background preloader

Läsrelaterat

Facebook Twitter

Reading Reconsidered-An Overview and Annotated Table of Contents - Teach Like a Champion. I was grateful to get to spend some time recently talking about Reading Reconsidered with Liana Heitin of EdWeek, but I found myself feeling like I didn’t capture the book in talking about it–bits and pieces maybe but no sense of the whole.

Reading Reconsidered-An Overview and Annotated Table of Contents - Teach Like a Champion

One reason–other than my own failure to describe–is that it’s a big sprawling book–got a chapter on vocabulary and a chapter on reading non-fiction and a chapter on close reading. Each of those could be a book. In short, nine largish chapters in all is a bit hard to explain. So if you read Liana’s article you could be forgiven for thinking the book was all about text selection when in fact that’s just one chapter. Artikel av Bernt Gustavsson: Vad är skönlitteratur till för? Vad är skönlitteratur till för?

Artikel av Bernt Gustavsson: Vad är skönlitteratur till för?

Om motiveringar för användning av litteratur i utbildning Skönlitteratur används på olika vis i olika former av utbildning. Educational Leadership:Literacy in Every Classroom:How Knowledge Powers Reading. 5 things every new (secondary) teacher should know about reading. Reading’s a funny old business.

5 things every new (secondary) teacher should know about reading

Generally, secondary school teachers expect kids to come with a pre-loaded reading module. Seven Steps to Improving Reading Comprehension. We often test comprehension, but how do we teach it?

Seven Steps to Improving Reading Comprehension

Rök ihop i sändning: Skönlitteratur är hittepå! Det började med en artikel på DN:s debattsida, författad av Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet.

Rök ihop i sändning: Skönlitteratur är hittepå!

Med påminnelsen om de tråkiga resultaten från Pisaundersökningens läskunnighetsprov, förespråkar han mer läsning av faktalitteratur, hellre än skönlitteratur. ”Det är bra om de unga läser våra klassiker, men det är förmågan att tillgodogöra sig en rapport eller ett pm som ger dem framgång i livet”, skriver han. ”Fullkomligt onödigt” I ena ringhörnan av debatten alltså: sakprosan. Jonas Andersson. Document Moved. Mitt jullov. Hej jag heter Alice och jag är åtta år och nu ska jag berätta om mitt jullov fast mest ska jag berätta om julafton. min julafton var konstig och inte så rolig för att för nästan ett år sen så dog min pappa och så kom Rej istället jag vet inte hur man stavar hans namn och det bryr jag mig inte om för Rej är dum och jag vill inte att han ska vara mammas kille.

Mitt jullov

Jag tror inte på tomten för att förra året förstod jag att det var pappa som var tomten men att han bara satt på sig såna kläder och sån mask och jag förstod att pappa var tomten för han hade på sig en sån ring som man har när man är gifta och som mamma har en likadan fast det har hon inte längre för hon sålde den när Rej skulle ha nåt till sin bil. Fast jag sa inte till pappa att jag visste att han var tomten för jag tyckte det var roligt att sitta i hans knä och luta mig mot kudden som han hade som mage och så pratade han konstigt så där hylki pylki som dom gör i Finland och det tyckte jag var roligt. Med_lasning_som_mal. Lesesenteret - Hva skjer med oss når vi leser på skjerm? Det å lese påvirker oss på mange måter.

Lesesenteret - Hva skjer med oss når vi leser på skjerm?

Must Watch TED Talks on The Power of Reading Books. Bloggen Läsambassaden - Läsambassadören. 1438154760Publicerad 29.07.2015 kl. 10:26 Vi står inför ett nytt läsår och du som är pedagog har än en gång den fantastiska möjligheten att fungera som läsinspiratör för de barn eller unga du möter i din vardag.

Bloggen Läsambassaden - Läsambassadören

Hur ska du se till att läsåret 2015-2016 blir just ett LÄSår på ditt dagis / i din förskola / i ditt klassrum? Senast nu är det dags att börja fundera på den saken! Pedagoger « LäsAmbassadören. Hur får man sina elever att börja och fortsätta läsa?

Pedagoger « LäsAmbassadören

Klassen läser tillsammans Forskning visar att bästa sättet för att utveckla sin läsfärdighet är att ha textsamtal med andra om det man läser. Låt eleverna läsa samma bok eller text tillsammans och diskutera sedan fortlöpande med stöd av lärare, genom hela verket. (Det här gäller alla sorters texter och i alla ämnen, inte bara skönlitteratur.) Med läsning som mål. Kulturrådet har anlitat forskaren Jonas Andersson för att ta fram en kunskapsöversikt över läsfrämjande metoder, som bygger på svensk och internationell forskning.

Med läsning som mål

Målgrupp är alla som har intresse för läsfrämjande verksamhet och litteraturens roll i samhället. Det finns just nu goda möjligheter att stärka läsandet. En diskussion om läsningens betydelse för lärande, bildning och människors möjligheter att delta aktivt i samhället pågår på många håll. Gör ett läslyft hemma hos dig i sommar - st.nu. Det handlar om ord. Ord som är tre bokstäver o—r—d och som tillsammans i en stilig enhet bildar ordet ord — som vi människor sedan fyllt med betydelse och innehåll.

Det är ett substantiv som benämner och klär vår värld. Education in Science Fiction. Svenskanoveller Wiki. The Walking Dead – Lärarhandledning. Apart webbshop. The Walking Dead är en utmärkt utvecklingsroman som gör den mest skoltrötta tonåring lässugen. Ladda hem handledningen som en fri PDF här! (högerklicka och välj "spara som...”) Lärare, skolor, skolbibliotek, etc, är välkomna att kontakta Apart Förlag för förmånligt pris på klassuppsättningar, förslag på workshops, gästföreläsningar, etc.

Tove Jansson läser ur Granen. OBS: Tillfälligt tekniskt avbrott. Försök ladda om sidan eller kom tillbaka om en stund. Om du använder Arkivet utanför Finland, kontrollera om mediefilen på grund av våra rättighetsavtal endast är tillgänglig i Finland. Detta står i så fall nämnt i artikeln. Hemulen väcker Muminfamiljen mitt i deras vintersömn.

I den främmande vintervärlden lurar den hemska julen. "Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. Den förlorade konsten att linda in sanningen. Kan det vara så att vi i dag är så förblindade av klarhet att vi inte längre rätt förstår att läsa gamla texter? I dag tar vi för givet att filosofer klart och tydligt formulerar sitt budskap och gör allt som står i deras makt för att undvika det dunkla och det mångtydiga; bland en analytisk filosofs främsta plikter ingår den att uttrycka sig så tydligt som möjligt. En filosofs uppgift är att bringa ljus och klarhet där det tidigare rått mörker och förvirring. Bertrand Russells vanligen glasklara prosa har blivit det stilistiska och intellektuella idealet.

Om vi överger barnen i läsningen blir de aldrig vuxna. Böcker har blivit något som väldigt få unga föredrar framför sociala medier och dataspel. Johanna Lindbäck och Johan Unenge När kurvorna viker brant neråt och Sverige gång på gång placerar sig under genomsnittet i internationella mätningar av läsförståelse krävs mer än vad skolan förmår. Hälften av Sveriges unga läser aldrig för nöjes skull. Var fjärde kille förstår inte enklare tidningstext. Böcker har blivit något som väldigt få unga föredrar framför sociala medier och dataspel. Livets meningar. För två veckor sedan sprang drygt sextusen personer Midnattsloppet i Malmö. Alla var ivriga och entusiastiska. De flesta avverkade milen på imponerande tider. Jag var själv där – i mina nya Nike-skor. I söndags följde jag med min fru till Friskis & Svettis. Essays. Reading 'can help reduce stress'

Subjects only needed to read, silently, for six minutes to slow down the heart rate and ease tension in the muscles, he found. In fact it got subjects to stress levels lower than before they started. Promote Deep Thinking! How to Choose a Complex Text. Our lesson plans are written and reviewed by educators using current research and the best instructional practices and are aligned to state and national standards. Choose from hundreds of topics and strategies. More. Litteraturblogga-med-eleverna.pdf. "Fokus på nytta tar kål på läsningen" När man talar om att läsa skönlitterära böcker i skolan är det ofta för att det är bra för andra saker, som att träna läsning, empatisk inlevelse eller för demokratisk fostran.

Mer sällan talar man om skönlitteraturens egenvärde, den speciella kunskap som skönlitteraturen bär. Det borde man göra oftare, anser Peter Degerman, litteraturdidaktiker vid Mittuniversitetet. Det är egentligen inte fel att använda böcker för att få till exempel empati, understryker han. Se språket i ämnet : språk- och kunskapsutvecklande undervisning i högstadiet - Annelie Drewsen, Tora Villanueva Gran, Filippa Mannerheim, Karin Björkman, Maria Lannvik Duregård - Bok (9789198084986) Gul utanpå. Det är så mycket som är lika. Det är så mycket som är olika. Jag har svårt att finna orden. Det är lätt att den här texten bara handlar om mig och inte boken jag just har läst.Jag vill inte att det blir som Madonnas tal på Michael Jacksons begravning. Det som skulle vara ett hyllningstal men som bara handlade om henne själv. Quick Reads for New Ideas.

Närläsning

Www.heinemann.com/shared/onlineresources/E03073/BarnhouseVinton_Websample.pdf. Guider, tips och idéer för lärare - AllaTidersKlassiker-wiki. Looking for Books to Read This Summer? Here Are Two Great Places to Start with. June 3, 2014 Summer vacation is around the corner and it is about time you start deciding upon your summer reads. While it's hard to share a list of suggested books for summer reading because such a list will definitely be built on a personal choice and what I like to read is not necessarily something you would be interested in and vice versa. Instead, I am sharing with you two useful platforms where you can search for books to read. There are several other book platforms that offer similar services but I am only sharing the two I trust the most. 1- Goodreads Goodreads is my favourite book platform out there.

Www.svensklararforeningen.se/objfiles/1/Svensklararennr_-1069704618.pdf. VÖL – mycket mer än en modell för att träna läsförståelse av faktatext. How to Read a Book - Mortimer J. Adler, Charles Van Doren. Två dystopier - en jämförelse. In the Secular Night by Margaret Atwood. Www.orebro.se/download/18.78606a401350ef9311d800010078/Språkdagarna+Josefin+Nilsson.pdf. Share Book Recommendations With Your Friends, Join Book Clubs, Answer Trivia.

Kulturdelen. "Att sluka böcker leder inte till läsförståelse" Classics question: when does a novel gain this status? Jaglaser_reichenberg. By Request - 5 Sites and Apps to Help Students Develop Reading Comprehension Skills. Svenska klassiker som e-bok och epub. Concept-Oriented Reading Instruction, University of Maryland. Sci-fi short film imagines a world without paper.

Artiklar om läsning

Lässtrategier. Students Annotating Text. Lisa Brown ¦ Cartoon ¦ 3 Panel Reviews. Homepage - ReadWriteThink. Poems & Poets. Läsning. Hitta bra lästips! Have I Got a Book for You! Skolbiblistans Boktipswiki - home. Digitala boktips. Top 10 Terms Students Need to Know to Be Successful on Standardized Tests.

25 Ways Schools Can Promote Literacy And Independent Reading. Litteratursamtal utbryter.