background preloader

Jääkausi ja maankohoaminen

Facebook Twitter

Geologia » Merenkurkun saaristo. Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Korkea Rannikko muodostavat kahden valtion yhteisen maailmanperintökohteen, jossa Suomen matala moreenisaaristo ja Ruotsin jyrkät kalliorannat antavat täydellisen kuvan noin 10 0000 vuotta sitten päättyneen jääkauden aiheuttamasta maankohoamisilmiöstä ja sen vaikutuksista luontoon ja kulttuuriin.

Geologia » Merenkurkun saaristo

Jatkuvan (8 mm/vuosi) maankohoamisen seurauksena alue on ainutkertainen esimerkki maisemasta, joka muuttuu jatkuvasti. Merenkurkun saaristossa on maapallon parhaat edellytykset tutkia maakohoamisen vaikutuksia matalassa lähellä merenpinnan tasoa sijaitsevassa moreenisaaristossa. Viimeisen jääkauden liikkeet sekä sulamis- ja jäätymisprosessit ovat muokanneet maisemaa. Erityisen näyttäviä ovat laajat pyykkilautamoreenien (De Geer -moreenit) kentät. Korkea Rannikko on Itämeren piirissä ainoa maanpinnan muodoiltaan korkea maankohoamisalue. Jääkaudella syntyneitä pinnanmuotoja vaihtokuvina – aarnehagman.fi.

Maaperän erityispiirteet. Aimo Kejonen on koonnut 100 Suomen geologista kohdetta kirjaksi.

Maaperän erityispiirteet

Moreeni Siirtolohkareet Hiekka- ja soraharjut Savi, siltti, hiesu ja hieta Turve Muinaisrapaumat Maankohoaminen Suomen maaperä on pääosin muodostunut jääkauden aikaisen jäätikön toiminnan ja sen sulamisen tuloksena. Jääkauden jäljet näkyvät kaikkialla maisemassamme ja kertovat muinaisista ilmastonmuutoksista. Jääkausi on synnyttänyt merkittävät hiekka ja soravaramme, joita käytetään mm. rakentamisessa. Moreeni Suomen maaperä muodostuu pääosin moreenista. Siirtolohkareet Lohkaremaisemointia Espoonlahdessa. Suuret siirtolohkareet ovat yksi näkyvimmistä jääkauden merkeistä maassamme. Hiekka- ja soraharjut Jääkauden ajan kesinä ja jääkauden päättyessä jäätikkö suli ja sen sulamisvedet muodostivat jäätiköanalaisia jokia. Savi, siltti, hiesu ja hieta Nykyiset pellot ovat muinaista merenpohjaa, jonka maankohoaminen on nostanut esiin.

Turve Muinaisrapaumat Maankohoaminen Suomen vapauduttua jäätikön painosta, maankamara alkoi kohota. Syvyyden kaivo- suppa-alue pohjoisen su… Maankohoaminen - Nousemme koko ajan » Merenkurkun saaristo. Itämeren lahja 100-vuotiaalle: "Suomi-neidon jenkkakahvat" - ePressi. Meri on luovuttanut itsenäistymisen aikana Suomelle niin paljon maata, että Helsingin kaupunki mahtuu lahjaksi saadulle maalle yli 22 kertaa ja eteläsuomalainen kansallispuisto Nuuksio jopa 182 kertaa.

Itämeren lahja 100-vuotiaalle: "Suomi-neidon jenkkakahvat" - ePressi

Jääkausi päättyi 10 000 vuotta sitten ja Suomi alkoi pikkuhiljaa kohota merestä. Vuoteen 1917 mennessä Suomi oli noussut merestä jo suunnilleen sellaiseksi kuin me sen tänä päivänä kartalta tunnemme. Maa nousee Merenkurkussa noin 9 mm ja Perämerellä noin 8 mm vuodessa, joten sadan vuoden aikana maa on kohonnut Merenkurkussa vajaan metrin pystysuunnassa vedenpintaan nähden. Matalalla ja loivalla rannikolla tämä tarkoittaa sitä, että vesiraja on paennut satoja metrejä kohti länttä. Sadan vuoden itsenäisyyden aikana merestä on länsirannikolla noussut reilut 4000 km2 uutta maata. Merestä noussut maa on uhanalaisille lajeille tärkeä - Itämeren lahjoittama maa ei ole mitä tahansa vesijättöä. Vaikka maankohoaminen aiheuttaa päänvaivaa veneilijöille ja väylänruoppaajille, se on tuonut Suomelle mm. Jääkauden jälkiä. Kirjoittanut: Yle Julkaistu 07.12.2004 - 00:00.

Jääkauden jälkiä

Päivitetty 11.02.2014 - 15:22 Viimeisen jääkauden kylmin vaihe oli noin 18 000 vuotta sitten, jolloin jäätikkö ulottui Pohjois-Saksaan ja Englannin pohjoisrajoille saakka. Tuolloin jopa kolmen kilometrin paksuinen jäätikkö peitti Skandinavian ja Suomen alueet. Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Maankohoumapuisto. MAAN KOHOAMINENMaan kohoaminen, joka on seurausta mannerjään painon poistumisesta, jatkuu edelleen 10 000 vuoden jälkeen.

maankohoumapuisto

Sen suuruus vaihtelee maan eri osissa ja Perämeren rannikkoalueella se on suurinta. Tällä paikalla maa kohoaa n. 8,5 mm vuodessa. Maankohoaminen näkyy parhaiten rannoilla, joissa paljastuu uutta vesijattömaata. Kun jää suli pois, oikenee laatta taas. Vaikka Skandinaviassa ei ole ollut mannerjäätikköjä 8 000 vuoteen, jatkuu laatan oikeneminen yhä. Maannousun mittaamiseksi käytetään GPS -paikannusmenetelmää, jossa usean satelliitin avulla määritetään mittausaseman paikka ja korkeus. Harjun synty -animaatio. Jakso 5: Myyttinen Koli. Timelapse – Google Earth Engine. Jääkausiaika ja jääkausi Suomessa – OBi! Jääkausikäsitteitä Quizletissä.

Jääkausiaika ja jääkausi Suomessa – OBi!

Jääkausi Suomessa Flashcards. Suomen luonnon kehitys jääkauden jälkeen Flashcards. Maailmanperintökohde Korkea Rannikko/ Merenkurkun saaristo. Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi. Julkaistu 28.03.2018 - 10:06.

Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi

Päivitetty 26.02.2020 - 12:21 Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää, siirsivät ja siloittivat kiviä sekä kallioita. Viimeisin jääkausi alkoi väistyä vasta noin 13 000 vuotta sitten. Paljasta sisäinen geologisi ja testaa, tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa.

Asiantuntija: Veli-Pekka Salonen Kuvalähteet: Veli-Pekka Salonen Jari Väätäinen / Geologian tutkimuskeskus Miten pitkä on Suomen kallioiden tarina tai millaisia merkkejä jääkaudesta Suomen luonnossa edelleen näkyy? Kysymyksiin vastaamassa sekä geologian kauneudesta ja ihmeellisyydestä kertomassa ovat yli-intendentti Arto Luttinen ja ympäristögeologian emeritusprofessori Veli-Pekka Salonen Helsingin yliopistosta. Kuuntele radio-ohjelma lähetyksen jälkeen: Kuuntele Kuuntele lisää jääkaudesta Areenassa! Miten Suomi sai metsänsä? Linkkejä: Tutustu geologiaan Geologian tutkimuskeskuksen sivuilla.