background preloader

CHEMISTRY

Facebook Twitter

Χαρκοπλιάς Κώστας Χημικός. 1.

Χαρκοπλιάς Κώστας Χημικός

Ποιος είναι ο μέγιστος και ποιος ο ελάχιστος αριθμός οξείδωσης του 16S; Οι ενώσεις Η2S και Η2SΟ4 , αν συμμετέχουν σε αντιδράσεις που αλλάζει ο Α.Ο. του S, τότε συμπεριφέρονται ως οξειδωτικά ή αναγωγικά σώματα; 2. Στο ΝΗ4ΝΟ3 τα άτομα N έχουν διαφορετικό Α.Ο. Ποιος είναι αυτός; Αν θεωρήσουμε ότι έχουν τον ίδιο ποια τιμή βρίσκουμε με τους πρακτικούς κανόνες; G LUKEIOU ThETIKH ThEORIA ORGANIKES. Καρβονυλικες ενωσεις - Η ΧΗΜΕΙΑ στο σχολείο και στη ζωή απο τον Γ Σταυρακαντωνάκη.

How to make a Balloon Powered Car....very simple!!! Γιατί όταν ρίχνουμε νάτριο σε νερό γίνονται εκρήξεις; Είναι ένα πείραμα που έχει εντυπωσιάσει γενιές και γενιές φοιτητών Χημείας: πετάμε έναν σβόλο καθαρού νάτριου σε νερό και απολαμβάνουμε τις θεαματικές φλόγες και εκρήξεις.

Γιατί όταν ρίχνουμε νάτριο σε νερό γίνονται εκρήξεις;

Φαίνεται όμως ότι οι λεπτομέρειες της πασίγνωστης χημικής αντίδρασης ήταν άγνωστες ως τώρα. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications αποκαλύπτει το μηχανισμό που κάνει την αντίδραση του νατρίου με το νερό τόσο γρήγορη και εκρηκτική: λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου αφότου πέσει στο νερό, το νάτριο υγροποιείται και παίρνει το σχήμα αχινού, με δεκάδες προεκβολές σαν βελόνες που τρυπούν το νερό και πυροδοτούν μια ανεξέλεγκτη αντίδραση.

Αλκάλια: αντιδραστικές προσωπικότητες Το νάτριο, όπως και το κάλλιο, ανήκει σε μια ομάδα άκρως αντιδραστικών μετάλλων που ονομάζονται αλκάλια. Η συνηθέστερη μορφή νατρίου που γνωρίζουμε στην καθημερινή ζωή είναι το μαγειρικό αλάτι, στο οποίο ένα άτομο νατρίου συνδέεται με ένα άτομο χλωρίου. Αυτή είναι η εξήγηση που διδάσκονται εδώ και δεκαετίες οι φοιτητές. Ιστολόγιο για τη Βιολογία και τη Χημεία στο Λύκειο. Buffer12.swf (application/x-shockwave-flash Object) Chemistry Behind the Magic: Chemical Demonstrations for the Classroom. Chemistry, 3e: W. W. Norton StudySpace. Χημεία στο κύμα. Πειράματα Χημείας Λυκείου. Ηλεκτονιακή δομή ατόμων και Περιοδικός Πίνακας by Andora Conti. New Page 1. How Osmosis Works. IB Chemistry revision notes and syllabus. ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ. 3ο κεφάλαιο χημική κινητικη - Χημεία Γ Λυκείου 2015-16 (θετική κατεύθυνση) Η χημική κινητική μελετά: Την ταχύτητα με την οποία γίνεται μία χημική αντίδρασηΤους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας αντίδρασηςΤο μηχανισμό τις αντίδρασης (ενδιάμεσα στάδια) Θεωρία των συγκρούσεων (Arrhenius, 1889) Σύµφωνα µε τη θεωρία των συγκρούσεων για να γίνει µια χηµική αντίδραση, πρέπει τα µόρια των αντιδρώντων να συγκρουστούν κατάλληλα, δηλαδή θα πρέπει οι συγκρούσεις να είναι αποτελεσµατικές ή ενεργές.

3ο κεφάλαιο χημική κινητικη - Χημεία Γ Λυκείου 2015-16 (θετική κατεύθυνση)

Για να είναι µια σύγκρουση αποτελεσµατική, πρέπει τα σωµατίδια (άτοµα, µόρια, ιόντα) που συγκρούονται να έχουν: Chemistry, 3e: W. W. Norton StudySpace. LE CHATELLIER. 7ΔΙΑΚΡΊΣΕΙς +ασκησεις.pdf. 4αντιδράσεΙς οξείδωσης +ασκησεις.pdf. Kinetics-equilibria. Chemical equilibria . . .

kinetics-equilibria

Δυο διαφορετικές ερμηνείες για τη γάτα του Schrödinger. Το εν λόγω άρθρο αναδημοσιεύθηκε σε ορισμένες σελίδες χωρίς την άδειά μου και χωρίς να γίνεται αναφορά στην πηγή.

Δυο διαφορετικές ερμηνείες για τη γάτα του Schrödinger

Θα παρακαλέσω, αν έχετε τη καλοσύνη, όποτε το αναδημοσιεύετε να παραπέμπετε στο σύνδεσμο της αρχικής ανάρτησης. Στη κβαντική φυσική τα σώματα μπορούν να βρίσκονται σε πολλές καταστάσεις και σε πολλά σημεία ταυτόχρονα (υπέρθεση) μέχρι να προσδιορίσουμε εμείς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να βρίσκεται σε περισσότερα από ένα μέρη την ίδια στιγμή μέχρι να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη θέση του, επηρεάζοντάς το και κάνοντας τη κυματοσυνάρτησή του να καταρρεύσει με αποτέλεσμα να το βρίσκουμε σε ένα σημείο -το ίδιο ισχύει και για κάθε δυνατή κατάσταση ή ιδιότητα του ηλεκτρονίου.

Οι φυσικοί δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι στο κβαντικό επίπεδο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και για αυτό προσπαθούσαν να αντικρούσουν τη κβαντική θεωρία μέσω νοητικών πειραμάτων. Η-Τάξη. CHEMystery: An Interactive Guide to Chemistry. As of July 1, 2013 ThinkQuest has been discontinued.

CHEMystery: An Interactive Guide to Chemistry

Chemical Education Research Group Simulations. IB Chemistry. Le Chatelier's principle. Beautiful Chemistry. Chemguide: helping you to understand Chemistry - Main Menu. Introduction to Reaction Mechanisms. Electrophilic Addition of HX to Alkenes. Comparing E2 E1 Sn2 Sn1 Reactions. Markovnikov's Rule and Carbocations. E2 E1 Sn2 Sn1 Reactions Example 3. SN2 Reactions. Organic Chemistry Help: SN2 Reactions. SN1 Reactions. IB Chemistry Standard Level. Pearson Education. IB-SAT-GCSE : chem.gr. Chemistry for use with the IB Diploma Programme Higher Level.

Chemistry for use with the IB Diploma Programme Standard Level. H-NMR. 100 Mistakes To Avoid in IB Chemistry SL pt 1-25. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. Delights of Chemistry - Chemistry Demonstrations performed in Leeds. Το Νόμπελ φυσικής : στο (χημικό!) γραφένιο. Δύο Ρώσοι επιστήμονες, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής για το νέο τους υλικό γραφένιο.

Το Νόμπελ φυσικής : στο (χημικό!) γραφένιο

Πρόκειται για τους Αντρέι Γκέιμ (φωτό), 51 ετών (με ολλανδική υπηκοότητα) και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, 36 ετών (με ρωσική και βρετανική υπηκοότητα), που ειδικεύονται στην επιστήμη υλικών και την κβαντική φυσική. Το δισδιάστατο γραφένιο είναι το λεπτότερο και ισχυρότερο γνωστό υλικό στον πλανήτη. Πρόκειται για μία μορφή άνθρακα, ένα επίπεδο φύλλο με πάχος ίσο με ένα άτομο. Είναι σχεδόν διάφανο και αποτελεί πολύ καλό αγωγό ηλεκτρισμού και τον καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα υλικά, αγωγό θερμότητας. Επιπλέον παρά το απειροελάχιστο πάχος του, είναι τόσο πυκνό, που ούτε το ήλιο, το μικρότερο άτομο αερίου, μπορεί να το διαπεράσει. Το γραφένιο προήλθε από τον γραφίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται στα μολύβια. Μία περίεργη χημική αντίδραση: Το φίδι του Φαραώ: Hg(SCN)2. Νοέμβριος 2011. Την ιστορία του Πολυτεχνείου λίγο πολύ όλοι τη γνωρίζουμε.

Νοέμβριος 2011

Ίσως οι νεότεροι μέσα στην ευδαιμονία της σημερινής εποχής να μην έχουν μπει καν στον κόπο να ενημερωθούν για το τι ακριβώς έγινε το 1973. Δε θα αναλάβω σ' αυτή την ανάρτηση καμία τέτοια ενημέρωση. Θα αναφέρω μία διδακτική ιστορία με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Δεν έχει σχέση βέβαια με το Πολυτεχνείο ούτε φυσικά με Χημεία.

Διαβάστε την όμως προσεκτικά. "Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα… Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά. FIREWORKS.swf (application/x-shockwave-flash Object) Οξειδοαναγωγή, Θεωρία και Εφαρμογές. Khan Academy. Ionic, Covalent, and Metallic Bonds. Baseionization.swf (application/x-shockwave-flash Object) OChem Visual Demos. Molecular and Empirical Formulas. Entropy Intuition. S and p orbitals, orbitais s e p. Molecular Shape and Orbital Hybridization. Chemistry VSEPR Theory. ΒΙΒΛΙΟ ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ Κ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2.7 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

E-classII Χημεία - ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. Στην ιστοσελίδα της e-class της Χημείας θα βρείτε αρχεία που αναφέρονται στις παρουσιάσεις και τα σενάρια διδασκαλίας των καθηγητών της Χημείας του σχολείου μας.

e-classII Χημεία - ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους εμφανίζονται σε μορφή pdf τα κεφάλαια του βιβλίου της ΧΗΜΕΙΑΣ Α' ΛυκείουΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Στο αρχείο που ακολουθεί μπορείτε να κατεβάσετε διδακτικό σενάριο για την εξουδετέρωση με την χρήση ΤΠΕ Επίσης κάνοντας κλικ στην επιλογή chemistry A' θα εισέλθετε στην wiki σελίδα που παρουσιάζονται οι εργασίες και παρουσιάσεις των μαθητών/τριών της Α' Λυκείου στο μάθημα της Χημείας για το σχολικό έτος 2008-2009 και 2009-2010chemistry-a Παρουσίαση σε power point των εισαγωγικών μαθημάτων στη Χημεία Α' λυκείου Το αρχείο που θα αναδυθεί μπορείτε να το κατεβάσετε στον H/Y σας.

Η παρουσίαση αναφέρεται στην δομή του ατόμου. επιμέλεια Ευγενία ΡούτουλαΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΙΙ. Αξιολόγηση στη ΧΗΜΕΙΑ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ Στο αρχείο pdf που θα αναδυθεί περιέχεται η πρόταση του ΚΕΕ για την αξιολόγηση των μαθητων στη Χημεία. Εναλλακτικές ιδέες. Εναλλακτικές ιδέες των μαθητών στην Χημεία 1.

εναλλακτικές ιδέες

Ο δυϊσμός κύμα - σωματίδιο Το φως είναι ή το ένα ή το άλλο ένα σωματίδιο ή ένα κύμα μόνο Το φως μπορεί να είναι ένα σωματίδιο σε ένα μέρος κάποια χρονική στιγμή και κύμα σε κάποια άλλη χρονική στιγμή Τα σωματίδια δεν μπορούν να έχουν κυματικές ιδιότητες Τα κύματα δεν μπορούν να έχουν σωματιδιακές ιδιότητες Η θέση ενός σωματιδίου μπορεί να είναι πάντα απολύτως γνωστή Ένα φωτόνιο είναι ένα σωματίδιο με ένα κύμα μέσα του Τα φωτόνια με μεγαλύτερη συχνότητα είναι μεγαλύτερα από εκείνα με μικρότερη συχνότητα Όλα τα φωτόνια έχουν την ίδια ενέργεια Ένταση σημαίνει ότι το πλάτος ενός φωτονίου είναι μεγαλύτερο Η αρχή της αβεβαιότητας είναι αποτέλεσμα των ορίων των μετρητικών συσκευών Οι ακτίνες των λέιζερ είναι πάντα ορατές από μόνες τους Κάποιες φορές αισθάνεστε σαν κύμα, και άλλες όχι 2. Ατομικά μοντέλα. Chemistry JAVA Applets.

Προσομοιώσεις του PhET μεταφρασμένες Ελληνικά. Περιοδικός Πίνακας (Greek Periodic Table) Free chemistry Animations - Learnerstv. The Periodic Table . What's In the Box. Λογισμικό-Υλικό Δραστηριοτήτων Χημείας. Χημικός – Chemist.gr. Χημεία Λύκειο/ ΕΠΑ.Λ. ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΥΛΗΣ. Calorimetry.swf (application/x-shockwave-flash Object) Application of calorimetry - ChemWiki. Bomb calorimeter is an isolated system and has constant volume. The bomb is a sealed container for the reaction occurring, and the heat of reaction will transfer to the water or oil in the inner container.

The temperature changing of the water is usedto calculatethe heat of reaction. Bomb calorimeter is suitable for study of combustion reaction. The ignition of sample will be done by electricity connectingto the sample holder in the bomb[3]. This system is adiabatic, so there is no heat transfer between calorimeter and surrounding, q=0. W.W. Norton & Company: ChemTours. Chemistry Interactive Video Animations. Chemistry books. Chemistry blog, Χρήστος Κούτρας. Stayraknt. Χημεία Γ΄Λυκείου : chem.gr. ΘΕΜΑ 1ο 1. Σωστό – Λάθος α. Σε υδατικό διάλυμα πρωτολυτικού δείκτη ΗΔ, επικρατεί το χρώμα του ΗΔ όταν ισχύει pH< pKa ΗΔ –1.

ΩΘΗΣΗ : Φροντιστήριο. ΧΗΜΕΙΑ. Χημεία Γ΄ Λυκείου Κατεύθυνσης. Chapter 7: Electrons in Atoms and Periodic Properties. Chapter 17: Equilibrium in the Aqueous Phase. Ώσμωση & Αντίστροφη Ώσμωση. Ώσμωση ονομάζεται το φαινόμενο της διέλευσης περισσότερων μορίων διαλύτη, μέσω ημιπερατής μεμβράνης, από τον διαλύτη στο διάλυμα ή από το διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης (αραιότερο) προς το διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης σε διαλυμένη ουσία (πυκνότερο). Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία κατά την οποία μόνο τα μόρια του διαλύτη διαπερνούν την μεμβράνη, ενώ τα μόρια της διαλυμένης ουσίας όχι. Χωρίς την ύπαρξη της μεμβράνης θα συνέβαινε απλή ανάμιξη των δύο διαλυμάτων ή του διαλύτη και του διαλύματος. Αν από την ημιπερατή μεμβράνη περνά και διαλυμένη ουσία, τότε η διαδικασία παύει να είναι ώσμωση και γίνεται μεταξύ των δύο διαλυμάτων. Η ώσμωση πραγματοποιείται με σκοπό να εξισωθούν οι συγκεντρώσεις των διαλυμάτων από τις δύο πλευρές της ημιπερατής μεμβράνης.

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Υλικό Φυσικής - Χημείας. …. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ. Σελίδες ΑΣΚΗΣΕΙΣ Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ Επιλεγμένες Ασκήσεις Φυσικής Κατ. Τεστ και Διαγωνίσματα Χημείας. 3.Οργανική Χημεία. Αλκοολες εστεροποιηση - Η ΧΗΜΕΙΑ στο σχολείο και στη ζωή απο τον Γ Σταυρακαντωνάκη. BUFFER SOLUTION Ppt Presentation. Chemtoons. pHbuffer20. Χημεία και Βιολογία Λυκείου. ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.