background preloader

IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome

IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome
Googles webbläsare Chrome används av fler och fler. Jag tror att många skolor kommer att köpa Chromebooks till sina elever de närmaste åren, vilket kommer att öka användningen av Chrome som webbläsare än mer. En sak som många inte tänker på är att det går att ladda ner appar från Chrome web store. I del 28 av serien tips på IKT i skolan tittar jag på appar som kan vara användbara. Gå till Chrome web Store och i sökrutan uppe till vänster skriver du in namnet på den app du vill söka efter/ladda ner. 3D Tin 3d-modellering i din webbläsare 3DView 3D modellering och utskrifter Ambient Aurea Bakgrundsljuseffekt på ditt fotografi med endast ett klick Any.do Hantera att-göra listor AudioSauna Skapa, mixa och loopa musik Awesome new tab page Skrädddarsy hur det ser ut när du öppnar en ny flik i din webbläsare Biodigital human Undersök människokroppen i 3D Brilliant Utmaningar för de som är intresserade av matematik och naturvetenskap Calmly writer En texteditor utan störande moment Can I strem it?

http://www.jlsu.se/ikt-i-skolan/appar-till-chrome/

Related:  Tips på IKT i skolanIKT samlingarIKT i praktikenIT tipsIKT verktyg

del 19 Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. Detta är ett arbete som är nog så knepigt, då det i App Store finns över 1 miljon appar. Det finns i huvudsak två sätt att lösa det här problemet: 1. Feedback via Kaizena På den skola jag jobbar låter vi eleverna synliggöra sitt lärande genom att de publicerar sina skolarbeten på vars en blogg. Detta underlättar för formativ bedömning samt kamratrespons. Föräldrarna kan lätt se vad vi jobbar med i skolan och eleverna kan känna stolthet för sitt skolarbete. Ett sådant publicistiskt arbetssätt ställer även krav på uppgifterna, som helst ska vara av reflekterande och undersökande karaktär och inte får vara av typen fråga-svar, för då finns det risk att elever kopierar svar från varandra. Vid summativ bedömning vill man som lärare vara säker på att det man bedömer är elevens egna prestationer utan hjälp av kamrater och föräldrar och då är Google-appen Kaizena ett alternativ.

Samsung använder VR för att låta dig besöka ett läger för flyktingar I ett samarbete med FN-organisationen UNHCR och VR-produktionsbolaget Vrse visar Samsung upp hur livet ser ut i ett flyktningläger i Jordanien. “Vi tycker att det är spännande att se de effekter virtual reality kan bidra med i form av lärande, empati och förståelse”, säger Elin Wallberg, ansvarig för social innovation och samhällsengagemang på Samsung. I videon får man följa den tolvåriga syriska flickan Sidra genom hennes vardag i flyktninglägret Za'atari. Jag besökte företagsmässan Sime där bolaget upp videon med sitt kommande VR-headset för mobilen, som har utvecklats tillsammans med Facebookägda Oculus. 50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift Bra formativ bedömning är ofta återkommande bedömning. Bra återkommande formativ bedömning är utformad för att ge en ögonblicksbild av elevernas förståelse för materialet. Ju fler ögonblicksbilder vi får, desto en mer fullständig bild får vi av kunskapsnivån. Därför är det önskvärt att med ganska enkla medel kunna avläsa elevernas kunskapsnivå.

Adventstips: Så här slipper du rätta! - Sara Bruun I dessa stressiga tider är det skönt att ha hittat ett sätt som optimerar min och elevernas tid. Mitt mål denna termin var att lära mig hur jag skulle kunna jobba smartare och samtidigt kunna ge mina elever individuell och snabb feedback. Jag har valt att arbeta med Google formulär och tillägget Flubaroo. Med detta tillägg slipper du rätta. Datorn gör jobbet åt dig! Samtidigt kan du välja att eleven ska få direkt feedback till sin e-post.

Creative Commons En infographic skapad av Shihaam Donnelly som förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar. Nedan beskriver jag de olika delarna av en CC-licens. Tänk på att andra lagt ner tid och energi på att skapa sådant som du har användning för (bilder, musik, texter, filmer mm), så länka hellre en gång för mycket än en gång för lite till ursprungsskaparen av verket. CC Erkännande. Alla cc-licenser har erkännande.

Digitala verktyg – supertips Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. Här är 8 gratis Chrome-tillägg du måste ha om du jobbar i Google Drive Om du använder Google Drive på jobbet finns det en uppsjö av appar som gör tjänsten bättre. Network World har listat åtta gratistillägg till Chrome och Chrome OS som är ett måste. 1. Awesomedrive Om du använder Google Drive för lagring, men Office-programmen för att arbeta är du förmodligen dödstrött på att ständigt ladda ned och ladda upp filer. Då är Awesomedrive helt klart en awesome lösning.

"In2Sweden" - Lär dig svenska genom Zlatan, Avicii m fl och digitala verktyg!... SchoolTool Utbildningar är ett koncept med digital agenda för pedagogisk och didaktisk utveckling med läroplansförankring. Varje utbildning är omsorgsfullt utformad av en engagerad och erfaren lärare, lärarutbildare, ledare eller coach. En undervisningsresurs för lärare och ett arbetsunderlag för eleverna! E-resursen riktar sig i första hand till lärare i SVA (svenska som andraspråk) och modersmålslärare som undervisar nyanlända och elever i förberedelseklass. Upplägget bygger på undervisning med smart telefon, surfpatta eller dator uppkopplad till Internet och att eleven får lära sig ett nytt språk med stöd av det egna modersmålet genom rörlig media, ljud, bild, text och digitala verktyg.

Related:  DIGITALA VERKTYGMIK (Medie- och informationskunnighet)