background preloader

Novell

Facebook Twitter

Skriva dialog - Google Slides. Personbeskrivningar - Google Slides. Skriva twist - Google Slides. Novellstart - Google Slides. Novellskrivning efter musikvideo. Många elever har svårt att komma igång när det gäller fri skrivning, eller så har de problem att hålla en röd tråd genom berättelsen. Ett sätt att komma runt bägge de problemen är att låta dem skriva en novell baserad på en musikvideo. Många musikvideos är som små berättelses och många ungdomar tittar gärna på musikvideos. Reglerna är enkla. Utgå från en video som har en tydlig berättelse Långt ifrån alla musikvideos duger. Alla scener i videon måste vara med i berättelsen.

Utöver det får eleven lägga till andra scener för att förtydliga berättelsen. Som exempel har du här novellen "Du är min drog", baserad på musikvideon "Addicted to You" av Avicii: Du är min drog Jag suckar uttråkat, torkar av cigarrettaskan och ringarna från ölglasen från ett av borden för att sedan räta på mig och stryka ut vecken i den stärkta, ärmlösa blusen med sin anonyma grå färg. Det här är bara början. När det första gryningsljuset väcker Chicago till liv checkar vi in på ett hotellrum i stadens bättre delar. En modell for novell Lektionsupplagg 1. Twistorier blir till kortnoveller som leder till kamratrespons. Nu är vi inne i mitten på mars och allt oftare visar sig den värmande och energigivande vårsolen. Att bo vid havet är en förmån som jag tyvärr ofta glömmer bort att värdesätta men som jag vissa dagar blir lite extra påmind om. Under de senaste veckorna har samtliga åtta klasser, samt en SVA-grupp, i årskurs 8 på Alpha ägnat sig åt att utveckla sina twistorier (noveller bestående av blott 140 tecken, se tidigare inlägg) till kortnoveller med 300-340 ord.

Syftet med att skriva en twistoria var att med så få ord som möjligt skapa en text som fungerar som en novell. Nästa steg blev således att med utgångspunkt från densamma bygga ut dramaturgin samt innehållet till en mer ordrik och gestaltande novell, men att ändå fortfarande använda sig av ett begränsat "utrymme" för texten. Efter att gemensamt ha läst igenom denna mikro-novell om en person som åker skridskor och hamnar i vattnet läste vi tillsammans den kortnovell som jag skrivit med utgångspunkt i ovanstående textrader: Blått - tankar 1.

Flash Fiction – ett undervisningstips! | UrFlippat. Under de senaste två veckorna har eleverna fått arbeta med mikronoveller (igen). Senast var det när eleverna skrev på bloggen Hjälten och jag, förra årets spännande litteraturprojekt. Hur som helst – jag formligen älskar det formatet då det verkligen handlar om att laborera med språket. När eleverna får ett begränsat antal ord (i det här fallet 75) och ändå ska följa novellens dramaturgiska kurva så kräver det en känsla för vilka ord som ska vara med och vilka som ska väljas bort. Det leder alltid till intressanta språkliga diskussioner med eleverna i klassrummet. Det har även triggat dem så pass att vi har hört dem diskutera i korridorerna mellan lektionerna hur de ska bygga upp sina texter. Den här gången kom min kollega dessutom på den briljanta idén att mikronovellerna skulle ta avstamp i den svenska låtskatten.

Såklart tyckte vissa att uppgiften var svår eftersom orden inte räckte till allt de ville säga. Lycka till och mycket nöje! /Jannike Instruktion Exempel att härma. Vårens bästa lektioner – novellerna om FLYKT | Josef Sahlin. Det har blivit som ett mönster att jag (ibland tillsammans med kollegor) varje vår drar igång ett undervisningsprojekt som utmanar vad skola kan vara.

Denna vår var det dags för källkritikprojektet riktigtsant.se. Det blev kalasbra, men något som bliv minst lika bra utan att vara särskilt nyskapande var novellarbetet på temat flykt. Förutom fantastiska berättelser av alla elever i åk 6 på Årstaskolan så var arbetet lätt att koppla till kunskapskrav och det lirade bra ihop med nationella proven. Ingenting kändes stressigt och jag upplevde att alla elever hajade vad de höll på med. Så här gick det till: Jag ville att eleverna skulle vara förberedda på själva formen på ett nationellt prov i svenska. Eleven kan skriva olika slags texter med ... innehåll och ... fungerande struktur samt ... språklig variation. Eleverna skrev och fick mejla in texten efter ca 80 minuter.

Eleverna hann olika många texter på ca 45 minuter. Lektionen efter fick eleverna förbättra sina egna noveller. Lycka till! Pälsen. Miljöbeskrivningar. Klippet -ett novellprojekt | Josef Sahlin. Ett halvt ark papper. Skriva en novell (Svenska) - Studi.se. Att skriva en novell | Författartips. Det första jag vill säga om novellskrivandet är att det är en kreativ process som inte låter sig rutas in. Men precis som med alla andra kreativa processer (skapa musik, måla tavlor, etc) behöver man först lära sig hantverket. Man lär sig att skriva noveller genom att läsa noveller, men framförallt genom att skriva noveller. Om du är fullständig nybörjare på att skriva noveller har jag ett kom-igång-tips. Vill du veta mer om de olika novellformerna och vad som definierar en novell rekommenderar jag sidan Vad är en novell?

Kanske du vill lära dig hur man konstruerar en berättelse, lång som kort, enligt "snöflinge-metoden"? Receptet hittar du på sidan Att skriva en berättelse från början till slut. Och kanske vill du spåna fram en berättelse med hjälp av den helautomatiska Intrig-skaparen... Novellanalyser är ju ständigt aktuellt för många skolelever - och lärare! Men om du vill veta hur jag själv bär mig åt när jag totar ihop en novell kan du fortsätta läsa denna sida :-) Nedslående? 1. Alexander Skarsgård - Att döda ett Barn (To kill a Child) short movie. Skriva novell. Så lång är en novell « Berättarskolan. Januari 10th, 2010 - En vanlig fråga är hur man skiljer på noveller och romaner. Så jag tänkte ägna ett avsnitt av Berättarskolan åt att titta lite på begreppet novell och även jämföra lite med engelskans olika begrepp där ”a novel” är en roman… Hur lång måste en berättelse vara för att räknas som en novell och när förvandlas den till en roman egentligen?

Det är en fråga som nybörjare ofta ställer sig. Jag har läst ett antal olika definitioner och vanligtvis så brukar man säga att en novell är upp till 100 000 tecken ungefär. Därefter blir det en kort roman eller bok i folkmun. I det engelska språket heter romanen förvirrande nog ”novel”. Notera att man ofta använder sig av antalet ord som sätt att räkna. När man pratar om längden på en novell så kan det kanske vara intressant att titta lite på hur lång tid det tar att läsa en novell. Kanske framtidens melodi är att hålla sig till Flash Fiction, på svenska ung Blixtnoveller eller Snabbnoveller, med en längd på 5 000-10 000 tecken. Källor: Hjälp att skriva novell. Inspiration | Skrivguiden.