background preloader

Identitet/biografi

Facebook Twitter

Inte en främling: 41 berättelser om identitet och mångfald. Mönstertexter och stildrag för självbiografi #Jagär. Vi inleder med några exempel – mönstertexter -och tittar på dragen Här finns några förslag som vi kommer att diskutera vilka vi ska ta del av i klassen.

Mönstertexter och stildrag för självbiografi #Jagär

När ni läst dem ska ni diskutera dem med utgångspunkt i innehåll och vad som är typiskt för genren samt om ni kan göra några kopplingar till er själv, andra böcker eller filmer. Dessa är de vanligaste dragen för en självbiografi: skriven i 1:a-person (jag-perspektiv)kronologisk ordningegna tankar och känslor. Hassan Blasim novell ”Carlos Fuentes mardrömmar” I Irak hette han Salim Abd al-Husayn och jobbade åt den lokala förvaltningen som renhållningsarbetare.

Hassan Blasim novell ”Carlos Fuentes mardrömmar”

Han ingick i en grupp som hade fått i uppdrag av kommundirektören i huvudstaden att röja upp efter bombdåd. Han dog i Holland 2009 under ett annat namn: Carlos Fuentes. Uttråkad och äcklad, som alla andra olycksdagar, sopade Salim tillsammans med sina kollegor ihop resterna av en lokal gatumarknad efter att en minerad tankbil hade exploderat i närheten. Kycklingar, grönsaker, frukt och människor hade brunnit upp. Långsamt och försiktigt sopade de marknadsplatsen ren, så att de inte råkade kasta bort några kvarblivna kroppsdelar med den övriga bråten. Mötet med Nelson Mandela… Mina elever har lärt sig mer om andra världskriget i både SO och svenska.

Mötet med Nelson Mandela…

De har bland annat läst delar av Anne Frank, sett filmer som Pianisten (en del såg Schindler och Pojken i randig pyjamas på eget bevåg) och träffat överlevaren Mietek Grocher. Via en artikelserie i DN kom vi in på nutid och andra liknande historiska händelser, bland annat Apartheid i Sydafrika. Vi såg filmen om Nelson Mandela vars livsöde fängslade många elever. I den slutliga uppgiften skulle eleverna träffa en av alla personer de lärt känna. Referat, rapport, recension - eller något annat? Utanförskapet blev räddningen för Édouard Louis. Ondskan. Eleverna tränar på att sammanfatta text, förutspå handlingen och analysera karaktärerna i en text.

Ondskan

De får också ”läsa mellan raderna”, koppla texten till omvärlden och andra texter (om barnaga), samt uttrycka egna tankar/åsikter. Eftersom kapitlet vi ska läsa innehåller en del antydningar till våld är det lämpligt att inledningsvis samtala om barnaga. Vi läser tillsammans Vart tionde barn blir slaget och/eller om personliga erfarenheter Den som blir slagen förlorar sin barndom. Att fundera på: Vad handlar artiklarna om? Orsakerna till att en förälder slår sitt barn kan vara många: missbruk, sjukdom, trötthet, påfrestningar i relationen till sin partner, dålig ekonomi eller stress. På vilka sätt kan våld mot barn se ut? Vi tittar på klippet om påven eller läser en artikel: Vad säger du om “but never in the face”? Vi tittar på kartan som visualiserar de länder som har en lag mot barnaga. Vad tänker du om den? Jag presenterar Ondskan och sammanfattar vad boken handlar om. “Vänner igen?” Rapparen Ison om sin tuffa uppväxt - Nyhetsmorgon (TV4)

Gilla hata horan - Mötet med. Modelltexter självbiografi. Bonnier Audio. Ibrahimovic - från Rosengård med mer än ett mål. Mange Schmidt - Det finns de som säger. Vi ska ses igen, Sanam by Friends. Storydox. Sofia-z4515-lararhandledning. Älska mig - Part 1. Älska mig - iFocus. Svenne - läsprojekt åk 9. Ung och fri – eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv - Länsstyrelsen Östergötland. Initiativtagare till detta studiematerial är Anette Franzén, lärare på Hagagymnasiet i Norrköping, som har använt sig av Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter i sin undervisning.

Ung och fri – eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv - Länsstyrelsen Östergötland

Från boken har hon utvecklat det här studiematerialet som har sin utgångspunkt i mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention. Genom att använda Stjärnlösa nätter i undervisningen uppmuntras eleverna att diskutera hedersproblematiken, såsom tvångsäktenskap, familjens förväntningar, rättigheter och kulturkrockar, ur ett annat perspektiv utan att det blir privat. Det har även bidragit till att öppna upp för samtal om den egna utsattheten. En viktig lärdom är också att flera av de elever som Anette Franzén har jobbat med fick upp ögonen för det positiva med att läsa böcker, vilket bidrar till att stärka eleverna i deras egen utveckling. Identitet. Levnadsskildringar. Det finns dom som säger by Mange Schmidt.

Bob The Busker Cat Heads For Hollywood. Undret / E-bok. Inteenframling. Man brukar prata om att tänka utanför boxen.

inteenframling

Jag har vuxit upp mellan boxarna. Jag flyttade med min familj till Sverige 1985 från Iran. Mamma och pappa sålde allt det hade för att skapa ett nytt liv för mig i det nya landet. Abba, Bergman och Olof Palme. Vi kom till en flyktingförläggning i Trelleborg där människor väntade på att antingen skickas hem till tortyr, krig och ovisshet eller få ett nytt blad att skriva storien om sina liv på. Ett år av berättelser. Inteenframling-lararhandledning1. Teskedsorden. Inte en främling : 41 berättelser om identitet och mångfald - Teskedsorden - böcker(9789113066424) N13e - Identitet by Beatrice Briesch on Spotify.

Tema Identitet

Böcker om identitet. Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet. Visst känns det att det är sommarlov nu?

Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet

De sista veckorna fullspäckade med betygsättning, mentorsdagar, avslutningsfester och skolavslutningsbestyr, därefter efterarbete och utvärderingar – och sedan: Lugnet. Även om värdegrunden ska finnas med oss hela tiden, i precis allt vi gör, så är det inte konstigt om det känns aningen avlägset att föra djupare diskussioner kort inpå och i början av sommarlovet. Så känner åtminstone jag, som dessutom väntar barn vilken sekund som helst och därmed har huvudet fullt med annat. Att bli förälder utan att föda den här gången, det kommer bli stort. Och nervöst, precis som för alla blivande tvåbarnsföräldrar. Jag brukar vara duktig på att släppa jobbet, i alla fall de stressande aspekterna av det, under ledigheterna.

Under terminerna hinner jag sällan läsa så mycket skönlitteratur som jag borde, och därför gäller det att passa på när jag är ledig – och då samtidigt se till att upptäcka nya böcker att läsa tillsammans med eleverna. Vågen - ordning ger makt: del 1 av 7 9 november 2014 kl 10:45 - Unga Radioteatern.