background preloader

Instruktioner för programmering

Instruktioner för programmering
Jag har sedan i höstas arbetat med att programmera i Scratch Jr i min tvåa. Eleverna har lärt sig grunderna och fått små uppdrag. Jag har integrerat matematiken på ett naturligt sätt då man under programmeringen hela tiden måste beräkna t.ex. hur många steg som behövs för att komma till en viss punkt eller vilket tal som gör att en sprajt snurrar ett helt varv eller ett halvt varv. Koordinatsystemet introducerades här för eleverna på ett naturligt sätt där eleverna direkt förstod nyttan med det. Jag har också integrerat svenskan i programmeringsundervisningen genom att arbeta med instruktioner. Jag har gett eleverna instruktioner både muntligt och skriftligt om hur de ska programmera för att uppnå det som är målet med lektionen. Jag gick igenom instruktionen tillsammans med klassen. Eleverna fick sedan varsin instruktion och satte igång att programmera med hjälp av den. Om du vill ha min genreplansch för instruktionen finns den som PDF att lada ner här: instruktion.

http://frokenkarin.moobis.se/2017/04/23/instruktioner-for-programmering/

Related:  matematikMatematikKodningprogrammeringprogrammering

Att skriva räknehändelser - Mia Kempe Veckorna innan sportlovet gjorde min klass några gamla nationella prov som träning inför de riktiga nationella proven. Vi övade mest på provens karaktär, eftersom mina elever inte har skrivit några nationella prov tidigare. Samtidigt gav proven lite information kring vilka områden eleverna behöver träna på innan de slutar trean. Ett sådant område var att skriva räknehändelser.

Uppfinn inte hjulet – bokrecension ”Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans” Uppfinn inte hjulet – bokrecension ”Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans” Efter lite trädgårdsarbete bestämde jag mig för att unna mig en stund i hängmattan med en bok. Av en slump hittade jag en bok som jag letat efter ett tag, gömd under ett par tidningar vid soffan. Ni vet hur det är, man plockar hem böcker för att läsa och lägger dem på random ställen och sedan glömmer man av! Boken som så passande dök upp var boken ”Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans” av Gunilla Essén, Erika Björklund och Leicy Olsborn Björby. Det är en nätt och lättläst liten bok om pedagogisk dokumentation.

Micro:bit i skolan – vägar och hinder – Omvärldsbloggen För knappt ett år sedan började BBC dela ut micro:bit till alla brittiska lärare och elever i årskurs sju (som motsvarar årskurs sju i Sverige). Totalt handlade det om ungefär en miljon enheter som distribuerades till skolor i hela Storbritannien. När det var klart började man konkretisera nästa planerade steg: resten av världen. I oktober grundade BBC tillsammans med sina partners en icke-vinstdrivande stiftelse – Micro:bit Educational Foundation – som tog över utveckling, försäljning, support och spridning av den lilla enkla, men ändå kraftfulla, datorn.

De leker och spelar för att lära sig räkna - Katrineholms-Kuriren På avdelningen Tigern på Sandbäcksskolans fritidshem sitter barnen och spelar kortspel. De sitter två och två vid olika bord och koncentrerar sig på att försöka spela ut alla kort. Spelet Blink liknar det klassiska Uno, men med en ytterligare parameter; varje kort har förutom en färg och ett nummer också en form. — Det är lite roligare än att räkna i matteboken, säger Maja Willman i klass 1a. Programmering främjar elevens lärande Det säger läraren Yvonne Littbrand som låter sina elever i årskurs 3 i Sjöstadsskolan jobba i programmeringsspråket Scratch för att skapa ett eget spel. Två och två sitter eleverna vid datorerna och Yvonne Littbrand har sin egen dator kopplad till smartboarden och visar vad som händer. Det är inget fel på elevernas engagemang, hon får hjälp med att hitta lösningar och på hur spelets bläckfiskar ska röra sig i ett akvarium. – Sjöstadsskolan börjar redan i förskolan med Bee Bot, en liten robot i form av ett bi, som går att programmera framåt och åt sidan genom knapptryckningar, säger hon och berättar att hon i svenskan låtit eleverna skriva en berättelse där programmering av Bee Bot blev ett hjälpmedel.

Makerdays Det första du ska få göra är en enkel programmering där två Micro:bits kommunicerar med varandra via den inbyggda radiofunktionen. Vi vill göra ett program som när du trycker ner knapp A visar en glad smiley på den andra micro:biten och när du trycker ner knapp B visar en ledsen smiley på den andra micro:biten. Båda micro:bitarna ska kunna skicka och ta emot smileys, vilket du löser genom att göra ett och samma program som du laddar ner på båda två.

Matematikpapper Här finns kopieringsunderlag som du fritt kan använda i din undervisning. En del lärare skriver ut exakt det som behövs till en lektion, andra gör iordning en pärm med de underlag som kan vara aktuella för ett läsår och placerar pärmen vid kopiatorn. Eleverna kan alltid få arbeta på fina papper som inte är kopia på kopia på kopia … Har du önskemål, förslag eller synpunkter, hör av dig till Lena.Nilsson@ncm.gu.se. Stämmer inte måtten när du skrivit ut? Minecraft Idag släpps Minecrafts Education Edition. Det är en tidig version som lärare kan installera och testa gratis. Minecraft Education bygger på feedback från lärare och de funktioner och möjligheter som framförts som viktiga för att förbättra lärandet. Easy Classroom Collaboration- Enkelt klassrumssamarbete: Det man bland annat kan göra i Education Edition är att samverka i klassrummet.

Programmering för barn – javisst! Initiativ för att främja barns möjlighet att lära sig förstå programmering är bland det hetaste i IT-branschen. Vi på IIS har bestämt oss för att fortsätta att satsa på barnhack. Bland annat planerar vi att arrangera tjugo barnhack i Sverige under året. Vi på IIS har sedan några år tillbaka arrangerat programmeringskurser på vårt kontor i Stockholm, kurser som leds av Måns Jonasson. Vi har även genomfört barnhack runtomkring ute i landet. Vårt mål är att barn ska får mer och fördjupade kunskaper i programmering.

Makertjej Nu bildas Makers of Sweden! Pernilla Alexandersson skickar med en videohälsning till riksmötet 2017. Add Gender har utfört en normkartläggning av makerrörelsen 2016 på uppdrag av det nationella initiativet Makertjej med stöd av Vinnova. Kooperativ matematik Matematik handlar inte om att endast lära in siffror och tabeller utantill, utan det handlar om att förstå varför 1+1 är lika mycket som 2. Att förstå processen bakom och sambandet mellan siffror. Därför är det bra att praktiskt få prova sig fram och diskutera med andra. Det är enormt viktigt för utvecklingen att kunna få sätta ord på sina kunskaper och pröva använda ämnesspecifika ord!

Related: