background preloader

Ayurveda info

Facebook Twitter

5 fantastiska örter för reseapoteket - Tia Jumbe - ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare. Sommar och sol, myggor och fästingar.

5 fantastiska örter för reseapoteket - Tia Jumbe - ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare

Snart dags för semester! Här är 5 örter som tillsammans utgör ett komplett reseapotek för de flesta av sommarens och semesterresans utmaningar. Vi kommer i sommar att bila runt i Tanzania och tillbringa tid på Zanzibar, där vi har släktingar. När man tillbringar några veckor i tropiska länder får man räkna med att bli både magsjuk, få konstiga insektsbett och sova sämre. Men alla slags resor ökar vata och med det oro och problem med magen. Kardemummafrön. Ingefära, färsk och pulver. Gurkmeja. Muskotnötpulver. Pepparmynta eterisk olja. Förläng livet med ayurvedans stärkande handlingar - Tia Jumbe - ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare.

Foto: Alejandro Alvarez på Unsplash.

Förläng livet med ayurvedans stärkande handlingar - Tia Jumbe - ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare

I rasayanas ger ayurvedan nyckeln till hur vi stärker vår immunitet så mycket att vår kropp faktiskt föryngras. Något av det viktigaste du kan göra för att få ett längre och friskare liv är – att göra andra glada! En anledning till att jag älskar ayurvedan är att den är holistisk på ett så sympatiskt och logiskt sätt. Att äta rätt är viktigt, precis som att ha en hälsosam livsstil, omge sig med givande människor och att odla ett positivt sinnelag. Just hur vi beter oss mot våra medmänniskor har enormt stor påverkan på vår hälsa. Ayurvedan har en mängd så kallade rasayanas, mat, örter och kosttillskott som stöttar immunförsvaret och är så kraftfulla att de anses ha en föryngrande effekt på vävnaderna i vår kropp. Eftersom sinne och kropp anses hänga samman är det i allra högsta grad viktigt att bete sig rätt.

Att vara en god samhällsmedborgare, uppföra sig gott och göra osjälviska handlingar ökar mängden ojas i kroppen, och räknas som en rasayana. Här kan du köpa ayurvediska produkter - lista med webbutiker - Tia Jumbe - ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare. En bild inifrån superfina Veda Lila i Stockholm.

Här kan du köpa ayurvediska produkter - lista med webbutiker - Tia Jumbe - ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare

Har du svårt att hitta ayurvediska livsmedel, kryddor och massageoljor? Här är elva webbutiker där du hittar allt du behöver för en ayurvedisk livsstil. Fem av dem är specialiserade inom ayurveda! Stockholmare har tur – här finns åtminstone tre ayurvediska butiker och flera hälsokosthandlar med en del ayurvediska produkter i sitt utbud. Men ute i landet är det antagligen glesare. Jag har själv bara erfarenhet av att ha handlat på två av dess butiker: Veda Lila och Rawfoodshop.se.

Har du jag missat någon webbutik ute i landet som säljer ayurvediska produkter? Har du erfarenheter av någon av de butiker jag har listat? Tillsammans kan vi hålla den här listan uppdaterad och levande, för att förenkla för alla som vill förgylla sina liv med ayurvediska produkter! Och till er som hört av er och undrar var det går att köpa ayurvediska produkter – varmt lycka till med era beställningar! Tia Vedalila.se Frakt: Från 65 kronor.

Shop.vedahouse.se. Lär dig ayurvedans olyckliga matkombinationer - Tia Jumbe - yogalärare, journalist & författare. Meloner – “eat them alone or leave them alone”.Foto: Caju Gomes på Unsplash Känner du till ayurvedans olyckliga matkombinationer?

Lär dig ayurvedans olyckliga matkombinationer - Tia Jumbe - yogalärare, journalist & författare

Vissa födoämnen blir i kombination så svåra att bryta ner, att det bästa är att helt enkelt låta bli att äta dem tillsammans. Här är de värsta kombinationerna! Ibland ställer ayurvedan till det för oss – men jag lovar att det är bara för att vara snäll! Ta till exempel det där med olika matkombinationer som inte är så bra för oss att äta. En del av kombinationerna är sådant som många av oss äter så gott som dagligen, så som mjölk och bröd, yoghurt och frukt, ägg, potatis och ost, och citron och tomat (på salladen).

Men du behöver inte få panik om matkombinationer från listan här nere regelbundet hamnar på ditt matbord. Närma dig listan med kärlek, ta en sak i taget och justera lite här, lite där. Här är de födoämnen som du bör undvika att äta tillsammans: Frukt: Bör inte kombineras med någon annan mat förutom möjligen dadlar, eftersom det bryts ner så snabbt. Näring eller slagg - vad blir din mat i magen? - Tia Jumbe - yogalärare, journalist & författare. Inom ayurvedan säger vi att det är ama, alltså slaggprodukter, som ligger bakom alla sjukdomar.

Näring eller slagg - vad blir din mat i magen? - Tia Jumbe - yogalärare, journalist & författare

Ama bildas när matsmältningen inte fungerar som den ska. Här är några vanliga symptom på ama – och så här undviker du att få det! Ayurvedan vänder på vissa sätt upp och ner på “sanningar” och vedertagna hälsoråd. Inom ayurvedan är det helt individuellt vad som är nyttig mat! Det som anses vara så självklart nyttigt för alla att äta enligt gängse hälsorön kan enligt ayurvedan vara allt annat än hälsosamt för vissa.

Ama är osmält föda och diverse främmande och potentiellt skadliga ämnen så som läkemedel som kroppen inte kan ta hand om, utan som i stället börjar klogga igen någon av de 14 fysiska kanaler vi har i kroppen. Ama är en kall, tung och blockerande substans, och anledningen till att vi bör undvika avokado så länge vi har ama är att substanserna påminner om varandra. Ama bildas alltså när kroppens matsmältning inte förmår bryta ner födan och/eller de ohälsosamma ämnena. 1. 2. 3. 4. 5.