background preloader

Sagor

Facebook Twitter

Tolka bilder för att träna inferenser och öka ordförrådet. När jag arbetade med sagotemat med mina sjuor ville jag öka deras strategier för att göra inferenser.

Tolka bilder för att träna inferenser och öka ordförrådet

Stöttning för skrivande av egna sagor med nya perspektiv. Mina senaste inlägg har handlat om sagotema med fokus på att träna läsförståelse med strategier och hur vi kan synliggöra detta.

Stöttning för skrivande av egna sagor med nya perspektiv

Du hittar inläggen här: Synliggöra vad läsförståelse är så att eleverna når ett kunnande och Aktiv läsförståelseundervisning för att träna tänkandet och ge strategier. Jag har nu i detta inlägg tänkt dela mitt upplägg kring skrivandet kopplat till de texter vi läst och upplevt för att göra tolkningar och sätta dem i perspektiv. Följande kunskapskrav utgör planeringen för undervisningen: Eleven kan skriva olika slags texter med /…/ språklig variation, /…/ textbindning samt /…/ fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller /…/ gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med /…/uppbyggnad.Dessutom kan eleven ge /…/ omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett /…/ fungerande sätt. Egen saga. Den fula ankungen analys. ”Jag kommer att dö på gatan” ”Nu kommer extremkylan”, deklarerar meterologerna.

”Jag kommer att dö på gatan”

Och nog är det kallt. Men Micke, 42, Pekka, 59, Jojje, 58, och Matte, 48, störs inte av minusgraderna i Stockholm. De må se lite slitna ut men de vet hur man klär sig för att hålla värmen. Hör hela reportaget om Alexander - 13 år och hemlös - P4 Göteborg. Här kan du lyssna på hela reportaget om Alexander i Mölndal.

Hör hela reportaget om Alexander - 13 år och hemlös - P4 Göteborg

Han är 13 år och har varit hemlös sen januari förra året. Alexander är 13 år och har varit hemlös sen januari förra året. Då vräktes han och hans familj från sin lägenhet i Mölndal. På grund av tidigare betalningsanmärkningar lyckades inte familjen få någon ny lägenhet och sen dess har de sovit i en bil och på golvet hos bekanta. Alexander sover just i dag på en uppblåsbar luftmadrass på golvet hos några vänner.

. – Det är jobbigt. Tidigt förra året sökte Alexanders mamma Maria hjälp hos socialtjänsten i Mölndal. Jag fnyser inte åt EU-tiggare längre. Som etablerad svensk utslagen hemlös har det sällan varit kris på att hitta var det finns mat, om jag varit hungrig.

Jag fnyser inte åt EU-tiggare längre

Man kan sin egen stad. Mest har jag tiggt då jag har behövt stålar till en pilsner. Precis som övriga vänner bland oss gatuskadade, tigger vi till just allehanda självmedicineringspreparat. Jag den fula ankungen - Recensioner - på scen - www.sn.se. Ful ankunge med fotbollsskor Nya intryck, nya ord, en ny värld.

Jag den fula ankungen - Recensioner - på scen - www.sn.se

Flyktingpojken Mohammed, spelad av Fredrik Sundberg, har nyligen kommit till ett svenskt hem fyllt av välmenande kärlek. Det mest förvirrande är den krångliga svenska som familjen matar honom med i raketfart. Men utanför hemmets väggar är det inte alls lika smeksamt. I skolan stirrar folk snett. Den Fula ankungen, en första reflektion kring utanförskap.

Den Fula Ankungen av H.C Anderson Min första reaktion till att ha läst “Den Fula Ankungen” var att det måste finnas en djupare mening.

Den Fula ankungen, en första reflektion kring utanförskap.

Den fula ankungen – välj din miljö med omsorg - UTVECKLING. Den fula ankungen är en av H.C.

Den fula ankungen – välj din miljö med omsorg - UTVECKLING

Andersens klassiska sagor. Recension tidning1. ”Vi trodde det skulle vara bättre i Sverige” – Vad du än gör får du inte berätta för någon var det här ligger.

”Vi trodde det skulle vara bättre i Sverige”

Då kommer jag att råka illa ut, säger Claudia till mig och rör handen i en svepande gest över halsen. Den fula ankungen - Fridas svenska 13/14. Kamratbedömning nyhetsartikel.docx. Nyhets artikel layout1. Bild, textil och svenska - på Norrskenets friskola: Exempel på nyhetsartikel utifrån känd folksaga. Rödluvan nära döden Sent igår eftermiddag blev Rödluvan räddad ur vargens buk av Jägaren.

Bild, textil och svenska - på Norrskenets friskola: Exempel på nyhetsartikel utifrån känd folksaga

Nu uppmanar hon allmänheten att hålla uppsikt över kringstrykande vargar i skogen. Det är en lättad Rödluvan som berättar om gårdagens händelse. Att hon blivit slukad levande av vargen syns knappt, bortsett från ett litet sår i pannan. "Mormor hade blivit hastigt dålig för ett tag sedan", berättar Rödluvan med darrig röst, hon är skakad efter gårdagens händelse. Jägaren, som länge varit på jakt efter vargen hade funnit honom i stugan, ljudligt snarkande. Sagor med ombytta roller. Det osynliga barnet - Tove Jansson. Vi kollar storyn om innebandypappan - Medierna. Måla med ord - konsten att inte skriva det uppenbara. Använd alla sinnen - måla bilder! Det ar riktigt sant. Det osynliga barnet - Tove Jansson. Den fula ankungen. Visst kan Törnrosa också sparka boll. Överst på önskelistan inför dotterns fyraårsdag stod det: Prinsessklänning. Från omgivningen fick vi veta att nu hade vår dotter kommit in i prinsessåldern. Den oundvikliga, lagbundna, tid som infaller i alla små flickors liv.

Och nu var det alltså vår dotters tur. Men finns den verkligen? Och gäller prinsessåldern bara flickor? – Nej, säger Christian Eidevald, doktor i pedagogik vid högskolan i Jönköping. Vaddå uppmuntrade? – Flera forskare som tittat på familjer ser en stark styrning som har med kön att göra. I olika förskolor för att fånga pedagogernas reaktioner när barnen gick utanför sina förväntade könsroller. – För varje situation som vi ­gemensamt tittade på i efterhand förklarade pedagogerna att det gällde just det barnet i just den situationen.

. – Även där klumpas ofta pojkar ihop och tränas i att exempelvis massera och flickor ska spela innebandy fast det kanske bara är några av pojkarna som behöver träna på sina mjukare sidor. Sagor i fulltext.