background preloader

Kolumnit & uutiset

Facebook Twitter

Mitä asunnoton tekee sisäfileellä tai kyljysrivistöllä? Leipäjonoilla halutaan nyt vähentää ruokahävikkiä, mutta tutkijan mukaan kyse on yksinkertaisesti köyhyydestä - Sunnuntai. Koululaiset pitivät kymmenen päivän digipaaston – "Parasta oli, että sai lukea enemmän" Turun kansainvälisen koulun oppilaat ovat kokeilleet, miltä tuntuu olla vapaa-ajalla ilman televisiota, kännykkää tai tablettia.

Koululaiset pitivät kymmenen päivän digipaaston – "Parasta oli, että sai lukea enemmän"

Heidän niin sanottu digipaastonsa kesti kymmenen päivää. Idea lähti oppilailta itseltään. – Ihmisillä on koko ajan puhelin kädessä. Kirjoitin aineen siitä, miten ihmiset käyttävät liikaa puhelinta ja teknisiä laitteita, kertoo kuudesluokkalainen Daniel Ashforth. Ajatus herätti keskustelua luokassa. Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu - Nyt.fi. Netissä on tällä viikolla kiertänyt eräs inhon ja vastenmielisyyden tunteita herättänyt video.

Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu - Nyt.fi

Muun muassa 9GAG-sivusto jakoi sen ”tämä on niin epätyydyttävää” -saatteella. Yli 22 miljoonaa kertaa katsotun videon kommenttiketjussa riittää tuskanparahduksia: ”Tunnen niin paljon vihaa katsoessani tätä.” ”Tälle ei ole paikkaa edes helvetissä.” Mitä videolla sitten tapahtuu? No, siinä tehdään ihan harmittomia asioita, mutta väärin. Näin kehität muistiasi kuin Sorjonen tai Sherlock – Hittisarjojen muistitekniikat toimivat, sanovat asiantuntijat - Nyt.fi. Rikostutkija Sorjonen tekee kummallisia juttuja.

Näin kehität muistiasi kuin Sorjonen tai Sherlock – Hittisarjojen muistitekniikat toimivat, sanovat asiantuntijat - Nyt.fi

Nimeään kantavan suomalaisen uuden rikossarjan päähenkilö Kari Sorjonen (Ville on poikkeuksellisen älykäs, tarkka havainnoija ja hyvä lukemaan ihmisiä. Sen lisäksi hänellä on erikoinen metodi, johon liittyy todistusaineiston katselu lattialle rajattujen nelikulmioiden sisällä. Sorjonen muistuttaa tässä mielessä hieman Benedict esittämää uutta Sherlock Holmesia. Sherlock on useaan kertaan käyttänyt juttujen ratkaisemiseksi ”mielen palatsia”. Se näyttäisi olevan tapa, jolla hän säilyttää ja hakee valtavan määrän erilaista tietoa. Mitä nämä tv-sarjojen sankarit oikein tekevät? Kyllä voi, vastaavat asiantuntijat. Hyvän tahdon lukuja - hyvinvointivaltion lapset. TekstiTuomo Tamminen Hyvinvointivaltion lapset Nuori parikymppinen Suomi ei pystynyt pitämään huolta lapsistaan, joten se tarvitsi kansalaisjärjestöjen apua.

Hyvän tahdon lukuja - hyvinvointivaltion lapset

Sittemmin järjestöt ovat auttaneet niin katulapsia kuin sotaa pakenevia ja avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia. Nykyisin lapsia autetaan parhaiten tukemalla vanhemmuutta. Millaista on se vihapuhe, jota ei huomata? Vuonna 2016 Suomessa on keskusteltu poikkeuksellisen paljon vihapuheesta.

Millaista on se vihapuhe, jota ei huomata?

Vastenmielistä törkyä liikkuu sosiaalisessa mediassa ja netissä niin paljon, että poliisissakin on pohdittu, miten siihen voisi paremmin puuttua. Yhteiskunta on pyrkinyt asettamaan oikeudessa asti rajoja vihapuheelle, kuten esimerkiksi sakkotuomion asiattomasta kirjoittelustaan saaneen poliitikko Terhi (ps) tapauksessa on tehty. Mutta pitkin vuotta meillä on näkynyt myös toisenlaista vihapuhetta. Siinä ei huoritella, uhkailla eikä heitellä rasistisia kommentteja. Siksi siihen harvoin kiinnitetään edes huomiota. Itsenäisessä Suomessa on vaikuttanut melkein joka aikakaudella ns. oikeaoppisen älymystön joukko, joka on halunnut määritellä, miten asioista tulee ajatella. Medialla oli iso rooli. Iso osa kouluista rajoittaa oppilaiden kännykänkäyttöä tavalla, joka hipoo sananvapauden rajoja. Ylen kyselyssä 38 prosenttia alakoulujen rehtoreista vastasi, etteivät oppilaat saa heidän koulussaan käyttää kännykkää muuten kuin opetuskäytössä.

Iso osa kouluista rajoittaa oppilaiden kännykänkäyttöä tavalla, joka hipoo sananvapauden rajoja

Iso osa alakouluista kieltää kännykät muuten kuin opetuskäytössä, selviää Yle Uutisten kyselystä. Koulujen linja on kova, sillä Opetushallitus pitää kännyköiden kieltoa esimerkiksi välituntien aikana ristiriitaisena lapsen perusoikeuksien kannalta. Opetushallitus ohjeisti kouluja viime vuonna (siirryt toiseen palveluun), että oppilaille ei voi määrätä ehdotonta kännykkäkieltoa koko koulupäivän ajaksi. Koulut voivat Opetushallituksen mukaan kieltää mobiililaitteen käytön oppituntien aikana ja siten kieltää esimerkiksi opetuksen kuvaamisen suoratoistona.

Turha vatvominen sairastuttaa, mutta ratkaisu voi löytyä huoliajasta – "Silloin ei saa tehdä mitään muuta kuin märehtiä" Usein ajatellaan, että huolet pitää käsitellä perusteellisesti alusta loppuun asti.

Turha vatvominen sairastuttaa, mutta ratkaisu voi löytyä huoliajasta – "Silloin ei saa tehdä mitään muuta kuin märehtiä"

Uusimpien tutkimusten valossa tällainen murheissa rypeminen on kuitenkin vaarallista ja voi sairastuttaa vatvojan. Asioiden märehtimiselle tulee asettaa rajat, psykoterapeutti muistuttaa. psykologia 19.12.2016 klo 13:54päivitetty 19.12.2016 klo 15:39 Kulunut vuosi alkaa olla takanapäin ja edessä oleva joululomakausi siintää jo monen mielessä. Ei näin, vaan näin! 31 asiaa, jotka olet tehnyt väärin, mutta et tee enää - Hyvä olo. On vain kaksi tapaa harrastaa seksiä - oikea ja väärä.

Ei näin, vaan näin! 31 asiaa, jotka olet tehnyt väärin, mutta et tee enää - Hyvä olo

Näin lauloi aikanaan Sleepy Sleepers klassikkoasemaan nousseessa On myös vain kaksi tapaa pestä hiuksia, juoda kahvia, pestä pyykkiä, pelata jätkäpari ja säilyttää talvirenkaita – oikea ja väärä. Eikä siinä todellakaan kaikki. Todella monen asian kohdalla, se, mitä olemme saattaneet luulla oikeaksi, onkin kaiken aikaa ollut väärä.

Toisin kuin jotkut tuntuvat luulevan, me emme mediassa keksi näitä uusia oikeita tapoja. Pro peruskoulu: Suomi on kohta matematiikan osaamisen rupusakkia. Meitä on nyt 5,5 miljoonaa – katso monesko olit. Jos maahan ei muuttaisi ketään, Suomen väestö alkaisi jo pienentyä pikku hiljaa.

Meitä on nyt 5,5 miljoonaa – katso monesko olit

Väestönkasvumme on siis maahanmuuton tulosta. Pitkällä perspektiivillä siinä ei ole mitään uutta. Viime vuoden pysäyttävin puhe. Vuoden 2015 Campus Helsingissä tapahtuman viimeisenä puhujana esiintyi Arman Alizad.

Viime vuoden pysäyttävin puhe

Hän puhui aiheesta Rohkeus tuoden esille omia kokemuksiaan rohkeudesta sekä maailmalla tapaamiensa ihmisten käsityksiä rohkeudesta. Hän vetosi opettajia rohkaisemaan oppilaitaan kurottelemaan kohti unelmiaan ja auttamaan heitä niiden tavoittelemisessa. Arman Alizad on Suomen suosituin tv-kasvo, palkittu toimittaja sekä hyväntekijä. Hän on ammatiltaan räätäli-vaatturi, josta hän siirtyi myöhemmin tv-piireihin. Jos synnyit 1980-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi. Kun pääsit kouluikään, Suomen talous oli pettänyt ja lamauutiset täyttäneet tv:n ja radion.

Koulussa puhuttiin työttömyydestä ja tulevaisuus saattoi pelottaa. Myös vuonna 1994 lähetetyissä ensimmäisissä viittomakielisissä uutisissa kerrotiin lamasta. Maailmaltakin kantautui huonoja uutisia, kun Euroopassa sodittiin ensi kerran sitten toisen maailmansodan. Ohjelmat Bosnian sodan kauheuksista herättivät suomalaisten auttamisenhalun. Samaan aikaan Suomi totuttautui monikulttuurisuuteen, ja koki vähintäänkin kasvukipuja. Hs. Suomen on vallannut hyvinvointiaate, jota tunnustavat kaikki poliittiset puolueet. Opin mukaan hyvinvointi on korkein tavoite, joka johtaa hyvään elämään ja onnellisuuteen. Näin väitti kirjailija ja kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Jari Ehrnrooth paljon mielenkiintoa herättäneessä haastattelussaan HS:ssä viime vuoden tammikuussa. Samassa haastattelussa hän sanoi hyvinvointiaatteen paljastavan, että elämme arvotyhjiössä. Hänen mukaansa Suomi on kansakuntana menettänyt ajatuksen henkisestä kehittymisestä ja pyrkimyksestä arvokkaaseen elämään.

Samalla meistä on tullut onnettomia. Ehrnrooth esitteli todisteita kansakunnan pahoinvoinnista: lisääntynyt alkoholinkulutus, rikollisuus, liikalihavuus, elintapasairaudet ja liikunnan puute, parisuhteiden katkeilu, lastensuojeluilmoitukset ja lasten huostaanotot, mielenterveyden ongelmat ja masennuslääkkeiden kulutus. Kirjailijan mukaan hyvinvointi ilman sivistystä ja moraalia ei ole muuta kuin primitiivistä hyvää oloa. Jos synnyit 1990-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi. Kun Suomi voitti ensimmäisen kerran kultaa MM-jääkiekossa vuonna 1995, olit liian nuori juhlistaaksesi historiallista voittoa. Sen sijaan vuoden 2011 kullan muistat kirkkaasti, tulihan sitä juhlittua torilla tovi jos toinenkin. Nuorena aikuisena myös ajankohtaiset aiheet alkoivat kiinnostaa yhä enemmän. Katsoitko Ajankohtaisen kakkosen teemailtoja? Niistä ehkä muistettavin oli vuoden 2010 Homoilta, jonka seurauksena ennätysmäärä ihmisiä erosi kirkosta. Seurasit myös silmä kovana vuoden 2012 presidentinvaaleja, jolloin vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pääsi yllättäen toiselle kierrokselle.

Eduskuntavaalien aikaan 2015 käytit kenties Ylen suosittua Vaalikonetta. Ilposet-kioskin Anja ja Heikki palvelevat ministerit ja muut samalla arvolla: "Toivon aina, että kaikilla olisi jees" Heikki Niemelä hoksaa ikkunan takaa tutun asiakkaan jo ennen kuin tämä on ehtinyt ovesta sisään. Niemelä nostaa saman tien tupakkakaapin rullaoven ja nappaa hyllyltä askin, poistaa tottuneesti kääremuovin ja ojentaa sen tiskille ehtineelle asiakkaalle. – Morjensta vaan ja lippu korkealle! Niemelä muistaa hyvin todennäköisesti joka ikisen Kruununhaassa sijaitsevan Ilposet-elintarvikekioskin asiakkaan tyypillisen ostoksen: Kuinka monta riviä Kenoa, minkä sortin tupakkaa ja valikoituuko vitriinistä sokerista vai suolaista syötävää? – Tykkään palvella ja jutella ihmisten kanssa, mutta joskus se menee yli, muttei se mitään. Tällä Niemelä tarkoittaa lähinnä sitä, että asiakkailla on usein kiire jatkaa matkaa, siinä missä hän olisi mielellään turissut vielä tovin. – Ihmisillä ei ole aikaa rupatella niitä näitä.

Hs. Autismin diagnosoimiseen on tulossa iso muutos – samalla erillinen Asperger-diagnoosi häviää Autismidiagnostiikkaan on suunnitteilla iso muutos. Lapsi ei tiedä, että olet vihainen kiireelle etkä hänelle. On kiireetön aamu, koska olen tehnyt vuosia töitä sen eteen, ettei minun tarvitse aamuisin sulloa lapsia vaatteisiin ja juosta päiväkotiin ja sieltä työpaikalle. Tuona kiireettömänä aamuna herkistyin, kun ymmärsin jotain tärkeää.

Olemme pian kaksivuotiaani kanssa päiväkodin pihalla. Keskiajalla röyhtäiltiin tyylikkäästi. Istumajärjestys oli tarkka. Hs. Erja Yläjärven kirjoitus (HS Merkintöjä 17.9.) käsitteli peruskoulun uutta opetussuunnitelmaa. Hän kirjoitti näin: ”– – Opettajan tehtävänä ei ole enää pelkkä opettaminen vaan enemmän oppilaiden ohjaus ja sen tukeminen, että lapsi löytää tiedon itse. Tutkimus: Älykkäät ihmiset muita harvemmin uskovaisia. Tutkimus: Älykkäät ihmiset muita harvemmin uskovaisia. Hlbtiq-sanasto. Alla oleva sanasto (päivitetty viimeksi 2013) kokoaa yhteen keskeisiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia käsitteitä ja termejä. Sanastossa avataan myös muita sateenkaariyhteisön sisällä ja liepeillä liikkuvia sanoja ja teemoja. Hs. Pokémon GO ja opetus.

Aiemmin tällä viikolla kerroin OKM:n webinaarissa konkreettisia kokemuksia Pokémon Go -pelaamisesta pohjautuen edelliseen bloggaukseeni, joka on kaikkien aikojen luetuin kirjoitukseni. Jaoin muutamia ideoita pelin hyödyntämisestä opetuksessa ja kerroin lyhyesti muista opetuksessa käytetyistä paikkatietoon ja lisättyyn todellisuuteen pohjautuvista pelillisistä ympäristöistä. Webinaarissa professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistolta piti puheenvuoron otsikolla Lisätty todellisuus, Pokémon GO ja leikillistyvä yhteiskunta. Näin pahamaineinen Gestapo valvoi 66:ta miljoonaa ihmistä: ”Kansalaiset uskoivat, että se oli heidän puolellaan” - Ulkomaat.

Aino Ackté oli Suomen diivojen diiva – onnistui melkein säilyttämään siveän maineensa - Viihde. Neuvokas asianajaja esti oikeusmurhan Roomassa. Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja. Rintamaito ja korvike ovat pitkälti samanveroisia. NowThis Future - Journal. Historian merkkihenkilöiden pimeät puolet. Väärinymmärretty ADHD. School Lunch in Japan - It's Not Just About Eating! Whatsapp antaa puhelinnumerosi yllättäen Facebookille, mutta näin sen voi estää. Luokkaretkikeräys, kaverin renkaiden vaihto, konserttilipun myynti... 9 yllättävää asiaa, joista pitää maksaa veroa. Kiusaaminen jättää rajut jäljet. Siiliä ei aina kannata ruokkia. Näin autat parhaiten. Katsoimme Muumilaakson tarinoiden kolme Suomessa sensuroitua jaksoa – tällaisia ne ovat - Lapsuuden traumat. Lopettavatko opettajat opettamisen? 10 vastausta yksilöllisestä oppimisesta. What is the role of climate change in the conflict in Syria?

Hs. Matilda Koivisto kuiskailee tuottaakseen ihmisille ympäri maailmaa aivo-orgasmeja – tältä se kuulostaa videolla. ”Oppimistyylit”, ”diginatiivit” – kouluaiheinen huuhaa saa satikutia proffalta. Oppiminen ja arviointi, Pekka Peura 2014. Opettaja, joka ei opeta: ”Järjen velttoudesta on vaikea luopua” Superasiantuntija neuvoo: Näin selviät tylsästä koulusta ja siedät huonoa opettajaa. Vanhemmat huomio: lapsen kiukuttelu voi olla loistava mahdollisuus. Opin tiet. Siivouskalenteri. Näin pessimisti pettyy: "Herkästi mennään tähän harhaan, että koko maailma on menossa päin seinää" Pilkkupanimo panee pilkut paikoilleen ja täyttää Eino Leinon kolpakot. Pikku kakkosen Varokaa heikkoa jäätä -animaatio on traumaklassikko – nyt puhuu karmivan musiikin tekijä ja nallen ääni - Televisio.

Suomalaiseksi mielletty merkki ei ole takuu kotimaisuudesta. Keitä alkuperäiset suomalaiset olivat? Kesäkolumnisti Jussi Viitala: Aikamme on loppumassa – silti ihminen ei osta tosiasioita. Karla Nieminen.