background preloader

Nijmegen

Facebook Twitter

Radboud University. De Nieuwe Universiteit. Terecht.org. Fb: De Nieuwe Universiteit Nijmegen. @DNU_024. De Nieuwe Universiteit. De Nieuwe Universiteit. De Nieuwe Universiteit Nijmegen – voor een kritische universiteit!

De Nieuwe Universiteit

English below Over de hele wereld protesteren studenten, docenten en personeelsleden op dit moment tegen het beleid van hun universiteiten en hun regeringen. Zij hebben één ding gemeen: de strijd voor een kritische, democratische, en open universiteit. Dat zo veel mensen over de hele wereld hun stem laten horen laat zien dat deze discussie hard nodig is, niet alleen in de nationale politiek maar vooral ook op de universiteiten zelf.

Yurre Wieken sur Twitter : "Als oud-medezeggenschapper steun ik @DNU_024 volmondig. #DNU"... Nieuwe Universiteit on Twitter: "A statistics professor : "University is literally a market: I'm not even allowed to give a colleague advice, if I don't send them a bill"." Nieuwe Universiteit on Twitter: "Kees Boele, CvB HAN: "I agree with the statement: legally, we're in the least democratic education system since before the middle ages "" Why I support the movement ‘The new university’ (Amsterdam, and other cities in NL) in their call for more Democracy at Universities. » Blog. An ongoing student protest is going on at Maagdenhuis Amsterdam, rebelling against false promises of the neoliberal economic-management frame (in Dutch “rendementsdenken”) Let’s express my solidarity with this student movement and their common purpose, a call for more democratic influence in collaborative decision-making at university faculties.

Why I support the movement ‘The new university’ (Amsterdam, and other cities in NL) in their call for more Democracy at Universities. » Blog

And acknowledge their protest against this dominant ‘economic management discource’, caught in one word with the concept of ‘rendementsdenken.’ Arguments to the students from the official side of the UvA board speak of necessary steps needed to take because of higher-order “national policy” and “economic scarcity”. But both concepts are not natural events like vulcanic eruptions or earthquakes, but human-made results of arranged social structures and ways of matching production with consumption: at the origination of ‘national policy’ and [in our society] ‘economic scarcity’ are decisions of people. FreezePage: Why I support the movement. NewuniVU sur Twitter : "We wish the students of #Terecht all the best in the next few days and weeks!"... Erasmusgebouw nog geen Maagdenhuis - Vox magazine. Om de patstelling te doorbreken, heeft de Universiteit van Amsterdam ingestemd met een studentlid binnen het college van bestuur.

Erasmusgebouw nog geen Maagdenhuis - Vox magazine

Gaat dit ook in Nijmegen gebeuren? Als het aan studentenfractie AKKURaatd ligt wel, maar het college van bestuur ziet er niks in. ‘De medezeggenschap functioneert hier goed.’ Zó goed, dat het Erasmusgebouw geen Maagdenhuis belooft te worden. Erasmusgebouw in jaren 80, toen wél het Maagdenhuis van Nijmegen. / Foto: Flip Franssen Woensdag bestormde een groep demonstranten het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam uit onvrede over het college van bestuur. Studentenprotest slaat over naar Nijmegen - Vox magazine. De Nieuwe Universiteit is ook in Nijmegen opgestaan.

Studentenprotest slaat over naar Nijmegen - Vox magazine

Want het rendementsdenken is volgens de initiatiefnemers ook in Nijmegen een punt van discussie. Afgelopen dinsdag werd het Bungehuis ontruimd. Protestbeweging De Nieuwe Universiteit zetelt in Nijmegen. NIJMEGEN - De bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam en de daarbij horende protestbeweging zet ook elders in Nederland studenten aan tot acties.

Protestbeweging De Nieuwe Universiteit zetelt in Nijmegen

De beweging, die zichzelf De Nieuwe Universiteit noemt, heeft inmiddels bij de Radboud Universiteit een Nijmeegse tak gekregen. In het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen werd maandagmiddag besproken of het zinvol is om ook hier protest te voeren, en zo ja, hoe. [Update] Woensdag actiedag op alle Nederlandse universiteiten. ANS en Soeterbeeck: Democratie aan de Radboud Universiteit.

Protestbeweging DNU Nijmegen nog in de kinderschoenen. NIJMEGEN - "Het College van Bestuur (CvB) zou gekozen moeten worden door studenten!”

Protestbeweging DNU Nijmegen nog in de kinderschoenen

, roept 1 van de aanhangers van De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) vurig. Een groot aantal mensen zwaait met de handen ten teken van bijval. Ewoud Stütterheim, namens studentenpartij AKKUraatd lid van de Universitaire Studentenraad, steekt zijn hand op. "Weet iemand hoe het CvB wordt gekozen?” Het blijft volledig stil. Vox Niet alleen moet Stütterheim uitleggen hoe het universitair bestuur überhaupt is gestructureerd, 1 aanwezige heeft niet meegekregen dat universiteitsblad Vox inmiddels haar onafhankelijkheid terug heeft gekregen en stelt dat 'probleem' aan de kaak.

Toch laten de leden van DNUN ook zien dat ze academisch zijn onderlegd. Autonomie Over meer autonomie van de student wordt netjes gediscussieerd. Wat heeft de Nijmeegse student te zeggen? Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) is de hel losgebarsten: een groep studenten bezette het Bungehuis, waar de Faculteit der Geesteswetenschappen huist, om meer democratie en transparantie vanuit het bestuur te eisen.

Wat heeft de Nijmeegse student te zeggen?

Hoe zit het eigenlijk met het democratisch gehalte van de RU? In Amsterdam strijden actievoerders onder de naam De Nieuwe Universiteit voor meer inspraak in het universiteitsbeleid van de UvA. De steun voor het College van Bestuur (CvB) valt steeds verder weg en zowel docenten als studenten voelen zich niet gehoord. Toen ze ook werden gepasseerd bij het besluit om enkele talenstudies samen te voegen, was de maat vol. Studenten lijken eindelijk te ontwaken uit hun winterslaap en staan op voor hun rechten. Studentenstem In Amsterdam eisen de actievoerders een democratische verkiezing van het universiteitsbestuur, waarin volgens hen ook een student thuishoort. Universitaire democratie hoort in Nijmegen - Vox magazine. De medezeggenschap moet dit moment aangrijpen om de Radboud Universiteit te democratiseren in plaats te verzanden in onderlinge discussies volgens Radboud-alumna Lisa Westerveld.

Universitaire democratie hoort in Nijmegen - Vox magazine

Illustratie: Roel Venderbosch In navolging van Amsterdam ontstaan nu op verschillende plaatsen ‘departementen’ van De Nieuwe Universiteit: studenten en medewerkers die vinden dat de huidige structuren hun langste tijd hebben gehad en het tijd is voor verandering. In Nijmegen bleef het aanvankelijk rustig, want men is wel tevreden over hoe het hier gaat. Woensdag actiedag - live - Vox magazine. Woensdag actiedag.

Woensdag actiedag - live - Vox magazine

De Nieuwe Universiteit houdt vandaag overal in het land acties tegen het rendementsdenken en voor meer democratie. Zo ook in Nijmegen. ANS bezocht: Actualiteitencollege ‘Democratie aan de RU’ Vandaag vond in de overvolle zijzaal van de Refter het actualiteitencollege plaats over democratie op de RU.

ANS bezocht: Actualiteitencollege ‘Democratie aan de RU’

Sprekers Jan Brabers, Gerard Meijer, Matthias van Trigt en Floor Albers van der Linden, namen om de beurt het woord om hun visie op het democratische gehalte van de RU te delen. ANS bezocht het actualiteitencollege en doet verslag. Universiteitshistoricus Jan Brabers krijgt als eerste het woord. Melkhuis Nijmegen bezet voor democratisering Refter. ‘Geen kutsmaak zonder inspraak’, dat is de eis van de ‘bezetters’ van het Melkhuis te Nijmegen. Nu democratisering sinds de Bungehuisbezetting een hot item is, kon dispuut De Gong van Carolus Magnus niet achterblijven. De grap gaat over een bezetting van het gebouw dat tot 1981 de Faculteit der Wijsbegeerte herbergde, vooral niet te serieus nemen dus.

Bewoners zouden weigeren het pand te verlaten tot de Refter verregaand gedemocratiseerd is. ‘De stufi wordt afgeschaft, maar een zakje mayo kost gerust veertig cent. Dat valt toch niet met elkaar te rijmen!’ Niet alleen het eten, maar ook de automatisch doortrekkende wc’s roepen ergernis op. De Melkhuisbewoners zijn bereid een bittere strijd aan te gaan. VoxNieuws sur Twitter : "Aanwezig naast @nosop3 : @nrc en @volkskrant #actiedag"... Waarom De Nieuwe Universiteit het niet redt - Vox magazine. ANALYSE De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) liet vandaag voor het eerst publiekelijk van zich horen. Vijf redenen waarom de nieuwe organisatie in de Waalstad geen lang leven lijkt beschoren.

De Nieuwe Universiteit Nijmegen tijdens het Actualiteitencollege vanmiddag. Sensor magazine sur Twitter : "Debat over democratisering op de @HANnl: 'We have to be STRIJDBAAR! ' Slaapzakken meenemen? 'We have to be STRIJDBAAR!' Na wekenlange acties in Amsterdam sloeg de roep van studenten om democratisering ook over naar Nijmegen. Niet met een bezetting, maar met een debat. Gisteravond, op de HAN. Engels? Actualiteitencollege met collegevoorzitter Gerard Meijer, universiteitshistoricus Jan Brabers en AKKU-voorzitter Floor Albers van der Linden. Hoe is het gesteld met de democratie aan de Radboud Universiteit? Is het hier ook tijd voor actie? Aan de Universiteit van Amsterdam bezetten studenten gebouwen om de universiteit te dwingen tot meer democratische structuren.

Ze hebben veel klachten: ondemocratische besluitvorming, verkapte bezuinigingen, de scheiding tussen onderwijs en onderzoek, ondoorzichtig financieel beleid. In Nijmegen is het lang stil gebleven maar nu is er ook een ‘Nieuwe Universiteit Nijmegen’ in oprichting… Universiteitshistoricus Jan Brabers kijkt naar de ontwikkeling tot nu toe. Tijd voor Actie? Democratie aan de Radboud Universiteit. Tijd voor Actie Democratie aan de Radboud Universiteit Actualiteitencolle. Martijn vander Zande sur Twitter : "In Nijmegen zijn zo'n 100-150 studenten op het debat Tijd voor actie? afgekomen #actiedag #praatdag. Martijn vander Zande sur Twitter : "Nu debat tussen studenten en collegevoorzitter @Radboud_Uni over mogelijke verbeteringen #actiedag #praatdag. Theo Engelen sur Twitter : "Vz CvB spreekt op Soeterbeeck bijeenkomst over democratie op universiteit. @Radboud_Uni...

FreezePage: o Engelen on Twitter: Terugblik. Tijd voor actie? Democratie aan de Radboud Universiteit. NOS Achtuurjournaal 20:00 vanaf 5:38- De Nederlandse Publieke Omroep maakt gebruik van cookies. We maken een onderscheid tussen functionele cookies en cookies voor het beheer van webstatistieken, advertenties en social media. De Nederlandse Publieke Omroep maakt gebruik van functionele en analytische cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van haar websites. De daarmee verzamelde gegevens worden door de NPO niet gebruikt om activiteiten van individuele gebruikers te volgen. De advertentie en social media cookies van derden verzamelen mogelijk gegevens ook buiten de websites van de NPO. NOS op 3 22:35 vanaf 5:25. De Nederlandse Publieke Omroep maakt gebruik van cookies. We maken een onderscheid tussen functionele cookies en cookies voor het beheer van webstatistieken, advertenties en social media.

De Nederlandse Publieke Omroep maakt gebruik van functionele en analytische cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van haar websites. De daarmee verzamelde gegevens worden door de NPO niet gebruikt om activiteiten van individuele gebruikers te volgen. Nijmegen 1. Actualiteitencollege met Gerard Meijer, Jan Brabers, Floor Albers van der Linden en Matthias van Trigt - an album on Flickr.

Tijd voor Actie? Democratie aan de Radboud Universiteit. Waarom De Nieuwe Universiteit Nijmegen groot gelijk heeft - Vox magazine. ‘Het is niet alleen maar fight the power’ Matthiasvantrigt. LinkedIn. Wouter Exterkate sur Twitter : "Op de @Radboud_Uni zijn ook protesten. Voor behoud van de pannenkoek welteverstaan -... De anti-autoritaire houding van DNUN werkt averechts. INGEZONDEN Studenten willen wel degelijk actiever betrokken worden bij het verbeteren van hun onderwijs.

Het red-de-UvA-10-puntenplan. Vox legt het uit: medezeggenschap. [Ingezonden] DNUN’s kritiek op commercialisering hoger onderwijs. Peter Teunissen (27), student Filosofie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies en actief bij De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN), reageert in deze ingezonden brief op een statement van Frank Kruijsbeek op Voxweb. Longread: twintig jaar medezeggenschap. Nijmegen doet het allemaal nét iets anders. Hoe de medezeggenschap aan de Radboud Universiteit vorm kreeg. Vox Magazine april2015. Nijmeegse studies blijven 'opjagen' ‘Het Nijmeegse activisme inspireert me’ 'Ik ben de stereotype communist' * Een broeiend actieklimaat. ‘Wie zich aan alle regels houdt loopt vast’ In Nijmegen begint de victorie? [Ingezonden] AKKUraatd: maak de USR toegankelijk en transparant.

[Ingezonden] De medezeggenschap is simpelweg machteloos. Vormt USR blok tegen Nieuwe Universiteit Nijmegen? Handtekeningen voor Café Terecht!

Lectures

Na enkele minuten flyeren werd ons de toegang tot het collegezalen-complex ontzegd.

Bijschrift fb:post "Vandaag hebben wij meer dan 600 flyers uitgedeeld tijdens de open dag op de Radboud Universiteit. Tijdens de open dag op de RU kwam minister Jet Bussemaker het schuldenstelsel propageren. Hoewel Bussemaker studenten wilde ‘informeren’ preekte ze voor een half lege zaal, die voornamelijk gevuld was met mannen van middelbare leeftijd. Alle mensen in de zaal kregen een flyer van ons waarin wij onze bezwaren tegen het schuldenstelsel duidelijk maakten. Na enkele minuten flyeren werd ons de toegang tot het collegezalen-complex ontzegd. Het is absurd dat Bussemaker de afbraak van het onderwijs mag propageren op een onderwijsinstelling, terwijl het ons onmogelijk wordt gemaakt om onze kritiek te uiten." – notpicnic

Actions / interventions

Inventory problems at radboud. USR vraagt RU studenten tegemoet te komen in leenstelsel. ScienceGuide - Waar het echt om gaat. Studentencafé ‘Terecht!’ April29--->May21,2015. Drie vragen bij declaraties college. Na de spotlights (1): Matthias van Trigt.