background preloader

Flippa pedagogiska planeringar

Flippa pedagogiska planeringar
I början av året fick jag inspiration att förändra presentationen av de pedagogiska planeringarna. Jag tycker att de pedagogiska planeringarna är ett bra redskap för att hjälpa mig att hålla fokus på de mål vi jobbar mot. Det är så oehört lätt att sväva iväg och upptäcka att när bedömningen ska göras är det nästan omöjligt. Jobbet som är gjort är säkert bra men det handlade inte om målen och då blir det ett helt omöjligt uppdrag att bedöma det i förhållande till målen har jag märkt! Jag använder planeringarna tillsammans med eleverna så att vi alla vet vart vi ska. och jag brukar gå igenom dem i början av temat och stanna upp vid dem under arbetets gång. Det som inte har fungerat riktigt är att det som ska vara pepp och lust när vi startar har istället varit ett segt och ett svårmotiverat moment. Jag skulle vilja få in texterna på ett annat sätt.

Läs- och skrivundervisning The Best Web Tools for Students to Create Visually Powerful Digital Resumes and Portfolios April 9, 2014 I am sharing with you some wonderful web tools that you and your students can use to showcase your work and create great digital portfolios. 1- About.me About.me is a great web tool that allows you to create a digital page where you can highlight your achievements and assets and show people and potential job recruiters your strengths and academic accomplishments. About.me provides you with a variety of templates and backgrounds to customize and use for your resume. 2- Visualize Visualize.me allows you to create a one page infographic resume based on the data imported from your LinkedIn account. 3- LinkedIn Portfolio Feature A few months ago, the popular professional networking website LinkedIn added a portfolio feature to user profiles.This new feature allows users to showcase their unique professional story using rich, visual content on their LinkedIn profiles. 4- Enthuse.me 5- Accredible 6- Populr.me

Digital pedagogisk planering | Magister Karlsson Efter en ganska tung hösttermin, med bl.a. betygssättning i åk 6 för första gången, skolverkets webbkurs i bedömning och betygssättning samt en kompetensutvecklingsserie i språkutvecklande arbetssätt, har jag nu äntligen landat i jullovslugnet och njuter av ledigheten. Det är ju dessutom fortfarande några dagar kvar innan det är dags att möta upp eleverna i skolan igen… när lugnet kommer så börjar jag dock rent reflexmässigt att tänka på skolan och börjar då även att planera vårterminens arbeten lite smått. Jag har tänkt en del på det här med pedagogiska planeringar. Dels är det ju rätt tidskrävande att bara sätta sig ner och författa dessa dokument, speciellt under en i övrigt hektiskt arbetsvecka. Men de känns dessutom ibland helt meningslösa eftersom dessa dokumentet sällan används i rätt syfte, d.v.s. att göra eleverna medvetna om bl.a. vad det är för mål och bedömningskriterier som gäller för ett speciellt arbetsområde.

FlippadSO Mål och syfte ska vara tydligt – UR.se Så förändrades läroplanerna 2011 - Intervjuer med forskare och Skolverkets ämnesråd om kursplanerna Lärare ska planera undervisningen tillsammans med eleverna. Det man gör på lektionerna ska angå elever och kännas relevant. En lokal pedagogisk planering (LPP) ska tala om vilka förmågor som elever ska utveckla och vilket innehåll undervisningen ska ha. Klicka här för att öppna. Det här inlägget postades i Läroplan, Senaste nytt.

Magister Björn — Presentation Storyjumper En app, en lördagkväll och en ny LPP! I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life. Samtidigt var jag stressad över att jag ännu inte hade visat eleverna någon planering över vårt nya arbetsområde ”Forntiden”. Planeringen hade jag som vanligt mest i skallen med idéer och inspiration från NE SKOLA, lärarhandledningen till boken Forntiden, Västerbottens museum – SKOLWEBB och MediaCenter Västerbotten. Och så här är det ofta för mig. Plockar på mig som en liten ekorre av delar här och där, men sedan får jag inte till det där med en vettig planering, Och får jag till en planering, så visar jag den nästan aldrig för eleverna!? På Unikum har jag flera stycken planeringar, men jag har bara visat en i klassrummet (hoppas inte min rektor läser detta…). Så i lördagskväll. Och vilken respons jag fick! Så nej, jag är inte helt nöjd med min LPP över Forntiden (även om jag har gjort om den utifrån förslagen jag fick), men formatet – seriformatet, det kommer jag att använda mig av igen!

Bedömning av lärande – för lärande – mot lärande! – Mitt Flippade Klassrum Så var då dagen här. Den dagen då årets formativa undervisning och formativa bedömning skulle summeras i ett betyg. En bokstav som ska motsvara elevens kunskapsnivå. Tre saker kan jag konstatera efter att upploppet är avklarat: 1. 2. 3. Varje lektion har använts till att eleven har arbetat med förmågorna. Att sätta ett ”rättvist” betyg baserat på elevens måluppfyllelse utifrån kunskapskraven i respektive ämne har aldrig känts så enkelt som idag. Nu sätter vi nya mål.Vi blickar framåt mot ett nytt läsår. Dagens betygsättning är inte bara en avslutning av läsåret 2013-2014 utan även en bra start och riktmärke för läsåret 2014/2015. En bra grund till reflektion och utvärdering. Välkommen i mål!

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet. Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Får jag använda material jag hittar i banken? Kostar det pengar att använda Skolbanken? Det kostar ingenting att använda Skolbanken eller innehållet i den. Hur bra är materialet?

Vecka 13 - förberedelser inför utvecklingssamtal Denna vecka har det varit full aktivitet i 1-3:ans klassrum. Det har nämligen förberetts och fixats inför utvecklingssamtalen. För oss är utvecklingssamtalet ett fantastiskt tillfälle för eleverna att få rå om sina föräldrar och visa allt vi gör i skolan. Det är också ett tillfälle för reflektion och att medvetandegöra kunskapsutveckling. Förberedelserna tar sin början några veckor före själva samtalet då eleverna får göra sin egen fina inbjudan till sina föräldrar med text och bild. Därefter fortsätter förberedelserna genom att eleverna tittar igenom pärmar, böcker och sådant som sitter upp på väggarna på jakt efter arbeten som de är stolta över. Efter att vi gjort alla dessa förberedelser är det dags för finalen - själva utvecklingssamtalet. Eleven leder samtalet fram till det är dags att titta igenom en trivselenkät (som fyllts i på hemmaplan), omdöme och IUP.

Planeringar till Eldorado åk 3 Jag har i flera år arbetat med läromedlet Eldorado i matematiken. För att hjälpa eleverna att synliggöra deras lärande har jag gjort planeringar och matriser till alla kapitel. Jag har haft åldersblandade klasser med åk 1-3 de senaste åren så jag har använt varje årskurs planeringar varje år. Har oftast reviderat lite i dem och det finns fortfarande sådant som kan göras bättre och tydligare. Lägger upp dem här i Wordformatet .doc så kan du använda det du vill och redigera. Jag har två varianter av dem. Eleverna har alla planeringar som de arbetar/arbetat med i sin IUP-mapp för att hela tiden kunna titta tillbaka – vad kunde jag då och vad kan jag nu. Eldorado 1A

Skolbanken See on Scoop.it – ikttove Välkommen till Skolbanken av Unikum. Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och utvecklingsplaner. See on skolbanken.unikum.net Relaterade IKTsidan har byggt om, välkommen in! Nu har jag höststädat på IKTsidan och byggt om, hoppas ni ska trivas:) Det finns 5 flikar i toppmenyn Hem- här hittar du mina senaste inlägg Förskolebanken- här samlar jag… I "Allmänt"

Related: