background preloader

Student News

Student News

https://www.cnn.com/cnn10

Related:  medinexgymnasiet engelskabudigaRead and Listen Along and Aloud Resources

Läslov och berättande DN idag 27/10 hade en riktigt läcker annonssida för Läslovet. Bra förslag, bra bilder och bra texter. För några dagar sedan skrev jag om den fantastiska Läslovs-bilagan som fanns instucken i Metro (21-23/10). Jag ser nu att den finns att ladda ner. Länken är: Läslovs-bilagan (du hittar den på sidorna 34-37).

Feed forward på gruppnivå - Mia Smith Hur många gånger har vi lärare inte suttit sena kvällar (och nätter) med personlig, individuell feedback för att eleverna ska utveckla sitt skrivande, sitt tänkande och sitt lärande. Och efter några timmar kommer väl den där tanken farande att det man skriver till en elev säkert skulle gagna flera elever. Och att vi skriver samma saker på flera olika ställen. Hur kan vi maximera effekten av detta? Engelska åk 6 Bedömningsstöd, provlektioner m.fl. gratismaterial Kartläggning och bedömning Grundskola kampanj Kampanjer Liber Bedömningsstödet till Tummen upp! Engelska kartläggning åk 6 hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper inför betygssättningen i årskurs 6. När man tydliggör vad målet är och vilka kunskapskrav som prövas, vad eleven kan för tillfället och hur eleven ska komma vidare i sin kunskapsutveckling synliggör man elevens lärande. Tummen upp!

Hörförståelse med strategier som hjälp Vi arbetar med hörförsteålse i min språkvalsgrupp, de elever som inte läser något språk, och programmet vi utgår från är News Reel Easy från UR. Programmet är ett par minuter långt och finns också i en svårare variant här. Eftersom jag har elever som inte når målen i engelska och många främst behöver träna på att lyssna så arbetar jag med strategier för att ge dem verktyg för att lyssna aktivt. Som ni ser är det samma upplägg med strategier som vid läsning och det ger dem en röd tråd av att strategier är tillämpbara vid många olika uppgifter. Vi gör så här: Att skriva filmmanus Film är ju fantastiskt roligt. Kul att spela in, roligt att titta på…. men ganska krävande att skriva manus. För att resultatet ska bli riktigt bra kan eleverna skriva Storyboards, men det är svårt och mycket tidskrävande. Dessutom är min erfarenhet att eleverna ändå gör ändringar och improvisationer när de väl filmar. Men ska filmen bli bra förutsätter det att manuset bygger på en trovärdig och genomförbar historia.

Charles Dickens & A Christmas Carol Av en tillfällighet upptäckte jag att Dickens julberättelse A Christmas Carol finns tillgänglig digitalt i olika svårighetsnivåer, se länkar nedan. Som lärare brottas man ju ständigt med att plocka fram utmaningar till alla elever och med detta digitala material ges eleverna möjlighet att välja nivå och de kan också växla mellan olika nivåer. Oavsett så behandlas ju samma berättelse och läraren kan leda diskussioner där innehållet tolkas samt kopplas till Dickens liv och den tid berättelsen tillkom och utspelas i. Som start för hela arbetet genomförs en så kallad "blind Kahoot", det vill säga man gör en genomgång av ett nytt arbetsområde med hjälp av flervalsfrågor i Kahoot.

Hörförståelse på nätet På dessa länkar finner du hörförståelse, med lucktexter mm till. Mycket användbart för att variera på det som eleverna hör förutom dig och det inlästa material som man oftast lyssnar på, om man inte använder film eller musik mm. Här finns en lucktext att fylla i när man lyssnar och sedan kan rätta själv. Finns många texter i olika nivåer. På manythings.org har ni också en guldgruva vad gäller material till engelskundervsiningen; läsning med text, lyssna och tala för att nämna några kategorier. BBC har hörförståelseövningar här. En lektion i hur sociala medier påverkar oss Jag såg en ny serie på SVT som heter #hasthag och tittade på de tre första avsnitten i går. Jag såg direkt koppling till svenskämnet och tänkte därför dela med mig av det upplägg jag satte ihop igår där syftet är att: formulera sig och delta i samtal kring innehållet i serien där eleven ställer frågor, framför åsikter och argumenterar kring innehållet och kopplar detta till tid och orsakformulera sig i skrift genom att skriva en reflekterade text där eleven sammanfattar innehållet i serien och resonerar kring budskap och hur det påverkas av mediet och vad det kan få för konsekvenser Serien bygger delvis på en händelse som kallas för Instagramupploppet och som ägde rum i Göteborg 2012. #hashtag handlar om vänskap, utanförskap, svek och viljan att bli sedd.

NIVÅANPASSAT PÅ ENGELSKA – Patricia Diaz Här tänkte jag försöka samla specifika digitala resurser som kan användas i engelskundervisningen i de grupper där man har lite extra behov av att förse eleverna med mer individanpassade övningar på olika nivåer. Den här sidan är alltså ett komplement till den ”stora” länksamlingen för engelska som du hittar i menyraden under ”Länksamlingar” högst upp på den här sidan. Där hittar du också en länksamling över digitala verktyg. Gissar att det är verkligheten för många och att många av er har massor av bra tips att dela med er av. Lämna gärna en kommentar eller mejla mig om du har fler tips! (På den här sidan är det mest fokus på resurser för högstadiet för det är där jag undervisar just nu.)

Newsreel: 2014-01-25 Nyheter från hela den engelskspråkiga världen, presenterade på lätt engelska. Rubriker: Amerikan betalar 350 000 dollar för att få jaga noshörningar. För varmt för tennis i Australien. Malta-pass till salu. Tonåring från England når Sydpolen. Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skulle det vara att vara en författare? Varifrån kommer alla fantastiska historier? Valet i USA - Färdig lyssningsövning för lärare i engelska Introduktion Ibland har jag lyssningsövningar som går ut på att eleverna får titta på ett videoklipp eller lyssna på en text samtidigt som de har texten nedskriven framför sig. Texten innehåller dock luckor och meningen är att eleven ska fylla i korrekt ord i luckorna. Jag brukar göra två versioner av manus - ett med lite färre och ett med lite fler luckor. Det är en bra övning eftersom elever som inte har bra ordkunskap och textuppfattning ofta uppfattar talad engelska som en enda ljudgröt där de inte kan höra början och slut på olika ord och därför får svårt att förstå det de hör.

Related:  TV et RADIOS EN ANGLAISListeningCurrent Event WebsitesESL OzkanNewsSocial Studies, Government, and GeographyESL & EFL learning ResourcesHumanitiesvideosTV/VideoNewsVocabulaireSites with ArticlesCOContent Curation CollectionAnglais