background preloader

Novell

Facebook Twitter

En modell for novell Lektionsupplagg 1. Twistorier blir till kortnoveller som leder till kamratrespons. Nu är vi inne i mitten på mars och allt oftare visar sig den värmande och energigivande vårsolen.

Twistorier blir till kortnoveller som leder till kamratrespons

Att bo vid havet är en förmån som jag tyvärr ofta glömmer bort att värdesätta men som jag vissa dagar blir lite extra påmind om. Under de senaste veckorna har samtliga åtta klasser, samt en SVA-grupp, i årskurs 8 på Alpha ägnat sig åt att utveckla sina twistorier (noveller bestående av blott 140 tecken, se tidigare inlägg) till kortnoveller med 300-340 ord. Syftet med att skriva en twistoria var att med så få ord som möjligt skapa en text som fungerar som en novell.

Nästa steg blev således att med utgångspunkt från densamma bygga ut dramaturgin samt innehållet till en mer ordrik och gestaltande novell, men att ändå fortfarande använda sig av ett begränsat "utrymme" för texten. Syftet med det var att fokusera på formuleringar, beskrivningar och att inte inte sväva ut för mycket i själva handlingen. "Du har lagt till mer saker som händer. " "Vi får veta vad personen heter. " Blått - tankar 1. 2. Flash Fiction – ett undervisningstips! Under de senaste två veckorna har eleverna fått arbeta med mikronoveller (igen).

Flash Fiction – ett undervisningstips!

Senast var det när eleverna skrev på bloggen Hjälten och jag, förra årets spännande litteraturprojekt. Hur som helst – jag formligen älskar det formatet då det verkligen handlar om att laborera med språket. När eleverna får ett begränsat antal ord (i det här fallet 75) och ändå ska följa novellens dramaturgiska kurva så kräver det en känsla för vilka ord som ska vara med och vilka som ska väljas bort. Det leder alltid till intressanta språkliga diskussioner med eleverna i klassrummet. Det har även triggat dem så pass att vi har hört dem diskutera i korridorerna mellan lektionerna hur de ska bygga upp sina texter. Den här gången kom min kollega dessutom på den briljanta idén att mikronovellerna skulle ta avstamp i den svenska låtskatten. Såklart tyckte vissa att uppgiften var svår eftersom orden inte räckte till allt de ville säga.

Lycka till och mycket nöje! /Jannike Instruktion. Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT. Det har blivit som ett mönster att jag (ibland tillsammans med kollegor) varje vår drar igång ett undervisningsprojekt som utmanar vad skola kan vara.

Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT

Denna vår var det dags för källkritikprojektet riktigtsant.se. Det blev kalasbra, men något som bliv minst lika bra utan att vara särskilt nyskapande var novellarbetet på temat flykt. Förutom fantastiska berättelser av alla elever i åk 6 på Årstaskolan så var arbetet lätt att koppla till kunskapskrav och det lirade bra ihop med nationella proven. Ingenting kändes stressigt och jag upplevde att alla elever hajade vad de höll på med. Så här gick det till: Jag ville att eleverna skulle vara förberedda på själva formen på ett nationellt prov i svenska. Steg 1 Instruktion Eleven kan skriva olika slags texter med ... innehåll och ... fungerande struktur samt ... språklig variation. Eleverna skrev och fick mejla in texten efter ca 80 minuter. Eleverna hann olika många texter på ca 45 minuter.

Pälsen. Miljöbeskrivningar. Klippet -ett novellprojekt. Ett novellprojekt för årskurs 4-9 Lärarhandledning av Josef Sahlin 2013 Klippet är ett läromedel för att utveckla skrivandet och berättandet för elever i årskurs 4-9.

Klippet -ett novellprojekt

Tanken är att eleverna med materialet ska utmanas att skriva en längre ickekronologisk novell med växlande personer i fokus. Detta kan vara svårt och därför har de här en tydlig struktur där de börjar att skriva linjärt för att sedan klippa och ändra i texten. Materialets namn Klippet syftar dels på att de klipper och flyttar textblock och dels på att filmer ofta är uppbyggda på detta sätt. Förutom att skriva så ingår det också i arbetet att ta del av de andra elevernas texter och inspireras av annan litteratur, samt diskutera och tänka kring språkets funktion i olika sammanhang. Ett halvt ark papper. Skriva en novell (Svenska) - Studi.se. Att skriva en novell. Det första jag vill säga om novellskrivandet är att det är en kreativ process som inte låter sig rutas in.

Att skriva en novell

Men precis som med alla andra kreativa processer (skapa musik, måla tavlor, etc) behöver man först lära sig hantverket. Man lär sig att skriva noveller genom att läsa noveller, men framförallt genom att skriva noveller. Om du är fullständig nybörjare på att skriva noveller har jag ett kom-igång-tips. Vill du veta mer om de olika novellformerna och vad som definierar en novell rekommenderar jag sidan Vad är en novell? Kanske du vill lära dig hur man konstruerar en berättelse, lång som kort, enligt "snöflinge-metoden"?

Och kanske vill du spåna fram en berättelse med hjälp av den helautomatiska Intrig-skaparen... Det kan ju också vara så att du tänker ställa upp i en novelltävling och undrar hur man bär sig åt för att vinna - då bör du ju inte missa den här artikeln från min blogg där jag ger dig sju omistliga novelltips! För mig handlar det om ett sug – jag måste helt enkelt skriva. Alexander Skarsgård - Att döda ett Barn (To kill a Child) short movie. Skriva novell. Så lång är en novell « Berättarskolan. Januari 10th, 2010 - En vanlig fråga är hur man skiljer på noveller och romaner.

Så lång är en novell « Berättarskolan

Så jag tänkte ägna ett avsnitt av Berättarskolan åt att titta lite på begreppet novell och även jämföra lite med engelskans olika begrepp där ”a novel” är en roman… Hur lång måste en berättelse vara för att räknas som en novell och när förvandlas den till en roman egentligen? Det är en fråga som nybörjare ofta ställer sig. Jag har läst ett antal olika definitioner och vanligtvis så brukar man säga att en novell är upp till 100 000 tecken ungefär. I det engelska språket heter romanen förvirrande nog ”novel”. Hjälp att skriva novell. Inspiration.