background preloader

Jealar

Facebook Twitter

Lättläst - Andra världskriget. Många krig har utkämpats sedan dess men andra världskriget är en viktig pusselbit för att förstå utformandet av dagens Europa och de frågor som européer fortfarande brottas med.

Lättläst - Andra världskriget

Andra världskriget väcker existentiella frågor. Lättläst - Lektioner som vi föreslår. TodaysMeet - Give everyone a voice. En webbplats om studieteknik från UR. Skolverkets filmer. Panda Planet - Earth Hour för barn och unga. Plugga bättre: Lästeknik. Skrivande skola.

Betyg och bedömning. Utbilda dig själv och arbetslaget. Så här använder du den digitala utbildningen ”MIK för mig”!

Utbilda dig själv och arbetslaget

Varför är det så lätt att uttrycka hat på nätet? Prov, bedömning och betygssättning. Upload Skolverkets filmer Loading...

Prov, bedömning och betygssättning

Working... ► Play all. Betyg - Så funkar det! Arbetslagets styrka. Arbetslagets styrka På min skola är arbetslaget jag arbetar i ovärderligt.

Arbetslagets styrka

Där stöts och blöts ständigt olika varierande problem som har med de gemensamma eleverna att göra och tillsammans hittar vi strategier att hjälpa våra elever fram till de uppställda målen i de olika ämnena. Vi är nio ämneslärare och har tillsammans 100 elever från år 6-9 som vi delar på ansvaret för. Allemansrätten. Moderna dilemman inom katolisismen och ortodoxin (Religion) Åtta mål för en bättre värld. Tagul - Word Cloud Art.

Gratis Mindfulnessövningar. FlippadSO. #FlippadLgr11 #flippadforskning PEDAGOGISKA PLANERINGAR FÖRMÅGORNA #visomägerförmågor MATRISER. AnswerGarden - Plant a Question, Grow Answers! Generate a live word cloud with your audience. SurveyMonkey : logiciel gratuit de sondage en ligne et de questionnaire. Making Learning Awesome! - Kahoot!

Mentimeter - Turn opinions into tangible data, in real-time. Socrative. Mindmaps/samarbete. Kränkt.se - Start. Språk- och kunskapsutvecklande arbete - historia. Samhällskunskap, textad. Religionskunskap, textad. Historia, textad. Geografi, textad. Pluggakuten.se - Din läxhjälp på internet! Hanna Fjeld. Välkommen till min blogg!

Hanna Fjeld

Jag heter Hanna Fjeld och arbetar som förstelärare med inriktning svenska på Engelbrektskolan i Borås. I min blogg kan du läsa om mina tankar om svenska och engelska, ämnena jag undervisar i, men också om BFL, IKT och skolutveckling. Alla åsikter i bloggen är mina egna, privata åsikter. 2013 blev jag förstelärare i svenska. Jag deltog också i Digitala skollyftet, en MOOC som syftade till att låta lärare utveckla och inspirera andra lärare främst inom IKT.

Hösten 2014 påbörjade jag Masterprogrammet i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås. Systematiskt kvalitetsarbete på riktigt. Språk i alla ämnen (del 1) Screen Recorder v2.0 (beta) LIKA – it-tempen för skolan. I augusti förra året skrev jag om det uppdrag SKL ett par månader tidigare fått av regeringen för att ge stöd åt kommunernas arbete med att digitalisera den svenska skolan.

LIKA – it-tempen för skolan

Den ena delen av uppdraget går ut på att skapa och leda ett nationellt forum för skolans digitalisering. Deras första uppdrag är att ta fram ett underlag till en nationell strategi, och det arbetet börjar närma sig slutet. Före valet kommer regeringen att ge Skolverket i uppdrag att utarbeta en strategi. Den andra delen handlar om att ta fram ett nationellt ramverk och ett webbaserat självskattningsverktyg. Det ska fungera på ungefär samma sätt som eBlomlådan, som hjälper kommunerna att utvärdera sin digitala verksamhetsutveckling. Nu är den första versionen klar och verktyget kommer att finns tillgängligt för alla 27 augusti.

I det här inlägget kommer jag att titta lite närmare på det webbaserade självskattningsverktyget. Häromdagen pratade jag med Johanna Karlén, som är inlånad som projektledare på SKL året ut. Formativ bedömning - mitt specialpedagogiska perspektiv. Filmer om verktyget. Det finns en liten filmserie kring verktyget som utökas allt eftersom.

Filmer om verktyget

Film 1 gjordes i samband med lanseringen av LIKA-verktyget för skolan så en del innehåll kan verka ”förlegat”, men grundprinciperna och tankarna bakom verktyget förklaras där. Vi fortsätter att komplettera med fler filmer och annat stödmaterial efter hand här på bloggen, se t.ex. Bibliotek med mätbara mål! Nyheter för kommunansvariga, januari 2016En film för framför allt kommunansvariga, eftersom den visar några nya funktioner som kommit för att förenkla det kommunövergripande arbetet. Digitala responsverktyg. Checklista för en språkutvecklande lektion.

Fyra ekonomiska system. Välkommen till Skolvärlden. Begreppsmaskin. Sök material. Artiklar om samhällsvetenskapliga ämnen och it i skolan. UR.se - Kunskapsbanken. Exempel på texter, provuppgifter och bedömda elevlösningar. Delprov A: tala Nedan finns en autentisk inspelning från genomförandet av 2013 års nationella prov, delprov A: tala.

Exempel på texter, provuppgifter och bedömda elevlösningar

Inspelningen är uppdelad i två filmsekvenser. I den första filmsekvensen visas hur läraren instruerar en grupp bestående av fem elever som följer kursplanen i svenska inför förberedelsen av delprov A: tala. I den andra filmsekvensen visas hur delprov A: tala genomförs av eleverna. Alla momenten i delprovet: Presentera, Leda diskussion samt Delta i diskussion finns med för eleverna 1–4. Lärarinstruktion (7 minuter) Elevers genomförande av delprov A: tala (34 minuter) (Filmerna verkar inte gå att visa i vissa webbläsare. Elevernas presentationer utgår från underlag som ingick i 2013 års delprov A: tala.

Lärlabbet: Se mobbning. Lärlabbet är här! Nu är vi igång!

Lärlabbet är här!

Att skapa tv-program tar sin tid. Från en påse frön av behovsanalyser till ett studioprogram av lärare, skolledare och forskare har det tagit månader av arbete. Idag går vi äntligen in i studion för inspelning av vårt första program. I varje program tar vi upp ett specifikt ”case”, en verksam skolledare/lärare som berättar om en utmaning hen står inför och hur handlingarna har följt på det. Utmaningen följs sedan upp av en studiopanel lärare och skolledare som bidrar med kollegialt lärande och reflektioner kring temat.