background preloader

Appar och dator

Facebook Twitter

How to Share Bundles of Links With Your Students. Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva. På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva.

Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva

Om du vill ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum kan du kika här. Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar. Jag använder mig själv ganska ofta av programmet som är både lättanvänt och gratis (om du väljer gratis varianterna). Då jag ofta delar instruktioner till eleverna i förväg så de kan ta del både innan en lektion, men även i efterhand, tänkte jag att för er som missade presentationen ska få möjlighet att ta del av den i efterhand via filmklippet nedan. Det är en flipp för det utvidgade kollegiet så att ni kan få ta del av lite av det som fanns att se på SETT om ni inte var där. Kahoot och de pedagogiska vinsterna - Ivana Eklund. Vissa digitala resurser är mer populära än andra att använda i undervisningen och för elevernas lärande och en av dem som har börjat förekomma rätt frekvent även i våra sfi-klassrum är det digitala responsverktyget Kahoot (getkahoot.com).

Kahoot och de pedagogiska vinsterna - Ivana Eklund

Lärare tycker att Kahoot är kul och eleverna tycker också att Kahoot är kul. Och det är ju bra, för har man kul, så lär man lär man sig bättre. Skanna, läsa och översätta. Det var ett tag sedan jag delade mig av favoritappar som jag upplever är enkla att hantera och som kan vara ett effektivt stöd vid läsning och översättning av texter.

Skanna, läsa och översätta

Effektivt stöd blir det om man vet hur och när man ska använda de verktyg som står tillbuds. Att läsa och förstå vad man läser är A & O i många sammanhang – i skola och utbildning vill jag påstå att det är bärande för lärandet. En del läser med ögonen, en del med ögonen och öronen och andra med fingrarna. Att läsa tryckt text med ögonen utesluter inte att det kan förstärkas med stöd av digital teknik. Att översätta text kan såklart bidra till att öka förståelse av innehåll för olika personer av olika skäl – olika har olika behov. Uppdaterade länkar. I boken Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen finns en del länkar.

Uppdaterade länkar

Vissa av dem kommer att ändras; en del sajter lägger ner och nya uppstår. Det är så i livet. Nedan lägger jag in länkar som är någorlunda uppdaterade. Jag kan inte kontrollera dem minutiöst, men jag hoppas att de ska vara en hjälp för dig att hitta vidare. Ytterligare ett verktyg för video-läxor: TED Education. VR i undervisningen – Patricia Diaz. Jenny Larde, IT-pedagog. Nu händer det grejer!

Jenny Larde, IT-pedagog

Äntligen kan alla köra appen Klassrum utan att ni först måste in i Apple School Manager och utan att ni finns i MDM:et!! I appen Klassrum kan man styra vilka appar eleverna har framme på sin iPad, man kan låsa elevers iPads vid genomgångar osv. Alla iPads måste uppdateras till iOS 10.3 och appen Klassrum ska vara version 2.0 för att det ska fungera. Då kan man via appen bjuda in eleverna i klassrummet och ni behöver inte vänta på att vi ska ha MDM:et igång!!

Det är bara läraren som behöver ha appen Klassrum på sin iPad! Mer om appen här: Om du jobbar i Salas skolor och behöver min hjälp att komma igång – hör av dig så kommer jag ut och hjälper till! Bädda in en film från YouTube (utan föreslagna filmklipp i slutet) – IKTeket. Skapa formulär som användare fyller i eller skriver ut i Word - Word. Klicka på Designläge i gruppen Kontroller på fliken Utvecklare och infoga sedan de kontroller du vill ha.

Skapa formulär som användare fyller i eller skriver ut i Word - Word

Gör något av följande: Infoga en textkontroll där användarna kan skriva text Infoga en bildkontroll Infoga en kontroll för byggblock. Östra grundskolan visar - Free Course by Östra grundskolan on iTunes U. Få text uppläst i Officepaketet- Hur? – IKTsidan. Med funktionen Text till tal kan datorn läsa upp text som visas på skärmen.Du kan du spela upp den mesta texten som visas på skärmen i Word, Outlook, PowerPoint och OneNote. ladda ner Microsofts talplattformladda ner i detta fall svenska som språkLägg till Läs upp i verktygsfältet SnabbåtkomstMarkera text och tryck på Läs upp:) Gör så här om du vill hämta och installera Microsofts talplattform:Gå till Microsoft Download Center och hämta Microsoft Speech Platform för din plattform.Följ instruktionerna och installera talplattformen på datorn.

Få text uppläst i Officepaketet- Hur? – IKTsidan

Tutorials to Help You Get Started Creating Apps in Your Classroom. Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb. Jag hoppas att du har övergett webbläsaren (det du klickar på när du öppnar internet) Internet Explorer och nu använder en modernare webbläsare.

Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb

Tyvärr envisas de flesta IT-avdelningar med att Internet Explorer är det som ska vara förinstallerat. Personligen använder jag nästan alltid Chrome. Att använda Chrome har många fördelar. Framförallt gillar jag de tillägg som finns och som underlättar mitt arbete. Hur du arbetar med Padlet. Mentimeter - ett enkelt verktyg för snabb kunskapskontroll och bedömning - Pedagogsajten Familjen Helsingborg. Jag heter Mats Svensson och undervisar på Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona.

Mentimeter - ett enkelt verktyg för snabb kunskapskontroll och bedömning - Pedagogsajten Familjen Helsingborg

Jag är behörig att undervisa i biologi, naturkunskap och diverse miljökurser. För stunden undervisar jag biologi, naturkunskap och marinbiologi. Jag har jobbat på skolan sedan 1999. Mentimeter I dag sker händelser ofta väldigt fort, på gott och ont. Applikationen kanske någon känner igen redan, den heter Mentimeter och finns att hitta på www.mentimeter.com. Inledningsvis skapar du ditt frågeformulär genom att välja någon av de mallar som kan användas. Det som kanske kan kännas mest användbart är en Quiz (annan mall) där du kan ställa frågor och välja svarsalternativ som motsvarar de vanligaste fallgroparna inom området. Den sidan som eleverna ser i sin telefon/dator ser annorlunda ut och de ser inte de varandras svar förrän alla har svarat alternativt tiden har gått ut. Ett nytt verktyg för att skapa interaktiva lektioner/spel. Logo Design and Name Generator.

Digitala verktyg. Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser.

Digitala verktyg

Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).

Som vanligt när det gäller undervisningens innehåll (VAD) eller de metoder läraren använder (HUR) gäller det att ha klart för sig i vilket syfte den ena eller andra används (VARFÖR). En del kollegor har säkert lärt sig Google Drive, Kahoot och Padlet, men många lärare står fortfarande utanför den digitala världen och därmed också eleverna. PDF Candy - free online PDF tools. Engagera publiken med omröstningar. Bästa digitala verktygen för att utveckla skrivandet. Med Bubblr kan du skapa egna berättelser med CC-bilder från flickr. Du kan lägga till pratbubblor eller som jag har gjort, bara textrutor.

Du kan antingen skriva ord för att söka bilder eller ta fram någon flickr-användares bilder. Bilderna drar du till rutorna och på var och en kan du lägga till en pratbubbla eller en textruta. bookr Du väljer bilder som du skriver en berättelse om. Ett bra quize-verktyg. YouTube-resurser för lärare. Här på TubeChop kan du enkelt dela med dig en bit av en Youtube-film: 1. Hitta videon du vill spara en del av. 2. Markera den delen du vill ha av videon och tryck på "chop it"3. Dela med länken eller bädda in den på din hemsida/blogg. Andra förslag CaptureCast Chrome. Konvertera. Mixcloud: En podcasttjänst. Jlsu. Digitala verktyg för att träna eller testa elevernas kunskaper är temat för del 27 i serien Tips på IKT i skolan.

Verktygen går att använda inom alla skolans ämnen. I del 13 som handlar om att utvärdera undervisningen finns andra exempel, t ex Socrative och Mentimeter som också går att använda till samma syfte. Alla länkar öppnas i ett nytt fönster. QR-kod-skanner på webben. Reading Worksheet Generator. Att arbeta med Hangout on Air.

Sedan september 2016 finns funktionen Hangout on Air i YouTube Live. Genom HO on Air kan du skapa ett videosamtal som direktsänds och spelas in. I och med att det spelas in går det också att se i efterhand och då hittar man det på sin YouTube-kanal. Jag har använt mig utav HO on Air i FB-gruppen Den digitala bokcirkeln när vi har diskuterat och samtalat om ungdomsromaner. Det har gjort att vi kunnat prata om böcker trots att vi befunnit oss på helt olika platser i vårt avlånga land (och någon även i vårt grannland Finland). Det har också gjort att andra har kunnat lyssna på samtalen i efterhand och därigenom fått tips på böcker att läsa eller arbeta med i klassrummet.

Idag hade jag som uppgift i min kommun att ha en workshop kring Hangout on Air. Föra över bilder från iPad till dator. En iPad kan vara ett fantastiskt verktyg att använda i undervisningen men ibland kan man vilja föra över det man filmat eller fotograferat till en dator för att använda på något sätt i en rapport, ett bildspel eller liknande. Här kommer en kort beskrivning av hur man går till väga för detta: PC/ Windows Koppla iPaden till datorn När man gör det får man på iPadens skärm frågan om man ska lita på datorn.

Quizlet – lär ord och begrepp enskilt eller tillsammans! – Patricia Diaz. Quizlet är en riktig favorit, både hos mig och mina elever! How to Make PDFs Editable With Google Docs: 6 Steps. Appar som hjälp vid läs- och skrivproblematik. Book Creator steg för steg- lär hur. Jag är just nu runt på förskolor och har workshops kring appen Book Creator. Få mer utrymme i mobilen – se magiska tricket! Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors.

När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Learn Swedish - Free WordPower på App Store. Learn Swedish * på App Store. LearnBots Svenska Verb - Fullständig audio av en infödd talare. på App Store. Lär dig svenska - Fabulo på App Store. Educational Technology and Mobile Learning. Google Formulär – nu med självrättande quiz-funktion! – Patricia Diaz. Det enklaste sättet att dela med dig av foton. Aktivera och engagera dina elever - några IKT-tips.

Så här i slutet på terminen börjar många längta efter sommarlov. Då kan det vara bra att skapa lektioner där elevernas aktiveras och engageras. Bästa webbsidorna/apparna för att rita, skriva, måla på din skärm. Kortkommandon på Chromebook - Chromebook Hjälp. Photo-Sharing Sites. Annelies appar. Google SketchUp 2015.15.3.330 free Download - Toggle.com.

Skapa egna spel. Google-klassrummet. Vad är Google klassrummet och hur fungerar det? Google Classroom utifrån tre perspektiv. Sandra Wissting. Hur du arbetar med Padlet. Apps for Education. Free Sound Clips.

Kodning

Såhär delar du dokument i Google. Video/audio editing and downloading. PowerPointing – How to Create a Circular Approach Diagram in PowerPoint. Instruktionsfilmer. Justera beskärning, rotering och arbetsyta. Lists of Cool Websites. Beskära en bild - Office-support. Adventskalender 2013 - Thinglink. All About Computer Cookies - Session Cookies, Persistent Cookies,How to Enable/Disable/Manage Cookies. Skapa QR-kod enkelt här! Här hittar du de bästa digitala verktygen till det du vill göra. Dela dokument. Bästa webbsajterna för att skapa animerade GIF-bilder.

Ljud + Bild = Film. iPad-appar i skolans värld: Voice changer. IKT. Converteer AVI MP4 DVD HD Gratis. Google drive. Hur man skapar ett ordmoln? Tülays IKT-sida: Bästa konverteringsverktygen. Digitala verktyg IKT. Merge PDF and split PDF online. Free merge PDF or split PDF. Sandra Wissting. Bästa sidorna för att skapa presentationer. Padlet. Skapa QR-kod enkelt här! Skapa enkäter med Google Docs. Padlet kan användas till mycket. Video om Word.

Recension av Showbie - Dela ut uppgifter, samla in dem och ge respons. Ewas länkar för lågstadiet. Hur kan jag samla eller dela mitt arbete på webben? IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome. Lararhandledning ISA2013. Drawonthe.net. Tips på bästa webbsidorna för lågstadiet. Word Cloud Generator. Online SoundCloud & YouTube to MP3 Converter och Downloader. Skapa webbfotoalbum.

Älg - Gratis bilder på Pixabay. Mitt Flippade Klassrum. PDF to Flash page flip - flipbook software. Gmail – gratis lagring och e-post från Google.