background preloader

Studieteknik

Facebook Twitter

Inspiration. Motivation. Studieframgångar beror till stor del på om du vill eller inte; alltså hur motiverad du är och hur engagerad du är samt vilka förväntningar du har.

Motivation

Självuppfyllande profetior är otroligt vanligt. Se bara till två uttryck som är vanliga inom skolans värld: 1) Skolmaten är äcklig och 2) Jag klarar inte av matten. Har man förväntningar på att maten ska vara äcklig så är sannolikheten att du tycker det större och förväntar du dig att du kommer att misslyckas i matte kommer du förmodligen också att göra det. Tankens kraft ska inte underskattas för den påverkar och till och med avgör resultatet. Engagemang X förväntningar = resultat Om du har högt engagemang blir du inte nedbruten av insikten att du har 90% kvar av kursen.

Läs mer om: Inlärd hjälplöshet 1: Skapa ett eget mantra (visualisering) Exempel på mantran ”Jag är en modig, noggrann och omtänksam person” ”Jag är viljestark, självsäker och positiv” ”Jag är självständig, orädd och energisk!” 2: Se till så att dina mål är bra. En svensk akademisk ordlista. Minnesmästaren: Lär dig dubbelt så mycket på hälften av tiden. Minnesträning kan ge konkurrensfördelar, både för en student som siktar på högsta betyg, eller för den som snabbt vill klättra på karriärstegen.

Minnesmästaren: Lär dig dubbelt så mycket på hälften av tiden

Oavsett om ditt mål är att komma ihåg portkoder, inköpslistor eller tre tjocka böcker innan tentan, så kan din hjärna optimeras med minnesträning. Och ett superminne kan alla träna upp, menar Sveriges minnesmästare Mattias Ribbing. Vid minnesträning tränar man i praktiken även upp koncentration, analytisk förmåga, snabbtänkthet, kreativitet och visualiseringsförmåga. Dessa är de samlade komponenterna som krävs för att öva upp ett minne i mästarklass, menar Sveriges minnesmästare Mattias Ribbing. Minne är ett resultat av hela hjärnans samlade arbete, och hjärnan är platsen där hela vårt liv avgörs, berättar han. Laga hjärnan med hjälp av löpning – Alla våra tidigare erfarenheter finns hos oss som minnen. Mattias Ribbing brinner för pedagogik och har alltid varit intresserad av att lära sig nya saker. . – Den här kursen har ett riktigt tufft upplägg.

Steg 1. Språkutvecklande – pedagogKrstd. Lärarjobbet för mig handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt gång på gång utan det handlar om att dela med sig och att lära sig av andra.

Steg 1. Språkutvecklande – pedagogKrstd

Skolverket, Dylan William, John Hattie, Göran Svanelid, Lotta Karlsson, Kerstin Dahlin, Carmen Winding är mina största inspiratörer men det finns tusen andra som jag exponeras för. De som jag nämnt och övriga står för ovanstående illustration. Dylan William som förkroppsligar de två begreppen: tydligt och konkret. Hattie med fokus på att utnyttja elevers förkunskaper och även mitt eget perspektiv på hur jag via mitt uppdrag som lärare bäst kan nå resultat. Känner du igen dig i det jag skriver så kanske det är dig som jag inspireras av. Förra inlägget handlade om VARFÖR man ska arbeta med ett språkutvecklande förhållningssätt. I detta inlägg försöker jag förtydliga HUR jag arbetar med ett språkutvecklande arbetssätt utifrån den metod jag beskrivit i föregående inlägg. I detta fallet väljer jag att lyfta följande kunskapskrav för bedömning:

Härmapa. 21 sekunder sedan: Någon hade problem på nivå 1.

Härmapa

Låg hastighet - 3 steg som tog 16 sekunder. 35 sekunder sedan: Någon fick alla rätt på nivå 1. Låg hastighet - 3 steg som tog 29 sekunder. 8 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 6. Låg hastighet - 5 slumpade steg som tog 8 sekunder. 8 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 6. 9 minuter sedan: En elev fick alla rätt på nivå 1. 9 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. Kreativitetsövningar. Kreativitetsövningar kan verkligen få fart på nytänkandet.

Kreativitetsövningar

De ger också en bättre förståelse för hur kreativiteten fungerar. När du gör övningarna tränar du hjärnan i att bygga nya kopplingar, tänka helt fritt, upptäcka möjligheter och se saker ur nya vinklar. Du kan använda övningarna som ett motionspass för hjärnan, som uppvärmning inför en arbetsuppgift eller som ett rent nöje. Vad kan man göra med en kaffekopp? Det här är en av mina favoritövningar för att snabbt värma upp hjärnan. Snabbskrivning Att skriva en text eller berättelse på kort tid är ett sätt att komma runt sin inre censur. Nya sätt att använda ägg Här är en variant på kaffekoppsövningen. Flyg ett flygplan upp-och-ner Det här är en intressant övning i lateralt tänkande.

Mer om kreativitet: Spel som tränar hjärnan. Spel som tränar hjärnan.

Spel som tränar hjärnan

Så drabbas din hjärna av slösurfandet. Twitter, Facebook, Instagram, mejl och SMS.

Så drabbas din hjärna av slösurfandet

Dagens informationsflöde gör vår hjärnor mer upptagna än någonsin tidigare – något som enligt flera forskare faktiskt skadar själva hjärnan och ger oss både sämre minne och koncentrationsförmåga, skriver The Guardian. Våra hjärnor tar emot information under hela vår vakna tid. Ibland väcks vi till och med i sömnen av att mobilen plingar till. Nu förklarar hjärnforskaren Daniel J Levitin vad som faktiskt händer med våra hjärnor – och hur minnet och koncentrationsförmågan försämras. ”Inte skapta för multitasking” Levitin liknar våra mobiltelefoner med schweiziska arméknivar.

Men samtidigt som vi tror att multitasking gör oss mer effektiva och får oss att uträtta mer, så är verkligheten den motsatta. – Våra hjärnor är inte skapta för multitasking. Ökar stressen Forskning visar att multitasking ökar produktionen av både adrenalin och stresshormonet kortisol. Det skapar också ett slags dopaminberoende som ständigt belönar hjärnan vid nya intryck. TemaOrd NyOrdlista. Plugga bättre: Mindmap. Pluggkoden: Strategier för minnet. Pluggkoden: Strategier för minnet.