Institutet för språk och folkminnen. Dialekter - Institutet för språk och folkminnen. Svenska språket Frågesport.

Film

Svenskanoveller Wiki. Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet. Ett halvt ark papper – Svenska. Cirkbloggen. Böcker att läsa tillsammans! 50 olika sätt att redovisa en bok. Krönika mall - Skriva krönika. Krönika mall - Skriva krönika Vill du skriva en krönika?

Krönika mall - Skriva krönika

Många krönikor är uppbyggda på likartat sätt. Se vår gratis mall för krönikor för att inspireras till att skriva en superfin krönika. Gratis mallar och exempel på dokument på Mallar.info. Jenny Strömstedt: En riktig man gör vad fan han vill. Riksdagskvinnor och skvallerstoff Det finns något kittlande med alla dessa svenska riksdagskvinnor som plötsligt blir hetstoff i skvallerpressen när deras gener paras med världskändisar. Tidigare hade vi före detta migrationsminister Barbro Holmberg som har barnbarn med Tiger Woods, via dottern Elin. Nu är det förste vice talman Susanne Eberstein som är mormor åt Hugh Grants senaste tillökning med dottern Anna. Jag tror att det är en trend. En ny generation som vill glida genom livet. Emil Jönsson. Jag skulle vilja tala en stund om Emil Jönssons lår. Om hans rygg, hans armar och kanske framför allt hans huvud. Liksom hela svenska folket har jag vid det här laget sett den märkliga sprintfinalen minst 20 gånger.

Hur Ustigov, Hellner och Glöersen faller i kurvan som fått namnet Helvetet, och hur Jönsson plötsligt har chans på det omöjliga. De sju dödssynderna. Unga Fakta - en sajt för nyfikna! Personbeskrivning. Vi ♥: Cirkelmodellen. Ordklasser. Grunderna i svenska språket. Vad består språket av?