background preloader

Noveller

Facebook Twitter

Novellstart - Google Slides. Novellen "Kartongmannen" av Katarina Mazetti. Sagan om busschauffören som tänkte att va fan. Av Tage Danielsson NU SKA NI höra en saga som handlar om bussförare Hugo Berglund.

Sagan om busschauffören som tänkte att va fan

När sagan börjar har han just tagit emot avgiften av den sista påstigande passageraren vid Skanstull, och nu startar han buss numro 144 på sin elfte resa för dagen via Gullmarsplan ut på Huddingevägen mot Örby och Älvsjö till Herrängen och Fruängen. Klockan är halv tolv på dagen, Hugo Berglund är 47 år, månaden är juni och vädret är strålande vackert. Hugo Berglund verkar inte glad. Jag ringer mina systrar. Av Alexandra Andersson Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår.

Jag ringer mina systrar

Har ni hört? Niklas Lindgren. Text: Han hade grön kostym.pdf. Berg som vita elefanter - Svenskanoveller Wiki. Av Ernest Hemingway Bergen på andra sidan Ebrodalen var långa och vita.

Berg som vita elefanter - Svenskanoveller Wiki

På denna sida fanns ingen skugga och inga träd och stationsbyggnaden låg mellan två långa järnvägsspår i solen. En smal remsa längs byggnadens ena sida låg i varm skugga och ett förhänge, tillverkat av sammanknutna små bambustavar, hängde för dörren till baren så att flugorna inte skulle komma in. Amerikanen och flickan som han hade i sällskap satt vid ett bord i skuggan, ute. Det var mycket hett och expressen från Barcelona skulle komma om fyrtio minuter. Someone to watch over me – en novell av Linda Olsson.

Linda Olsson bjuder alla Kulturkollos läsare på sin prisbelönta novell Someone to watch over me.

Someone to watch over me – en novell av Linda Olsson

Stort tack till Linda som frikostigt delar med sig av sin text! Hon är här nu. Min syster. Min halvsyster. Jag hör henne prata med sköterskan långt innan dörren öppnas. Men här står min syster och ser ut som om hon väntar på någon sorts reaktion från mig. ”Hur mår du?” ”Jag håller på att dö”, svarar jag. ”Ja…” säger hon. ”Kan jag göra någonting?” Och jag minns när hon sa precis de orden. ”Nej. Hon var ett sånt vackert litet barn. ”Barnen hälsar”, säger hon. ”Särskilt Anna. Jag tycker om hennes barn. Min syster liknar sin far. Hon vet ännu mindre om mitt, tror jag. Jag öppnar ögonen och ser på henne igen. Hon försöker verkligen. Svenskanoveller Wiki. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel

Berättargrepp

Stockholm håller andan. Stockholm håller andan av Elin Barkström Karumo Stockholm håller andan den här morgonen.

Stockholm håller andan

Det är i alla fall vad jag inbillar mig när jag går på min trottoar. Självklart är det inte min trottoar, men jag brukar kalla den för det. Min trottoar är nämligen platsen där jag lärde mig cykla, öppnade mina första betyg och gjorde en massa andra viktiga saker på. Att arbeta med noveller. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera.

Att arbeta med noveller

När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Tankar om svenska. PROJEKT #de7dödssynderna. Lararhandledning_Klassikerfyran.pdf. Ungdom - Svenskanoveller Wiki. Deckare « Noveller.eu. Att arbeta med novellen. Ett halvt ark papper. Svenskanoveller Wiki. 05.html (Historietter) Det var en kall vinter det året.

05.html (Historietter)

Människorna krympte ihop i kölden och blevo mindre, utom de som hade pälsverk. Häradshövding Richardt hade en stor päls. Det hörde för övrigt nästan till hans ämbetsåligganden, ty han var verkställande direktör i ett alldeles nytt bolag. Hans gamle vän doktor Henck hade däremot icke någon päls: i stället hade han en vacker hustru och tre barn. Doktor Henck var mager och blek. . - Jag har haft ett dåligt år i år, sade doktor Henck till sig själv, när han vid tretiden på julaftonen, just i middagsskymningen var på väg upp till sin gamle vän John Richardt för att låna pengar.

Då han hade hunnit till denna punkt i sin tankegång, befann han sig i hörnet av Regeringsgatan och Hamngatan. . - Fy fan så du ser ut, Gustav, sade häradshövding Richardt, då Henck kom upp till honom på hans kontor.

° bodycard xxxx