background preloader

So

Facebook Twitter

Skola och lärande. En världslig sak. Lararhandledning. 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler. Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna.

31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler

I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Toporopa learning games: Geography of Europe. Flags of Every Country. Webbmagistern/ Geografi. Real time world statistics. Maps That Prove You Don't Really Know Earth. How All 50 States Got Their Names. Average worker in ancient Rome was DEAD by 30.

American Indians. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. An Illustrated Guide to Space Maps. Unga Fakta TV. Fantastiska fakta - Vi i femman. Valet 2014 Film 1 Demokrati.

Träna på ord och begrepp – skärmkorsord. Under veckan har jag fått möjlighet att hoppa in i flera grupper på skolan eftersom de elever jag jobbar tillsammans med är iväg på resa.

Träna på ord och begrepp – skärmkorsord

Jag skulle repetera ord och begrepp i en år 4 grupp. De hade precis börjat med atomlära och vi skulle prata om vad de hade gjort sist. Jag funderade på hur jag skulle träna på det i en grupp som jag inte känner. Då kom jag på att skärmkorsord kunde vara ett sätt att träna att sätta ord på begreppen. Jag hittade en sida på nätet där man kan göra korsord och skapade ett korsord där jag inte lade till några ledtrådar utan skrev ordet två gånger istället.

Jag skrev ut mitt korsord och fyllde sedan i halva korsordet på ett exemplar och andra halvan på ett annat. När lektionen började hjälptes vi åt att repetera orden som de hade pratat om tidigare. Den här varianten på att träna ord och begrepp kommer jag göra med mina 6:or när vi ska jobba med valet framöver. Tipset hittade jag i boken ”Stärk språket stärk lärandet” av Pauline Gibbons. Lpp demokrati:val. Lpp demokrati:val.

Samhällskunskap

Lärarhandledning Rixdax. Rixdax är utformat som ett virtuellt brädspel med frågor om riksdagens arbete och om de olika delarna i beslutsprocessen.

Lärarhandledning Rixdax

Under spelets gång ställs spelaren inför händelser och dilemman som inte kan påverkas. Den som spelar är en ledamot som färdas genom riksdagens beslutsprocess från början till slut. Spelet tar ungefär 20 minuter från början till slut. Syfte Rixdax riktar sig främst till elever i årskurs 7-9 och gymnasieskolan. Rixdax syftar till att: öka elevens kunskaper om riksdagen och riksdagens beslutsprocessöka elevens intresse för riksdagens arbeteöka elevens förståelse för hur den svenska demokratin fungerarge eleven en upplevelse av riksdagens arbete Användarguide Spelet är frågebaserat och spelas enskilt. Varje spelare samlar poäng. Spelmomenten Spelet är indelat i fem delar. Spelaren kan möta följande situationer: Faktafrågor (blå steg på spelplanen): Varje fråga har tre svarsalternativ.

Politiska ideologier. Vem bestämmer?: Ett förord till dig som pedagog. StudiSverige - YouTube. Landguiden - länder i fickformat.

Geografi

Geografiska undersökningar. Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen.

Geografiska undersökningar

Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det lättillgängliga GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda. Geografiska undersökningar, både i form av fältstudier och med hjälp av geografiska informationssystem, är en viktig del i geografiundervisningen i grundskolan. Det framgår av kursplanen i geografi för grundskolan och motsvarande skolformer. Medeltid - kungar och drottningar under medeltiden. Gustav Vasa – Del 1 : Medix Produktion AB. Blodbad och en unionsupplösning.

Gustav Vasa – Del 1 : Medix Produktion AB

Berättelsen om hur Sverige blev Sverige. Danmark och Norge är i union med varandra. Den danska kungen vill även krönas till kung över Sverige. Det svenska motståndet slutar med Stockholms blodbad. Forntidens begrepp. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. ALLA MÄNNISKOR! Religion, vi når målet genom förmågorna  Då har vi börjat att jobba mot religionsmålen i temat Vårt samhälle.

Religion, vi når målet genom förmågorna 

Dessa är målen vi jobbar mot. Idag började vi med målet kring platser som är viktiga för religionerna. Vi jobbade med den begreppsliga förmågan. Berättelser inom religionerna, vi lär tillsammans. Religionsarbetet fortsätter och efter att ha jobbat klart kring målet om platserna inom religionerna så går vi nu vidare med att kunna någon berättelse inom religionerna.

Berättelser inom religionerna, vi lär tillsammans.

Men vi glömmer inte de språkliga målen. Just nu nöter vi på allvar punkt och stor bokstav! Eleverna ska alltid innan de menar att de är klara kolla så att de inte har glömt punkt och storbokstav på något ställe. Genom att vi jobbat med kamratbedömning kring våra berättelser om Kalle Skavank så har vi tillsammans sett att det är väldigt viktigt.

Dokumentkameran är ett jätteviktigt redskap i min undervisning. Med hjälp av 4-rutan så har jag gjort berättelser, en till varje stor religion som vi jobbar med: Jag berättade de 3 berättelserna som jag ritat till och eleverna fick sedan rita och skriva sina berättelser så som de kom ihåg de som jag berättade. Här finns texterna som jag använde mig av fast jag berättade lite friare än som det står. Här kan ni läsa om vårt tidigare arbete kring religionerna genom genrepedagogik. Draw On Maps and Make Them Easily. D-maps.com : free maps, free blank maps, free outline maps, free base maps.

The Biggest Stars In The Universe. Animated science - Magma: Jordklotets berättelse. Ankikallman added: # 14 Alfred Nobel text till PPT av U Elisson. Master_studiehandledning_gustavlladolf_2sidor. SLI.SE - Stormaktstiden - Gustav II Adolf. Medix Produktion AB, 2009, Från 13 år, 23 min.

SLI.SE - Stormaktstiden - Gustav II Adolf

DVD 1795 Hur kunde det komma sig att det lilla landet Sverige blev en stormakt under 1600-talet? Historiekännaren Laurentius Cools guidar oss genom en tid då landet Sveriges yta sträckte sig långt ner i Europa. En tid då människor i andra länder flydde när den svenska armén närmade sig. Ankikallman added: 15 svenska uppfinningar som format världen. Här är 15 exempel på Sveriges långa historia av uppfinningsrikedom.

Ankikallman added: 15 svenska uppfinningar som format världen

Men i ärlighetens namn undrar vi om nummer 14 är något att vara stolta över? 1. 1844 patenterades säkerhetständstickan i Sverige, den uppfanns av Gustaf Erik Pasch 2. 1865 uppfinner Alfred Nobel dynamiten 3. 1883 – Gustaf de Laval får patent på sin ångturbin. Seterra/ geografispel. Albanien, Andorra, Belgien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kosovo, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Makedonien, Malta, Moldavien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Norge, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ukraina, Ungern, Vatikanstaten, Vitryssland, Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen.

Seterra/ geografispel

Detta är onlineversionen som är skriven i HTML5 och fungerar i den senaste versionen av de flesta webbläsare, t ex Safari, Firefox och Google Chrome, samt Internet Explorer 9 och senare. Den kan köras under Windows, MacOS X och Linux, samt på mobila enheter som t ex iPhone, iPad och Android. Det finns även en nedladdningsbar version för Windows. Sverige, en introduktion för mellanstadiet (SO/Geografi) Läxhjälpsfilm (2:25 min) för mellanstadiet om Sveriges geografi. Filmen är gjord av Studi.se. Sverige är ett stort och avlångt land. Ena änden ligger nära Nordpolen, där är det vinter och kallt länge. Andra änden ligger nära Danmark.

Historia

Lektioner inför uppstart – Skriv inte om ditt sommarlov! Nej, har inga skrivövningar om ”mitt sommarlov”. Det är för stort och så tvingande. Det måste ha innehållit något. Man måste ha varit på några platser, rest utomlands. Det här är känsliga saker för barn. Jag vill göra uppstartsberättelser till något annat.