background preloader

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Facebook Twitter

Σουμέριοι. Υπατία, η γυναίκα που δολοφονήθηκε γιατί ήταν επιστήμονας. Κιλελέρ: Η εξέγερση της αγροτιάς. Μέδικοι - Γιατριάνοι. Όπου ένας Μέδικος ξεκινά μια Ρομαντική ιστορία Ο Βολταίρος έβλεπε την Ιστορία, κυρίως σαν «ένα σύνολον από εγκλήματα, ανοησίας και δυστυχήματα των ανθρώπων» κάτι για το οποίο συμφωνούσε και ο Γίββων, ο δε Γουϊλ Ντυράν σημειώνει, πως «αι αμαρτίαι του ανθρώπου, πιθανόν να είναι τα λείψανα της ανόδου του μάλλον, παρά τα στίγματα της πτώσεώς του...»

Μέδικοι - Γιατριάνοι

Ανατρέχοντας κανείς στην Ιστορία της Μάνης ιδιαίτερα της περιόδου που καλύπτει τον 17ο αιώνα -και όχι μόνο- βλέπει πόσο αληθινές είναι οι προαναφερθείσες σκέψεις. Θα μπορούσε να γράψει κανείς τουλάχιστον άλλη μια δωδεκάδα από παρόμοιους συλλογισμούς, αλλά δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε αναγκαίο. Και αν στο οδοιπορικό μας αυτό ασχολούμαστε τόσο πολύ με την ιστορία της Μάνης, το κάνουμε, γιατί και αυτή η αρχιτεκτονική ιδιομορφία του τόπου, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την κοινωνική και πολιτική της πορεία μέσα στο χρόνο, αλλά και με το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έδρασε. Και εδώ συμπληρώνω, πως η Μάνη δεν περιγράφεται χωρίς την Ιστορία της. Οι Μέδικοι «κρύβουν» τα μυστικά τους. H Ντονατέλα Λίπι το χαρακτηρίζει «μέγα πρόβλημα».

Οι Μέδικοι «κρύβουν» τα μυστικά τους

Μαζί με άλλους ερευνητές, που πέρασαν τους τελευταίους δέκα μήνες ανοίγοντας τους τάφους των μελών μίας από τις πλέον διάσημες ευρωπαϊκές οικογένειες, εκείνης των Μεδίκων της Φλωρεντίας, η κ. Λίπι ανακάλυψε πολλά περισσότερα από όσα υπολόγιζε. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έτσι τις σορούς οκτώ παιδιών, τα οποία αδυνατούν να τοποθετήσουν στο οικογενειακό δέντρο των Μεδίκων. Ακόμη χειρότερα, ορισμένες από τις σορούς φαίνεται να μετακινήθηκαν για άγνωστους λόγους, με την πάροδο των αιώνων.

Ο θρύλος της «Κοιμωμένης» μέσα από δικαστικές διαμάχες, βανδαλισμούς κι έναν αποκεφαλισμό. «Έζησε» 137 χρόνια στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας και σφράγισε την ταυτότητα του κορυφαίου γλύπτη μας, Γιαννούλη Χαλεπά.

Ο θρύλος της «Κοιμωμένης» μέσα από δικαστικές διαμάχες, βανδαλισμούς κι έναν αποκεφαλισμό

Η Κοιμωμένη, το πιο εμβληματικό έργο της νεοελληνικής γλυπτικής, μεταφέρεται οριστικά στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στην περιοχή Γουδή, αφήνοντας στη θέση της ένα πιστό αντίγραφο. Τα σημάδια του χρόνου κάνουν πλέον επιτακτική τη συντήρηση του επιτύμβιου αγάλματος, που, εκτός από μεγάλη φήμη, γνώρισε απανωτές περιπέτειες. Το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» το δέχτηκε η Κοιμωμένη από τον ίδιο τον Χαλεπά! Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε για τη Σοφία Αφεντάκη, που έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από φυματίωση, σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1873. Ο άγνωστος ζωγράφος Κούνδουρος: «Το πρόσωπο του ηθοποιού είναι ολόκληρο τοπίο» «Αν ο Μπάυρον δε γίνει καλή ταινία – πιο καλή από καλή – θα τα παρατήσω και θα γίνω πάλι ζωγράφος, αθώος και ανυποψίαστος σαν τους πρωτόπλαστους πριν δαγκώσουν το πονηρεμένο μήλο» έγραφε ο Νίκος Κούνδουρος στο Σωτηράκι, την αγαπημένη του σύζυγο, όταν γύριζε τον «Byron» στη μακρινή Κριμαία.

Ο άγνωστος ζωγράφος Κούνδουρος: «Το πρόσωπο του ηθοποιού είναι ολόκληρο τοπίο»

Στην πραγματικότητα, η σχέση του Νίκου Κούνδουρου με τη ζωγραφική δεν υπήρξε ευκαιριακή, σε αυτήν επέστρεφε κι αυτή ήταν που καθόρισε το κινηματογραφικό του βλέμμα∙ στάθηκε η πρώτη ύλη για να ξανοιχτεί στην κινηματογραφία, «ένα είδος θριαμβευτικής ζωγραφικής», όπως την αποκάλεσε, αλλά και καταφύγιο κάθε φορά που αποσυρόταν από τα κινηματογραφικά του σχέδια: «στο ενδιάμεσο κάθε ταινίας έριχνα και δέκα ζωγραφιές, όπου έβρισκα γαλήνη, γιατί η ζωγραφική είναι δουλειά ασκητική». Πέθανε ο Νίκος Κούνδουρος. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.

Πέθανε ο Νίκος Κούνδουρος

Τον τελευταίο καιρό είχε νοσηλευθεί δύο φορές με λοίμωξη του αναπνευστικού. Ανήσυχος, ασυμβίβαστος, με εικαστικό ταλέντο και γνώσεις, έντονη και εκρηκτική προσωπικότητα, ο Νίκος Κούνδουρος εγκαινίασε ένα καινούργιο στιλ ποιότητας και πλαστικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ταινίες του, σπουδαία παρακαταθήκη, βρίσκονται σήμερα σε κινηματογραφικά μουσεία και ταινιοθήκες της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ ο ίδιος εκτιμήθηκε διεθνώς από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του δεν ανέχονταν να πολιτογραφηθεί σαν Αθηναίος. Η ανεπανάληπτη Κατίνα Παξινού. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 22 Φεβρουαρίου 1973, σε ηλικία 73 χρονών.

Η ανεπανάληπτη Κατίνα Παξινού

Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κατάφερε να σταθεί στο Χόλιγουντ -και δη, με τους δικούς της όρους- να διαπρέψει θεατρικά και κινηματογραφικά στην Ευρώπη, να ξεχωρίσει ως τραγωδός παγκοσμίου βεληνεκούς. Η θηριώδης -εντός και εκτός σκηνής- Κατίνα Παξινού γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1900 στον Πειραιά. Κόρη μεγαλοαστικής οικογένειας, και συγκεκριμένα του αλευροβιομήχανου Βασίλη Κωνσταντόπουλου, φοίτησε αρχικά στη Σχολή Χιλλ, μετά στη Σχολή Καλογραιών της Τήνου, αλλά λόγω ζωηρού χαρακτήρα κατέληξε εσώκλειστη σε σχολείο της Ελβετίας.

Ο κατεδαφισμένος πολιτισμός της Αθήνας: Κτίρια που γκρεμίσαμε και το μετανιώσαμε - Weekend Edition. Ξενοδοχείο Ακταίον Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εμβληματικού χαμένου κτιρίου.

Ο κατεδαφισμένος πολιτισμός της Αθήνας: Κτίρια που γκρεμίσαμε και το μετανιώσαμε - Weekend Edition

Βρισκόταν στο Νέο Φάληρο -στη θέση όπου σήμερα υπάρχει ιδιωτικό νοσοκομείο- και είχε χτιστεί σε σχέδια του Πάνου Καραθανασόπουλου (μαθητή του Τσίλερ) στα πρότυπα των παραλιακών palace ξενοδοχείων που ανθούσαν στις ευρωπαϊκές λουτροπόλεις. Εγκαινιάστηκε το 1903 και για δεκαετίες ήταν το κέντρο της αναψυχής για την ελίτ της Αθήνας, αλλά και των υψηλών επισκεπτών -εστεμμένων, επιχειρηματιών, ζάπλουτων της εποχής- από όλη την Ευρώπη. Είχε 160 δωμάτια, μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων, κήπους και παραλία.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΕΦ (ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ) – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ (1821-1823) Μετὰ τὴν ἴδρυση τῆς πολιτικῆς ἐπιτροπῆς στὰ Σφακιᾶ ἀπὸ τὸν Ἰούνιο τοῦ 1821 μὲ τὸν τίτλο «Καγκελαρία Σφακίων», ἡ ἀνάγκη γιὰ ὀργάνωση κυβερνητικοῦ συστήματος γινόταν ὁλοένα καὶ ἐπιτακτικότερη.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΕΦ (ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ) – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ (1821-1823)

Οἱ Κρῆτες, ἀγνοῶντας τὶς ἔριδες ποὺ εἶχαν προκύψει στὴν Πελοπόννησο μεταξὺ τοῦ Ὑψηλάντη καὶ τῶν προκρίτων, ἔστειλαν ἀντιπροσώπους τους γιὰ νὰ ζητήσουν ἀπὸ τὸν Ὑψηλάντη, «…τὴν ἐθνικὴν συνδρομὴν εἰς τὸν ἀγῶνα τῶν Κρητῶν καὶ ἄνθρωπον ἐκ μέρους του ἱκανὸν διὰ νὰ διευθύνῃ τὰ Κρητικὰ πράγματα…». Ὁ Ὑψηλάντης εἶχε τὴν πρόθεση νὰ στείλῃ τὸν Κατακουζηνό, ὁ ὁποῖος μετὰ τὴν ἅλωση τῆς Μονεμβασιᾶς ἔχαιρε γοήτρου καὶ εἶχε κερδίσει τὴν συμπάθεια τῶν Κρητῶν ἀπεσταλμένων, ἀλλὰ ὁ Κατακουζηνὸς ἀρνήθηκε καὶ τότε προτάθηκε ὁ συνοδὸς του Μιχαὴλ Ἀφεντούλης ἤ Ἀφεντούλιεφ. Κομνηνὸς Ἀφεντούλιεφ/Ἀφεντούλης (Νίζνα Ῥωσίας 1769 – Λιβόρνο 9/21 Ἰουνίου 1855) Στρατιωτικός, διπλωματικὸς ὑπάλληλος, διοικητὴς Κρήτης (1821-1822,1823) Ο εθνάρχης Καραμανλής και ο Ναζί Μέρτεν. Aπο τον Γιάννη Ορέστη Παπαδημητρίου-Unfollow Τις τελευταίες μέρες, ένα απόρρητο έγγραφο της CIA, αποχαρακτηρισμένο από το 2006 στη βάση του Νόμου για τη Γνωστοποίηση των Εγκλημάτων Πολέμου των Ναζί, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, εμπλέκοντας τον «εθνάρχη» με τον Μαξ Μέρτεν, τον γνωστό «Δήμιο της Θεσσαλονίκης» που δρώντας ως απεσταλμένος του Τρίτου Ράιχ στη συμπρωτεύουσα, μεθόδευσε τον εκτοπισμό 45.000 Εβραίων στο Άουσβιτς.

Ο εθνάρχης Καραμανλής και ο Ναζί Μέρτεν

Το έγγραφο χρονολογείται στις 16 Σεπτεμβρίου 1962, έναν χρόνο μετά τη δίκη του αρχιτέκτονα της «τελικής λύσης» Άντολφ Άιχμαν στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας προσκομίσθηκε κατάλογος των πρακτόρων του Μέρτεν που περιείχε το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, του προδρόμου της ΕΡΕ. Η ανεπίσημη κυκλοφορία ενός επίσημου εγγράφου Παραδόξως, η θέση του Στέφανου Χίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Το παραμύθι των Γιουσουρούμ «Ελεύθερο Βήμα» Από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.

ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, δημιούργησε ένα νέο χώρο, το «Ελεύθερο Βήμα», όπου οι αναγνώστες της θα έχουν την δυνατότητα να δημοσιοποιούν σκέψεις, απόψεις, θέσεις, επιστημονικά άρθρα ή εργασίες αλλά και σχολιασμούς επίκαιρων γεγονότων. "Ξύπνησαν" τον Έλληνα πολεμιστή μετά από 3.500 χρόνια. Άγνωστες λεπτομέρειες από τη εντυπωσιακή ανασκαφή στην Πύλο. Οι αμερικανοί αρχαιολόγοι έσκαψαν τυχαία στο σημείο και βρήκαν ασύλητο τάφο. Ελύτης και Ρίτσος αρνήθηκαν να μοιραστούν το Νόμπελ Λογοτεχνίας που απονεμήθηκε στον Ελύτη. Ο Ρίτσος δήλωσε: “ δεν είναι μία τιμή προς τον Ελύτη, αλλά μία τιμή προς το Νόμπελ”. Η συγκλονιστική απάντηση του Ελύτη στους επικριτές του.

Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η μαθήτρια που "έφτυσε" τους... - Provocateur. "Πεθαίνω τώρα που χαράζει η λεφτεριά, όμως κάνω χαλάλι, τα νιάτα μου για την Ελλάδα. " Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Ετών 17 Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους από τον ναζιστικό ζυγό. «Τὸ πρόσωπο τῆς Ἱστορίας» καὶ τὸ ἔπος τοῦ ‘40. Τὸ πρόσωπο τῆς Ἱστορίας Ῥένος Ἀποστολίδης. Ἐπιλεγμένο ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ «Κριτική τοῦ Μεταπολέμου», Ἀθήνα 1962, Τὰ Νέα Ἑλληνικά, σελ. 30-32. "Ετορπιλίσαμεν επιτυχώς εις λιμένα Θεσσαλονίκης τουρκικόν θωρηκτόν. Πλήρωμα και πλοίον ημών αβλαβή". Ο παράτολμος υποπλοίαρχος Νίκος Βότσης που ανατίναξε το Φετχί Μπουλέ, πέθανε μόνος και πικραμένος στη Γαλλία (βίντεο)

Ο μύθος για τη δήλωση Κίσινγκερ « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Αυτόν τον άνθρωπο έπρεπε να τον γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες...δεν τον ξέρει όμως σχεδόν κανείς!!! La Vierge de l'Annonciation. Un article de Wikipédia, l'encyclopédie libre. La Vierge de l'Annonciation La Vierge de l'Annonciation La Vierge de l'Annonciation (en italien : Annunciata di Palermo, Annonciation de Palerme), est un tableau d'Antonello de Messine de la Première Renaissance. Il s'agit d'un des chefs-d'œuvre du peintre réalisé entre 1474 et 1476, et dans lequel il applique le plus haut degré de son art[1]. Nikola Tesla: Η συναρπαστική βιογραφία του ανθρώπου που «φώτισε» τον κόσμο. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ASIA TIMES: Γιατί η Τουρκία είναι το επόμενο κράτος που θα καταρρεύσει στη Μ. Ανατολή- «Ο Ερντογάν δεν είναι αθώος» Ο Πάπυρος Δερβένιου στην UNESCO - πολιτισμός. H Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας. Το μυστήριο με τον τάφο της Νεφερτίτης φτάνει στο τέλος του; Βρήκαν άγνωστες αίθουσες πίσω από το μαυσωλείο του Τουταγχαμών και τώρα εικάζουν ότι εκεί βρίσκονται τα λείψανα της διάσημης βασίλισσας.

Ι. ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ: Ο Κοσμάς Πολίτης όπως τον θυμάμαι. Τον Κοσμά Πολίτη, ψευδώνυμο του Πάρι Παβελούδη, τον γνώρισα όταν είχε, ήδη, αποσυρθεί από τη ζωή, είχε ξεμπερδέψει με τον απολογισμό του εαυτού του και είχε απορρίψει αξίες που κάποτε ήταν τρόπος ζωής για εκείνον, κρατώντας, μόνο, όσα ο ίδιος θεωρούσε ότι είχαν κάποια ουσία και σβήνοντας όλα τα άλλα με μια μονοκοντυλιά. Τον γνώρισα όταν ήταν μεγάλος πια, αδυνατώ να πω τη λέξη ηλικιωμένος γι’ αυτόν, δεν του ταίριαζε, ούτε και τη δεχόταν άλλωστε.

Ο ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1977. Ἀκόμη ἕνα προϊστορικὸ εὕρημα τῆς Μακεδονικῆς γῆς, καθιστᾶ ἀμφισβητήσιμη τὴν θεωρία ὅτι ὁ πρόγονος τοῦ σημερινοῦ ἀνθρώπου ἔχει ὡς κοιτίδα τὴν Ἀφρική. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι επτά σοφοί της Κοσμολογίας. Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Επτά Σοφούς του κόσμου στην Κοσμολογία, θα έχουν όσοι παραστούν στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν τους στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την προσεχή Κυριακή (4 Οκτωβρίου 2015, στις 13.00).

Etats-Unis et Russie évoquent la présence de leurs avions respectifs dans le ciel syrien. Μάχη του Πέτα - Βικιπαίδεια. Νίκος Γκάλης. Ο γκάνγκστερ που άλλαξε το μπάσκετ στην Ελλάδα. ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ «ΔΑΝΕΙΟ» ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ. Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ F-102 ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ (21/7/1974)

Guardian: Το τέλος του καπιταλισμού έχει αρχίσει. E-istoria.com. "Οι Τούρκοι πυροβολητές δεν μας πετύχαιναν ούτε από τα 80 μέτρα. Αστοχούσαν και ξεσπούσαμε σε γέλια". Η αποκαλυπτική μαρτυρία ενός λοχία για το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών στη μάχη της Κύπρου. Il y a 3500 ans en Crète, une invention provoque l’exode d’une civilisation. Comment le système bancaire grec est maintenu sous perfusion. Le point sur le dossier grec aux premières heures d’un week-end déterminant. Pour Varoufakis, l’Allemagne utilise la crise grecque pour imposer son modèle disciplinaire en Europe. Crise grecque. La crise grecque met le tandem franco-allemand à l’épreuve. ISRAEL/PALESTINE : UNE GUERRE POUR L’EAU ? (2/2) Géopolitique de l'eau. Greek Mythology. Mythologie greque. “Κόλπος των χοίρων”,το μεγάλο λάθος των ΗΠΑ - Μια ιστορική επιχείρηση.

Amfipoli News: AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Χωριό στα βάθη του Αμαζονίου με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Όταν η Αθήνα ήταν οθωμανική επαρχία. Η/Μ/Ε/Ρ/Ο/Λ/Ο/Γ/Ι/Ο. Athènes. Επτά κορυφαίοι μελλοντολόγοι προβλέπουν την επόμενη δεκαετία. Γ. Βαρουφάκης: "Ιδεοληψίες" των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου ανοίγει το πολύτιμο αρχείο του στο LIFO.gr. Great Online Encyclopaedia of Black Sea. Seconde Guerre mondiale. 41 φράσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν που άφησαν ιστορία. Logos marques automobiles. Αν ζούμε σήμερα σαν υποκριτές, αύριο θα ζήσουμε σαν θύματα. Reconstitution3D de sites antiques. Το παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης αποκαλύπτει ο Rompuy. Τι κρύβουν τα χειρόγραφα του Κουμράν. Το παρασκήνιο της απόφασης να μην «κουρευτεί» το χρέος το 2010. 10 ρήσεις του Σωκράτη, μαθήματα ζωής που θα σε αλλάξουν.

Τι γνωρίζουν οι άνθρωποι του Αμαζονίου που εσείς αγνοείτε (Βίντεο) Η ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ - Προβολή θέματος. ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ. "Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974" (φωτογραφίες) - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online. Papaflessas 29. Showsection. HISTOIRE. La crise de l’eau illustrée en 5 graphiques.

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος στο tvxs.gr για «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» «Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος» με την Ελλάδα. Νέα - Θέατρο Εμπρός. Όλα τα προβλήματα της Ελλάδας ξεκίνησαν από το πετρέλαιο. Ποιο είναι το χρώμα που ταιριάζει στο Πολυτεχνείο -Κάνουν δειγματισμούς για να εξαφανίζουν το γκράφιτι [εικόνες] Πέρασαν τη Βουλή για το καφενείο της γειτονιάς τους: Νάιλον πεταμένα κάτω, μπουφάν και τσάντες παρατημένα πάνω στα έδρανα [εικόνες] Ενα βίντεο για το αρχείο μας: Η Αθήνα όπως ήταν 40 χρόνια πριν [βίντεο] Η άγνωστη προσπάθεια του Χίτλερ να σταματήσει με διπλωματικά μέσα τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Οι μυστικές συνεννοήσεις Ελλήνων και Γερμανών για ανακωχή, ενώ οι Ιταλοί κατατροπώνονταν.

Trois journalistes d'Al-Jazira interpellés à Paris pour avoir fait voler un drone. Από το Α έως το Ω: Δημήτρης Νανόπουλος. Ανέκδοτα από την αρχαιότητα! Χειραψίες, χαμόγελα και αμηχανία λίγο ξεκινήσει το Eurogroup - οικονομικές ειδήσεις της ημέρας. Έξι σημερινοί φιλόσοφοι και οι θεωρίες τους. Στα ίχνη της Κυρίας Κούλας. Το Παράδοξο της Κωλοτούμπας. ΕΡΑΣΙΝΩΔΥΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ – ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – «ΙΣΘΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ» L’automobile, toute une histoire. E-istoria.com. Véhicule à air comprimé. Με «σκαραβαίο» στη ράχη της ιστορίας. Γιατί ο Πάπας έκλινε την κεφαλή; Αυτή είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που έγινε εξώφυλλο στη Vogue -Ο Νταλί την αποκαλούσε «νέα Νεφερτίτη»

Ο μαθηματικός που πολέμησε την... αβεβαιότητα – Οταν ο Ράσελ δήλωνε ενάντια στον Χριστιανισμό [βίντεο]