background preloader

ELINKEINOT

Facebook Twitter

Oppimateriaalit - Eettisen kaupan puolesta ry. Eetti on kehittänyt ilmaiset oppimateriaalit maailmankaupan oikeudenmukaisuuden kysymyksistä.

Oppimateriaalit - Eettisen kaupan puolesta ry

Tältä sivulta löytyy esityksiä, tehtäviä ja oppaita vaatteiden, puuvillan, elektroniikan ja ruoan tuotannosta sekä medialukutaidosta, mainonnasta ja vastamainoksista. Materiaalien ytimessä ovat vastuullinen kuluttaminen, kriittisen ajattelun taidot ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tavat. Oppimateriaalien kautta opitaan toiminnallisesti ja visuaalisesti mm. keskustelun, arvojanojen, valokuvien, karttojen, roolihahmojen ja videoiden avulla. Eetin oppimateriaalit on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle. Oikeusprofessori Pölönen: Kuusamon ennakkotapaus mullistaa kaivosalan pelisääntöjä – kunnalla on päätösvaltaa. Kunnalla on valta vaikuttaa kaavoituksen keinoin kaivoksen perustamiseen paikkakunnalle, sanoo ympäristöoikeuden professori Ismo Pölönen Itä-Suomen yliopistosta.

Oikeusprofessori Pölönen: Kuusamon ennakkotapaus mullistaa kaivosalan pelisääntöjä – kunnalla on päätösvaltaa

Tähän saakka on oletettu, että kunta olisi aina velvollinen kaavoittamaan kaivosyhtiön varaaman alueen kaivostoiminnalle. Kuusamon kaupunginvaltuusto teki vuosi sitten historiaa hyväksyessään äänin 39–4 strategisen yleiskaavan, joka rajaa Rukan tärkeimmät luonto- ja matkailualueet kaivostoiminnan ulkopuolelle. Kaivosyhtiöt Dragon Mining ja Kuusamo Gold ovat valittaneet kaavapäätöksestä hallinto-oikeuteen. Yhtiöt katsovat kunnan mm. ylittäneen toimivaltansa. Koska kyse on ennakkotapauksesta, asia edennee korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Pölönen arvioi. – Tähän asti Suomessa on ajateltu, että kaivoslaki menee kaiken muun edelle ja kaivostoiminta syrjäyttää muut maankäyttötarpeet. Kuusamo pyysi vuonna 2014 Pölöseltä oikeudellista arviota siitä, voiko kunta vaikuttaa kaavoituksella kaivoksen perustamiseen. BKT henkeä kohti, kulutus henkeä kohti ja hintatasoindeksit – Statistics Explained. This Statistics Explained article is outdated and has been archived - for recent articles on regional GDP see here.

BKT henkeä kohti, kulutus henkeä kohti ja hintatasoindeksit – Statistics Explained

Tiedot joulukuulta 2011. Tuoreimmat tiedot: Lisää Eurostat-tietoa, Keskeiset taulukot ja Tietokanta. BKT per asukas. Näin toimii talous: Mikä on bruttokansantuote eli BKT? Kartongin valmistus. Kuinka korvata fossiiliset polttoaineet tulevaisuudessa? Oppilaille näytetään alla oleva video fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Kuinka korvata fossiiliset polttoaineet tulevaisuudessa?

Videon katsomisen jälkeen keskustellaan oppilaisen kanssa esimerkiksi seuraavien kysymysten pohjalta. Mitä ovat fossiiliset polttoaineet? Millainen vaikutus fossiilisten polttoaineiden käytöllä on ollut ihmisen luomaan maailmaan? Miksi niiden käyttöä tulevaisuudessa joudutaan rajoittamaan? Seuraavaksi oppilaille kerrotaan, että oppitunnin tavoitteena on, että he löytävät perustellun vaihtoehdon fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi. Väittely - mikä on paras vaihtoehto fossiilisten polttoaineiden käytölle Suomessa? Seuraavaksi oppilaista muodostetaan viisi ryhmää luokassa pidettävää väittelyä varten. Tämän jälkeen kukin ryhmä esittää miksi heidän sähköntuotantotapa pitäisi valita fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi. Lopuksi opettaja kokoaa väittelyn arvioimalla kuka ryhmistä oli vakuuttavin. Lisätehtävä. Visual Capitalist - Visualizing economic growth by country - 1960-2017.

KIERTOTALOUS

Netflix-dokumentti What the Health esittää rajuja väitteitä eläinperäisistä tuotteista - Aamulehti. Suoratoistopalvelu Netflixissä julkaistu dokumentti What the Health saa katsojansa miettimään ruokavaliotaan.

Netflix-dokumentti What the Health esittää rajuja väitteitä eläinperäisistä tuotteista - Aamulehti

Pikainen selaus esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa osoittaa, että ihmiset eri puolilla maailmaa ovat ryhtyneet vegaaneiksi elokuvan katsottuaan. Ilmiö on erityisen näkyvä Yhdysvalloissa, jossa puhutaan vegaaniruokavalioon vaihtaneiden "massoista". Tämä on ymmärrettävää, koska Kip Andersenin ja Keegan Kuhnin ohjaamassa dokumentissa otetaan esille erityisesti amerikkalaisen ruoantuotannon ja perinteisen ruokavalion ongelmia.

Samaan aikaan on herännyt huoli siitä, että ihmiset muuttavat ruokavaliotaan rajusti ilman perehtymistä vegaaniruokavalion monipuoliseen koostamiseen. Eetu Sillanpää Yksi elokuva on kääntänyt ihmisiä vegaaneiksi. Suomen Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Lotta Pelkosen mukaan vegaaniruokavalio on oikein toteutettuna hyvä, mutta vaatii tietämystä. Rajua kerrontaa Myös elokuvan kerrontatapa ja argumentoinnin paikkansapitävyys ovat aiheuttaneet kritiikkiä. –Höpöä.

Maatalous

This map shows how undersea cables move internet traffic around the world. Have you ever wondered how internet traffic flies around the world?

This map shows how undersea cables move internet traffic around the world

Ruotsissa kehitetty sellua, josta voi tulostaa vaatteita: "Aivan uusi mahdollisuus metsäteollisuudelle" - Tiede. Pakkotyöläiset keräävät valkoista kultaa Uzbekistanin pelloilla – Osa puuvillasta voi päätyä Suomessa myytäviin vaatteisiin. Kymmenet silmäparit tuijottavat meitä.

Pakkotyöläiset keräävät valkoista kultaa Uzbekistanin pelloilla – Osa puuvillasta voi päätyä Suomessa myytäviin vaatteisiin

Kasvoja ei näy, sillä ne on suojattu valkoisilla huiveilla. Kaikki pellolla olevat ihmiset ovat keskeyttäneet työnsä. Täällä vieraisiin ei törmää usein. Uzbekistanin luoteisessa nurkassa sijaitsevassa Karakalpakiassa on käynnissä sadonkorjuukausi. Yksi pölyn tahraamista peltotyöläisistä katsoo hermostuneesti ympärilleen, mutta lähtee silti meitä kohti. Nuoret peltotyöläiset ovat osa Uzbekistanin puuvillaimperiumia, jonka menestys perustuu massiiviseen pakkotyöläisten armeijaan.

Pakkotyö määritellään moderniksi orjuudeksi muun muassa YK:n mukaan. . – Miksi olette tulleet plantaasille, lommoposkinen nuori mies kysyy. Sanomme, että haluamme nähdä, mistä Uzbekistanin kuuluisaksi tehnyt puuvilla oikein tulee. Meitä vastaan tullut mies kertoo, että hän ja muut poimijat ovat yliopisto-opiskelijoita. . – Opettajamme herättävät meidät aamulla seitsemältä töihin ja jatkamme, kunnes tulee pimeää, hän selittää. – Ei, mutta saamme tästä palkkaa, mies vastaa.

Dressmann. This map shows which export makes your country the most money. Editor's note: This story was originally published in May 2014.

This map shows which export makes your country the most money

Using data from the CIA World Factbook, we labeled every country in the world by its highest valued export, aka the commodity that makes the country the most money in the global market.