background preloader

Noveller

Facebook Twitter

Novellen "Kartongmannen" av Katarina Mazetti. Sagan om busschauffören som tänkte att va fan. Av Tage Danielsson NU SKA NI höra en saga som handlar om bussförare Hugo Berglund.

Sagan om busschauffören som tänkte att va fan

När sagan börjar har han just tagit emot avgiften av den sista påstigande passageraren vid Skanstull, och nu startar han buss numro 144 på sin elfte resa för dagen via Gullmarsplan ut på Huddingevägen mot Örby och Älvsjö till Herrängen och Fruängen. Klockan är halv tolv på dagen, Hugo Berglund är 47 år, månaden är juni och vädret är strålande vackert.

Hugo Berglund verkar inte glad. Jag ringer mina systrar. Av Alexandra Andersson Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår.

Jag ringer mina systrar

Text: Han hade grön kostym.pdf. Berg som vita elefanter - Svenskanoveller Wiki. Av Ernest Hemingway Bergen på andra sidan Ebrodalen var långa och vita.

Berg som vita elefanter - Svenskanoveller Wiki

På denna sida fanns ingen skugga och inga träd och stationsbyggnaden låg mellan två långa järnvägsspår i solen. En smal remsa längs byggnadens ena sida låg i varm skugga och ett förhänge, tillverkat av sammanknutna små bambustavar, hängde för dörren till baren så att flugorna inte skulle komma in. Amerikanen och flickan som han hade i sällskap satt vid ett bord i skuggan, ute. Det var mycket hett och expressen från Barcelona skulle komma om fyrtio minuter. Ur Män utan kvinnor, 1927, Till svenska av Thorsten Jonsson. Someone to watch over me – en novell av Linda Olsson. Linda Olsson bjuder alla Kulturkollos läsare på sin prisbelönta novell Someone to watch over me.

Someone to watch over me – en novell av Linda Olsson

Stort tack till Linda som frikostigt delar med sig av sin text! Hon är här nu. Min syster. Svenskanoveller Wiki. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…”

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel

Berättargrepp

Stockholm håller andan. Stockholm håller andan av Elin Barkström Karumo Stockholm håller andan den här morgonen.

Stockholm håller andan

Det är i alla fall vad jag inbillar mig när jag går på min trottoar. Självklart är det inte min trottoar, men jag brukar kalla den för det. Min trottoar är nämligen platsen där jag lärde mig cykla, öppnade mina första betyg och gjorde en massa andra viktiga saker på. Jag svänger in på den stora gatan. Jag kämpar emot impulsen att gå fram till den hemlösa kvinnan som alltid ler. Någonting som visar att hennes leenden har betytt någonting för mig. Fast hon kanske inte ens kan svenska. Hon fortsätter le när jag går förbi henne och det får mina skuldkänslor att jäsa.

I ett försök att släppa tankarna på den leende kvinnan låter jag mina ögon vandra över de närmaste balkongerna istället. Att arbeta med noveller. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera.

Att arbeta med noveller

När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller. Novellrecept För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson. Tankar om svenska. Något som jag har tyckt har fungerat mycket väl är när jag låter eleverna använda sig av olika stödstrukturer i sitt skrivande.

Tankar om svenska

Det som jag menar med stödstrukturer är alltså en slags mall där eleven direkt kan skriva in sin planering av texten innan den bearbetas. Om vi tar det här med att skriva novell som exempel. Precis som tidigare läser vi olika sorters noveller och diskuterar språk och form. Vi går igenom de drag som är typiska för novellen, t.ex. in-medias-res, knorr på slutet, få beskrivningar, etc. Med det är när jag kommit så här långt i undervisningen som mallen kommer in. Sedan är det dags för eleverna att ta sig an sin egen, individuella skrivuppgift. Mina erfarenheter säger mig att eleverna mycket lättare förstår strukturen för till exempel en novell med parallellhandling på det här sättet. PROJEKT #de7dödssynderna. Lararhandledning_Klassikerfyran.pdf.

Ungdom - Svenskanoveller Wiki. Deckare « Noveller.eu. Att arbeta med novellen. Ett halvt ark papper. Svenskanoveller Wiki. 05.html (Historietter) Det var en kall vinter det året.

05.html (Historietter)

Människorna krympte ihop i kölden och blevo mindre, utom de som hade pälsverk. Häradshövding Richardt hade en stor päls. Det hörde för övrigt nästan till hans ämbetsåligganden, ty han var verkställande direktör i ett alldeles nytt bolag. Hans gamle vän doktor Henck hade däremot icke någon päls: i stället hade han en vacker hustru och tre barn.

Doktor Henck var mager och blek. . - Jag har haft ett dåligt år i år, sade doktor Henck till sig själv, när han vid tretiden på julaftonen, just i middagsskymningen var på väg upp till sin gamle vän John Richardt för att låna pengar. Då han hade hunnit till denna punkt i sin tankegång, befann han sig i hörnet av Regeringsgatan och Hamngatan.