background preloader

ΑΟΖ - Υδρογονάνθρακες

Facebook Twitter

Youtube. Η Αίγυπτος, η Τουρκία και ο Μπάιντεν: Ο στρατηγός αλ Σίσι της Αιγύπτου κρατά το κλειδί της ΑΟΖ… Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.

Η Αίγυπτος, η Τουρκία και ο Μπάιντεν: Ο στρατηγός αλ Σίσι της Αιγύπτου κρατά το κλειδί της ΑΟΖ…

Φωτογραφία Εκδόσεις Λιβάνη Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ Η θάλασσα της ΑΟΖ μας κρέμεται από μια κλωστή. Την κλωστή αυτή την κρατάει ο στρατηγός Ελ Σίσι, κάτι που κατανοεί πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επικοινώνησε για δεύτερη φορά με την Αιγύπτιο πρόεδρο, την ώρα που ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημά μας με την Αίγυπτο δεν πρωτοεμφανίσθηκε τώρα.

Η κυβέρνηση Κληρίδη, το 2003, είχε συμφωνήσει με την Αίγυπτο για μια πλήρη οριοθέτηση των ΑΟΖ τους αλλά με παρέμβαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης έθεσε το όριο στα 24 ν.μ. πριν την πλήρη οριοθέτηση ,γιατί έτσι θα φαίνονταν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Eu and international ocean governance en. Επίσημος Χάρτης: Η γεωπολιτική σημασία της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Καστελόριζο της Ευρώπης. Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, γνωστός και ως ο “Πατέρας της ΑΟΖ”.

Επίσημος Χάρτης: Η γεωπολιτική σημασία της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Καστελόριζο της Ευρώπης

Φωτογραφία από το αρχείο του Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ. Ο θρίαμβος της ΑΟΖ και το τέλος της Υφαλοκρηπίδας: «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει πίστη»… Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, γνωστός και ως ο “Πατέρας της ΑΟΖ”.

Ο θρίαμβος της ΑΟΖ και το τέλος της Υφαλοκρηπίδας: «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει πίστη»…

Φωτογραφίες από το αρχείο του Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ Το τέλος της υφαλοκρηπίδας γράφτηκε στις 6 Αυγούστου 2020 όταν η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποφάσισαν να οριοθετήσουν τον βυθό των θαλασσών τους επιλέγοντας την ΑΟΖ και όχι την υφαλοκρηπίδα τους, ακολουθώντας έτσι την πρακτική όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, που έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδα. Ας μη μας διαφεύγει ότι μέχρι χθες μιλούσαμε για υφαλοκρηπίδα και εξορκίζαμε την λέξη Α.Ο.Ζ. και τώρα εξαφανίσαμε την λέξη υφαλοκρηπίδα από το κείμενο που υπογράψαμε με την Αίγυπτο. Έπρεπε να βρισκόσασταν στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή 30 Απριλίου του 1982 στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ, που δημιούργησε το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών. Προσωρινά Μέτρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πέτρος Μηλιαράκης: Οι διερευνητικές επαφές και η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου. Προσφάτως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας (τ.ΠτΔ) Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, εν όψει των Διερευνητικών Επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προέβη σε μία καίρια νομικοπολιτική παρέμβαση, επισημαίνοντας εξ’ αρχής την προδήλως προκλητική στάση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου καθ’ όλο το 2020, με ακραίες παραβιάσεις τόσο κατά του Διεθνούς όσο και κατά του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Πέτρος Μηλιαράκης: Οι διερευνητικές επαφές και η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου

Παραλλήλως, εκ προοιμίου επισημειώνει ο τ. ΠτΔ ότι η «όψιμη προθυμία» της Τουρκίας για την επανεκκίνηση αυτών των επαφών, οφείλεται σε πρόδηλη στρατηγική της αφενός για να αποφύγει τις «απειλούμενες κυρώσεις» σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομικής και πολιτικής τάξης και αφετέρου για να «κερδίσει χρόνο» εν όψει της αλλαγής Διοίκησης στην Ουάσιγκτον. Η ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΤΑΣΗ του τ.ΠτΔ Ο τ.ΠτΔ στην παρέμβασή του επισημειώνει ότι: ΡΗΤΗ ΕΠΙΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ τ.ΠτΔ Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τ.ΠτΔ για μία ακόμη φορά διευκρινίζει ζητήματα που μπορεί να είναι «αντικείμενα παρεξήγησης». Η εγκαταλελειμμένη Κυπριακή ΑΟΖ: Η Κύπρος τελικά κείται μακριά για πολλούς Ελλαδίτες… Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.

Η εγκαταλελειμμένη Κυπριακή ΑΟΖ: Η Κύπρος τελικά κείται μακριά για πολλούς Ελλαδίτες…

Φωτογραφία από το αρχείο του Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ Όλοι ασχολούνται με την Χάγη, αλλά αδιαφορούν για την Κύπρο. Για όσους πραγματικά δεν θέλουν την προσφυγή στην Χάγη, υπάρχει ένας εύκολος δρόμος. Πώς οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες. Σε άρθρο του ο κ.

Πώς οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες

Βασίλης Νέδος, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της Κυριακής της 10ης Μαΐου 2020, με τίτλο «Στο ραντάρ της Αθήνας η στρατιωτικοποίηση της Αγκυρας», αναφέρεται στο βιβλίο «Η έννοια της ΑΟΖ υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων» του Τούρκου υποναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί, και το οποίο εκδόθηκε από το τουρκικό ναυτικό. Στο έργο αυτό, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, η τουρκική πλευρά φαίνεται να επανέρχεται στο παλαιό και ξεπερασμένο επιχείρημά της ότι η υφαλοκρηπίδα, και η ΑΟΖ, στηρίζονται σε γεωλογικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να οριοθετηθούν. Με άλλα λόγια, οι δύο έννοιες έχουν γεωλογικό πρόσημο, και, συνεπώς, τα ακραία ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επικάθονται στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ του ηπειρωτικού εδάφους της Μικράς Ασίας, του οποίου αποτελούν τη φυσική συνέχεια του εδάφους της ξηράς στον θαλάσσιο βυθό, κάτι που τα στερεί από την αυτόματη δυνατότητα να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, και ΑΟΖ.

Υφαλοκρηπίδα. Σχεδιάγραμμα της υφαλοκρηπίδας Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας.

Υφαλοκρηπίδα

Ο ορισμός της κατά την Ωκεανογραφία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο. Το τμήμα με την απότομη κλίση ονομάζεται υφαλοπρανές. Αιγιαλίτιδα ζώνη, όσα πρέπει να γνωρίζουμε. Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη; Η αιγιαλίτιδα ζώνη (γνωστή και ως χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα) είναι μια θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στις ακτές ενός κράτους.

Αιγιαλίτιδα ζώνη, όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Περιλαμβάνει το νερό, τον βυθό και το υπέδαφος και τον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Στη ζώνη αυτή, το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Μοναδικός περιορισμός της κυριαρχίας είναι το δικαίωμα της αβλαβούς διελεύσεως, που μπορούν να ασκούν πλοία τρίτων κρατών χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του κράτους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη του κόσμου (πλην της Ελλάδας...) επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια. Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ: Ένα δυνατό σημείο και τρία ερωτήματα - Πολιτική. Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών ανακοινώθηκε ως επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, γιατί «μπαίνει απέναντι» στο -εκτός διεθνούς νομιμότητας- τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ: Ένα δυνατό σημείο και τρία ερωτήματα - Πολιτική

Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειές της. Όμως μετά την υπογραφή της εγείρονται πλέον ερωτήματα για την επίδρασή της στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Ιδίως σε έναν μήνα, τον Αύγουστο, που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, των οποίων το μέλλον είναι αμφίβολο. Aoz3. Διεθνές Δίκαιο και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Sans titre. Sans titre. Επί μισό αιώνα περίπου η Ελλάδα ζει και τρέφεται αποκλειστικά από εισαγωγές υδρογονανθράκων και αυτό παρ' ότι εδώ και πολλά χρόνια οι πάντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές δημιουργίας εγχώριου ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

sans titre

Σύμφωνα δε με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα, παρά τα πιστοποιημένα κοιτάσματα που διαθέτει, είχε την έβδομη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση στην ΕΕ των 28 χωρών (73,6%) και την τρίτη υψηλότερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την Κύπρο (96,2%) και την Τουρκία (74,9%). Η εξάρτηση αυτή το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί σημαντικό πλούτο και θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Σήμερα, όμως, συνολική απαίτηση είναι η κατά προτεραιότητα δημιουργία εγχώριου ορυκτού πλούτου --ιδιαίτερα κοιτασμάτων φυσικού αερίου-- μέσω προσέλκυσης επενδύσεων για εξορύξεις. Αλλά η ανάδειξη εγχώριου ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων φυσικού αερίου εξαρτάται από τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων πετρελαϊκών εταιρειών στην Ελλάδα. Επ' αυτού: Sans titre. Επί μισό αιώνα περίπου η Ελλάδα ζει και τρέφεται αποκλειστικά από εισαγωγές υδρογονανθράκων και αυτό παρ’ ότι εδώ και πολλά χρόνια οι πάντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές δημιουργίας εγχώριου ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα, παρά τα πιστοποιημένα κοιτάσματα που διαθέτει, είχε την έβδομη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση στην ΕΕ των 28 χωρών (73,6%) και την τρίτη υψηλότερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την Κύπρο (96,2%) και την Τουρκία (74,9%). Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣΠΗΓΗ: SLpress Η εξάρτηση αυτή το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί σημαντικό πλούτο και θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Σήμερα, όμως, συνολική απαίτηση είναι η κατά προτεραιότητα δημιουργία εγχώριου ορυκτού πλούτου –ιδιαίτερα κοιτασμάτων φυσικού αερίου– μέσω προσέλκυσης επενδύσεων για εξορύξεις. Sans titre. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Άγκυρας - Τρίπολης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική». Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα. Sans titre. Την εκτίμηση ότι ο EastMed δεν μπορεί να αποτελέσει την κορυφαία επιλογή με τα σημερινά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο διατυπώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κύπρου ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς. Όπως, όμως, τονίζει, τα δεδομένα αυτά μπορούν να αλλάξουν, σε περίπτωση που οι έρευνες νότια της Κρήτης και στην Δυτική Ελλάδα δείξουν ικανοποιητικά κοιτάσματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπασιάς επισημαίνει ότι ο EastMed «θα μπορούσε να αποτελέσει την κυρίαρχη επιλογή κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μια από τις οποίες είναι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια δυτική Ελλάδα και Κρήτη».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ «τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου της νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν ικανοποιούν τα αναγκαία οικονομικά κριτήρια για να υποστηρίξουν επενδύσεις καινούργιων υποδομών και μεταφοράς. Χρειάζονται διπλάσιοι όγκοι κοιτασμάτων». Sans titre. Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο αλλαγής του ενεργειακού της μείγματος, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς στόχους για μεγιστοποίηση του μεριδίου των ΑΠΕ, καθίσταται αναγκαία η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας η οποία έχει φτάσει στο υψηλό επίπεδο του 71 %.

Όμως, η ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας δεν μπορεί να προέλθει αποκλειστικά και μόνο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας αλλά απαιτεί την παράλληλη αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο, η θέση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι σημαντική διότι η συνολική κατανάλωση αερίου και αργού δεν πρόκειται να μειωθεί αισθητά τα επόμενα χρόνια (εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 55% το 2040 από το 65% που ισχύει σήμερα). Οι εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς συμπίπτουν με το κυβερνητικό πλάνο για την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028. Ο κ. Sans titre. Μόλις βγήκαν οι χάρτες της Τουρκίας-Λιβύης που διεκδικούν περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα νότια της Κρήτης βλέπουμε τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ.

Γιάννη Μπασιά (ΕΔΕΥ) να δηλώνει, ότι στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι στόχοι εκτιμάται να έχουν ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 τρισ. κυβ. πόδια (2-2,55 τρισ. Sans titre. Sans titre. Sans titre. Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed για τη μεταφορά του κοιτάσματος φυσικού αερίου Levathian από το Ισραήλ, μέσω των ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη, κυοφορείται εδώ και περισσότερο από 8-9 χρόνια. Η εξοργιστική επιθετικότητα του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, με τελευταία πράξη την ενέργεια του να χαράξει μια παράλογη γραμμή ΑΟΖ που να περνά λοξά από τα νότια του Καστελλόριζου και ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, επιτάχυνε τις σχετικές εξελίξεις. Έτσι, στις 2 Ιανουαρίου του 2020 υπογράφεται στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου από τους Πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδη.

Sans titre. Η πραγματικότητα και η Ιστορία ρωτάνε, όχι εμείς. Sans titre. Sans titre. Το αμερικανικό Κογκρέσο. Φωτογραφία via CNA, ΚΥΠΕ Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα (Παρασκευή) να υπογράψει σε νόμους τα νομοσχέδια που υπερψήφισαν τις τελευταίες μέρες η Βουλή και η Γερουσία για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας και της κατανομή κονδυλίων. Το πρώτο αναμένεται να το υπογράψει σε ειδική τελετή σε στρατιωτική βάση, ενώ ακόμη δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το δεύτερο, το οποίο πάντως πρέπει να γίνει νόμος πριν τα μεσάνυχτα για να αποφευχθεί «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Sans titre. Sans titre. Γράφει ο Κωνσταντίνος Αποστόλου-Κατσαρός * - Τα τελευταία χρόνια οι ισραηλοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας Νετανιάχου, βρίσκονται στο ναδίρ. Τα γεγονότα του Mavi Marmara αποτέλεσαν το έναυσμα για την εκτράχυνση των σχέσεων, η οποία συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στο Παλαιστινιακό, το βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στη Λωρίδα της Γάζας, εκατέρωθεν απειλές και υποτιμητικές δηλώσεις των δύο ηγετών κ.α.

Η άνευ προηγουμένου τραγωδία της ΑΟΖ συνεχίζεται: Το φάντασμα της καταδιώκει την Τουρκία. Μια δραματική έκκληση του «Πατέρα» της ΑΟΖ στον κ. Μητσοτάκη και τον στρατηγό αλ Σίσι – HellasJournalCom. Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης έστειλε, προχθές, μια δραματική έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα έγραψε: ΥΠΕΞ: Στο φως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Παραμένει η προειδοποίηση για απέλαση του Λίβυου Πρέσβη. Ποιοί σαμποτάρουν τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας και Κύπρου. Εδώ και 20 χρόνια έχουν μειωθεί στο ναδίρ οι τεράστιες ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου. Όχι γιατί δεν υπάρχουν κρυμμένα αποθεματικά, αλλά για δύο άλλους λόγους: Πρώτον, γιατί το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει πάρει "φωτιά" στις αγορές. Δεύτερον, γιατί οι τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο συνδυασμός αυτός κάνει τις πολυεθνικές να μην επενδύουν στην έρευνα μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου με αποτέλεσμα το 2019 να είναι το έτος με τις μικρότερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων ιστορικά.

Μηνιαίο Περιοδικό. Ο αμύθητος θησαυρός των ελληνικών βυθών. Γράφει ο Αντώνιος Φώσκολος – Στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει έκταση το 1/3 της Σαουδικής Αραβίας (εικόνα 1), σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις κρύβεται ένας αμύθητος θησαυρός. Γεωγραφικά διαιρείται σε τρία διαμερίσματα: Το πρώτο διαμέρισμα είναι η λεκάνη της Λεβαντίνης και περιλαμβάνει τις ΑΟΖ Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ και το ανατολικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ (οικόπεδα 2, 3, 9, 12 και 13). Σε αυτή την λεκάνη, κυρίως στην ισραηλινή ΑΟΖ, έγιναν 460 γεωτρήσεις και βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου που περιέχουν 1,5 τρισ.

Μ3 (κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου και 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Σε αυτό το διαμέρισμα η μεν Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν αλλά 3,5 τρισ. Μηνιαίο Περιοδικό. Αποκαλυπτικός χάρτης ΗΠΑ για ΑΟΖ που είδαν Ερντογάν-Αναστασιάδης (Βίντεο) – ΟΝΗΣΙΛΟΣ. AIΓΑΙΟ: Eνας απέραντος πετρελαιοφόρος ορίζοντας. ΧΑΡΤΕΣ. Λίβανος: Μεγαλύτερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ευχή ή κατάρα; Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα. Κοιτάσματα και EastMed αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη.

Το μυθιστόρημα των υδρογονανθράκων - Μόνη εξαίρεση ο Μανιάτης. Άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για γεωτρήσεις στην Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις για πιθανά κοιτάσματα. H EΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ και το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. Ελληνικός ενεργειακός πλούτος - Σαμποτάζ εκ των έσω. Η απόσταση Τσίπρα – Κοτζιά στα 12 μίλια. Γενικευμένη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Χωρικά ύδατα: Σωστό βήμα η μερική επέκτασή τους. Σε ιστορική οριοθέτηση της ΑΟΖ της προχώρησε η Κύπρος που χωρίστηκε με την Τουρκία αλλά και με την Ελλάδα. Η αυθαιρεσία για την ΑΟΖ της Κύπρου: Πως σώθηκε το φυσικό αέριο από τη βρετανική λαιμαργία – Mignatiou.com. Το Τουρκικό casus belli για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Τι είναι ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα - 15 ερωτήσεις-απαντήσεις.