background preloader

Tips på IKT i skolan

Facebook Twitter

IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome | JL Skolutveckling. Googles webbläsare Chrome används av fler och fler. Jag tror att många skolor kommer att köpa Chromebooks till sina elever de närmaste åren, vilket kommer att öka användningen av Chrome som webbläsare än mer. En sak som många inte tänker på är att det går att ladda ner appar från Chrome web store. I del 28 av serien tips på IKT i skolan tittar jag på appar som kan vara användbara. Gå till Chrome web Store och i sökrutan uppe till vänster skriver du in namnet på den app du vill söka efter/ladda ner. 3D Tin 3d-modellering i din webbläsare 3DView 3D modellering och utskrifter Ambient Aurea Bakgrundsljuseffekt på ditt fotografi med endast ett klick Any.do Hantera att-göra listor AudioSauna Skapa, mixa och loopa musik Awesome new tab page Skrädddarsy hur det ser ut när du öppnar en ny flik i din webbläsare Biodigital human Undersök människokroppen i 3D Brilliant Utmaningar för de som är intresserade av matematik och naturvetenskap Calmly writer En texteditor utan störande moment Can I strem it?

Enkel skärminspelning från din iPad/iPhone. Digitala verktyg för lärandet. En skola i förändring. "Förstärk formativ bedömning med digitala verktyg" KimStudies - Home. PedagogiskaBloggar. Ett smidigt sätt att lära | Studi. Demo Onlinebok Digitala koncept Digitalt Liber. Del 19. Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. Detta är ett arbete som är nog så knepigt, då det i App Store finns över 1 miljon appar.

Det finns i huvudsak två sätt att lösa det här problemet: 1. När du hittar en app som är bra att använda i undervisningen – dela med dig av tipset till andra lärare! 2. Nedan kommer jag att länka till ett antal resurser på nätet där man kan hitta bra tips på appar! Resurser på svenska: Skolappar www.skolappar.nu/ En svensk sida som testar olika appar och som beskriver hur man kan använda appen samt vilka kopplingar till LGR-11 som finns.

Facebookgrupper iPads i förskolan och skolan www.facebook.com/groups/paddagogik/ Facebooksida Appar för skolan. Creative Commons. En infographic skapad av Shihaam Donnelly som förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar. Nedan beskriver jag de olika delarna av en CC-licens. Tänk på att andra lagt ner tid och energi på att skapa sådant som du har användning för (bilder, musik, texter, filmer mm), så länka hellre en gång för mycket än en gång för lite till ursprungsskaparen av verket. CC Erkännande. Alla cc-licenser har erkännande. Det betyder att de som använder det du skapat måste ge dig erkännande, d v s ange dig som upphovsman och i övrigt följa de andra cc-villkor som du lagt i licensen. CC Icke kommersiell. CC Inga bearbetningar.

CC Dela lika. De sex vanligaste licenserna av CC där man kombinerar ihop ovanstående symboler. ”CC BY” Andra får ändra, bygga vidare på, distribuera vidare (även kommersiellt) det som du skapat. ”CC BY SA” Andra får ändra, bygga vidare på, distribuera vidare (även kommersiellt) det som du skapat. ”CC BY ND” Andra får sprida (även kommersiellt) det som du skapat. Del 17. Ju mer man använder datorer i skolan, desto fler tillfällen kommer det att bli då lärare och elever publicerar texter och annat material på nätet.

Det största problemet brukar då vara att man inte har rättigheter till de bilder som man tänkt använda. Ett sätt att lösa problemet är att fotografera själva och använda egna bilder, men det är inte altid möjligt. Behöver man en bild som illustrerar antikens Grekland är det inte lätt att hitta något att fotografera som fyller syftet. En annan lösning är att använda andras fotografier om de har en CC-licens (se för mer information om vad en Creative Commonslicens innebär). Nedan listar jag ett antal tjänster på nätet som ger tillgång till fotografier som man kan använda. Ofta krävs det att man ger ett erkännande till den som fotograferat bilden. De flesta tjänster är tydliga med vilka villkor som gäller för att använda fotografierna.

Photo Pin Söktjänst för bilder. Del 16. Mindmaps (tankekartor) är temat för del 16. Mindmaps kan bl a användas till att anteckna, att skapa en struktur innan man skriver en text eller till att brainstorma idéer. Popplet är ett lättanvänt verktyg. Finns som app till iPhone/iPad. Rekommenderas! Bubbl.us Gratistjänst. Coggle Gratistjänst. Mind42 Gratistjänst.

Freemind Gratistjänst. Wisemapping Webbaserad tjänst. Mindnode För Mac, iPad och iPhone. Text2mindmap www.text2mindmap.com Gratistjänst. Map Myself Gratistjänst. MindApp www.mindapp.com Gratistjänst. MindMap En Google Chrome app. Lucidchart En Google Chrome app. Freeplane Entt opensourceprojekt. Scapple Kostar 15 dollar. Mindmup www.mindmup.com Gratistjänst. Appar MindJet maps Gratis. Del 15. När du är aktiv på nätet, i sociala medier mm så märker du snart att du hittar massor med bra tips, länkar, bilder, filmklipp mm som du vill spara för att du någon gång i framtiden kommer att ha nytta av dem. När du senare vill hitta länken/bilden/filmklippet så minns du inte var det var du såg den. Var det en favorit i twitter eller favoritmarkerade du sidan i din webbläsare eller var det någon annanstans du såg länken/bilden/filmklippet? Nedan följer olika program och tjänster som kan hjälpa dig att organisera digitalt material som du vill kunna hitta tillbaka till.

Många av tjänsterna fungerar även bra för att samla länkar till eleverna när du jobbar med ett ämnesområde i skolan. Padlet Gratistjänst. Du börjar med en tom vägg och genom att dra och släppa lägger du till länkar och annat som du vill ha åtkomst till. Då du använder webbläsaren fungerar tjänsten på med alla prylar som har en webbläsare. Pearltrees www.pearltrees.com/ Symbaloo www.symbaloo.com/ Del 14. Ju mer man jobbar med datorer i skolan, desto större blir behovet av att kunna spela in det som syns på skärmen. Det kan vara för att göra en instruktionsvideo till eleverna så det ser var de ska logga in/klicka etc första gången de använder ett program eller för att spela in en digital genomgång (särskilt användbart om du använder flera olika dataprogram i din genomgång). Som vanligt är det inte bara du som lärare som kan använda programmen, utan eleverna kan skapa instruktionsfilmer/genomgångar som andra elever kan ta del av.

Det är viktigt att tänka på upphovsrätten när man gör digitala inspelningar. Vem äger materialet jag filmar? Då vissa program bara fungerar på antingen Mac eller PC skriver jag nedan ut vilket program som fungerar till vilken dator. Mac Quicktime ( (Om det inte fungerar kan du ha ett för gammalt operativsystem) Öppna quicktime, välj menyn Arkiv och alternativet Ny skärminspelning. Onlinetjänster (både Mac & PC) Del 13. Fler och fler lärare inser att målstyrt arbete i skolan bl a handlar om att utvärdera undervisningen och låta resultaten styra det fortsatta arbetet.

Ett enkelt sätt att göra detta är att skapa frågeformulär som eleverna besvarar under lektionen och som sedan blir ett bra underlag för läraren när denne ska planera kommande lektioner. Om man kan genomföra dessa digitalt sparar läraren massor med tid, då datorer är bra på att sammanställa data och presentera data på ett lättförståeligt sätt. Självklart går det även att göra prov, testa glosor, multiplikationstabeller etc som eleverna får besvara digitalt med många av dessa verktyg.

Dessa verktyg kallas med ett samlingsnamn för ARS (Audience Responce Systems). Som vanligt är en del av tjänster begränsade i gratisversionen. Google drive har en funktion som heter formulär där du enkelt kan skapa frågor. Flubaroo (www.flubaroo.com) Ett script till Google Formulär som rättar elevernas svar (se Google formulär ovan). Moodle ( Del 2. Del 2 i serien handlar om presentationsverktyg.

I stort sett varje gång jag lyssnar på en föreläsning är jag överraskad över att föreläsare inte utnyttjar den digitala tekniken fullt ut. De allra flesta har skrivit ut åhörarkopior, d v s papperskopior av de bilder som de visar eller så delar de presentationen med åhörarna efter att presentationen genomförts. Bägge dessa sätt är att ”tänka som man alltid gjort”. Tekniken idag möjliggör att deltagarna kan få presentationen innan föreläsningen eller i samband med att föreläsningen börjar och åhörarna kan göra eventuella egna anteckningar direkt i presentationen.

Exempel på olika presentationsverktyg och några största styrkor och svagheter Powerpoint – behöver nog ingen närmare presentation. Fördelar: Har man Officepaketet så har man Powerpoint. Nackdelar: Är inte alltid så användarvänligt även om det blivit lättare att använda. Keynote – är Apples motsvarighet till Powerpoint. Fördelar: Användarvänligt, enkelt interface. Fördelar: Är gratis. Del 4. Del 4 i serien TIPS på IKT i skolan handlar om verktyg som skapar ordmoln. Ordmoln är ett verktyg som kan användas till olika saker. De kan hjälpa till att analysera en text t ex genom att synliggöra vilka ord som är vanligast förekommande i texten. Den informationen kan sedan hjälpa eleverna att utveckla sitt skrivande. På samma sätt kan man t ex synliggöra vad som står i läroplanen i ett ämne eller i någon annan text (eller på en hemsida). Ordmoln går även att använda som ett estetiskt uttryckssätt. Det finns säkert många fler användningsområden. Olika verktyg om man vill jobba med ordmoln: Wordle (www.wordle.net/) Är den mest kända tjänsten för att skapa ordmoln.

Tagxedo (www.tagxedo.com/) Går att anpassa en hel del, bl a vilken form ordmolnet ska ha. I övrigt har det liknande funktioner som wordle har. Tag-cloud generator ( Klistra in en länk till en hemsida så skapas ett 3-dimensionellt ordmoln. Betaversionen är gratis. Ordmoln i html 5. Del 1. Sociala medier kan vara ett ypperligt hjälpmedel för lärare. Här ger jag ett par exempel på vad jag menar: Twitter är riktigt bra fortbildning för lärare och skolledare. I början gäller det att hitta några aktiva personer som twittrar om skolan. Genom att följa deras twitterflöde så hittar man sedan ganska enkelt till andra som är värda att följa. Twitter är också ett bra hjälpmedel för att få svar på (kortare) frågor eller att komma i kontakt med någon som är duktig på just det som du har problem med. @ är symbolen som visar vilken person det handlar om. . # (hashtagg) är symbolen som används för att koppla ihop ett inlägg med innehållet.

Några guider på nätet som beskriver hur Twitter fungerar: @lenbys. Del 11. Läroplanen handlar om att vi ska bedöma elevernas kunskaper, inte enskilda faktakunskaper, och för att underlätta för eleverna att se och förstå samband och hur saker utvecklats över tid finns det en del hjälpmedel. I den här delen av Tips på IKT i skolan fokuserar jag på tidslinjer. Exempel på några ämnen där det är naturligt att jobba med tidslinjer: Historia (Alla förstår varför tidslinjer fyller en funktion i historia) Matematik för att visa hur matematiken utvecklats (i LGR-11 står det ”ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om historiska sammanhang där viktiga begrepp och metoder i matematiken har utvecklats”) NO (i LGR-11 står det ”eleverna ska få inblick i naturvetenskapens världsbild med evolutionsteorin som grund samt få perspektiv på hur den har utvecklats och vilken kulturell påverkan den haft”) Samhällskunskap (i LGR-11 står det ”Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats) Timeline Kostar 28 kr Timeline Builder Kostar 38 kr.

Del 9. Del 9 i serien Tips på IKT i skolan handlar om kodning (d v s programmering). I flera länder har man just nu diskussioner om man ska införa detta som ett skolämne. Att koda har nära anknytning till både språk och matematik. Språk har en logisk uppbyggnad (viss mer och andra har fler undantag från logiken) och lär man sig uppbyggnaden och de regler som styr den så är det lättare att lära sig andra språk (det är en delförklaring till att det blir lättare och lättare att lära sig andra språk ju fler du kan från tidigare).

Kopplingen med matematik handlar både om logik och problemlösning. Då jag inte jobbar som lärare längre har jag inte testa nedanstående tips i klassrumssituation, men jag skulle testa dem om jag började jobba som lärare igen. Appar Hakitzu Elite – en app som kombinerar programmering och dataspel. Cargo Bot En gratisapp som går ut på att du ska programmera en robot som utför arbete åt dig. Blocksworld ”visuell programmering” skulle jag kalla det för. Del 7. Ju mer vi använder datorer och lärplattor i undervisningen, desto mer kommer vi i kontakt med bilder och filmer och behovet av att kunna redigera dem ökar. I den här delen titta jag på några alternativ när det gäller att redigera bilder. Eftersom skolan ofta har begränsade resurser när det gäller att lägga pengar på inköp av program fokuserar jag på alternativ som är gratis (eller som finns i gratisversioner och där gratisversionen är tillräckligt bra för att den ska klara en stor del av de behov som finns).

Jag har sorterat programmen/tjänsterna i bokstavsordning. GIMP (www.gimp.org) Är det gratisprogram som ofta nämns som utmanare till Photoshop. Det är ett program som har ett stort innehåll med tanke på att det är ett gratisprogram. Fungerar på Mac, PC och Linux. Inkscape ( En opensource grafikeditor som är vektorbaserad. Krita ( Gjordes ursprungligen för Linux. Paint.net (www.getpaint.net/) Ett gratisprogram för PC. Del 3. Del 3 handlar om serier och animeringar. I stort sett alla elever kan associera till serietidningar, tecknade serier och animerade filmer. Just därför är tecknade serier ett redskap som är ypperligt att använda i undervisningen. En annan stor fördel är att serier går att använda i de flesta/alla skolämnen och med alla åldrar.

Ett lätt sätt att komma igång om man aldrig använt serier i undervisningen tidigare är att introducera ett av nedanstående verktyg och sedan ge eleverna i läxa att skapa en serie inom det som ni håller på med i ämnet just nu. Nästa lektion använder ni elevernas läxor som ett bra diskussionsunderlag. Ett konkret exempel: eleverna får i läxa att skapa en uppgift i matematik i form av en serie till nästa lektion. Nästa lektion får eleverna lösa varandras matematikuppgifter och så använder ni en del som diskussionsunderlag i helklass.

Comic Life 2 Finns till mac, PC och iPad. GoAnimate (goanimate.com/) Fördelar: Finns i gratisversion Videoscribe (www.sparkol.com) Creaza. Del 5. Del 8. Del 6. Del 12. Tips på IKT i skolan del 10.