background preloader

Känslor, värdegrund, etik och moral

Facebook Twitter

Debatten som inte borde existera. Update: Är du mitt inne i en debatt om chokladbollar i detta nu och söker motargument?

Debatten som inte borde existera

Innan du går vidare passa på att nyttja denna fina bingobricka som jag gjort tillsammans med två vänner (Där Lisa stod för det faktiska arbetet att pyssla ihop själva brickan). Jag blir förvånad om en debatt kan pågå någon längre stund utan att brickan blir full. Sen kan du läsa vidare mina svar på dessa argument :) Det finns få diskussioner som är så uttjatade som debatten om chokladbollen. Det är helt fantastiskt hur svårt det är att ändra ett litet bakverks namn för att inte kränka andra människor. 1) ”Det har ju alltid hetat så!” 2) ”Det heter så i min kokbok!”

3) ”Det är bara vita som bryr sig!” 4) ”Men vadå? 5) ”Om det är rasistiskt är vitlök, vitkål, finskapinnar,gul lök etc också det!” 6) ”Allt är ju rasistiskt numer!” 7) ”Jag har mörkhyade vänner och de bryr sig inte!” 9) ”Du bestämmer inte över mig, jag kommer fortsätta säga såhär” – Ok. Så. Enjoy! Relaterat I "Rasism/Antirasism"

FN-Dagen

FN, Unicef. FN - Förenta Nationerna. FN, barnkonvention, val. Vanskap_och_fortroende_140221.pdf. Alla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till.

Alla Människor!

Se filmen! Om filmen Den här filmen berättar kortfattat och övergripande om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Filmen kan visas som en uppstart inför arbete med mänskliga rättigheter och är en bra början om du vill arbeta med alla delarna i materialet Alla människor!

På begäran: tips på program om rasism. Igår fick vi frågan på Twitter om vi inte kunde samla ihop UR:s program om rasism och främlingsfientlighet i ett blogginlägg.

På begäran: tips på program om rasism

Här är det inlägget. Hoppas det finns något som passar. På ur.se finns det MYCKET mer (det är helt omöjligt att samla ihop allt). Prova att söka på diverse nyckelord och filtrera sedan resultatet på ämne och/eller utbildningsnivå. Bildningsbyrån – rasism (2014), ett absolut måste – för alla. Bildningsbyrån – rasism/UR UR Samtiden har mängder av bra föreläsningar och samtal. Dokumentärfilmsserien Världen (2008-) samlar filmer från hela världen, ofta med den enskilda människan i fokus. I radioserien Tänk till med Ison, Emilia & Tiffany (2014) leder Fanna Ndow Norrby fyra program med temat diskriminering och exotisering: Fanna, dag 1-4.

I smått fantastiska Människor för ändring (2014) tas rasism upp i programmet Little Rock – lika värde. Människor för ändring/UR Det finns många som på olika sätt försöker bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Lektionsbank. Filmen om känslor - EmoVideo 1. Känslofakta - EmoVideo 2. Livskunskap. SERIE: OM DU VAR JAG. 41351_Om_du_var_jag_serie.pdf. Om du var jag: Astrid - om svek. Filmen handlar om Astrid som sviker sin kompis Katrine när de tuffa tjejerna inte längre vill att Katrine ska hänga med dem.

Om du var jag: Astrid - om svek

Vad ska Astrid göra som känner att hon hamnat mittemellan och inte vet hur hon ska göra? Ska hon välja Katrine och riskera att hamna utanför, eller svika Katrine och få hänga med gänget? Programmet inleds med en nyskriven dikt av skådespelerskan Vanna Rosenberg, om att alltid hamna mittemellan. Efter filmen får vi åter igen träffa Vanna som berättar om hur hon alltid hamnar mittemellan i sin egen familj och hur man kan tänka för skaffa sig mod att välja sida. Vi får också träffa barn från Stjärnkören som berättar vad de tycker Astrid ska göra och om det verkligen kan hända sånt här i deras egen vardag. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) Elias och de stora frågorna: Ensam. När Elias slutar skolan går han hem till farmor.

Elias och de stora frågorna: Ensam

Hon är en spännande person som gillar att diskutera och fantisera, och så är hon en passionerad modellbyggare. Hemma hos farmor finns ett rum dit bara utvalda personer har tillträde, Elias är en av få som får vistas där. I rummet finns nämligen farmors modellbygge, en värld som ständigt förändras. På vägen hem från skolan händer olika saker som gör att Elias och farmor börjar prata om något speciellt. När farmor lägger en blomma på sin pappas grav börjar de prata om döden, och när Elias klocka går sönder pratar de om tid. Till senaste programmet. Kamrat - etik & moral (steg 1) Med hjälp av “Kamrat” kan du skapa en röd tråd i ditt värdegrundsarbetet.

Kamrat - etik & moral (steg 1)

Kamrat består av ett antal steg och syftet är att skapa och upprätthålla en gemensam värdegrund på skolan. Stegen består av konkreta klassövningar med tillhörande lärarhandledning och elevmaterial. Kamrat genomsyras av följande begrepp: Kamratskap, Attityd, Moral, Respekt, Ansvar och Trygghet. Den centrala delen i Kamrat är ett ”klotterplank” som vi har valt att kalla ”Värdegrundshuset”. På denna plats ska elever och skolpersonal gemensamt samla de ledord som de anser ska ingå i deras värdegrund. Steg 1 i Kamrat fokuserar på begreppen etik och moral samt lägger grunden till klassens Värdegrundshus. Lektionsbank.