background preloader

Socialpsykologi

Facebook Twitter

Modulbygget har delat Beckomberga i två läger. I Beckomberga i Bromma på gränsen till Spånga planerar staden att bygga modulhus – tillfälliga bostäder med 125 till 175 lägenheter för personer med uppehållstillstånd som anvisats till Stockholm.

Modulbygget har delat Beckomberga i två läger

Planerna har upprört många i området. På ett stadsdelsmöte i Spånga förra året var flera Bromma- och Spångabor närvarande. SVT Nyheter har tagit del av en film från mötet som visar en upprörd stämning bland många som var på plats. <a href=" class="nyh_video-no-js"><img class="nyh_video-no-js__img" src=" /><span class="nyh_video-no-js__button-outer"><span class="nyh_video-no-js__button-inner"><span class="nyh_video-no-js__play-icon"></span> Spela</span></span></a> Videospelare Textning på – Det här kommer skapa hat och det kommer bli ett oerhört motstånd. En annan man som är kritisk till modulbygget blir upprörd på politikerna. . – I Sverige lever vi i en demokrati och vi som finns här har rätt att säga att detta inte är okej. The Stanford Prison Experiment.

Mystisk sekt hade egen armé. Nära att drunkna – åskådare filmade. Anledningen bakom Moderaternas nya lyft är att väljare lämnar Sverigedemokraterna efter att Moderaterna valt en strängare opinionslinje, konstaterar Demoskops chef för opinionsanalys, Peter Santesson för Expressen.

Nära att drunkna – åskådare filmade

Det handlar framför allt om äldre väljare. – Det är ett intressant mönster eftersom de utgör en grupp där Moderaterna tidigare har gjort stora förluster till Sverigedemokraterna. Rörelsen ser nu ut att ha svängt i motsatt riktning. Partiets kursomläggning i migrationspolitiken är troligen en central faktor, säger Peter Santesson. Opinionslyftet innebär däremot inte att det blivit mer aktuellt att fälla regeringen, enligt Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. – En bra mätning är inget valresultat. Socialdemokraternas sviktande opinionssiffror är knappast någon nyhet längre. . – Mätningen visar en siffra som jag inte är nöjd med, däremot känner jag ett stort stöd för vår riktning framåt.

Sverigedemokraterna noterar 15,5 procent och SD:s ständiga uppgång har brutits. David Eberhard: Majoriteten skräms till tystnad. I dagens offentliga debatt förefaller emotionella argument vara de allra viktigaste.

David Eberhard: Majoriteten skräms till tystnad

Hur saker och ting faktiskt förhåller sig tycks däremot sekundärt. Det gäller att få med sig massorna och då är det smart att spela på människors känslor. Under 1900-talet gjordes psykologiska experiment som delvis förklarar hur det går till. Den polskamerikanska psykologen Solomon Asch lät försökspersoner titta på en linje. Därefter fick de se tre olika långa linjer och uppgiften för dem var att avgöra vilken av de senare, som var lika lång som den första linjen de sett.

Denna uppgift klarade alla lätt. Försöket är en utmärkt illustration över grupptryck och hur vi människor styrs av majoriteten. Den polskbrittiske psykologen Henry Tajfel visade i flera experiment att människor känner en enorm gruppsamhörighet, även om gruppen de tillhör har bildats utifrån slantsingling. Polisen lyckades spåra våldtäktshoten - Uppdrag Granskning.

Efter våldtäktshoten vågade 12-åriga Elin inte gå själv till skolan och hon tittade sig ständigt över axeln.

Polisen lyckades spåra våldtäktshoten - Uppdrag Granskning

När hon fick veta vem avsändaren var kom chocken. Hon sitter ensam i hörnsoffan i vardagsrummet med sin telefon när det första meddelandet kommer. Klockan är runt 20 och februarimörkret har lagt sig utanför lägenhetens fönster. Det börjar med en anonym kommentar på sajten Ask.fm. ”Jävla fittunge.” Elin svarar på kommentaren och inleder en konversation med den anonyma avsändaren i chattappen Kik. ”Vad har jag gjort dig?” Elin är 12 år gammal och bor i en mellanstor svensk stad tillsammans med sin syster, mamma och pappa. Paul Bloom: Why Do We Create Stereotypes? Part 5 of the TED Radio Hour episode Playing With Perceptions.

Paul Bloom: Why Do We Create Stereotypes?

About Paul Bloom's TED Talk Psychologist Paul Bloom explains why prejudice is natural, rational and even moral — the key is to understand why we depend on it, and recognize when it leads us astray. About Paul Bloom Paul Bloom is a professor of psychology at Yale University. His "Introduction to Psychology 110" class has been released to the world through the Open Yale Courses program. Many of the projects he works on are student-initiated, and all of them are interdisciplinary, bringing in theory and research from many different areas of psychology.

Nära att drunkna – åskådare filmade. SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube. NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan.

SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube

Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. Det blev en massa media, jag satti TV4:s morgonsoffa, SVT:s morgonsoffa och det var både radio och tidningar som hörde av sig, säger filmmakaren Lennart Bång som själv mobbades som barn. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik.

6 främlingar sitter i ett kolsvart rum och pratar. När lampan tänds förändras allt fullständigt. Att våra utseende påverkar hur andra upplever oss är inget nytt, vi dömer vanemässigt varandra baserat på det yttre hela tiden.

6 främlingar sitter i ett kolsvart rum och pratar. När lampan tänds förändras allt fullständigt.

Det tar bara 7 sekunder för oss att bilda fördomar om människor vi möter.