background preloader

Instruktioner för programmering

Instruktioner för programmering
Jag har sedan i höstas arbetat med att programmera i Scratch Jr i min tvåa. Eleverna har lärt sig grunderna och fått små uppdrag. Jag har integrerat matematiken på ett naturligt sätt då man under programmeringen hela tiden måste beräkna t.ex. hur många steg som behövs för att komma till en viss punkt eller vilket tal som gör att en sprajt snurrar ett helt varv eller ett halvt varv. Koordinatsystemet introducerades här för eleverna på ett naturligt sätt där eleverna direkt förstod nyttan med det. Jag har också integrerat svenskan i programmeringsundervisningen genom att arbeta med instruktioner. Jag har gett eleverna instruktioner både muntligt och skriftligt om hur de ska programmera för att uppnå det som är målet med lektionen. Jag gick igenom instruktionen tillsammans med klassen. Eleverna fick sedan varsin instruktion och satte igång att programmera med hjälp av den. Om du vill ha min genreplansch för instruktionen finns den som PDF att lada ner här: instruktion.

http://frokenkarin.moobis.se/2017/04/23/instruktioner-for-programmering/

Related:  programmeringprogrammeringprogrammering

Koda i skolan – Nytt läromedel ska få lärare att bli digitala – Kodcentrum Nyhet 2018 implementeras regeringens beslut att införa programmering och digitalt skapande i läroplanen för grundskolan. Beslutet kommer att påverka tusentals lärare. Därför lanseras nu Koda i skolan, ett nytt läromedel som ska göra det enkelt för lärare att komma igång med programmering. Uppfinn inte hjulet – bokrecension ”Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans” Uppfinn inte hjulet – bokrecension ”Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans” Efter lite trädgårdsarbete bestämde jag mig för att unna mig en stund i hängmattan med en bok. Av en slump hittade jag en bok som jag letat efter ett tag, gömd under ett par tidningar vid soffan. Ni vet hur det är, man plockar hem böcker för att läsa och lägger dem på random ställen och sedan glömmer man av! Boken som så passande dök upp var boken ”Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans” av Gunilla Essén, Erika Björklund och Leicy Olsborn Björby. Det är en nätt och lättläst liten bok om pedagogisk dokumentation.

Datalogiskt tänkande – jennykodar.se Att arbeta med datalogiskt tänkande är kanske inte självklart men väldigt viktigt. Det är nog ganska nytt att vi talar om detta i skolan. Jag valde att börja arbeta med en bok som jag länge varit sugen på. ”Hej Ruby” som handlar om ett äventyr i datorernas magiska värld, skulle kunna kalla det en slags sagobok om programmering. Programmering främjar elevens lärande Det säger läraren Yvonne Littbrand som låter sina elever i årskurs 3 i Sjöstadsskolan jobba i programmeringsspråket Scratch för att skapa ett eget spel. Två och två sitter eleverna vid datorerna och Yvonne Littbrand har sin egen dator kopplad till smartboarden och visar vad som händer. Det är inget fel på elevernas engagemang, hon får hjälp med att hitta lösningar och på hur spelets bläckfiskar ska röra sig i ett akvarium. – Sjöstadsskolan börjar redan i förskolan med Bee Bot, en liten robot i form av ett bi, som går att programmera framåt och åt sidan genom knapptryckningar, säger hon och berättar att hon i svenskan låtit eleverna skriva en berättelse där programmering av Bee Bot blev ett hjälpmedel.

Programmering införs i läroplanen- hur ska jag få koll? – IKTsidan Stärkt digital kompetens i skolans styrdokument Regeringen har beslutat om förtydliganden och förstärkningar i styrdokument – bl.a. i läroplaner för grundskolan och gymnasieskolan– för att tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens. Ändringarna rör rektorers och lärares uppdrag, skolbibliotekets roll och undervisningen i enskilda ämnen. Ändringarna ska tillämpas senast från och med den 1 juli 2018. Programmering för barn – javisst! Initiativ för att främja barns möjlighet att lära sig förstå programmering är bland det hetaste i IT-branschen. Vi på IIS har bestämt oss för att fortsätta att satsa på barnhack. Bland annat planerar vi att arrangera tjugo barnhack i Sverige under året. Vi på IIS har sedan några år tillbaka arrangerat programmeringskurser på vårt kontor i Stockholm, kurser som leds av Måns Jonasson. Vi har även genomfört barnhack runtomkring ute i landet. Vårt mål är att barn ska får mer och fördjupade kunskaper i programmering.

Förstelärare i Svedala För ett tag sedan gick jag en workshop i att programmera i Scratch som hölls här i Svedala. Jag har sedan dess återvänt till Scratch regelbundet för att lära mig själv. När så regeringen i mars beslutade att förtydliga och förstärka läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan och gymnasieskolan, kände jag att jag vill prova att använda det jag lärt i min klass. Detta att programmera kommer att ligga i vårt uppdrag och jag vill hellre vara före än efter. Digitala arbetssätt i klassrummet Att våga ta språnget Digitala arbetssätt i klassrummet är en praktisk och konkret handbok för dig som vill börja arbeta mer aktivt och genomtänkt med digitala verktyg. Boken kräver inga förkunskaper och är användbar oavsett standard på skolans utrustning. Författaren Sara Bruun beskriver lättsamt och informativt sina egna erfarenheter på resan från nybörjare till ”datanörd”. Hon ger många exempel på digitala projekt, från enkla grammatikövningar till filmklipp och online-samarbeten med skolor i andra länder. Boken tar även upp det flippade klassrummet och de utökade möjligheter till bedömning och uppföljning som digitala verktyg ger.

Bygg din egen spelkonsol med Raspberry Pi 3 En Raspberry Pi är inte större än ett kreditkort, men den kan användas till långt mycket mer än att bara betala fakturor. Ursprungsmodellen togs fram med syftet att stödja undervisningen i grundläggande datakunskap i skolor och utvecklingsländer. I och med att serien blivit allt mer populär har dock användningsområdena för de lilla enkortsdatorerna formligen exploderat. Läsarfavorit: Så bygger du en magisk spegel Raspberry Pi kan agera som en enklare skrivbordsdator och är en bra inkörsport för den som vill lära sig Linux. Den går att plugga in som mediadator, sätta upp som Bittorrent-server eller användas som bas i ditt smarta hem.

Write to Read med iPads I slutet av majmånad på en skola vidrör en lärare mig mycket lätt vid armbågen, läraren teaterviskar helt tyst: -”Du ska få höra något…”. Min hjärna hinner tänka alla möjliga saker tills jag hör… -”Vi har 100% måluppfyllelse i svenska”…. Läraren ler med hela kroppen och jag står i personalrummet med kaffekoppen i handen – helt stum. Jag kommer inte att påstå eller ens försöka påskina att det är arbetssättet att skriva sig till läsning som var upphov till denna måluppfyllesle – jag kommer bara att berätta vad jag ser. Arbetet i den här klassen har varit mycket strukturerat, ett tydligt ledarskap i klassrummet, ett bra bemötande, ett gott samtalsklimat där alla får talutrymme. Ett klassrum där det finns färg, papper, pennor, Airprint skrivare, klister, interaktrivtavla, matta på golvet, traditionella skolbänkar, internet, whiteboard, saxar, tryckta böcker, iPads, bokstavsplanscher, elevernas alster på väggarna…. och mycket annat.

DD101N Förberedande kurs i programmering och datalogiskt tänkande, 3 hp Denna kurs riktar sig till dig som ska läsa ett program där programmering ingår, och som vill vara ordentligt förberedd inför kursstarten. Denna kurs är avsedd för dig som sökt in till högskola eller universitet på en utbildning som innehåller programmering eller där programmeringskunskaper kan vara nyttiga. KTH erbjuder förberedande kurser i programmering i samarbete med andra högskolor.

Related: