background preloader

Vanha UE3 Etiikka ja dogmatiikka

Facebook Twitter

Kapinallinen pastori kyseenalaistaa kirkon opit ja rentoutuu Kalashnikov kädessään – "Yhdentekevää, onko Jumala olemassa" Terävä laukaus kajahtaa puiden siimeksessä.

Kapinallinen pastori kyseenalaistaa kirkon opit ja rentoutuu Kalashnikov kädessään – "Yhdentekevää, onko Jumala olemassa"

Árpád Kovács korjaa puoliautomaattisen Kalashnikovinsa asentoa hieman oikealle, tarkentaa ja painaa liipaisinta. Sitten hän antaa oman hengityksensä lipua huulten välistä höyryävänä norona. – Pidätän henkeä aina kun ammun. Vanha tapa. Miehen otteet ovat varmoja, tottuneita. . – Nyt tulee Masse Majava näkemään, mitä on herran peleko ja viisauden alaku... Kovács kerää harrastusvälineensä pois. Majavajahtiin on aikaa vielä tovi. Pakoon kiristyvää ilmapiirä Ampumaradalta muutaman kilometrin päässä on Oulun seurakunnissa työskentelevän Kovácsin koti.

Hailuodon saaressa sijaitseva talo on ollut hetken tyhjillään, kun mies on ollut kansainvälisen työn pastorin hommissaan mantereella Oulussa. Pienen keittiön ikkunasta avautuu luminen, pohjoispohjalainen metsämaisema. Täältä on pitkä matka Balkanin niemimaalle. Sieltä Kovács 90-luvun alussa pakeni Suomeen sisällissodassa olleen Jugoslavian kiristynyttä ilmapiiriä. Puhelin soi. Asia turhauttaa häntä. "En mä siellä jumalanpalveluksessa jaksa käydä" – viisi pappia kertoo, mikä kirkossa pännii. Kai Sadinmaa saarnasi itsensä työttömäksi Jeesuksen seuraaminen ei ole mikään harrastus.

"En mä siellä jumalanpalveluksessa jaksa käydä" – viisi pappia kertoo, mikä kirkossa pännii

Se ei ole suvivirren veisuuta, kivoja kirkollisia happeningeja, ei sisäsiistejä raamattupiirejä, kirkkokahveja tai tunnelmointia, vaan kapinaa, anarkiaa ja uhmaa – – Jos haluat seurata todellista Jeesusta, sinun on heitettävä kapulaa tämän alistavan ja riistävän markkinafasismin rattaisiin niin paljon kuin vain ehdit. (ote pastori Kai Sadinmaan kirjasta 10 käskyä kirkolle). Pastorin puheilla on rajat, ja Kai Sadinmaa on ylittänyt ne. Median radikaalisaarnaajaksi ristimä pastori on luterilaisen kirkon äänekkäimpiä kritisoijia, ja kohahduttanut hartaisiin messuihin tottunutta kirkkokansaa useaan otteeseen. Sadinmaan “radikalisoituminen” tapahtui 90-luvun laman ollessa synkimmillään. . – Aloin nähdä evankeliumin yhteiskunnallisuuden. Näin määritellään papin puhevapauden rajat – jumalanpalvelus on pilkuntarkasti ohjeistettu näytös. Sama liikesarja toistuu joka sunnuntai tavallisissa jumalanpalveluksissa ympäri Suomen: noustaan seisomaan, kuunnellaan hetki, palataan istumaan.

Näin määritellään papin puhevapauden rajat – jumalanpalvelus on pilkuntarkasti ohjeistettu näytös

Ylös, hetki, alas. Ylös, alas. Silloin tällöin kirkossa käyvä tapakristitty voi ihmetellä, mistä koreografia on peräisin. Vastaus on yksinkertainen: Jumalanpalveluksen oppaasta (siirryt toiseen palveluun), jota papit noudattavat. Oppaan sivu 120 ohjeistaa:

Onnellisuus, hyvinvointi

Raha, köyhyys, talous. Uhraisitko lapsen vai vanhuksen? – Huippuyliopisto kartoittaa moraalikäsityksiä robottiautoilua varten. Yhdysvaltalaisen MIT:n tutkijat tekivät Moral Machine -nettikyselyn, jossa etsitään ratkaisuja robottiautoihin liittyviin eettisiin ongelmiin liikenteessä.

Uhraisitko lapsen vai vanhuksen? – Huippuyliopisto kartoittaa moraalikäsityksiä robottiautoilua varten

Internet 12.10.2016 klo 11:15päivitetty 12.10.2016 klo 11:58 Robottiauto lähestyy punaisena palavia liikennevaloja, mutta jokin menee vikaan ja auto ei pysty hidastamaan vauhtia. Suojatiellä on kolme aikuista, jotka ovat jäämässä auton alle. Robottiauton kyydissä on nuori äiti ja tämän lapsi. Itsestään kulkevan auton vaihtoehtoina on ajaa suojatiellä olevien ihmisten päältä tai ohjata auto tieltä ulos, jolloin auto törmäisi seinään. Molemmissa tapauksissa ihmisiä kuolisi. Esimerkiksi tällaisiin moraalisiin pulmiin pitää vastata Yhdysvaltalaisen MIT:n tutkijoiden tekemässä “moraalikoneessa” (siirryt toiseen palveluun). Tutkijoiden tarkoituksena on nettisivun avulla koota tietoa siitä, miten ihmiset haluaisivat tekoälyn ratkaisevan moraalisia ongelmia.

Moraalissa maantieteellisiä eroja Myös lapsia suojellaan mieluummin kuin vanhuksia.

Synti

Ajankohtaisuus - Uutiset. Ympäristöetiikkaan. Elämän lopun etiikkaa. Seksuaalietiikkaa. Urheilun etiikkaan. Rikoksen ja rangaistuksen etiikkaan. Perheen, parisuhteen ja kasvatuksen etiikkaan.

Elämän alun etiikkaan

Ihmisoikeudet, ihmisoikeusrikkomukset. Sodan ja rauhan etiikkaan. Lääketieteen/tieteen etiikkaa. Rasismi, maahanmuutto. Päihde- ja nautintoaineiden etiikkaan. Median etiikkaa/mainonnan etiikkaa. Esiintymispelko on biologista ja opittua – psykologi neuvoo, miten jännitystä oppii hallitsemaan - Pelko - Elämä. Esiintymispelko on biologista ja opittua – psykologi neuvoo, miten jännitystä oppii hallitsemaan Sydän hakkaa ja kädet hikoavat.

Esiintymispelko on biologista ja opittua – psykologi neuvoo, miten jännitystä oppii hallitsemaan - Pelko - Elämä

Esiintyminen on edessä, vaikka mieluummin tekisi mieli paeta ja jättää homma sikseen. Tällaisia tuntemuksia on joka kolmannella opiskelijalla. Joka kymmenennellä opiskelijalla oireet haittaavat merkittävästi opiskelua, opintopsykologi Johanna Mikkonen sanoo. Opiskelijoiden esiintymisjännitystä on mitattu Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön terveyskyselyissä. Esiintymistilanteeseen liittyy jännitystä, koska silloin ihminen on yksin muiden edessä katseiden kohteena. ”Jännittämisessä tapahtuu kehollinen stressireaktio. Hyvin voimakkaassa reaktiossa ihminen tärisee ja häntä voi alkaa oksettaa. Esiintymisjännityksessä on mukana myös opittua käyttäytymistä. Toimettomaksi ei tarvitse jäädä, jos stressireaktio uhkaa ylivirittyneessä tilanteessa.

Liikkuminen ennen esiintymistä on monelle hyvä keino. Jännittämisestä kannattaa ottaa irti siihen liittyvä hyöty. Ry – Materiaalipankki. Mitä messussa tapahtuu.