background preloader

Online

Facebook Twitter

Webbövningar. ABC-klubben åk 1. Learn iBook Author. Multimediabyrån - Skolverket. Christina Kvarnemo anser att det bästa sättet att lära sig något är att experimentera och samarbeta. Under det senaste året har hon och eleverna i andra klass på Nästegårdsskolan i Kvänum hjälpts åt att utforska Smartboardens potential. Denna dag tillverkar de sagor med handritade bakgrunder, digitala karaktärer, texter och inspelat tal.

En av karaktärerna i sagorna på Nästegårdsskolan i Kvänum lever ett formidabelt dubbelliv. Inför familjen låtsas han vara en helt vanlig kille, en tvåbarnsfar som förtjänar sitt leverbröd på något så oglamouröst som att köra racerbil. Men egentligen är han polis. Han både snusar och tar fast skurkar på löpande band. De två skaparna av den våghalsiga huvudrollen sitter i klassrummet och ritar bakgrundsbilder till sin berättelse. Ett av scenerierna är istället parkeringsplatsen utanför det lokala ICA. När eleverna målat färdigt sina bakgrundsbilder skannas dessa in och bearbetas i datorn, eller på det digitala ritbordet - Smartboarden. YouTube. Boken på duken. Den unga generationen läser allt mindre och allt sämre – vad ska vi göra åt det?

Litteraturutredningen föreslår satsningen "Ett läslyft för Sverige" som kräver engagemang från hela samhället. Boken på duken är Filminstitutets strå till stacken i detta samhällsprojekt. Filmer, böcker, handledningar och kringmaterial I projektet Boken på duken har vi tagit fram åtta filmer och böcker som passar utmärkt att arbeta läsfrämjande med i skolan. Det är berättelser som vänder sig från lågstadiet upp till gymnasiet, som engagerar och som på olika sätt är intressanta filmatiseringar av boken. Vilka sju titlar som ingår ser du till höger och genom att klicka på en filmtitel får du fram mer information. Till de åtta filmerna/böckerna har vi tagit fram helt nya filmhandledningar som fokuserar på just läs- och skrivfrämjande övningar.

Delta i vår filmfestival! Varför inte göra en egen version av Barnen från Frostmofjället eller Matilda i klassen? Boken på duken under 2013 & 2014. Pixton | World's Best Way to Make & Share Comics. Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning.

Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Gör egna och dela med dig av! Se klippet längst ner hur du går till väga På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket?

I "Allmänt" Skolappar.nu. Som recensent på Skolappar.nu så har jag lärt mig att tänka utanför appen. Det innebär att försöka se och hitta nya användningsområden till en app där syftet/målet egentligen är något helt annat. En kreativ och pedagogisk utmaning för att använda apparna utifrån Lgr11. Igår letade jag efter en användbar app till att skriva enskilda ord på. Jag fick hjälp av mina kollegor i FB-gruppen Ipads i skola och förskola. De gav mig intressanta apptips men det var inte riktigt det jag ville ha. Skapa en ordlista/klass Skriv in ditt ord/eleverns namn En lista på alla ord/elever Pick a student är egentligen en app där läraren skriver in sina elevers namn för att sedan kunna dra dem vid olika tillfällen, t ex när elevgrupper ska skapas. Jag vill också härma, hoppas på att jag slumpar fram ”svirrade”. Jag fick tips om appen Everty trail på Skolappar.nu Idag var jag tvungen att testa appen för att se vad det innebar att använda den och jag blev verkligen inte besviken.

Alla Tiders Klassiker. Hur funkar Storybird? Skolforum 2013: Läsförståelsestrategier i praktiken i år f-3. Anchor Charts - 1..2..3.. Teach With Me. Hoppa på läståget- mer om reciprok undervisning. Cilladalen : @Bnua @MarieTrapp1 @erival... Den tidiga läsinlärningen.

Under vecka 44 fick jag i min roll som språkutvecklare möjlighet att vara med på en utbildning med rubriken Att lära barn läsa på djupet. Göteborgs Stad har sedan sex år tillbaka ett samarbete med Teachers College Reading and Writing Project, Columbia University i New York. Det här samarbetet startade då Skolverket startade sin satsning med läsa- skriva- räknapengar för ett antal år sedan. Den satsningen resulterade i mina föreläsningar utifrån Tankens Mosaik i vår kommun. Det är bara att konstatera att vi har olika perspektiv och förutsättningar i en liten och i en stor kommun. I vilket fall är jag jätteglad över att ha fått vara med på ett hörn av deras samarbete genom förra veckans föreläsningar Katie Wears från TC (Teachers College) lotsade oss fram i tre dagar mellan strukturerna och rutinerna runt lektionsuppläggen inom framförallt läsning . Hon var lika modellerande, engagerad och tydlig inför oss som hon och övriga lärare inom TC är i sin klassundervisning. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1.

Chartchums | Creative Classroom Charts. Språkmakargatan. Satsradning | Plugga svenska. Satsradning är ett mycket vanligt skrivfel. Det innebär att en skribent sätter ett kommatecken istället för att dela upp innehållet i flera meningar eller binda ihop innehållet på ett snyggt sätt. Ett exempel: Vi hade sålt det för att vi skulle flytta, det kändes lite sorgligt och läskigt eftersom jag hade växt upp i huset och aldrig flyttat tidigare. Lösning 1: Dela upp i flera meningar Vi hade sålt det för att vi skulle flytta. Det kändes lite sorgligt och läskigt eftersom jag hade växt upp i huset och aldrig flyttat tidigare. Lösning 2: Bind ihop satserna genom att formulera om Vi hade sålt det för att vi ska flytta, vilket kändes lite sorgligt och läskigt eftersom jag hade växt upp i huset och aldrig flyttat tidigare. Lösning 3: Använd semikolon(Använd semikolon ytterst sparsamt!) Vi hade sålt det för att vi skulle flytta; det kändes lite sorgligt och läskigt eftersom jag hade växt upp i huset och aldrig flyttat tidigare. « Skriv rätt!

Cowboyen + konstnären | Barnen och Björnen. Idag har vi använt både cowboyen och konstnären på samma gång! Ibland när man sammanfattar som cowboyen gör kan det bli lättare om man också målar som konstnären gör. Vi tittade på berättelseschemat vi hade gjort om Rödluvan och vargen, och bestämde vilka fyra bilder som kunde vara bra att måla.

De här blev det: 1. När rödluvan får korgen med kakor och saft från sin mamma. 2. 3. 4. Så här ser väggen ut nu: Det här är Stegosaurernas bilder: Här kommer Brontosaurernas bilder: Det här är Pterodaktylernas bilder: Det här är Tyrannosaurus Rex-gruppens bilder: Det här är Plesiosaurernas bilder: Nu kan vi träna på att berätta sagan med hjälp av bilderna! Det här inlägget postades i Uncategorized. Flippfilm om att läsa mellan raderna. En suverän film om läsfixarna av Marie Trapp. Hur diagnostiserar vi läsning i skolan? | pedagogiken. Jag fick nyligen en fråga om hur jag tycker vi ska arbeta med diagnostisering av läsning i skolan på Twitter.

Frågan kom från skolbibliotekarien Cilla Dalén (@cilladalen). Det är ingen lätt fråga att besvara och det finns många olika provtyper. Jag ska här inte haka upp mig på dessa utan vill i stället betona att vi inte bör göra det svårare för oss än vad som är nödvändigt. Man kan välja vilken text som helst som är lämplig för åldern på de barn som ska diagnostiseras och ställa frågor på innehållet som ska besvaras. Men med tanke på den stora mängd elever som ska testas och tiden det tar att rätta kan det vara ännu bättre med ett multiple-choice-test.

Observera att sådana här prov enbart kan användas i diagnostiskt syfte, ur andra synvinklar är de väldigt bristfälliga. Man bör skriva på varje prov vilken tid eleven lämnade in det. Observera att jag inte påstår att bioligibokens fakta om bakterier ska tas bort från undervisningen. Fornestedt: Barnens läsförmåga är en... Läskraft - Om Läskraft. FREEBIE READING STRATEGIES POSTERS & BOOKMARKS. Search Result: poster the parts of a reader. FREE GRAPHING ORAL FLUENCY. Läsläxsamtal. Fick chansen att lyssna på en fantastisk föreläsare, Katarina Kuick, som berättade hur man kan hålla strukturerade boksamtal för en klass. Vi lärare som var där fick själva prova på att delta i boksamtalet utifrån en bilderbok. Det var väldigt inspirerande och tankeväckande. Man kan säga att allt det som Anne-Marie Körling och Barbro Westlund pratar om rör sig inom det här spektrat och jag gick från föreläsningen med kreativiteten pyrande!

Jag kände att jag ville baka ihop något eget och bra utav de läsingredienser jag fått med mig. Tiden vi har tillsammans med eleverna är så oerhört värdefull. Det var då mina tankar gick till läseböckerna vi har i tvåan. Kände också att det var dags att byta genomgångsförfarande innan läsläxan skickas hem. Så igår var det dags! Först läste jag vår nya läsläxa högt ur B-boken som har mer text. Vi hjälptes slutligen åt att sammanfatta texten med hjälp av läsfixaren Cowboy Jim. På whiteboarden ritade jag upp fyra spalter. Lek med ABC-raketen. Med en lekfull och experimentell spelmiljö kan ABC-raketen bidra till att stärka barns självbild som läsare. Barnen får öva bokstavsljud, lära sig att känna igen hur bokstäverna ser ut och träna på bokstävernas namn. I spelet ABC-raketen har en grupp robotar på upptäcktsresa genom galaxen stannat till utanför jorden.

Deras uppgift är att lära sig mer om jorden, ta kontakt med dem som bor där och rapportera hem. Målgrupp Spelet vänder sig till barn mellan 5-7 år som håller på att knäcka läskoden. Pedagogiska mål ABC-raketen ska fånga upp barnens iver och lust att lära. I spelet får barnet öva sig på samma färdigheter som tv-serien Livet i Bokstavslandet fokuserar på.

Förstå hur bokstäver låter och heter, samt kunna koppla ihop den med ljud Höra och förstå rim Ljuda ihop bokstäver till ord Förstå sammansatta ord Laborera med bokstäver Förstå att språket gör att du kan vara med och påverka berättelsen Få ett ökat ordförråd och ökad ordförståelse Dessutom övar man sig i spelet på att: Spelmiljön. Att läsa, skriva och kommunicera bättre | Grunderna i svenska språket. Lappkullan: "Det har visat sig speciellt... Läsförståelsestrategier i praktiken. Michael Tengberg. ENGLISH FLASH GAMES for Learning Vocabulary. Barnens TPB - Spel. Hur funkar Storybird? Storybird - Artful storytelling.

Scribblitt - Kids Self Publishing.