background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Joakim Lamotte: Det är dags att vi går skilda vägar. Att bryta upp med någon kan göras på många olika sätt, men sällan utan att känslor såras.

Joakim Lamotte: Det är dags att vi går skilda vägar

Personligen brukar jag föredra att gå rakt på sak och vill därför börja med att berätta att du har skänkt mig både glädje och obehag, men när jag nu väljer att säga farväl är det inte mer än rätt att du får veta varför. Kanske minns du första gången vi träffades? Jag var ung och vi introducerades av gemensamma vänner. Kärlek uppstod redan vid första ögonkastet och efter det skulle ingenting längre bli sig likt. Till en början ansågs det inte lämpligt att vi sågs och vi fick ofta smyga med vår relation. Med dig vid min sida blev hela världen ett äventyr. Visst, ibland kunde du vara lite väl intensiv även för min smak. Att skriva ett reportage. Krönika mall - Skriva krönika. Krönika mall - Skriva krönika Vill du skriva en krönika?

Krönika mall - Skriva krönika

Många krönikor är uppbyggda på likartat sätt. Se vår gratis mall för krönikor för att inspireras till att skriva en superfin krönika. Gratis mallar och exempel på dokument på Mallar.info. Pedagogisk planering krönikor.doc. KRÖNIKA. Att arbeta med krönikor. Www.lindaskugge.se - Så blir du en förbannat bra krönikör. Ur Veckorevyn Jag började skriva jävligt sicka texter i skolan redan på gymnasiet och en del lärare hatade dem och nån enstaka såg och uppmuntrade mig (tack Katarina Forste), sen gick jag Poppius som 20-åring och lekte mig igenom kursen och fick enbart beröm av min otroligt snälla lärare.

www.lindaskugge.se - Så blir du en förbannat bra krönikör

Jag började på Ultra Magazine som 18-åring, Expressen värvade mig som 19-åring och resten är history. I 13 år har jag levererat mellan en och tre krönikor i veckan. Varje vecka mailar unga människor mig och undrar hur de ska göra för att bli krönikör och hur man skriver en bra krönika. Så let me tell you: 1. Responsark krönika.doc. Timbuktus tal - ord för ord. I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag.

Timbuktus tal - ord för ord

Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. Six-Word Memoirs. Cecilias Webbrum. Hello students!

Cecilias Webbrum

Today you will try something that is called Blackout poetry, or sometimes also named Found poetry or Censured poetry. Grab a page from an old book, or newspaper and a marker, a whiteboard pen or a fineliner.Make circles or Squares around the words or sentences you find interesting and that when read together create a poem or story.Blackout or mark out the words that you don´t need to create a magical visual poem! For further instructions, inspiration click and take a look here, see a slideshare or browse around here. Now it´s your turn to have a go. Have fun and good luck! Some student shared how their poems turned out: Bubblan i bibblan: Skapa egen Blackout Poetry på Kulturnatten!

Annika Sjödahl on Instagram: “#blackoutpoetry” Svenska (åk 6-9) Meningar med elever » att skapa mening. Texttyper cecilia jalkebo. GENRER. Genre - Flash Fiction / Micronovell / Kortprosa Lärare skriver Flash fiction för elever att härma och inspireras av.

GENRER

Genre Novell. Inspiration. Om rädslan och modet det kräver att våga dela. Det här klippet ska jag visa mina elever imorgon.

Om rädslan och modet det kräver att våga dela

Det handlar om en av de starkaste känslor vi som människa kan känna. Rädsla! Ni kanske undrar varför? I höstas arbetade vi med projektet Kulor i våra hjärtan. Jag skrev om vad det betydde för mig här och anade föga lite vad det skulle komma att leda till. Kulor i våra hjärtan #KULORIHJÄRTAT. Hur gestalta. Respons i grupp. Metaforer. Gruppdiskussion ånger. Gruppdiskussion lycka. Gruppdiskussion svek. Gruppdiskussion rädsla. Kulor i hjärtat. Formativt i svenskan har lyft mig och eleverna. Jag skrev tidigare om ett projekt jag startade med Kulor i våra hjärtan som utgångspunkt.

Formativt i svenskan har lyft mig och eleverna

Mina elever och jag har varit väldigt nöjda med det arbetet. Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat. Kulor i hjärtat av Cilla Neumann är en mycket tacksam bok att jobba med i svenska.

Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat

Dels för att den är elevnära, den är lagom lång att läsa på en lektion då den innehåller många noveller, och att den är lätt att knyta ihop med skrivuppgifter där man kan träna på olika kunskapskrap från det centrala innehållet. Jag fick tips på boken av min kompis Nina som också är svensklärare (och biträdande rektor), och de har arbetat med detta projekt på deras skola. Ni känner väl till Malin Larssons blogg Vi ses i skolan och även flippat klassrum? De jobbar på samma skola nämligen och där finns elevexempel att härma om man lyssnar på hennes länkade Youtube-klipp när det kommer till skrivuppgifterna.

En hjälte för mänskligheten. Vi har nog alla haft en superhjälte som vi såg upp till som barn.

En hjälte för mänskligheten

Ni kanske hade Stålmannen, en artist, en skådespelare eller en helt vanlig person? Vad är definitionen av en superhjälte? 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Bokpratsspel ny version. Lyser stjärnorna i ditt tak?