background preloader

KOLLEGIALT LÄRANDE

Facebook Twitter

Lässtrategier. Om läsning - Karolinska skolan. Skolforum 2013: Läsförståelsestrategier i praktiken i årskurs 4-6. Lär dig grunderna. Innehåll:STEG 1 En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” STEG 2 En förståelse för BFL-strategiernaSTEG 3 En förståelse för metodernaSTEG 4 Andras erfarenheter STEG 1 – En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” Titta på föreläsning med Jan Håkansson om ”Synligt lärande” (52:44) eller läs Skolverkets artikel Undervisning inte skolans huvuduppgift för att ta del av de grundläggande slutsatserna i John Hatties forskning om att synliggöra lärandet.

Lär dig grunderna

Framgång i undervisningen. Tilltro till varje elevs förmåga, att skolan anpassar undervisningen efter varje elev och att lärarna fungerar som tydligare ledare – det är tre viktiga faktorer för en framgångsrik undervisning.

Framgång i undervisningen

Det visar en sammanställning av aktuell forskning som Skolinspektionen har tagit fram. Här kan du ladda ner sammanställningen. Forskning om vilka faktorer som leder till framgångsrik undervisning är en viktig utgångspunkt för Skolinspektionens arbete. Framgång i undervisningen. ”Så kan svenska elevers läsförståelse förbättras” Ny avhandling.

”Så kan svenska elevers läsförståelse förbättras”

Betydelsen av vad som sker i själva undervisningen har inte lyfts upp tillräckligt i debatten efter Pisarapporten. Centralt för resultaten i alla ämnen är läsförståelse. Det goda exemplet Kanada visar att svensk undervisning i läsförståelse kan bli bättre på flera avgörande punkter, bland annat hur läsförståelse förmedlas och att feedback kan användas i båda riktningarna mellan lärare och elever, skriver Barbro Westlund. Matematiklyftet.skolverket. Att_leda_l_rande_samtal__20688. Att_leda_l_rande_samtal__20688. Det professionella samtalet. Det professionella samtalet Memorandum kring föreläsningen/seminariet kring samtalsmetodik med författaren, leg psykolog Bengt Grandelius Ett professionellt samtal har som syfte att åstadkomma någon form av utveckling eller förändring.

Det professionella samtalet

Taggad med kollegialt lärande. Forskning i korthet 2014-1 kompl.pdf. What does an instructional coach do? Presentation av lärande samtal. Mälardalens högskola. Ordet vetenskap kommer från latinets "Scientia", som betyder kunskap.

Mälardalens högskola

Inom högskolan förutsätts att det vi håller på med är vetenskapligt. Men, vad innebär det? Eftersom detta är en central fråga för ditt vetenskapliga arbete ska vi här försöka reda ut begreppen något. Kunskap och metod Begreppet vetenskap kan innebära två saker: Vetenskap kan vara "fakta", "sanningar", kunskap. Frågan är om allt man vet, d.v.s. alla fakta, är vetenskap och om alla sätt att samla in kunskap kan kallas vetenskapliga. Endast kunskaper som är insamlade med vetenskapliga metoder kan kallas vetenskap.

Fem krav på vetenskap. Förmågor och oförmågor. I kväll hade mina två äldsta barn skolavslutning.

Förmågor och oförmågor

Äldsta dottern slutade fyran och sonen slutade tvåan. Avslutningen var i hembygdsparken i Harplinge, solsken, sommarsånger och en blågul flagga mot vita björkstammar. Det är nått visst ändå med sommaravslutning. Speciellt när man får uppleva den genom sina barns ögon. Total lycka inför de kommande veckornas ledighet, sol, bad och sovmorgnar! Intervjuad om textsamtal. Igår blev jag intervjuad av Anna Österlund, undervisningsråd på Skolverket, med anledning av Skolverkets kommande utbildningssatsning Läslyftet.

Intervjuad om textsamtal

Ungefär så här löd hennes frågor och mina svar: - Vad ser du är vinsten med att samtala om texter både innan man läser, under läsningens gång och efter att man har läst? - Jag ser flera vinster med det. Först och främst ökar det elevernas förståelse för texten. Det är oerhört viktigt att de inte vänjer sig vid att inte förstå, för då kan de tro att det är så det ska vara och att det inte gör något om man inte förstår. . - På vilket sätt gör det här eleverna bättre på att läsa?

Edward och Skolutvecklingen: Språket är nyckeln! Vilket språkmål hade du för din senaste lektion?

Edward och Skolutvecklingen: Språket är nyckeln!

Alltså, vilket uttalat mål hade du för just språket i din undervisning i matematik, kemi, samhällskunskap, historia och så vidare? Va? Hade du inte något sådant mål? Oj, då! Då tror jag att du har nytta av det kommande språklyftet oavsett hur bra undervisning du har i övrigt. Jag twittrade iväg en länk igår om Skolverkets kommande språklyft. Språkinriktad undervisning SETT 2013. Forskning i korthet 2013 nr1.pdf. Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling. Helen Timperley är professor vid universitetet i Aukland på Nya Zeeland.

Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling

På väg hem från konferensen Stockholm Summit 2012 gjorde Timperley ett stopp i Malmö hos FoU Malmö-Utbildning. Helen Timperleys forskningsområde är främjandet och organiserandet av lärares professionella lärande och utveckling – i syfte att förbättra elevernas lärande och utveckling. Hos FoU Malmö-utbildning höll Timperley i två seminarier för skolledare och de lärare som har en nyckelfunktion när det gäller skolornas utvecklingsarbete i Malmös olika förvaltningar. Lärares kompetensutveckling lösningen för skolan?

Timperley inleder med att lärares professionella utveckling ofta framhålls som ett universalmedel för att förbättra skolan. Timperley: Teacher Professiona Learning and Development. Växa tillsammans. Kollegialt lärande. Kollegialt lärande den rätta. Ann Ekström, Framtidens lärande 2014. Learning study möjligheter och problem. Kollegialt lärande i PIMLab. Kollegialt lärande genom coachning Janna Scheele. Kollegialt lärande. Kollegialt lärande. Skolutveckling, Lyckas med skolan genom kollegialt lärande. Kollegialt lärande nyckelfaktor för framgångsrik skolutveckling. Skolutveckling, Lyckas med skolan genom kollegialt lärande. Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling.

Knytkonferenser av och med lärare (samt andra intresserade av skolutveckling) Edcamp och Teach meet. Man behöver inte leta ihjäl sig för att hitta vägar till egen kompetensutveckling.

Edcamp och Teach meet

Det finns många engagerade skolmänniskor som anordnar aktiviteter/diskussionsforum. I Partille och Göteborg blev det två sådana spännande kvällar på bara en vecka. Förra veckan var det dags för Partilles allra första Edcamp. Edcamp är ju ett ganska nytt begrepp i Sverige, så om någon har missat kommer här en kort förklaring: Man kallar Edcamp "okonferens", dvs. inget ämne för diskussionerna är bestämt på förhand, utan innehållet bestäms helt och hållet av deltagarna själva. Edcampen börjar med att man skriver ett schema (vad vill jag/vi prata om?) Bättre lärare med kollegialt samarbete. I sin avhandling ”Vad gör en skicklig lärare? En studie om kollegial handledning som utvecklingspraktik” har Lill Langelotz följt ett antal lärare vid en skola i Göteborg under två och ett halvt år.

Lärarna ingick i ett arbetslag som testade ett sätt att handleda varandra för att på så vis öka kompetensen och samarbetet på skolan. En gång i månaden träffades lärarna och utifrån ett bestämt nio-stegs-program diskuterades olika frågor, problem och vardagliga bekymmer. "Lär av och med varandra – bortom tid och rum" Hur hinner du vara så aktiv i sociala medier, Anna? Den frågan får jag ofta och mina motfrågor, som jag ibland bara formulerar tyst för mig själv, blir: ”Hur hinner du hålla dig uppdaterad när du måste söka efter all information på egen hand? Hur hittar du tiden att sätta dig ner med kollegor från när och fjärran för att reflektera över din egen undervisning?” Sedan jag aktivt började använda sociala medier som ett verktyg för professionellt lärande har jag utvecklats enormt mycket.

Jag har lärt mig mer under ett fåtal år än jag gjort under många år som verksam lärare. Jag har mött likasinnade och meningsmotståndare. Visst är det fullt möjligt att lära av och med varandra i våra fysiska arbetslag och tillsammans med kollegor i de skolor vi arbetar. Sociala medier skapar oändliga möjligheter för kollegialt lärande som inte är beroende av att man är på samma fysiska plats vid samma tillfälle. Språk i alla ämnen. Språk – eller att byta en bromskloss Introduktion Språk och kunskapsutveckling hänger tätt ihop. Språkutvecklande arbetssätt. Ämnesspråk är nyckeln till att utveckla kunskaper i alla skolans ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Ämnesspråk handlar till exempel om att uttrycka, tolka, förstå och använda begrepp, fakta och centrala tankegångar i tal och skrift, men även de känslor och åsikter som ämnet väcker. Det här utvecklingspaketet har som syfte att stödja lärare i alla skolans ämnen i arbetet med att utveckla undervisningen så att elevernas språk- såväl som deras kunskapsutveckling gynnas.

Språkutvecklande arbetssätt by Åsa Söderström on Prezi.

FILM

Responsark.