background preloader

Noveller

Facebook Twitter

Skrivuppgift till Boktjuven. Avslutande skrivuppgift Du ska nu skriva en avslutande uppsats som är en övning inför de kommande NP.

Skrivuppgift till Boktjuven

Här finns en kort repetition av de vanligast förekommande texttyperna och det är bra om du väljer en text du vill utveckla. Här finns skrivmallar om du vill ha tips på det. De kommer att bedömas enligt matriser för respektive texttyp. Tänk på att följa anvisningarna för skrivuppgiften. Alla människors lika värde (resonerande text) En ungdomstidning efterfrågar texter där ungdomar resonerar om människors lika värde, hur människosyn kan se ut och hur vi skapar ett samhälle där vi lever i demokrati och alla människors rätt till lika värde.

Skriv ditt bidrag till tidningen. Tillägg till uppgiften för att få in referat Till internationella kvinnodagen skrivs det ofta om att kvinnor ska ha samma rättigheter. Rubrik: Valfri Döden betraktar mig (krönika) En tidning vill ha krönikor med temat döden. Skriv ditt bidrag till tidningen. Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk. När eleverna ska skriva eget arbete eller rapporter ingår det att återge andras tankar och idéer i en sammanställning som kan vara ett referat.

Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk

Just denna aspekt att återge någons åsikter finns också ofta prövat i de nationella proven i svenska där eleverna ska beskriva och förklara vad någon tycker på skrivdelen utifrån häftet de läst till läsförståelsen. När de återger ska eleverna använda ett ämnesrelaterat språk. Eleverna ska uppge källan och använda referatmarkörer när de återger personens tankar och för texten framåt med ett ämnesrelaterat språk.

Detta är inte helt lätt och en konst vi måste visa eleverna. Jag tänkte visa hur jag gör och kanske någon har nytta av det innan terminen är slut och för att få fram delar av kunskapskravet nedan. Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. (Svenska/Sva åk9, Lgr11) Vilka källor? Nobuna - Free English Listening Exercises. Sv åk 9 Att läsa, analysera och skriva novell. Ansvarig: Maria Niläng När, under vilka veckor?

Sv åk 9 Att läsa, analysera och skriva novell

V. 11-14 +16-19 Vad? Frågeställning (och följdfrågor): Vad är en novell? Vilka "delar" innehåller en novell? Hur analyserar jag en novell? Dogboy är död : noveller av Monica Zak utgiven av Opal. Stockholm håller andan. Stockholm håller andan av Elin Barkström Karumo Stockholm håller andan den här morgonen.

Stockholm håller andan

Det är i alla fall vad jag inbillar mig när jag går på min trottoar. Självklart är det inte min trottoar, men jag brukar kalla den för det. Min trottoar är nämligen platsen där jag lärde mig cykla, öppnade mina första betyg och gjorde en massa andra viktiga saker på. Jag svänger in på den stora gatan. Jag kämpar emot impulsen att gå fram till den hemlösa kvinnan som alltid ler. Någonting som visar att hennes leenden har betytt någonting för mig. Fast hon kanske inte ens kan svenska. Hon fortsätter le när jag går förbi henne och det får mina skuldkänslor att jäsa.

I ett försök att släppa tankarna på den leende kvinnan låter jag mina ögon vandra över de närmaste balkongerna istället. Tove Jansson läser hela Vem ska trösta Knyttet. Text: Han hade grön kostym.pdf. Stockholm håller andan. Text: Han hade grön kostym.pdf. Stockholm håller andan. Bokrecension: Möss och människor. Möss och människor (eng.

Bokrecension: Möss och människor

Of Mice and Men) är en kortroman av John Steinbeck (1902-1968). Boken utgavs ursprungligen 1967. Jag har läst den i Albert Bonniers utgåva från 2014, i översättning av Sven Barthel. George och Lennie är kompisar. De två är mycket omaka, där de vandrar tillsammans under den amerikanska depressionen, i jakt på tillfälliga arbeten på gård efter gård, där de måhända hoppas kunna samla ihop ett litet kapital. George och Lennie är omaka, på så vis att George är kort och förslagen, men Lennie är stor och stark som en jätte, väldig i arbete. Handikappet får Lennie att inte riktigt förstå sin egen styrka eller konsekvenserna av sina handlingar, varför George om och om igen får försöka tygla sin kamrat, så att han helt enkelt inte förstör för sig själv eller för dem båda. George och Lennie underhåller varandra med En Stor Dröm. George och Lennie får anställning på ännu en gård.

"[Steinbeck] ville göra ett försök och skriva en liten roman som pjäs, eller en pjäs som roman. " Bokpratsspel ny version. Ungdom - Svenskanoveller Wiki. Alexander Skarsgård - Att döda ett Barn (To kill a Child) short movie. Läxhjälpsfilm: Novell - Exempel på uppbyggnad Del 2. Läxhjälpsfilm: Vad är en Novell? Del 1. Novell, del 3 - Berättarteknik. Novell, del 2 - Skrivprocessen. Novell, del 1 - Allmänt. Pälsen. Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen! Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog.

Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen!

Eller. Jonas Hassen Khemiri läser "Jag ringer mina bröder" Ett halvt ark papper. Kyssen av Hjalmar Söderberg. - Hot ChicksHot Chicks. Det var en gång en ung flicka och en mycket ung man.

Kyssen av Hjalmar Söderberg. - Hot ChicksHot Chicks

De sutto på en sten vid en udde, som sköt ut i sjön, och vågorna skvalpade ända fram till deras fötter. De sutto tysta, var och en i sina tankar, och sågo solen gå ner. Han tänkte, att han gärna ville kyssa henne. När han såg på hennes mun, föreföll det honom som om det just var meningen med den. Hjalmar Söderbergs novell "Pälsen" (ljudbok)