background preloader

Synliggöra mål och krav

Facebook Twitter

The Big Bang Theory - Lärandematris. 50 Enkla Formativa Bedomningstekniker bara Det. SkrivuppgiftRobinsonsresa. Lärandematris reportage. Lärandematriser – ett verktyg för elevernas lärande. Jag har under vintern med stor behållning läst boken “Lärandematriser” av Johan Alm.

Lärandematriser – ett verktyg för elevernas lärande

Boken är en handfast och konkret handledning i att skapa just “lärandematriser”. Matris som matris kanske du tänker, men författaren har ett genomtänkt koncept som prövats, omprövats och förfinats under många års användande. I boken skriver han på ett smittsamt entusiasmerande sätt om sitt verktyg. Till utseendet liknar den en vanlig bedömningsmatris som är uppdelad i tre nivåer (som t ex de tre nivåerna i kunskapskraven).

Innehållet har dock ett helt annat sikte. Bedömningsmatriser är till för att läraren ska kunna bedöma eleverna i efterhand. Lärandematriser är till för att eleverna ska förstå vad de ska lära sig i förväg. Fördelarna med en lärandematris är flera. En lärandematris:– Utgår från kunskapskraven – Konkretiserar vad eleverna ska kunna göra (handlingar) – Har en tydlig progression som är lätt att följa för eleverna Författaren förklarar sina tankar kring lärandematriser i den här korta filmen. Förberedelser inför utvecklingssamtalet. Undervisa med lc3a4randematriser. Johan Alm.

Äntrar Stockholmståget i Malmö med en gigantisk lärandematris under armen.

Johan Alm

Jag har lyckats övertyga Isabella Grybe att få ”göra en Rosling”, ta upp en pappmatris i studion. Blir bra TV. Den ligger instoppad i ett lika gigantiskt matrisfodral (världens första?) Av masonit och gaffatejp. Hans Roslings show på flyktinggalan är på allas läppar, både i TV:s morgonsoffor och tågkupén. Min ängsliga väntan inför TV-debuten förbyts i uppsluppen stämning bland varma UR-människor och den komplett galne fotografen Erik som tvingar ner mig i spagat, hävdar bestämt att jag är för lång att plåta. Det blir en rolig, strulig och snackig inspelning. Så är allt över. Tala är flyktigt, skriva är guld. Johan Alm. Smakprov. Utvärderingsmall. Utvärderingsmall. Framgång i undervisningen. Det finns fem nyckelfaktorer som är avgörande för en bra lärare och en framgångsrik undervisning enligt aktuell forskning.

Framgång i undervisningen

En sammanfattning av forskning på området gjord av Skolinspektionen pekar tydligt på några nyckelfaktorer. 1. Vi måste tro att våra elever kan! Forskning visar att om vi har höga förväntningar på våra elever och tror att de kan lära sig kommer våra elever att prestera bättre. Vår undervisning bör utmana våra elever och vi måste ha höga förväntningar på dem och känna tillit till deras kapacitet och detta kommer att leda till att vi förstärker deras motivation och självförtroende att klara av uppsatta mål. 2. 3. 4. 5. Det visar sig gång på gång i forskningsresultat att vi lärare är den viktigaste faktorn för att uppnå goda resultat och en meningsfull undervisning.

Läs Skolinspektionens sammanfattning ”Framgång i undervisningen” Testa Lärarsidan utan kostnad. 1stegitaget. För något år sedan på vår skola så bestämdes det att vi skulle utveckla lektionsstrukturen och synliggöra målet med lektionen för eleverna.

1stegitaget

Vi fick av vår dåvarande speciallärare tre skyltar. Innan lektionen börjar så går jag igenom med eleverna vad som står under varje skylt. I feststil hittar ni de begrepp som används på våra skyltar. Mål – Under där skriver vi vad målet med lektionen är. Lärandemålet. Jag har lagt till en extra skylt som det står begrepp på. Här nedan hittar ni fem förmågeskyltar som jag gjort och tänkt använda mig av. Planering3. 50 Enkla Formativa Bedomningstekniker bara Det. Kunskapsvägg åk 4-6. Kunskapsvägg åk 1-3. För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3.

Kunskapsvägg åk 1-3

Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Under de ämnen som har kunskapskrav i åk 3 finns även översikter med kunskapskraven. Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. För dig som har kunskapsväggen sedan tidigare finns här en förteckning på vad som är ändrat. Uppdatering av kunskapsväggen för åk 4-6 anpassad efter revideringarna i Lgr 11 kommer inom kort.