background preloader

Cecilianilsson

Facebook Twitter

Cecilia Nilsson

Guss. ”Dom är fett keffa alltså.””Dom suger.””Men vi äger!””

Guss

Kom, nu kuttar vi.” Hänger du med? Kanske inte, och det är inte meningen heller. Det som utmärker ungdomsspråk mest är just att orden och uttrycken är nya och svårbegripliga. – Poängen med att slangord ofta är färskvara är att det blir ett internt hemligt språk, säger Kari Fraurud, docent vid Centrum för tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet. – Ungdomar markerar tydligt att de inte talar så med vuxna.

I vissa situationer kan man tala mycket ungdomsspråk.

Religion

Hela Bob Dylans tal från Nobelfesten. Good evening, everyone.

Hela Bob Dylans tal från Nobelfesten

I extend my warmest greetings to the members of the Swedish Academy and to all of the other distinguished guests in attendance tonight. I'm sorry I can't be with you in person, but please know that I am most definitely with you in spirit and honored to be receiving such a prestigious prize. Being awarded the Nobel Prize for Literature is something I never could have imagined or seen coming. From an early age, I've been familiar with and reading and absorbing the works of those who were deemed worthy of such a distinction: Kipling, Shaw, Thomas Mann, Pearl Buck, Albert Camus, Hemingway.

These giants of literature whose works are taught in the schoolroom, housed in libraries around the world and spoken of in reverent tones have always made a deep impression. If someone had ever told me that I had the slightest chance of winning the Nobel Prize, I would have to think that I'd have about the same odds as standing on the moon. But there's one thing I must say.

Recept

Unika noveller av Magnus Nordin. Frankenstein och det manligt monstruösa. I kväll är det 200 år sedan Mary Shelley fick idén till ”Frankenstein”.

Frankenstein och det manligt monstruösa

Frågan är om det inte är Frankenstein snarare än hans skapelse som är monstret i denna roman, som med fördel kan läsas som en feministisk kritik av en enögd manlig rationalitet och självupptagenhet. Den 18 juni 1816 föddes en stor modern myt. Fem purunga människor var på semester tillsammans vid ­Genèvesjön och eftersom det hade blivit oväder med åska och regn satt de inomhus, församlade framför brasan och läste spökhistorier för varandra. De ­utgjorde ett okonventionellt sällskap: värd på stället var poeten Lord Byron, av en av sina många älskarinnor omtalad som ”mad, bad and dangerous to know”, de andra var hans livläkare John William Polidori, poeten Percy Shelley, Shelleys blivande hustru Mary och Marys jämnåriga styvsyster Claire.

Stäng KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen Anmäl dig här Frankensteins monster hade blivit till och Mary började skriva. Infact. PLANDISC - EN ÅRSCYKEL FÖR STRATEGISK PLANERING. Sökmotorer är inte neutrala - Barn, unga och medier. Kopplingar till läroplanen Lgr11 Samhällskunskapsämnets syfte.

Sökmotorer är inte neutrala - Barn, unga och medier

Videokurs - Utrustning för porträttfoto. David Brohede Bli trygg i din utrustning Hur känns din kamera i handen?

Videokurs - Utrustning för porträttfoto

Får du till det där härliga suddet i bakgrunden på dina porträttbilder? Varför är just en reflexskärm den mest magiska grej du kan ha nedstoppad i din kameraväska. Vår fotolärare David Brohede förstår hur snårigt det ibland kan vara med teknik och val av utrustning. Vad ska du egentligen titta efter när du köper kamera och objektiv? Ett kritiskt perspektiv på skolans digitalisering – Omvärldsbloggen.

I september förra året konstaterade OECD i rapporten Students, Computers and Learning att det är långt ifrån självklart att en större tillgång till datorer och en ökad användning av it och digitala medier i undervisningen verkligen förbättrar elevernas kunskaper och förmågor.

Ett kritiskt perspektiv på skolans digitalisering – Omvärldsbloggen

Det räcker inte att ge tillgång till tekniken, utan det krävs att beslutsfattarna tar fram hållbara strategier som hjälper lärarna att utveckla och förändra sin undervisning. Dessutom är det nödvändigt att förändringsarbetet är förankrat i resten av samhället och att det finns en allmän förståelse för varför skolan behöver digitaliseras. Annars kommer det inte att ske någon genomgripande förändring, konstaterade man. Det behövs visioner, kunskaper och hårt arbete för att digitaliseringen av skolans undervisning ska bli framgångsrik och värdefull för samhället. Mission US. TEXTTYPER. Därför är bristen på ödmjukhet en fara för världen. Ödmjukhet är inte en egenskap som står högt i kurs i dag.

Därför är bristen på ödmjukhet en fara för världen

Ändå är den nödvändig för att människan ska överleva. Klimatförändringar och skuldkris får ursäkta, men vår tids största hot kan mycket väl vara psykologiskt, skriver ­Niklas Ekdal . Ödmjukhet” är ett ord man sällan hör numera. Hjälpmedel till dyslektiker. Supersaftiga rabarbermuffins med mandel – 175 grader. Hallonet är en knippe stenfrukter, bananen ett bär.

Supersaftiga rabarbermuffins med mandel – 175 grader

Och rabarbern? En ört. Det är ingen ordning på allt och man fattar inte ett enda dugg, för att parafrasera Pippi Långstrump. Men alldeles oavsett botanisk hemvist är rabarber en av mina absoluta favoritråvaror att baka med. Vanliga påståenden om invandring. Det är vanligt att oriktiga påståenden, halvsanningar och myter sprids, särskilt på internet, om kostnader och problem med invandring.

Vanliga påståenden om invandring

Dessa påståenden bidrar till fördomar, främlingsfientlighet och ibland till rent hat. Regeringen tar kampen mot rasism, främlingsfientlighet och intolerans på stort allvar. Främlingsfientliga krafter får inte sätta agendan i Sverige. I stället står vi upp för ett öppet och tolerant samhälle för alla. Och vi bemöter fördomar, vilket görs bäst med fakta.

Hjälpmedel


  1. amsika Mar 15 2013
    Hi, welcome to Pearltrees. You can now cultivate your interests. Add pearls and pick those you discover in others' accounts. You'll be able to retrieve them on iPhone, iPad or any computer. If you have questions, simply reply to my comment. Keep pearling!